Vara vine cu valuri de căldură care ne îndeamnă să căutăm fel şi fel de soluţii să ne răcorim. Unele dintre ele pot fi chiar gustoase, cum ar fi, de exemplu, îngheţata. Cui nu îi place, măcar din când în când, o porţie de îngheţată aromată şi cremoasă? În special cea preparată acasă. Însă cum am putea proceda pentru ca îngheţata noastră să fie cremoasă şi fină, precum cea întâlnită în cofetării? Profesioniştii, după cum bine ştim, au la dispoziţie aparatură sofisticată şi extrem de costisitoare pentru astfel de delicateste. Însă şi noi am putea, în propria bucătătrie, cel puţin să ne apropiem de calitatea adevăratei îngheţate. Cum putem face acest lucru? Iată câteva ponturi obţinute de la profesionişti.
1. Atenţie la alcool!
Dacă folosiţi alcoolul ca ingredient, fiţi moderaţi. O cantitate prea mare de alcool ar putea afecta procesul de îngheţare.
2. Preveniţi cristalele de gheaţă.
Pentru a preveni formarea cristalelor de gheaţă, acoperiţi vasul cu o folie de plastic, înainte de a pune capacul.
3. Acoperiţi cu o pungă de plastic.
Recipientele de îngheţată pregătite de majoritatea cofetarilor au nevoie 24 de ore pentru a îngheţa. Obişnuiţi-vă să înfăşuraţi strâns recipientul într-o pungă de plastic, după care să îl acoperiți cu un capac, înainte de a-l depozita în congelator.
4. Folosiţi recipiente mici.
Este indicat să turnaţi compoziţia îngheţatei în recipiente mici şi să o lăsaţi la rece peste noapte, înainte de a o servi.
5. Nu umpleţi prea mult vasul în care preparaţi îngheţata.
Vă recomandăm să fie plin doar ¾ din capacitatea sa. În caz contrar, înghețata nu se va aera bine.
6. Adăugaţi esenţele mai târziu.
Pentru a obține cea mai reușită aromă, adăugați esenţele (vanilie, arțar, migdale, etc.) după răcirea înghețatei, dar înainte de a amesteca.
7. Adăugaţi ingredientele la final.
Adăugați alte ingrediente, cum ar fi bucățele de ciocolată, nuci sau bucăți de bomboane doar în ultimul minut de mixare, când înghețata ar trebui să fie deja preparată.
Ceea ce contează, în această etapă, este să obțineți un amestec uniform. Iar pentru a vă asigura că nu vă rupeți dinții în bucăți de ingrediente tari ca piatra, aveți grijă să fie destul de mici pentru a le putea mesteca cu usurință.
8. Depozitați înghețata în recipiente plate și mai puțin adânci.
În America, cele mai uzuale sunt recipientele înalte și rotunde, în timp ce în Italia sunt promovate cele joase și rectangulare, pentru o consistență uniformă.
9. Păstraţi îngheţata cel mult o săptămână.
Înghețata de casă se păstrează bine pentru cel mult o săptămână, după care își pierde aroma și textura cremoasă.
10. Un ingredient surpriză
Pentru o înghețată cremoasă, adăugați și o lingură de miere, pe lângă zahărul sau îndulcitorul pe care îl folosiți de obicei.
11. Amestecaţi periodic.
Atunci când preparați înghețata manual, pentru a preveni apariția cristalelor de gheață, scoateți, periodic, înghețata de la frigider și amestecați cu furculița sau cu mixerul. Vă recomandăm să repetați acest procedeu în primele două ore de la depozitarea înghețatei în congelator.
12. Lapte integral pentru o îngheţată cremoasă
Dacă vă gândiți să reduceți numărul de calorii prin utilizarea laptelui cu conținut redus de grăsime, trebuie să știți că, la baza unei înghețate cremoase stă amestecul dintre laptele integral și smântână. Așadar, nu renunțați la ce este mai bun.
13. Nu mixaţi prea mult!
Nu faceți greșeala să mixați prea mult timp ingredientele, deoarece înghețata ar putea deveni prea... înghețată. După ce ați terminat de amestecat toate ingredientele, lăsați înghețata în congelator și aveți răbdare. Pentru o textură cremoasă, totul se întâmplă în congelator, nu în mașina de înghețată.
14. Aveţi puţină răbdare!
Odată ce s-a răcit în mod corespunzător, înghețata ar trebui să fie o masă fermă, însă nu solidă, asemănătoare cu betonul. Lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de aproximativ cinci minute și apoi utilizați o lingură umedă. Aceasta va aluneca ușor în înghețată, în timp ce o una fierbinte nu va face decât să o topească.
Ca modele de linguri pentru îngheţată, vi le recomandăm pe cele din inox de la Fissler, care se potrivesc şi pentru servirea altor deserturi.
Dacă doriţi un preţ mai avantajos, puteţi alege modelul de la KingHoff fabricat, de asemenea, din inox. Iar dacă achiziţionaţi setul de accesorii de bucătărie de la Esmeyer, veţi avea nu doar o lingură pentru îngheţată, ci o mulţime de ustensile necesare într-o bucătărie: cuţit, feliator pentru brânză, presă de usturoi, ustensilă pentru decojit, tel, cuţit pentru brânză, desfăcător de conserve, cuţit pentru pizza, desfăcător de capace, răzătoare pentru brânză, paletă pentru servit deserturi, cârlige pentru agăţat ustensilele pe suport şi un suport care să le susţină şi pe care îl puteţi monta pe perete, astfel încât să le aveţi mereu la îndemână şi să vă ocupe cât mai puţin loc în bucătătrie.
Pentru detalii despre set, click aici.
Dacă, totuși, vă îngrijorați în legătură cu numărul caloriilor în timp ce înghețata cremoasă și aromată vă face cu ochiul, vă mai oferim un pont. Serviți înghețata dintr-un bol mai mic. Un experiment efectuat în 2002 de o echipă de experţi nutriţionişti americani a demonstrat că subiecţii testului au mâncat cu 31% mai mult când li s-a servit mâncarea în vase mari, fără a fi conştienţi de acest lucru. Aşadar, atunci când ieşiţi în oraş şi aveţi poftă de o îngheţată, poate aţi dori să cereţi un bol mai mic.
Pentru modelele noastre de linguri şi cupe pentru îngheţată, click aici.
Abonaţi-vă la Newsletterul nostru și veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
V-ar mai putea interesa şi articolul:
Rețetă profiterol - înghețata copilăriei