joi, 2 martie 2017

Câteva ponturi sănătoase de gătit pe care oricine ar trebui să le ştie

Am venit. Am văzut. Am tăiat (în acest fel vorbesc maeştrii bucătari atunci când este vorba despre o metodă atrăgătoare de tăiere a unei roşii în cubuleţe). Și acum că obţinut permisul de conducere culinar după ce am absolvit școala de nutriţie New York, Institutul Natural Gourmet, care se concentrează pe produsele alimentare cu gust delicios, dar care, de asemenea, se întâmplă să fie bune şi pentru noi, apreciez un truc sănătos de gătit mai mult decât oricând. Iată câteva dintre cele mai bune, pe care le-am „cules” în timpul aventurilor mele de tăiere în cubuleţe şi felii, împreună cu sfaturi de la câţiva dintre dieteticienii acreditaţi pe care ii prefer.

1. Folosiţi drojdie nutritivă în orice combinaţie.

Îndrăzniţi să presăraţi nişte drojdie nutritivă (sau pamezan hippie, cum îl numesc eu) în mâncare. O astfel de mâncare va avea un gust de brânză, aşa că este o modalitate foarte bună de a stimula aroma din farfurie, mai ales dacă sunteţi vegetarieni sau dacă încercaţi să reduceţi consumul de lactate.

Aceasta oferă, de asemenea, proteine (3 grame la o lingură de 20 de calorii) şi complexul de vitamina B12, necesare pentru prevenirea anemiei şi menţinerea nivelului de energie, prin producerea de celule roşii şi, de asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central.

"Se presară drojdie nutritivă în humus, diferite feluri de mâncare din cereale, supe și salate pentru un gust umami delicios și o doză consistentă de nutrienţi bonus," Julieanna Hever, dietetician specializat în plante şi autor al cărţilor "The Vegiterranean Diet" şi "The Complete Idiot’s Guide to Plant-Based Nutrition".

2. Marinați proteinele.

Pui marinat în sos Harissa? Nu ne deranjează deloc să preparăm această mâncare. "Marinaţi puiul, peștele sau carnea înainte de a le găti la grill sau la temperaturi ridicate," gemenele nutriţioniste Lyssie Lakatos și Tammy Lakatos Shames, autoarele cărţii "The Nutrition Twins’ Veggie Cure".

Este o modalitate foarte bună de a adăuga aromă printr-o metodă de gătit cu conținut caloric scăzut, în loc să ne bazăm pe prăjire sau rostogolirea cărnii prin aluat. Cercetările sugerează că folosirea unui condiment marinat şi picant poate ajuta la reducerea aminelor heterociclice, a substanțelor cancerigene apărute atunci când gătiți carne la temperaturi ridicate, explică gemenele nutriţioniste.

3. Faceţi din fasole cea mai bună prietenă a voastră.

M-am dus la o școală culinară, bazată, în principal, pe plante, deci nu e nicio surpriză faptul că fibrele şi proteinele au stat la baza nenumăratelor supe, preparate cu curry, burgeri vegetarieni, salate, și multe altele. Chiar dacă nu sunteți vegetarieni, luați în considerare adăugarea, la dieta voastră, a mai multor opțiuni de acest fel, care sunt excelente şi la prețuri accesibile.

Aţi gătit un broccoli cremos sau o supă de morcovi? Luaţi smântână sau alte produse lactate şi un sfert de cană de fasole fiartă și zdobiţi-le în blender pentru a obține aceeași textură bogată, catifelată, fără exces de grăsime şi calorii. "Puteți încerca, de asemenea, adăugarea de fasole piure, ca un substitut de ulei pentru sosuri şi produse de patiserie,  în scopul de a crește aportul de fibre și a scădea conținutul de grăsime", spune Hever.

4. Experimentaţi cu ierburi.

Înainte de școala culinară, interacțiunea mea principală a fost, din nefericire, cu menta, pe care am depozitat-o, timp de aproximativ trei luni (prea mult timp) pe pervazul ferestrei. Acum o presar în aproape orice fel de mâncare. "Puteți adăuga ierburi proaspete la toate felurile de mâncare, pentru un plus de aromă, și veți obține beneficiul fitochimicalelor adăugate", spune Hever.

Vă puteți păstra plantele presărându-le într-o tavă cu cuburi de gheață, la care adăugaţi unt sau ulei de măsline. Scoateţi un cub de gheaţă din congelator de fiecare dată când aveți nevoie să îmbunătățiţi o supă sau o tocană.

5. Sotaţi mai inteligent

Dacă aș fi avut un dolar pentru fiecare tigaie pe care am ars-o, aș avea suficienți bani să cumpăr toate aceste incredibile gadget-uri de bucătărie. Nu fiţi ca mine.

"[În cazul în care tava începe să se lipească sau să se usuce] atunci când sotaţi legume, în loc să adăugaţi mai mult ulei şi calorii, pur și simplu picuraţi un strop de apă," spun gemenele nutriţioniste. "Aceasta nu adaugă calorii, ci previne arderea şi menţine mâncarea umedă." Acest truc nu ar putea fi mai simplu şi vă poate salva o tigaie sau două, pe parcurs.

6. FIS (Faceţi-vă întotdeauna stocuri).

Este un lucru la îndemână. Practic, utilizați resturile pentru a face stocuri dense și gustoase de nutrienți, care ridică o cină banală la statutul „gata de a impresiona”.

"În loc să aruncaţi, păstraţi ceea ce rămâne de la legume precum ciupercile şi varza creaţă, rădăcinile morcovilor şi resturile de ceapă pentru a face stocuri delicioase şi, practic, gratuite, de legume", spune Hever. "Odată ce ați adunat suficient, aruncați-le pe toate într-un vas cu apă și fierbeţi-le între 45 de minute şi o oră."

Este mai mult decât ușor, iar dacă doriți să obțineți ceva cu adevărat simandicos, adăugaţi câteva boabe de piper, frunze de dafin și cimbru (sau orice ierburi aveți la îndemână), împachetaţi-le într-un tifon sau legaţi ierburile cu un şnur, aşa cum am procedat noi la școala culinară. În termeni gastronomici, această ultimă metodă se numește „bouquet garni”. Amintiţi-vă să dezlegaţi ierburile înainte de a le servi.

7. Utilizaţi conopida în orice combinaţie.

Ei bine, poate nu împreună cu ciocolata, dar această legumă cruciferă face din alimentația sănătoasă floare la ureche. "Folosiți conopidă pentru o digestie mai uşoară a preparatelor care vă plac. O puteți utiliza la un sos cremos pentru macaroane cu brânză, în loc de cartofii pentru piure și chiar pentru crusta de pizza." Gemenele nutriţioniste spun. "Conopida are foarte puţine calorii, dar este plină de nutrienți. O sută de calorii din conopidă îți vor da un surplus de 12 grame de fibre pentru a combate constipaţia şi balonarea."

8. Coaceţi? Adăugaţi scorțișoară.

Pentru examenul nostru de copt, a trebuit să facem o plăcintă cu mere, un delicios desert cu crustă deasupra. Atunci când lupţi împotriva unei echipe care îşi decorează plăcintele cu aluat modelat în formă de păsări şi petale de flori, este lesne de înțeles că te simţi intimidat. Adaug la provocare: şcoala unde mi s-a interzis zahărul alb.

Din fericire, alarma de incendiu s-a declanşat în mijlocul examenului și m-a binecuvântat cu o săptămână în plus petrecută acasă unde am preparat peste 83 de plăcinte cu mere. Care este secretul? Scorţişoara. Poate că desertul meu nu a avut niciun fel de „falduri” din aluat, dar sunt convinsă că adăugarea acestui condiment este ceea ce m-a ajutat să "înscriu" 91 de puncte la examenul de copt.

Experții sunt de acord. "Putem diminua numărul de calorii atunci când preparăm deserturi precum plăcinta de dovleac, plăcinta cu nuci pecan și plăcinta cu mere, prin reducerea cantităţii de zahăr și adăugarea de puţină scorțișoară," spun gemenele nutriționiste. "Scortişoara conferă multă aromă fără a fi nevoie să adăugăm calorii. De asemenea, este un puternic anti-inflamator și bogată în antioxidanți." Ce ziceţi, poate fi aceasta cireaşa de pe tort?

Sursă: www.self.com



marți, 28 februarie 2017

5 pasi simpli pentru a savura un ceai


Ceaiul are o vechime de aproape 5000 de ani, însă proveniența lui este și acum un subiect controversat. Unii susțin că ceaiul a fost inventat în China, alții îi dezaprobă, plecând de la faptul că, pe teritoriul Indiei, au fost descoperite urmele unor vechi frunze de ceai. O altă ipoteză posibilă este apariția ceaiului în Vietnam, de unde ar fi pătruns în China. În Europa, ceaiul ar fi ajuns prin 1606, primele importuri aparținând olandezilor. La curtea engleză, obiceiul de a bea ceai a fost introdus în secolul al XVII-lea, iar, în prezent, englezii sunt cei mai mari consumatori de ceai. Scriitorul englez George Orwell a scris un eseu numai despre cum poți prepara corect o ceașcă de ceai.

O legendă spune că ceaiul este invenția unui călugăr budist care petrecea mult timp în rugăciune și meditație. Într-o noapte, însă, a adormit, încălcând, astfel, jurământul. Cuprins de remușcări, și-a tăiat pleoapele, iar acestea au dat naștere unui arbust de ceai, după ce au căzut pe pământ. Se spune că, din frunzele copacului, călugărul a preparat o băutură care îl menținea energic.

Beneficiile ceaiului pentru sănătate
Ceaiul este folosit, astăzi, în tratatea multor afecțiuni, de la simple răceli până la cancer sau Alzheimer, fiind inclus în categoria terapiilor naturiste.
Printre beneficiile terapeutice ale ceaiului putem enumera:

- relaxare;
- contribuie la terapia bolilor cardiace;
- ameliorează problemele digestive;
- detoxifică organismul;
- întărește sistemul imunitar;
- furnizează antioxidanți;
- revigorează organismul și crește nivelul de energie;
- diminuează stresul;
- contribuie la evitarea răcelilor;
- stimulează funcția organelor interne;
- are gust plăcut și nu conține cofeină;
- înlesnește instalarea somnului

Cum preparăm ceaiul
Pentru a prepara ceașca perfectă de ceai aveți nevoie de: ceai (frunze, granule, fructe), un ceainic sau infuzor, o ceașcă de porțelan.

1   Potrivit unor cercetari recente, pentru a prepara corect ceaiul, este recomandat să folosim apă proaspăt fiartă în ceainic, în ibric sau în fierbător. Este recomandat să nu fierbeți apa de două ori. Ceaiul are nevoie de o oxigen, iar fierberea repetată produce pierderea unei mari cantități de oxigen, motiv pentru care va avea un gust ușor metalic.

2.  După ce apa a fiert, turnați-o în ceașcă și măsurați temperatura cu ajutorul unui termometru.

3. Așteptați până când aceasta scade la aproximativ 96 grade Celsius pentru majoritatea ceaiurilor negre și în jur de 70 grade Celsius pentru ceaiurile verzi. Timpul optim de infuzare diferă în funcție de tipul de ceai. Cele de calitate oferă recomandări despre modul de preparare, pe spatele ambalajului (ex. Ceaiurile Mount Himalaya, 5 O’Clock Tea etc). Magazinul nostru are astfel de recomandări, inclusiv în prezentarea produselor de pe site.

Putem folosi și frunze uscate pe care să le îngrămădim într-o sită infuzor fixată de marginea canii sau, mai simplu, o cană de sticlă cu infuzor.

4.  Înainte de a servi ceaiul, îndepărtați plantele (în orice formă ar fi acestea), fără a le agita sau a le stoarce. În caz contrar, ceaiul poate căpăta un gust amărui.
Pentru păstrarea gustului autentic al ceaiului, cea mai bună alegere este ceașca de porțelan. De fapt, în acest fel era servit, la început, când a fost adus din China, iar, în prezent, este un obicei tipic englezesc.

5.  Cei care preferă combinația dintre ceai și lapte trebuie să știe că acest ultim pas are și el o însemnătate. Cercetătorii de la University College London au descoperit că, atunci când pregătim ceaiul în ceasca, ar trebui să adăugăm laptele la final. Însă, dacă este preparat la ibric, ceaiul va fi turnat peste lapte. Nu folosiți lapte condensat!

Acum este timpul să vă bucurați de o ceașcă reconfortanta de ceai, alături de familie și prieteni. Încheiem cu un citat care subliniază atât de bine esența experienței unice de a savura o ceașca de ceai. „...deși există unele reguli care trebuie urmate, la finalul zilei, o ceașcă de ceai este atât de personală! Nu există o modalitate perfectă de a prepara ceaiul – ar trebui să îl savurați exact așa cum vă place.” (Becky Sheeran)

Comandă acum ceaiurile aromate de pe www.megaplus.ro.

Urmărește-ne pe Facebook sau abonează-te la Newsletter pentru noutăți și reduceri!


vineri, 13 mai 2016

Tocana de pui cu fasole si coriandru gatita la oala sub presiune Fissler VitaVit Edition

Astazi va prezentam reteta "Tocana de pui cu fasole si coriandru" gatita la oala sub presiune Fissler VitaVit Edition. Aceasta reteta a fost preparata de Camelia de la GatesteUsor.ro.

Camelia ne-a spus ca a fost super entuziasmata de aceasta oala deoarece auzise numai lucruri bune despre ea. Asa cum veti vedea in video-ul de mai jos, pentru a putea gati aceasta tocana de pui cu fasole, este nevoie de o oala sub presiune de calitate pentru a putea fierbe fasolea uscata, care in general se fierbe destul de greu. Puteti folosi oala sub presiune Fissler si pentru a steriliza tot felul de lucruri cum ar fi borcane pentru conserve sau biberoanele copiilor.

Fissler este o companie austriaca cu o traditie de peste 170 de ani, renumita in intreaga lume pentru produsele de foarte buna calitate fabricate in cea mai mare parte in Germania. Produsele Fissler sunt menite sa iti completeze bucataria prin design, inovatie si functionalitate. Mai multe produse gasiti aici.

Oala sub presiune Fissler VitaVit Edition are mai multe trepte de gatire, baza foarte groasa, indicatori de presiune si un super capac cu o modalitate foarte sigura de eliberare a aburului. De remarcat la aceasta oala este ca gateste preparatele foarte rapid necesitand o cantitate foarte mica de caldura. In plus puteti achizitiona separat timerul electronic VitaControl pentru a putea fi anuntat cand preparatul este gata sau pentru a monitoriza timpul de fierbere, cat fi garnitura de rezerva.

Pentru mai multe detalii despre reteta "Tocana de pui cu fasole si coriandru" vizionati video-ul de mai jos. Reteta completa in varianta text o gasiti pe blogul GatesteUsor.ro. 


Mai multe detalii despre oalele sub presiune Fissler puteti citi in articolul dedicat, cu un click aici, unde veti gasi un tabel comparativ cu toate modele acestui producator. Retetele Cameliei le gasiti pe blogul GatesteUsor.ro.

Spor la gatit!

joi, 10 decembrie 2015

Concurs: Câștigă o mașină de paste KingHoff!

Mașină de făcut paste KingHoff
Mega Plus și GăteșteUșor.ro organizează împreună un concurs ce are ca premiu o mașină de făcut paste marca KingHoff. Concursul este organizat pe Facebook, iar linkul îl puteți găsi aici.

Ce trebuie să faci ca să participi?

1. Trebuie să dai like paginii de Facebook Mega Plus;
2. Trebuie să dai share unei rețete de pe pagina de Facebook GăteșteUșor.ro;
3. Trebuie să lași comentariu la postul concursului cu "particip" pentru a vă înregistra.

Concursul a început deja și se termină pe 21 decembrie 2015. Extragerea se va face prin random.org de către GăteșteUsor.ro în zilele următoare.

Preview-ul concursului

Multă baftă!

Produse recomandate de pe site-ul Mega Plus din categoria mașini de făcut paste puteți găsi aici.

luni, 16 noiembrie 2015

Ce model de oală sub presiune Fissler mi se potrivește?

Pentru că în ultima perioadă am tot fost întrebați de către clienții noștri care sunt diferențele dintre cele 4 serii de oale sub presiune marca Fissler, ne-am gândit să facem un tabel comparativ astfel încât decizia dumneavoastră să fie una ușoară și în același timp practică în funcție de necesitățile și bugetul fiecăruia.

Câteva cuvinte despre Fissler: "Companie cu tradiție de peste 170 ani, lider în domeniu oalelor sub presiune și a vaselor pentru gătit. Produsele Fissler sunt fabricate în Germania și Franța din materiale de cea mai bună calitate. Sunt menite să îți completeze bucătăria prin design, inovație și funcționalitate."

Vă dorim spor la cumpărături!