joi, 29 iunie 2017

Rețetă profiterol - înghețata copilăriei

Mai ţineţi minte clasicul profiterol care făcea deliciul verilor în cofetării, înainte de Revoluţie? Nu ne referim la gogoşile umplute cu cremă, ci la îngheţata cunoscută sub numele de profiterol. Deşi reţeta nu s-a pierdut, puţini sunt cei care, astăzi, trec pragul cofetăriilor. 


Pentru aceştia, dar şi pentru nostalgici, am ales reţeta originală de profiterol care se poate prepara foarte uşor, acasă. Ce-i drept, presupune ceva efort, dar şi o economie destul de mare. O cupă de profiterol poate ajunge şi la 40 de lei în cofetării. În plus, o puteţi savura în liniște, relaxați, în timp ce vă uitaţi la un film. 

Ingrediente: 
  • 100 ml ulei
  • 200 ml apă
  • 200 g făină
  • 4 ouă
  • sare

Crema de vanilie:
  • 650 ml lapte
  • 3 ouă
  • 225 g zahăr
  • 125 g făină
  • 50 g margarină
  • sare
  • vanilie

Sos de ciocolată:
  • 150 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 3 g cacao
  • 50 g margarină
  • esenţă de rom
  • 400 g îngheţată
  • 400 ml frişcă 

Mod de preparare:
Se pune la fiert apa cu uleiul şi sarea, iar când dă în clocot se adaugă făina în bloc, amestecând până se încorporează. Se dă la rece, apoi adăugăm ouăle unul câte unul, mixând la putere mare. Turnăm gogoşile şi, în primele 13 minute, le coacem la putere mare apoi, timp de 7 minute, la putere mică. Gogoşelele trebuie să fie poroase pe interior.

Crema se prepară astfel: amestecăm ouăle cu zahărul, făina şi 150mililitri de lapte. Separat, restul de lapte se fierbe, apoi se amestecă cu compoziţia şi se fierbe în continuare, până ce se îngroaşă. Se lasă să se tempereze şi se adaugă vanilia şi margarina care, în prealabil, a fost alifiată.
Cu crema obţinută se umplu gogoşile.

Sosul se obţine fierbând toate ingredientele de mai sus, până ce se îngroaşă puţin. Se foloseşte rece, aromat cu esenţă de rom (sau nu).

Asamblarea:
Se face pe o farfurie. Pe 3 aveline de frişcă se aşează 3 gogoşele umplute apoi se adaugă uşor, deasupra, 3 globuri mici de îngheţată (de care doriţi). Peste îngheţată se mai pune o gogoşică, după care se decorează cu frişcă şi sos de ciocolată. 

Reţetă preluată de pe www.reteteculinare.ro

Pentru modelele noastre de linguri și cupe pentru înghețată, click aici.

Abonaţi-vă la Newsletterul nostru și veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa şi articolul:
14 ponturi pentru o înghețată de casă cremoasă

14 ponturi pentru o înghețată de casă cremoasă

 Linguri pentru inghetata

Vara vine cu valuri de căldură care ne îndeamnă să căutăm fel şi fel de soluţii să ne răcorim. Unele dintre ele pot fi chiar gustoase, cum ar fi, de exemplu, îngheţata. Cui nu îi place, măcar din când în când, o porţie de îngheţată aromată şi cremoasă? În special cea preparată acasă. Însă cum am putea proceda pentru ca îngheţata noastră să fie cremoasă şi fină, precum cea întâlnită în cofetării? Profesioniştii, după cum bine ştim, au la dispoziţie aparatură sofisticată şi extrem de costisitoare pentru astfel de delicateste. Însă şi noi am putea, în propria bucătătrie, cel puţin să ne apropiem de calitatea adevăratei îngheţate. Cum putem face acest lucru? Iată câteva ponturi obţinute de la profesionişti.

1. Atenţie la alcool! 
Dacă folosiţi alcoolul ca ingredient, fiţi moderaţi. O cantitate prea mare de alcool ar putea afecta procesul de îngheţare.

2. Preveniţi cristalele de gheaţă.
Pentru a preveni formarea cristalelor de gheaţă, acoperiţi vasul cu o folie de plastic, înainte de a pune capacul.

3. Acoperiţi cu o pungă de plastic.
Recipientele de îngheţată pregătite de majoritatea cofetarilor au nevoie 24 de ore pentru a îngheţa. Obişnuiţi-vă să înfăşuraţi strâns recipientul într-o pungă de plastic, după care să îl acoperiți cu un capac, înainte de a-l depozita în congelator.   

4. Folosiţi recipiente mici.
Este indicat să turnaţi compoziţia îngheţatei în recipiente mici şi să o lăsaţi la rece peste noapte, înainte de a o servi.

5. Nu umpleţi prea mult vasul în care preparaţi îngheţata. 
Vă recomandăm să fie plin doar ¾ din capacitatea sa. În caz contrar, înghețata nu se va aera bine.

6. Adăugaţi esenţele mai târziu.
Pentru a obține cea mai reușită aromă, adăugați esenţele (vanilie, arțar, migdale, etc.) după răcirea înghețatei, dar înainte de a amesteca.

7. Adăugaţi ingredientele la final.
Adăugați alte ingrediente, cum ar fi bucățele de ciocolată, nuci sau bucăți de bomboane doar în ultimul minut de mixare, când înghețata ar trebui să fie deja preparată. 



Ceea ce contează, în această etapă, este să obțineți un amestec uniform. Iar pentru a vă asigura că nu vă rupeți dinții în bucăți de ingrediente tari ca piatra, aveți grijă să fie destul de mici pentru a le putea mesteca cu usurință.

8. Depozitați înghețata în recipiente plate și mai puțin adânci. 
În America, cele mai uzuale sunt recipientele înalte și rotunde, în timp ce în Italia sunt promovate cele joase și rectangulare, pentru o consistență uniformă.

9. Păstraţi îngheţata cel mult o săptămână. 
Înghețata de casă se păstrează bine pentru cel mult o săptămână, după care își pierde aroma și textura cremoasă. 

10. Un ingredient surpriză
Pentru o înghețată cremoasă, adăugați și o lingură de miere, pe lângă zahărul sau îndulcitorul pe care îl folosiți de obicei.

11. Amestecaţi periodic.
Atunci când preparați înghețata manual, pentru a preveni apariția cristalelor de gheață, scoateți, periodic, înghețata de la frigider și amestecați cu furculița sau cu mixerul. Vă recomandăm să repetați acest procedeu în primele două ore de la depozitarea înghețatei în congelator.

12. Lapte integral pentru o îngheţată cremoasă 
Dacă vă gândiți să reduceți numărul de calorii prin utilizarea laptelui cu conținut redus de grăsime, trebuie să știți că, la baza unei înghețate cremoase stă amestecul dintre laptele integral și smântână. Așadar, nu renunțați la ce este mai bun. 

13. Nu mixaţi prea mult!
Nu faceți greșeala să mixați prea mult timp ingredientele, deoarece înghețata ar putea deveni prea... înghețată. După ce ați terminat de amestecat toate ingredientele, lăsați înghețata în congelator și aveți răbdare. Pentru o textură cremoasă, totul se întâmplă în congelator, nu în mașina de înghețată.

14. Aveţi puţină răbdare!
Odată ce s-a răcit în mod corespunzător, înghețata ar trebui să fie o masă fermă, însă nu solidă, asemănătoare cu betonul. Lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de aproximativ cinci minute și apoi utilizați o lingură umedă. Aceasta va aluneca ușor în înghețată, în timp ce o una fierbinte nu va face decât să o topească.


 Linguri pentru inghetata
Ca modele de linguri pentru îngheţată, vi le recomandăm pe cele din inox de la Fissler, care se potrivesc şi pentru servirea altor deserturi. 
Dacă doriţi un preţ mai avantajos, puteţi alege modelul de la KingHoff fabricat, de asemenea, din inox. Iar dacă achiziţionaţi setul de accesorii de bucătărie de la Esmeyer, veţi avea nu doar o lingură pentru îngheţată, ci o mulţime de ustensile necesare într-o bucătărie: cuţit, feliator pentru brânză, presă de usturoi, ustensilă pentru decojit, tel, cuţit pentru brânză, desfăcător de conserve, cuţit pentru pizza, desfăcător de capace, răzătoare pentru brânză, paletă pentru servit deserturi, cârlige pentru agăţat ustensilele pe suport şi un suport care să le susţină şi pe care îl puteţi monta pe perete, astfel încât să le aveţi mereu la îndemână şi să vă ocupe cât mai puţin loc în bucătătrie. 



Pentru detalii despre set, click aici.

Dacă, totuși, vă îngrijorați în legătură cu numărul caloriilor în timp ce înghețata cremoasă și aromată vă face cu ochiul, vă mai oferim un pont. Serviți înghețata dintr-un bol mai mic. Un experiment efectuat în 2002 de o echipă de experţi nutriţionişti americani a demonstrat că subiecţii testului au mâncat cu 31% mai mult când li s-a servit mâncarea în vase mari, fără a fi conştienţi de acest lucru. Aşadar, atunci când ieşiţi în oraş şi aveţi poftă de o îngheţată, poate aţi dori să cereţi un bol mai mic. 

Pentru modelele noastre de linguri şi cupe pentru îngheţată, click aici.

Abonaţi-vă la Newsletterul nostru și veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa şi articolul:
Rețetă profiterol - înghețata copilăriei

joi, 22 iunie 2017

Test de alimentaţie sănătoasă în 3 minute


V-aţi întrebat vreodată cât de sănătoasă este alimentaţia voastră? Ştiaţi că marea majoritate nu ating nivelurile recomandate de vitamine și minerale? Aceste niveluri sunt îngrijorător de scăzute în anumite grupuri, precum cele de femei tinere și persoanele în vârstă.

 Dr Emma Derbyshire
Potrivit Dr. Emma Derbyshire, medic nutriționist în domeniul sănătății publice și membru al Health Supplements Information Service, "Alimentația sănătoasă este cel mai bun mod de a ne hrăni, dar există dovezi care arată că mulți dintre noi par incapabili să gestioneze acest lucru.”

Primăvara şi vara sunt cele mai bune momente pentru a face bilanțul alimentației și a vă asigura că obțineți toate substanțele nutritive de care aveți nevoie pentru un maxim de sănătate și vitalitate. Dar înainte de a vă face acet bilanţ, este recomandat să cunoaşteţi, în prealabil, nivelul la care vă aflaţi în acest moment.


Institutul american HSIS (Highway Safety Information System) care se ocupă cu furnizarea datelor utilizate în cercetare, a realizat un test în scopul de a ne aduce la cunoştinţă care este calitatea alimentaţiei noastre.


La acest test nu există răspunsuri corecte sau greşite. De fapt, este în interesul vostru să răspundeţi cât mai sincer, astfel încât să aflaţi ce puteţi face, ulterior, pentru a vă îmbunătăţi alimentaţia. În paranteze, sunt reprezentate punctele pe care să vi le acordaţi pentru fiecare răspuns.


1. Ce vârstă aveți?

  • 15 – 29 ani (+5)
  • 20 – 29 ani (+4)
  • 30 – 39 ani (+3)
  • 40 – 49 ani (+2)
  • Peste 50 ani (+1)
2. Care este indicele masei corporale pe care o aveţi?
Pentru a vă calcula indicele masei corporale, click aici
  • Sub 18.4 (0)
  • 18.5 – 24.9 (+5)
  • 25 – 29.9 (+4)
  • 30 – 39.9 (+3)
  • Peste 40 (+2)
3. Câtă mișcare faceți, săptămânal, cu aproximație? (Includeți mersul pe jos și la locul de muncă, plimbarea câinelui în parc, timpul petrecut la sală, înotul etc).

  • Deloc (0)
  • ½ - 1 oră  (+1)
  • 1 ½ - 3 ore (+2)
  • 3 ½ - 5 ore (+3)
  • 5½ - 8 ore (+4)
  • Peste 8 ore (+5)
4. Câte porții de legume și fructe serviți în fiecare zi?

  • Niciuna (0)
  • Una (+1)
  • Două (+2)
  • Trei (+3)
  • Patru (+4)
  • Cinci (+5)
5. Ce consumați din lista următoare:


  • ½ pahar de lapte zilnic (+1)
  • 1 – 2 recipiente de iaurt (140 g) săptămânal (+1)
  • 50 – 100 g brânză săptămânal (+1)
  • 58 g sardine sau peşti mici cu oase săptămânal (+1)
  • O porţie de legume verzi de trei ori pe săptămână (+1)
  • 58 g migdale saptămânal (+1)
6. Care dintre următoarele lucruri prezintă interes?
Adăugaţi câte un punct pentru fiecare răspuns.


  • Să mâncaţi cantitatea recomandată de fibre (+1)
  • Să menţineţi nivelul de grăsime în parametri recomandaţi (dar fără să renunţaţi complet) (+1)
  • Să menţineţi nivelul de grăsimi saturate în parametri recomandaţi (+1)
  • Să menţineţi nivelul de zahăr în parametri recomandaţi (+1)
  • Să menţineţi nivelul de sare în parametri recomandaţi (+1)
7. Ce alimente consumați zilnic?
Adăugaţi câte un punct pentru fiecare răspuns.

  • 1 castron de cereale fără zahăr sau cu un conţinut scăzut de zahăr la micul-dejun (+1)
  • 1 castron de terci de ovăz (+1)
  • 2 felii de pâine cu cereale integrale (+1)
  • 1 porţie de cereale integrale (orez, paste) (+1)
  • Niciunul dintre cele de mai sus (0)
8. Câte porții de pește gras (precum sardine, somon, macrou, hering, ton) serviți lunar?

  • Niciodată (0)
  • O dată (+1)
  • 1 – 2 ori (+2)
  • 2 ori (+3)
  • 3 ori (+4)
  • Mai mult de 4 ori (+5)
  • Zilnic (+5)
9. Cât de frecvent serviți carne roșie?

  • Niciodată (0)
  • Probabil o dată pe săptămână (+1)
  • O dată pe săptămână (+2)
  • De două ori pe săptămână (+3)
  • De trei ori pe săptămână (+4)
10. Luați următoarele suplimente?

  • Multivitamine (+2)
  • Multivitamine şi minerale (+4)
Rezultatele testului:
Peste 35 de puncte
Foarte bine. Se pare că dieta, aportul de nutrienți și nivelul de activitate fizică sunt bune în ceea ce privește menținerea stării generale de sănătate.




Dar trebuie să menţineţi acest nivel. Oricare ar fi vârsta pe care o aveţi, ar trebui să vă orientați să către o dietă sănătoasă care să includă fructe și legume, cereale integrale și, dacă vă place, carne slabă și pește în ulei, precum şi unele produse lactate.

Amintiți-vă importanța exercițiilor timp de 30 de minute, de cinci ori pe săptămână.
De asemenea, puteți lua în considerare administrarea unor suplimente (dacă nu luați deja), în special vitamine și minerale, pentru a vă asigura că nivelurile acestor substanțe nutritive esențiale sunt suficient ridicate.

25 – 35 puncte
Este posibil să vă lipsească aportul de nutrienți.
Gândiți-vă serios la dietă și cum ați putea să o îmbunătățiți. Acordaţi atenţie în special grăsimii și nivelului de zahăr.

Puteți reduce oricare dintre acestea? Cum rămâne cu aportul de fibre, fructe și legume? Puteţi mânca mai multe cereale integrale, fructe și legume?



Obişnuiţi-vă să mâncaţi pește gras o dată pe săptămână. Dacă nu faceți acest lucru, o idee bună ar fi să luați în considerare suplimentele cu ulei de pește.



Cum rămâne cu nivelul de calciu? Priviți răspunsurile de la întrebarea 5. Dacă ați avut un scor scăzut la această întrebare, luați în considerare administrarea unor suplimente de calciu.


Cât de multe produse lactate (lapte, iaurt, brânză) mâncaţi? Dar peşti mici cu oase precum sardinele?

Migdalele și legumele verzi sunt, de asemenea, exemple de alimente care conțin calciu, dar disponibilitatea acestui mineral esențial din alimentele pe bază de plante nu este la fel de ridicată ca în cazul lactatelor.


Cum rămâne cu aportul de fier și zinc?
Carnea roșie este o bună sursă a acestor minerale esențiale. Poate mâncați puțină carne sau sunteți vegetarian. Este bine să aveţi în vedere administrarea unor suplimente cu fier și zinc.
Multivitaminele și multimineralele care conține aceste substanțe nutritive ar fi o alegere bună.

Sub 25 de puncte
Regimul alimentar are nevoie de atenție, iar nivelurile de nutrienți sunt mai scăzute decât cele recomandate.
Gândiți-vă din serios la dietă și la felul cum ați putea să o îmbunătățiți. Cum rămâne cu aportul de fibre, fructe și legume?

Puteţi să mâncaţi mai multe cereale integrale, mai multe fructe și legume?


Analizaţi, în special, aportul de grăsimi și zahăr. Îl puteți reduce? Luați în considerare administrarea unor suplimente de multivitamine și minerale.




Consumul unei porţii de pește gras o dată pe săptămână vă asigură necesarul de acizi grași omega-3.

Dacă nu faceți acest lucru, puteţi avea în vedere achiziţia unor suplimente de ulei de pește. 

Cum rămâne cu aportul de calciu? Aruncați o privire la răspunsul de la întrebarea 5. Câte produse lactate (lapte, iaurt, brânză) mănâncaţi? Dar peşti mici cu oase precum sardinele?


Migdalele și legumele verzi sunt, de asemenea, exemple de alimente care conțin calciu, dar disponibilitatea acestui mineral esențial din alimentele pe bază de plante nu este la fel de ridicată ca în cazul lactatelor.


Cum rămâne cu aportul de fier și zinc?

Carnea roșie este o bună sursă a acestor minerale esențiale. Poate mâncați puțină carne sau sunteți vegetarian. Este bine să aveţi în vedere administrarea unui supliment cu fier și zinc.
Multivitaminele și multimineralele care conține aceste substanțe nutritive ar fi o alegere bună.

Test preluat de pe www.dailymail.co.uk



V-ar mai putea interesa şi articolele:
Reţetă de suc verde
9 obiceiuri pentru o dietă sănătoasă
Storcătoarele prin presare la rece- un nou mod de a trăi sănătos
Cum să mănânci sănătos şi să te bucuri de mâncare




Reţetă de pui la cuptor cu parmezan şi orez

Internetul abundă de recomandări despre felul în care ar trebui să ne hrănim, în funcţie de anotimp. Bineînţeles, vara sunt binevenite salatele şi sucurile naturale. Este un anotimp care ne permite să avem un regim alimentar mai sănătos şi, de ce nu, să mai renunţăm la câteva kilograme. Dar acest lucru nu înseamnă să excludem din alimentaţie carnea şi anumite reţete care pot fi un adevărat deliciu, indiferent de anotimp.

Noi ne-am propus să vă prezentăm o reţetă uşoară, atât în ceea ce priveşte digestia, cât şi modul de preparare. Pornind de la sugestiile noastre, veţi putea realiza variaţii pe marginea reţetei, precum adăugarea unor legume preferate. Doar lăsaţi-vă imaginaţia să lucreze şi, apoi, savuraţi rezultatele muncii.

Timp de preparare: 35 minute
Dificultate: redusă
Porţii: 4

Ingrediente:
  • 240 g orez alb
  • 1 lingură ulei de măsline extra-virgin
  • 450 g piept de pui dezosat, fără piele, tăiat în patru
  • Sare Kosher
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • 3 căţei de usturoi tocat
  • 1 ceapă tocată
  • 120 ml vin sec alb (cum ar fi Sauvignon Blanc)
  • 250 ml supă de pui 
  • 60 g smântână
  • 470 g mazăre congelată
  • 60 g pătrunjel proaspăt tocat, şi ceva în plus pentru garnitură
  • 350 g parmezan proaspăt ras

Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 450º. Pregătiți orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj, însă lăsaţi-l la fiert cu cinci minute mai puțin.

În același timp, încălziți o tigaie mare la foc mediu. Într-un castron mediu, stropiţi uleiul de măsline peste pui și asezonaţi cu sare și piper. Lăsaţi la cuptor carnea de pui până când se rumeneşte, câte şase minute pe fiecare parte. Apoi puneţi-le pe o farfurie și lăsați-le deoparte.

Adăugați o lingură de ulei în tigaie și lăsaţi la încălzit la foc mediu. Adăugaţi usturoiul și ceapa și lăsaţi pe foc până devin moi, aproximativ 3 minute. Adăugați vinul, supa de pui, smântâna, sarea și piperul; lăsaţi-le să fiarbă până scad ușor, aproximativ 5 minute. Adăugaţi puiul, orezul fiert, mazărea, pătrunjelul şi 230 de grame de parmezan.

Lăsaţi la gătit până se pătrund, aproximativ 15 minute. La final, presăraţi pătrunjel și restul de parmezan. Serviți imediat. 

Reţetă preluată de pe www.delish.com

joi, 15 iunie 2017

Supă de vară cu creveţi

Un castron de supă fierbinte parcă nu ne încântă prea mult când temperaturile încep să crească, dar supele reci sunt cu totul altă poveste. Răcoritoare, revigorante, pline de culoare și încărcate cu fructe sau legume sezoniere, ele sunt o modalitate perfectă de a face faţă căldurii.

Această reţetă de supă de vară cu creveţi poate fi un prânz sau o gustare ușoară şi răcoritoare.

Timp de preparare: 20 minute

Reţetă pentru 4 porţii

Ingrediente:
  • 18 creveți medii, decojiți 
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriţă de praf de chili
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 3 căni de boabe de porumb proaspete (de la aproximativ 4 ştiuleţi)
  • 3 ceşti de lapte

Mod de preparare:
1. Așezați creveții într-o cratiță medie. Turnaţi suficientă apă rece pentru a-i acoperi și se adăugaţi un vârf de sare. Aduceți conţinutul la punctul de fierbere, la foc mediu și gătiți , aproximativ 7 minute, fără să acoperiţi vasul, până când creveții capătă o nuanţă roz și devin curbați. Scurgeţi apa și usucaţi creveţii cu prosoape de hârtie. Transferați-i într-un castron, acoperiți-i și păstrați-i la frigider până sunteţi gata să serviți supa.

2. Încălziți 2 linguri de ulei, într-o oală mare, la foc mediu. Adăugați ceapa și gătiţi, amestecând, ocazional, până când se înmoaie, între 6 şi 8 minute. Adăugați o lingură de ulei, usturoi, praf de chili și chimen și gătiți, amestecând, până capătă aromă, timp de aproximativ un minut. Daţi focul mediu spre tare. Amestecaţi porumbul și lăsaţi aproximativ 3 minute, până se înmoaie. Răciţi ușor.

3. Transferați jumătate din amestecul de porumb în mixer. Adăugați o ceașcă de lapte și mixaţi cel puțin 2 minute, până se devine o pastă. Transferaţi într-un castron mare și amestecaţi restul de jumătate de amestec de porumb și laptele rămas. Condimentaţi bine cu sare și piper. Acoperiţi și lăsaţi la răcit cel puțin două ore.

4. Serviţi în castroane reci, garnisite cu creveţi. Înainte de a servi, puteţi adăuga o mână de ierburi proaspete, precum busuioc, coriandru sau pătrunjel.

Valori nutritive:
  • Calorii pe porţie: 320
  • Grăsimi pe porţie: 16 g
  • Grasimi saturate pe porţie: 4 g
  • Grăsimi mononesaturate pe porţie: 0.0 g
  • Grăsimi polinesaturate pe porție: 0.0 g
  • Proteine pe porție: 15 g
  • Carbohidrați pe porție: 34 g
  • Fibre pe porție: 3 g
  • Colesterol pe porţie: 49 mg
  • Fier pe porţie: 1 mg
  • Sodiu pe porţie: 557 mg
  • Calciu pe porţie: 292 mg