vineri, 21 iulie 2017

Bucătăria italiană - 18 trucuri de Master Chef

Bucătăria italiană este una dintre cele mai populare din lume, iar mâncarea este gustoasă şi uşor de preparat. Unul dintre motivele pentru care Italia este aleasă drept destinaţie de vacanţă este măiestria în arta culinară (pizza, spaghete și chifteluțe, lasagna, fettuccine alfredo şi multe altele). Un sos de roșii amestecat perfect sau o pizza cu toate ingredientele potrivite. 


Cu toate acestea, există o tehnică de perfecționare a bucătăriei italiene, iar aceasta începe cu ingrediente proaspete. Ele ajută la prepararea oricăror feluri de mâncare delicioase, dar sunt și mai importante atunci când e vorba de mâncarea italiană. Sfaturile de mai jos vă vor ajuta să gătiţi ca nişte italieni veritabili. Mai mult, toţi cei prezenţi la masă vor striga: "Prego!"

1. Folosiţi ingrediente proaspete
Pe cât posibil, ingredientele ar trebui cumpărate atunci când este sezonul lor. Astfel, mâncarea va avea o aromă fantastică şi nu va mai avea nevoie de grăsimi, sare sau zahăr pentru un gust mai bun. În plus, ingredientele proaspete, de sezon, sunt mai bogate în substanţe nutritive. Ceea ce nu folosiţi pe moment, puteţi păstra la congelator, pentru alte feluri de mâncare viitoare.

2. Folosiţi în mod temperat verdeţurile şi condimentele
Rolul lor este să accentueze aromele, nu să încarce felurile de mâncare.

3. Folosiţi ceapa inteligent
Atunci când preparaţi mâncare gătită, folosiţi ceapa albă subţire şi aromată. Ceapa roşie este folosită de italieni la salate, aceasta având un gust mai îndrăzneţ.

4. Usturoiul – ingredientul magic
Un alt incredient important al bucătăriei italiene este usturoiul. Alegerea unui usturoi proaspăt este un pas simplu către o mâncare italiană de succes. Căutaţi usturoi cu bulbii mari, curaţi şi având coaja încă intactă. Nu păstraţi usturoiul în frigider. În schimb, depozitați-l într-un loc uscat, unde bulbii vor primi mult aer.

5. Alegeţi busuioc proaspăt
Busuiocul este printre cele mai gustoase verdeţuri. Cu cât este mai bogat, mai proaspăt şi mai sănătos, cu atât mai bine. Asiguraţi-vă că are un miros pământiu şi dulceag.

6. Nicio mâncare fără brânză
Fără brânză, mâncărurile italiene nu ar mai fi la fel de gustoase. Mozzarella proaspătă este umedă, ambalată în pachete care conţin apă, pentru a se păstra moale. Nici parmezanul nu este mai prejos. Cumpăraţi o bucată zdravănă din această brânză şi radeţi-o pentru a adăuga, instantaneu, aromă mâncărurilor.

7. Preparaţi-vă singuri sosul
Renunţaţi la ketchup! Este una dintre combinaţiile care îi îngrozeşte pe italieni. În schimb, preparaţi-vă singuri un sos proaspăt de roşii. Cei mai buni chefi din lume folosesc roşiile San Marzano, cele mai cunoscute şi mai gustoase din Italia. Chiar dacă nu sunt de găsit în magazinele noastre, puteţi cumpăra seminţele, urmând să le plantaţi în grădină.

8. Oţet balsamic pentru salate
Când preparaţi salatele, folosiţi un oţet balsamic aromat şi de calitate. Adepţii dietelor îl vor aprecia mai mult deoarece are un conţinut scăzut de calorii. În combinaţie cu puţin ulei de măsline extra virgin veţi obţine un dressing sănătos, bun înlocuitor pentru sosurile cremoase din salate sau pentru maioneză.

9. Soffritto pentru legume
Soffritto este baza aromelor bucătăriei italiene. Cuvântul se referă la procesul de a găti îndelung legumele tocate, la foc mic, folosind, de obicei, unt sau ulei de măsline, cu intenţia de a le înmuia. Soffritto este secretul bucătăriei italiene, denumit, adesea, şi "Sfânta trinitate".

10. Nu lăsaţi pastele prea mult timp la gătit
Cantitatea recomandată de paste este de 120 de grame de persoană. De asemenea, aveţi grijă să nu le
lăsaţi prea mult timp la fiert deoarece pastele gătite al dente (puţin ferme) au un indice glicemic mai scăzut, deci este suficient să vă săturaţi pentru mai mult timp.

11. Gătiţi pastele perfect
Folosiţi întotdeauna o oală mare atunci când fierbeţi apa pentru paste. Adăugaţi sare în apă, dar niciodată ulei. Adăugaţi pastele în apa clocotită şi începeţi să amestecaţi imediat.

13. Nu clătiţi niciodată pastele
Dacă vreţi ca sosul să fie bine încorporat, nu clătiţi pastele. De asemenea, puteţi păstra puţină apă de la paste atunci când le amestecaţi cu sosul. Nu veţi dori ca sosul să alunece în partea de jos a farfuriei. Nu este recomandat nici să aşezaţi pastele simple pe farfurie, cu sosul turnat doar deasupra lor.

14. Pastele nu sunt un fel de mâncare secundar
La italieni, pastele sunt menite a fi servite ca fel întâi de mâncare, cunoscut sub denumirea de „primo”. Urmează felul doi care include carne sau peşte cu salată. În timp ce mulţi îşi servesc salata la începutul mesei, la italieni nu se întâmplă niciodată astfel.

15. Gustul depinde de vasele de gătit
Mâncarea gătită în vase antiaderente nu are un gust atât de bun şi nici nu produce acea caramelizare gustoasă din partea inferioară a tigăii. Pentru cele mai bune rezultate, alegeţi oale şi tigăi din oţel inoxidabil sau ceramică. Păstraţi vasele antiaderente pentru reîncălzirea mâncării.

PRODUSE RECOMANDATE pentru prepararea reţetelor italiene:

Promoţie: Tigaie din inox Fissler, inducţie, seria Crispy Steelux Classic
 Tigaie Fissler inox

Tigaie cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducţie
 Tigaie Karl Kruger interior ceramica
Tigaie adâncă cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducţie
 Tigaie Kark Kruger interior ceramic
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 20 cm, inducţie

 Tigaie KingHoff interior ceramic
Tigaie grill cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 28 cm, seria Potsdam, inducţie

 Tigaie grill Karl Kruger interior ceramic
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 24 cm, inducţie, capac
 Tigaie cu interior ceramic KingHoff

Set oală + tigaie sub presiune Fissler VitaVit Premium, capacitate 6 + 2.5 Litri, diametru 22 cm, accesoriu aburi, inducţie

 Set oala si tigaie inox sub presiune Fissler

16. Preparaţi un risotto mai bun
Un risotto adevărat nu poate fi preparat cu orice fel de orez. Cel mai utilizat este Arboriu, însă pentru a obţinea acea consistenţă cremoasă mai puteţi folosi carnaroli sau vialone.

17. Gremolata
Pentru un gust deosebit al cărnii sau peştelui la grătar, folosiţi gremolata în locul unui sos uleios. Aceasta este o garnitură italiană care se prepară din usturoi brut tocat mărunt, pătrunjel proaspăt şi zeamă de lămâie. Presărată peste felul de mâncare, această garnitură vine cu o mulţime de arome, fără calorii.

18. Vinul nu e folosit doar ca băutură
Un pahar de vin merge foarte bine cu mâncarea italiană, dar este şi un ingredient important al bucătăriei italiene. Atunci când gătiţi mâncăruri cu carne, preparaţi sosuri cu vin. Trucul este să folosiţi doar o cantitate mică de vin, pentru a îmbogăţi aromele.

Voi cum gătiţi mâncarea italiană?

Pentru rețete, informații utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii, reţete şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)


miercuri, 19 iulie 2017

10 utilizări ale unui tocător (chopper)

Nenumăratele ore pe care le petrecem la locul de muncă şi oboseala adunată de-a lungul zilei ne determină să petrecem tot mai puţin timp în bucătărie. Şi totuşi, uneori, simţim nevoia unei mese bine gătite în locul preparatelor de la fast food. În plus, ce facem atunci când copii ne trag de mânecă şi ne cer de mâncare sau când soţul aşteaptă să mănânce împreună cu noi o masă caldă? Timpul este tot mai scurt iar noi parcă tot mai obosiţi.
 Tocator manual

Din acest motiv a fost inventat tocătorul (chopper). Cu acest dispozitiv-minune putem mixa şi tăia aproape orice. Din cauza dimensiunilor sale, mulţi cred că este o risipă de bani. Dar nu contează mărimea. Aparatele mici pot avea rezultate mari. Iată ce poate face un astfel de aparat în bucătărie.


1. Taie usturoiul

Cui îi place mirosul de usturoi pe mâini? Pentru a evita mirosul, folosiţi un tocător electric. Tot ce aveţi de făcut este să îl curăţaţi şi să aruncaţi căţeii în chopper. Apoi amestecaţi până când usturoiul are mărimea pe care o doriţi.


2. Taie ceapa

Dacă nu cumva aveţi aptitudini extraordinare de a mânui cuţitul, este dificil să tăiaţi ceapa în bucăţi mici. În loc să vă luaţi la trântă cu ceapa, tăiaţi-o în patru bucăţi şi aruncaţi-o în tocătorul de legume. Va trebui să repetaţi acest procedeu de câteva ori, însă dacă aveţi nevoie doar de o mână de ceapă, tocător electric este ajutorul perfect.


3. Zdrobeşte biscuiţi pentru prăjituri

Pentru prăjituri, puteţi folosi orice tip de biscuiţi, însă cei mai buni par a fi Oreo. Adăugaţi biscuiţii în tocător şi amestecaţi până când obţineţi bucăţi mici sau pudră de biscuiţi. 


4. Prepară pesmet

Când o reţetă necesită pesmet, nu alergaţi la magazinul din colţ. Le puteţi prepara uşor acasă cu ajutorul unui tocător electric. Adăugaţi în chopper pâinea uscată şi amestecaţi până când se transformă în pesmet.


5. Prepară unt aromat

Probabil aţi servit la restaurant, cel puţin o dată, unt cu diverse arome. Ştiaţi însă că, în bucătărie, vă puteţi prepara, cu uşurinţă, orice fel de unt? Tot ce aveţi de făcut este să lăsaţi untul să se înmoaie şi să îl adăugaţi în tocătorul electric împreună cu ingredientele pe care vreţi să le încorporaţi. Drept sugestie, puteţi adăuga ardei, usturoi, merişoare sau portocale. După ce aţi amestecat bine, turnaţi untul într-o folie, rulaţi-l şi daţi-l la frigider.


6. Taie nuci

Prepararea unui desert cu nuci nu vă mai poate consuma timp. Puneţi nucile în tocătorul electric şi amestecaţi până obţineţi mărimea dorită. Astfel, veţi putea pregăti foarte uşor o prăjitură cu nucă sau un amestec de nuci cu miere, extrem de benefic pentru sănătate. Sărbătorile nu vor mai fi o corvoadă!


7. Prepară sos salsa

Proaspătul sos salsa este cu adevărat reconfortant, dar poate fi şi o adevărată bătaie de cap. Când veţi mai tânji după un sos salsa, uitaţi de cuţit şi folosiţi, în schimb, un tocător electric. Adăugaţi fiecare ingredient pe rând şi, după fiecare amestec, aruncaţi-le într-un castron. Nici măcar nu este nevoie să clătiţi tocătorul înainte să adăugaţi alt ingredient. După ce piperul, ceapa şi roşiile au fost tocate, adăugaţi condimente suplimentare, amestecați și bucurați-vă de ele.


8. Prepară zahăr pudră

Dacă vă treziţi fără zahăr pudră în casă într-un moment în care aveţi cu adevărat nevoie, nu e nicio problemă. Adăugaţi zahăr tos în tocătorul electric şi amestecaţi până capătă o textură fină.


9. Prepară omletă

Cui îi place să taie legume dimineaţa la prima oră? Dacă aveţi poftă de omletă, dar nu aveţi chef să tăiaţi legumele, pur şi simplu aruncaţi-le în tocătorul de legume. Când sunt tocate, sotaţi-le şi adăugaţi-le în omletă.


10. Zdrobeşte bomboane pentru îngheţată

Cât timp zdrobiţi bomboanele cu tocătorul electric, lăsaţi îngheţata să se topească. Apoi amestecaţi îngheţata, o picătură de lapte şi bomboanele zdrobite. Veţi avea o îngheţată mai delicioasă ca la McDonalds. Şi, cu siguranţă, mai puţin costisitoare...


Câte nu puteţi face cu un chopper! Sos pesto, maioneză, făină de casă, brânză rasă, aluat, carne tocată, supe cremă şi multe altele. Noi v-am sugerat doar câteva idei. Restul depinde de imaginaţia voastră. Experimentaţi! Cu cât îl veţi folosi mai mult, cu atât veţi realiza cât este de util.



Ca tocătoare electrice şi manuale, vă putem recomanda:


Tocător electric Nava, putere 300 W, capacitate 600 ml, seria Funcky 

 Tocator electric Nava

Tocător manual KingHoff
 Tocator manual KingHoff

Tocător manual Fissler, seria Finecut

 Tocator manual Fissler

Pentru rețete, informații utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii, reţete şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa și articolele:

Reţetă de salată grecească cu piept de pui

Această reţetă incredibil de gustoasă este varianta modificată a clasicei reţete greceşti. Singurul ingredient care nu apare în varianta originală este carnea de pui care poate fi friptă sau fiartă, după preferinţe. Puteţi înlocui roşiile şi castraveţii cu broccoli sau ardei graşi. Serviţi cu pită şi humus.

Porţii: 3

Ingrediente:
  • 120 ml oţet de vin roşu
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură mărar proaspăt, tocat, sau oregano
  • ¼ linguriţă sare
  • ¼ linguriţă piper boabe proaspăt
  • 700 g salată romană tocată
  • 340 g pui tocat
  • 2 roşii medii, tocate 
  • 1 castravete mediu, curăţat şi tocat
  • 115 g ceapă roşie tocată fin
  • 115 g măsline negre feliate
  • 115 g brânză feta mărunțită
Timp de preparare: 25 minute

Mod de preparare:
Într-un castron mare turnaţi oțet, ulei, mărar (sau oregano), praf de usturoi, sare și piper. Adăugați salata, carnea de pui, roșiile, castraveții şi ceapa tocate la tocătorul de legume, măslinele tăiate felii și brânza feta mărunţită. Amestecaţi toate ingredientele şi serviţi.

Recomandare: 
Dacă nu aveți pui gata preparat, alegeţi aproximativ jumătate de kilogram de piept de pui pentru această reţetă. Puneți pieptul de pui dezosat, fără piele, într-o tigaie sau o cratiță medie. Adăugați apă ușor sărată (eventual şi bulion) pentru a-l acoperi și a-l aduce la punctul de fierbere. Acoperiți vasul, lăsaţi puiul la foc mic și fierbeți ușor timp de 10-15 minute, până când puiul este gătit și nu mai are acea culoare rozalie în mijloc.

Pentru oferta noastră de tocătoare, intraţi aici.

luni, 17 iulie 2017

Gătitul la aburi: alimente, vase potrivite, timpi de preparare

 Oala cu aburi

Prepararea legumelor şi cărnurilor la aburi este o modalitate simplă şi rapidă de a găti, iar avantajele sunt nenumărate. Gătitul la aburi păstrează aromele şi proprietăţile nutritive, nu necesită grăsimi şi nici nu implică un efort prea mare. Alimentele gătite în acest fel sunt mai sănătoase, mai naturale şi mai  uşor de digerat. Putem lăsa alimentele să se prepare la aburi în timp ce pregătim alte reţete, iar la final să adăugăm doar puţin unt. Vom avea o masă categoric delicioasă.
Imaginaţi-vă doar atât: legume delicate, al dente, boabe moi, găluşte pufoase. Nu-i aşa că sună bine?

Alte beneficii ale gătitului la aburi:
1. Având în vedere că este o formă mai blândă de a găti, este ideal pentru alimente fragile precum peşte, brânză tofu sau legume (în special cele asiatice)

2. Spre deosebire de fierbere, gătitul la aburi nu presupune agitaţie. Alimentele nu sunt scufundate în lichid, ci se prepară în propriul suc, păstrându-şi aroma şi textura.

3. Gătitul la aburi păstrează valoarea nutritivă a alimentelor.
 Oala cu aburi

În general, gătitul la aburi se realizează în oale de fiert la aburi formate din mai multe piese: oala, 1 – 3 site şi capacul. Aceste oale au preţuri cuprinse între 92 şi câteva sute de lei, în funcţie de marcă şi dimensiune. Vi le recomandăm pe cele fabricate din inox cu baza în trei straturi, pentru o distribuţie bună a căldurii. În plus, odată ce faceţi o asemenea achiziţie, veţi putea folosi piesele şi separat. De exemplu, veţi putea utiliza oala fără sită, la prepararea unor mâncăruri care nu implică aburul. La un preţ bun puteţi accesa oferta de la KingHoff, iar cei mai pretenţioşi în arta gătitului şi care sunt pasionaţi să prepare reţete cât mai speciale pot opta pentru vasele de gătit de la Kassel.

Cum gătim la aburi?
Procedeul e simplu:
Umplem oala cu apă şi o lăsăm la fiert, pe aragaz. Deasupra oalei aşezăm sita, iar în sită turnăm alimentele pe care vrem să le gătim. Le acoperim cu un capac şi le lăsăm la foc până când sunt preparate.

Cum alegem cea mai bună oală cu aburi?
  • După numărul sitelor
Oalele de fiert la aburi pot avea una, două sau trei site. În aceste recipiente se aşează legumele şi orice alte alimente care urmează a fi preparate. Vă puteţi face treaba foarte bine cu o singură sită, însă dacă aveţi de gând să gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, ar fi mai utile una sau chiar două site (în funcţie de câte feluri gătiţi). În acest fel, veţi economisi timp şi veţi depune un efort mai mic. Deci înainte de a cumpăra o astfel de oală, întrebaţi-vă câte feluri de mâncare gătiţi pe zi. De exemplu, într-una din site puteţi găti legumele, în alta peştele, iar în alta pastele.
  • După dimensiune
Capacitatea vaselor de gătit la aburi variază între 3 şi 8 litri. Desigur, veţi alege oala în funcţie de cantitatea de mâncare pe care o aveţi de gătit. Este important să vă cunoaşteţi obiceiurile gastronomice. Dacă, de exemplu, este mai important să gătiţi mai multe feluri de mâncare simultan, puteţi opta pentru o oala cu trei site, însă de dimensiuni mai reduse. Dacă nu preparaţi prea multe feluri în acelaşi timp însă vreţi să gătiţi cantităţi mai mari din acelaşi fel de mâncare (sau două feluri diferite), puteţi alege o oală cu una sau două site. Avantajele sunt acolo unde doriţi să fie.
Un vas cu adevărat încăpător este oala pentru suc din fructe sau legume de la KingHoff. Are o capacitate de opt litri şi se poate folosi atât pentru prepararea sucurilor naturale, cât şi pentru fiert la aburi. Vizualizati oalele pentru suc aici.
Oală pentru suc din fructe sau legume Karl Kruger, capacitate 8 litri
  • După material
Majoritatea oalelor de fiert la aburi sunt fabricate din inox. Foarte puţine sunt emailate, însă la interior sunt din oţel carbon care este un material foarte rezistent. În concluzie, ambele ar fi o alegere bună. Depinde însă de gusturile fiecăruia. Important este să alegeţi vasele încapsulate în mai multe straturi, pentru o distribuţie mai bună a căldurii şi pentru a găti mai rapid.

Cum gătim legumele la aburi?
Tăiaţi legumele în dimensiuni uniforme pentru a se prepara în acelaşi timp. Puteţi amesteca în acelaşi recipient mai multe feluri de legume, însă ţineţi cont de faptul că legume mai delicate precum boccoli se vor găti mai repede decât cele mai tari, cum ar fi morcovii. Drept pentru care adăugaţi mai întâi legumele care necesită un timp mai lung de preparare, iar după câteva minute, pe cele mai dense. O altă modalitate ar fi să tăiaţi legumele mai tari în bucăţi mai mici pentru a fi gata în acelaşi timp cu restul legumelor.

Cât timp lăsăm legumele să se prepare?
Vă întrebaţi cât timp să lăsaţi legumele la fiert? Ei bine, vă recomandăm să opriţi focul în timp ce legumele încă sunt puţin tari în interior şi să le mai lăsaţi câteva minute în oala încinsă. Între timp, se vor găti perfect fără a deveni prea moi.

Bineînţeles, pentru gătitul la aburi, puteţi achiziţiona doar sita în care fierb alimentele. Însă trebuie să aveţi grijă să se potrivească dimensiunii vasului peste care vreţi să o aşezaţi.

Timpii de gătit la aburi pentru diverse legume:
Spanac: 3 minute
Mazăre: 3 minute
Broccoli, conopidă, fasole verde: 5 – 7 minute
Morcovi, cartofi, napi: 8 – 20 minute
Varză Collards sau Kale: 10 minute

Am făcut o selecție a celor mai potrivite oale pentru fiert la aburi. Iată ce vă recomandăm: 


Oală inox pentru paste și fiert la aburi KingHoff, capacitate 7,5 litri, 4 piese, inducție, capac

Oală inox pentru fiert cu aburi KingHoff, capacitate 3.1 litri, 5 piese, inducție, capac
Sită inox pentru paste KingHoff, diametru 24 cm


Oală inox pentru fiert cu aburi KingHoff, capacitate 3.1 litri, 4 piese, inducție, capac


Oala emailata pentru fiert cu aburi Karl Kruger, diametru 20 cm, inductie, capac
Pentru rețete, informații utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii, reţete şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa și articolele:
Rețetă de suc verde
Test de alimentație sănătoasă în 3 minute
Cum să mănânci sănătos și să te bucuri de mâncare
Storcătoarele prin presare la rece - Un nou mod de a trăi sănătos
Cum preparăm agrișele pentru a fi mai sănătoși
Rețetă de macrou la grătar cu agrișe
9 obiceiuri pentru o dietă sănătoasă

joi, 13 iulie 2017

Laptele fiert şi ouăle – alimentele oamenilor sănătoşi

O cană cu lapte şi unul sau două ouă fierte cu pâine prăjită pot fi un mic-dejun gustos şi încărcat cu proteine, care vă menţine energici pe parcursul întregii zile. De fapt, un singur ou pe zi furnizează cantitatea necesară de nutrienţi pentru o dietă sănătoasă. Laptele şi ouăle sunt consumate de aproximativ 9000 de ani (poate chiar mai mult, în cazul ouălor) şi pe bună dreptate. Aceste alimente conţin, în afară de proteine, multe vitamine şi minerale, fiind recomandate pentru muşchi, piele, ochi şi păr.

Ouăle conţin multe minerale (calciu şi fier), vitamine (A, B2, B5, B6, B12, D, E şi K ), albumine, Omega-3, metionină (aminoacid folositor pentru ficat).

Puterea unui singur ou
Într-un studiu din 2006 este recomandat consumul de proteine şi carbohidraţi cu 45 de minute – o oră după terminarea exerciţiilor fizice. Astfel, muşchii primesc cantitatea necesară de proteine pentru a se putea reconstrui, ceea ce duce la eliminarea eventualelor dureri şi la întărirea lor. 
În schimb, amânarea consumului de carbohidraţi după astfel de exerciţii poate reduce beneficiile asupra stării de sănătate. Dacă vă antrenaţi în mod constant, este recomandat să consumaţi mai multe proteine de-a lungul zilei, inclusiv după ce aţi terminat de lucrat. Deşi puteţi consuma lapte şi ouă înainte de a face exerciţii, este mai benefic să le serviţi la final. Gălbenuşul de la un singur ou conţine 221 miligrame de colesterol, din necesarul de 300 de miligrame de care avem nevoie zilnic.

Beneficiile consumului de ouă:
  • Stimulează activitatea fierii
  • Este uşor de digerat
  • Este indicat în diete
  • Ajută în renunţarea la fumat
  • Oprirea procesului degenerativ al vederii
  • Reduc riscul producerii unui atac cardiovascular
  • Benefic pentru anumite afecţiuni ca: hiperaciditate gastrică, insuficienţă paratiroidiană, tulburări de creştere, osteoporoză, fracturi, paradontoză, gravidie, alăptare
  • Amestecat cu lapte cald, calmează tusea convulsivă la copii.

Cât despre lapte, acesta este bogat în calciu, proteine, carbohidraţi, vitamine, minerale şi grăsimi. 

Printre beneficiile consumului de lapte putem enumera: 

  • Întărirea sistemului imunitar
  • Întărirea sistemului osos 
  • Diminuarea riscului de hipertensiune, osteoporoză sau cancer de colon
  • Regenerarea celulelor
  • Reconsolidare musculară
  • Hidratarea optimă a organismului
  • Reducerea simptomelor sindromului premenstrual 
  • Eliminarea excesului de grasime

Vitamina D, calciul şi fosforul contribuie la întărirea oaselor, complexul de vitamina B ajută la sporirea nivelului de energie, iar vitamina A are drept efect întărirea sistemului imunitar şi o piele mai sănătoasă.

Anumite voci din rândul specialiştilor în nutriţie susţin că laptele fiert pierde din proprietăţile nutritive. Cu toate acestea, este mai sigur şi conţine mai puţine grăsimi.

Laptele fiert distruge agenţii patogeni care cauzează boli. Temperatura de fierbere omoară orice bacterii şi microorganisme care pot exista în lapte. Laptele crud poate conține E.coli, salmonella și alte bacterii dăunătoare. 

Lapte spumos pentru un gust savuros
În al doilea rând, conţinutul de grăsimi poate fi redus prin fierberea laptelui. Laptele preparat astfel poate fi folosit şi în cafea, având un gust savuros, fără grăsimi care pot afecta negativ sănătatea cardiovasculară. Dacă vă place cafeaua cu spumă, puteţi folosi o
 Cana KingHoff pentru spuma din lapte
Cană KingHoff pentru spuma din lapte
cană pentru spuma din lapte, cum sunt cele de la KingHoff. Principiul de funcţionare este simplu. Cu ajutorul tijei din interior, laptele cald se agită până când devine spumos. Spuma astfel obţinută poate fi folosită pentru a preparara cappuccino, matcha latte, ciocolata fierbinte, ceai sau poate fi consumată simplă, după ce se răceşte. De asemenea, mai poate fi folosită la prepararea anumitor reţete.

Laptele fiert are o durată de viaţă mai lungă decât laptele crud, rezistând la alterare pentru o perioadă mai lungă de timp, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cornell. Acesta poate rezista anumite perioade de timp şi în zone unde nu aveţi acces la un frigider. Laptele fiert poate fi infuzat cu ierburi aromate sau cu vanilie.

Laptele fiert nu va pierde din conţinutul de lactoză (un carbohidrat care se află în lapte). În schimb, va duce la scăderea conţinutului de vitamine B1, B12 şi C. Însă laptele nu este, oricum, o sursă bună pentru astfel de nutrienţi.

Oală pentru lapte Fissler Sveto, inox, capacitate 1.6 litri, inductie
Pentru fierberea laptelui, folosiţi recipiente speciale precum oalele de lapte din comerţ. Oalele de la Fissler, fabricate din inox de cea mai bună calitate, au marginile puţin curbate pentru a împiedica vărsarea lichidului. Iar pentru a evita afumarea şi vărsarea laptelui în timpul fierberii, aveţi nevoie de o oală cu fluier şi cu pereţi dubli care vă va atenţiona când este momentul să o luaţi de pe foc.

Pentru o stare bună de sănătate, laptele poate fi combinat cu o linguriţă de miere în fiecare zi. Datorită conţinutului său de vitamine (B1, B2, C, B6, B5, B3) şi minerale (cupru şi zinc), mierea este folosită în tratarea mai multor afecţiuni.