marți, 22 august 2017

Beneficiile vaselor de gătit din aluminiu

 Tigaie adanca din aluminiu Fissler, diametru 24 cm, inductie, seria Protect Alux PremiumVasele de gătit din aluminiu sunt folosite de ani buni. În ciuda unor voci izolate care s-au ridicat împotriva utilităţii lor plecând de la un fundament ştiinţific destul de precar, sunt unii care cunosc avantajele unor astfel de produse.

Din cauza reticenţei răspândite în rândul populaţiei, s-a optat pentru producerea vaselor de aluminiu acoperite cu un înveliş antiaderent, din teflon sau ceramică. Măsura a reprezentat, de fapt, o garanţie că nu ne vom îmbolnăvi din cauza aşa-ziselor emanaţii toxice. Cu toate astea, au fost unii care s-au ridicat şi împotriva materialelor antiaderente, fără să menţioneze că eventualele particule de gaz se degajă doar la temperaturi de peste 200 de grade Celsius. Gospodinele, în special, ştiu foarte bine că tigăile care nu lipesc mâncarea sunt o adevărată binecuvântare în bucătărie, dacă sunt îngrijte corespunzător. Aceste tigăi economisesc din timpul de gătit chiar şi atunci când nu eşti familiarizat cu ele.

Beneficiile vaselor de gătit din aluminiu
Aluminiul are o mulțime de caracteristici avantajoase care au făcut ca uneltele de bucătărie fabricate din acest material să fie preferate de mulți. Este rezistent la temperaturi înalte și este un bun conductor de căldură. Să gătiţi la foc timp îndelungat nu este o problemă pentru aluminiu. Vasele se încălzesc mai repede, astfel încât prepararea alimentelor se termină mai devreme. Sunt sigure în bucătărie deoarece acest material nu reacționează cu alimentele acide. În plus, nu trebuie să vă faceți griji că ar afecta aroma mâncărurilor gătite.

Eficienţa din punct de vedere al costurilor este o altă caracteristică excelentă a vaselor de gătit din aluminiu. În plus, ele sunt rezistente la coroziune și le puteţi folosi o viață. Oalele și tigăile produse din acest material sunt mult mai ieftine. Conductibilitatea termică a aluminiului este mai bună şi decât a oțelului inoxidabil. Vasele de aluminiu se încălzesc mai repede, ceea ce înseamnă că pregătirea produselor alimentare se va terminată mai rapid, cu o cantitate mai mică de energie.

Diferenţa dintre aluminiu turnat şi aluminiu forjat
Dacă v-aţi propus să achiziţionaţi un produs de bucătărie din aluminiu, trebuie să cunoaşteţi diferenţa dintre cele două tipuri de materiale din care pot fi fabricate (aluminiu forjat şi turnat), precum şi caracteristicile fiecăruia.

Aluminiul turnat este un conductor mai bun şi decât fonta, astfel că se va încălzi mai rapid și va fi mai receptiv la căldură, pe care o va reține pentru mai mult timp.
Este mai uşor decât alte materiale şi poate fi mânuit cu uşurinţă. Acest lucru v-ar putea ajuta când vreţi să gătiţi în camping sau dacă aveţi dificultăţi în a ridica obiecte mai grele, cum ar fi, de exemplu, cele fabricate din fontă.
Un avantaj ar avea şi producătorul, deoarece aluminiul este un material uşor de prelucrat, ceea ce îi permite confecţionarea anumitor forme, mai ales dacă acestea sunt complicate.

De cealaltă altă parte, vasele fabricate din aluminiu forjat sunt aproape indestructibile. Cu excepția cazului în care lăsaţi roşiile în tigaie timp de câteva ore, nu se pune problema reactivităţii. Nu trebuie să folosiţi zilnic astfel de produse şi nici să staţi ore întregi la cratiţă.
Aluminiul forjat este mai greu şi ceva mai scump decât cel turnat, dar superior din punct de vedere calitativ. Produse, de obicei, în 3 - 5 straturi, vasele din aluminiu forjat pot fi la fel de grele ca oțelul inoxidabil. De obicei, sunt acoperite cu un material antiaderent precum teflon sau ceramică, ceea ce rezolvă problema reactivităţii. Stratul antiaderent este cu atât mai important dacă aveţi de preparat produse de patiserie deoarece aciditatea poate duce la coagularea ouălor.
Când pronunţăm cuvântul „forjat”, ne gândim la produse extrem de dure precum scule de mână și componente hardware. Clești, ciocane, chei, unelte de grădină și instrumente chirurgicale sunt aproape întotdeauna fabricate prin forjare. Pistoanele, uneltele și axele roților de la automobile și aeronave de înaltă performanță sunt şi ele produse, adesea, din aluminiu forjat. Este materialul preferat al şoferilor de curse. Modelele sportive performante de la Porsche, Lamborghini și Audi sunt echipate cu roți din aluminiu forjat. Credem că sunt argumente suficiente în favoarea durabilităţii acestui material. Iar dacă, totuşi, încă mai ezitaţi, nu vă costă mare lucru să testaţi.

Pentru a vă putea decide mai uşor, vă propunem câteva modele de vase din aluminiu acoperite cu strat antiaderent.

Tigaie cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducţie
 Tigaie cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inductie
Oală cu interior ceramic Karl Kruger, capacitate 2.1 litri, diametru 20 cm, seria Potsdam, inducţie
 Oala cu interior ceramic Karl Kruger, capacitate 2.1 litri, diametru 20 cm, seria Potsdam, inductie

Roaster cu interior teflonat KingHoff, capacitate 2.1 litri, capac yena cu picurător

 Roaster cu interior teflonat KingHoff, capacitate 2.1 litri, capac yena cu picurator
  Tigaie cu interior teflonat pentru ochiuri KingHoff, diametru 24 cm
   Tigaie cu interior teflonat pentru ochiuri KingHoff, diametru 24 cm
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 20 cm, inducţie

 Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 20 cm, inductie
Tigaie grill antiaderentă Nava, diametru 28 cm, mâner pliabil

 Tigaie grill antiaderenta Nava, diametru 28 cm, maner pliabil


Truc de bucătar
Pentru a evita lipirea alimentelor, trebuie să încingeţi, în prealabil, tigaia, după care să turnaţi ulei rece. Acest lucru vă economiseşte din timpul pe care ar trebui să îl alocaţi pentru spălarea tigăii, dacă alimentele se vor lipi.

IMPORTANT!
Aveţi grijă să nu zgâriaţi suprafaţa antiaderentă a vaselor şi să evitaţi, astfel, contactul alimentelor cu aluminiul încălzit!

Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletter.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

vineri, 11 august 2017

Cum gătim în oala sub presiune pe inducţie

Probabil aţi auzit că nu puteţi folosi oala sub presiune atunci când gătiţi pe o plită cu inducţie. Fals! Într-adevăr, unele oale sub presiune nu funcţionează pe inducţie, dar dacă aveţi oala potrivită, va funcţiona de minune!

 Oale sub presiune

Gătitul sub presiune pe gaz sau pe un aparat electric presupune transferul de căldură la baza oalei și pe părțile laterale ale acesteia, eventual, în alimentele din interior. În schimb, când gătim prin inducție, se încălzeşte doar baza oalei care se transformă într-o adevărată sursă de căldură, pentru a găti mâncarea. Deci, a găti la plita cu inducţie este o idee bună. Reglajele sunt mici și, în afară de aceasta, alimentarea prin inducție transferă vasului 90% din cantitatea de energie (spre deosebire de un aragaz electric care transferă numai 47%). Aşadar, alegerea unei plite cu inducție vă transformă bucătăria într-o uzină de economisire a energiei!
Mai mult, pe plita cu inducţie apa fierbe de două ori mai repede în oala sub presiune decât pe un aragaz obişnuit.

Nu preîncălziţi vasul!
Când este vorba de sursele de căldură bazate pe gaz, puteţi preîncălzi baza oalei sub presiune la flacără scăzută, în timp ce pregătiţi ingredientele. La plitele cu inducţie, însă, vă poate provoca pagube precum arderea alimentelor sau a uleiului. Deci nu preîncălziţi plita! Suprafaţa de gătit se înfierbântă rapid şi puteţi începe să sotaţi în maxim 15 secunde. Tocaţi mai întâi alimentele, apoi porniţi plita chiar înainte de a turna uleiul.

Nu gătiţi în oala sub presiune la foc mare!
Dacă respectaţi vechile recomandări cu privire la utilizarea oalei sub presiune la foc mare, se vor întâmpla următoarele:
Oala va ajunge la presiune în aproximativ patru minute.
Sosul de roşii se va arde şi se va lipi de baza vasului.
Mâncarea nu va fi gătită suficient.
Oala sub presiune nu va avea timp să elimine tot aerul şi va prepara mâncarea la o temperatură mai scăzută.

Cum este recomandat să procedaţi:
Lăsaţi vasul de gătit la foc mediu pentru a compensa presiunea scăzută şi timpul mai scurt de expunere la presiune.

Nu plecaţi de lângă plită după ce aţi ajustat-o!

În acest moment, căldura instantanee a plitei cu inducţie face un deserviciu oalei sub presiune. Deşi este posibil ca oala să fi ajuns la punctul de presiune, părțile laterale se află încă la o temperatură mai scăzută decât baza de vasului. Căldura de la baza vasului nu este suficientă pentru a menţine alimentele la fiert, pentru a menţine presiunea şi căldura întregului vas la cote ridicate. Prin urmare, presiunea internă va scădea rapid.

Ce aveţi de făcut este să rămâneţi lângă plită în primele cinci minute de presiune, în cazul oalelor foarte pline sau foarte largi.
Utilizaţi funcţia temporizatorului plitei cu inducţie pentru a seta timpul de gătit, astfel încât dispozitivul să se oprească automat atunci când timpul a expirat.

În concluzie, atunci când folosiţi oala sub presiune pe o plită cu inducţie, este necesar să reţineţi următoarele:
  • Nu preîncălziţi plita. Aceasta se încălzeşte rapid.
  • Lăsaţi oala de presiune la foc mediu.
  • Faceţi ajustările când oala este plină pentru a menţine presiunea potrivită.
  • Utilizaţi temporizatorul pentru a închide căldura automat şi a reduce posibilitatea de a ţine mâncarea prea mult pe plită.
Pentru mai multe informaţii despre beneficiile oferite de oala sub presiune, intraţi aici.
Mai jos, vă expunem câteva modele de oale sub presiune de calitate, premiate internaţional:

Oală sub presiune Fissler VitaVit Comfort, capacitate 2.5 litri

 Oala sub presiune Fissler VitaVit Comfort, capacitate 2.5 litri, diametru 18 cm, inductie

Set oală + tigaie sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 + 2.5 litri

 Promotie: Set oala + tigaie sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 + 2.5 Litri, diametru 22
Oală sub presiune Fissler VitaVit Edition, capacitate 4.5 Litri

 Oala sub presiune Fissler VitaVit Edition, capacitate 4.5 Litri, diametru 22 cm, inductie


Oală sub presiune Fissler VitaVit Premium, capacitate 3,5 Litri

 Oala sub presiune Fissler VitaVit Premium, capacitate 3,5 Litri, diametru 22 cm, accesoriu aburi, inductie

Set oală + tigaie sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 4.5 + 2.5 litri

 Set oala + tigaie sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 4.5 + 2.5 Litri, diametru 22 cm, inductie
Iar dacă aveţi în bucătărie oale sub presiune sau orice fel de vase care nu sunt compatibile cu plitele pe inducţie, puteţi folosi acest adaptor, fabricat din oţel inoxidabil:

Adaptor pentru plite cu inducţie KingHoff, inox
 Adaptor pentru plite cu inducţie KingHoff, inox

Folosirea unei oale sub presiune pe o plită cu inducţie are anumite particularităţi şi necesită însuşirea unor cunoştinţe simple şi elementare, dar rezultatele merită, cu adevărat, efortul.

Voi aţi încercat vreodată să gătiţi în oala sub presiune pe plita cu inducţie?

V-ar mai putea interesa şi:

Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletter.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

joi, 10 august 2017

Cele mai bune cântare de bucătărie

Oricine cunoaşte importanţa de a găti ştie că are nevoie, în bucătărie, de vase şi de ustensile de calitate. Însă câţi recunosc importanţa unui cântar de bucătărie? Pentru cei care se întreabă la ce le-ar fi de folos acest instrument micuţ şi, în aparenţă, nesemnificativ, am pregătit câteva informaţii utile, însoţite de recomandările noastre.

 Cantar de bucatarie

1. Este mai precis
Măsurătorile clasice nu au aceeaşi acurateţe ca cele ale unui cântar de bucătărie. Făina, de exemplu, poate fi compresată, ceea ce alterează precizia cantităţii care poate intra într-o cană de măsurat. Ce să mai spunem de legume precum roşiile şi ceapa care există într-o varietate de dimensiuni? Deci, pentru toate cele enumerate mai devreme, cu excepţia lichidelor, cel mai precis este cântarul.

2. Este uşor de folosit
Cântarele digitale au un display mare care indică foarte precis greutatea produsului, într-o secundă. Dacă vă permite cântarul, puteţi răsturna ingredientele direct în recipientul cu care acesta este prevăzut, fără a mai murdări alte ustensile.

3. Este mic
Când trebuie să îţi alegi cu grijă produsele de gătit din cauza spaţiului limitat, un cântar de bucătărie este, probabil, ultimul lucru la care te-ai gândi, însă cântarele digitale nu sunt mai mari decât o carte de dimensiuni mici.

4. Ajută la evaluarea ochiometrică a cantităţilor
Acest lucru este de mare importanţă pentru oricine îşi doreşte să slăbească sau să se menţină la aceeaşi greutate. Cu ajutorul cântarului, deţineţi controlul asupra cantităţilor consumate. Cu cât îl veţi folosi mai des, cu atât vă va fi mai uşor să apreciaţi obiectiv greutatea alimentelor, chiar şi atunci când nu veţi avea cântarul la dispoziţie.

5. Este indispensabil la dietă / regim
Orice dietă sau regim vine cu respectarea unor cantităţi precise ale alimentelor recomandate. În acest caz, cântarul de bucătărie poate fi investit cu cea mai mare încredere. El nu vă înşeală niciodată!

Înainte de achiziţionarea unui cântar de bucătărie, este recomandat să vă adresaţi nişte întrebări care vă vor ajuta să faceţi cea mai bună achiziţie.

  • Vreau să îl ţin la vedere sau să îl depozitez în dulap?
  • Este suficient de mare pentru nevoile mele?
  • Folosesc vase mari sau mici?
  • Ecranul display-ului este lizibil?
  • Am nevoie de el atât pentru ingrediente uscate, cât şi lichide?
  • Este dotat cu indicator de descarcare a bateriei?

Pentru a vă întinde o mână de ajutor, vă prezentăm diverse tipuri de cântare care vă pentru orice gusturi şi orice nevoi.

Cântar digital de bucătărie Bestron, capacitate 5 kg
 Cantar digital de bucatarie Bestron, capacitate 5 kg, rosu
După ani de gătit şi de copt, veţi avea încă acest cântar în bucătărie. Se remarcă prin durabilitate, fiabilitate şi precizie. Este uşor şi ocupă puţin spaţiu, fiind foarte subţire. Are capacitatea maximă de cinci kilograme, este dotat cu ecran LCD clar şi lizibil. Poate măsura, de asemenea, cantităţile de lapte și de apă, în mililitri. Are indicator de baterie descărcată și de suprasarcină şi este prevăzut cu sistem anti-alunecare.

Cântar de bucătărie KingHoff, capacitate 5 Kg

 Cantar de bucatarie KingHoff, capacitate 5 Kg
Dacă vă confruntaţi cu lipsa spaţiului, acest cântar poate fi strecurat, cu uşurinţă, în sertarul din bucătărie. Este dotat cu patru senzori de precizie şi închidere automată, precum şi manuală. Şi acesta este prevăzut cu indicator de baterie descărcată, dar şi cu un indicator pentru depășirea cantității maxime. În plus, are şi funcţie TARA, ceea ce permite aşezarea, pe cântar, a mai multor ingrediente în acelaşi timp şi revenirea la afişajul zero, după fiecare ingredient. Astfel, sunt eliminate calculele complicare, specifice cântarelor mecanice. 

Cântar de bucătărie din inox mat KingHoff, capacitate 5 Kg
 Cantar de bucatarie din inox mat KingHoff, capacitate 5 Kg
Cine s-ar gândi că un cântar de bucătărie poate fi atât de deștept? Se caracterizează prin precizie (Este dotat cu patru senzori de precizie), un display uşor de folosit, precum şi închidere automată și manuală. Are indicator de baterie descărcată și funcție TARA care, după cum am mai menţionat, permite cântărirea mai multor ingrediente în acelaşi timp şi revenirea la afişajul zero, după fiecare în parte. Are, totodată, şi un indicator pentru depășirea cantității maxime.

Cântar de bucătărie KingHoff, capacitate 2 Kg
 Cantar de bucatarie KingHoff, capacitate 2 Kg
Cu un aspect ceva mai retro, acest cântar are două căni cu unităţi de măsură diferite (mililitri şi cups). Este dotat cu senzori de precizie și închidere atât automată, cât și manuală, display luminos pentru o citire cât mai ușoară, indicator de depășire a cantității maxime și indicator pentru baterie descărcată. Recipientul suportă o capacitate de o mie de mililitri.

Știind toate acestea, nu există nicio scuză de a nu vă menţine sănătatea şi vitalitatea cu aceste cântare în bucătărie care deţin tehnologia necesară pentru cântărirea atentă şi precisă a fiecărui gram.

Pentru rețete, informații utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii, reţete şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Tort cu mandarine şi musli

Nu aveţi nevoie de ocazii speciale pentru a le dovedi celor dragi că vă pasă de ei. Puteţi face acest lucru prin gesturi simple, cum ar fi prepararea unei prăjituri sau, de ce nu, puţin mai extravagante, precum pregătirea unui tort. Dar nu orice fel de tort. Atunci când ne toropeşte căldura, parcă ar fi mai potrivită o combinaţie cu fructe. Un tort cu mandarine proaspete şi musli va impresiona nu numai familia, ci şi prietenii, pe care îi veţi putea invita, fără nicio ezitare, la prânzul de weekend.

TIMP DE PREPARARE: 3 h 35 minute
TIMP DE GĂTIRE: 10 minute
PENTRU: 8 persoane

INGREDIENTE:
  • 200 g musli
  • 175 g zahăr
  • 75 g unt 
  • Grăsime de uns tigaia
  • 350 g mandarine conservate + 4 proaspete
  • 200 g brânză cremă cu conţinut ridicat de grăsime
  • 200 g brânză cremă cu conţinut scăzut de grăsime
  • 300 g iaurt
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 pachet glazură
  • 60 g marmeladă de portocale

MOD DE PREPARARE:
1. Amestecaţi musli cu 75 grame de zahăr şi cu untul. Turnaţi şi presaţi amestecul în tigaia unsă, în prealabil, cu grăsime.
2. Scurgeţi mandarinele de zeamă, dar păstraţi sucul.
3. Amestecaţi cele două tipuri de brânză (cu conţinut ridicat, respectiv scăzut de grăsime), iaurtul şi sucul de lămâie.
4. Adăugaţi suficientă apă în sucul de mandarine pentru a ajunge la 150 de mililitri de lichid.
5. Turnaţi sucul într-o tigaie, împreună cu pudra de glazură şi 100 de grame de zahăr, amestecaţi şi aduceţi la fierbere.
6. Când amestecul este gata, luaţi-l de pe aragaz, lăsaţi-l să se răcească uşor şi turnaţi-l în amestecul de brânză.
7. Adăugaţi mandarinele scurse de zeamă în amestec şi împrăştiaţi-le, cu grijă, la baza tortului. Lăsaţi deoparte timp de 3 ore.
8. Decojiţi mandarinele proaspete, tăiaţi-le şi aşezaţi-le deasupra stratului de cremă. 
9. Încălziţi marmelada şi întindeţi-o deasupra. Presaţi puţin musli.

Reteţă preluată de pe www.finedininglovers.com

Pentru rețete, informații utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii, reţete şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa:

marți, 8 august 2017

Tipuri de cuțite necesare în orice bucătărie

Cuțitele există, astăzi, într-o varietate de forme și mărimi. Probabil v-ați întrebat, de multe ori, de ce sunt necesare atâtea tipuri de cuțite într-o bucătărie. În acest articol vă vom spune care sunt principalele feluri de cuțite, motivele pentru care sunt utile acestea, precum și criteriile după care este recomandat să vă ghidați în alegerea acestor ustensile.

Atunci când decideți să vă achiziționați unul sau mai multe cuțite, veți dori să le simțiti ca pe o extensie a mâinii. Când cuțitul este prea mare, va fi greu de controlat și vă expuneți riscului de a-l scăpa din mână. Cele mai bune cuțite sunt cele care sunt confortabile la utilizare, respectă normele de siguranță și sunt adaptate tipurilor de alimente pentru care le folosiți. În orice caz, sunt 5 tipuri principale de cuțite de care nu vă puteți lipsi dacă vreți ca alimentele să fie feliate ca la carte, cât mai rapid și cu un efort minim.

Cuțitul bucătarului
Este unul dintre cele mai versatile tipuri de cuțite. Dimensiunile lui variază între 15 – 30 cm lățime, și 2-4 cm lățime. Mânerul are între 18 și 22 cm. Denumit și cuțit francez, acesta poate fi folosit la tăierea, mărunțirea și tocarea mai multor tipuri de alimente. Lama curbată vă permite să tăiați rapid, printr-o mișcare de balansare, atât legume cât și carne. Oamenii care pregătesc o bucățică de carne la legume (sau mai multă carne) preferă de obicei un cuțit de bucătar. Dacă, printre mâncărurile preferate se află și tocănița sau orice alt fel de mâncare de legume cu carne, acest cuțit nu ar trebui să vă lipsească din bucătărie.

 Cutitul bucatarului Fissler


Cuțitul universal
Acest tip de cuţit are dimensiuni mai mici decât cuțitul bucătarului, undeva între 10 – 15 cm. Poate fi folosit pentru usturoi, ceapă, verdeață, dar și carne.
Cutit universal zimtat Fissler


Cuțitul pentru tăiat și decojit
Este mic și îndemânos, ceea ce îl face perfect pentru curățarea legumelor, tăierea și decojirea fructelor, a usturoiului, și chiar a creveților. Cu lama mai subțire, cuţitul pentru decojit puteți folosi oriunde este nevoie de precizie, inclusiv la îndepărtarea sâmburilor din fructe. Fiind destul de lung (6,5 - 11 cm), mai este potrivit pentru tăierea feliilor de brânză și dezosarea pieptului de pui.  

 Cutit pentru decojit Fissler


Cuțitul pentru pâine
Are o lamă dreaptă și zimțată, cu dimensiunea cuprinsă între 15 și 25 de centimetri. Este potrivit pentru tăierea feliilor de pâine proaspătă. Dacă avem în vizită musafiri, nu am vrea să îi servim cu niște felii rupte și zdrențuite, cu aspect inestetic. Cuţitul pentru pâine mai poate fi utilizat și la tăierea legumelor sau fructelor tari, precum pepenele verde.


 Cutit pentru paine Fissler

Satârul 
Are lama lată, dreptunghiulară şi groasă. Este folosit mai mult în măcelării, însă dacă aveţi de tăiat multe oase şi articulaţii, acesta este cuţitul ideal. Lungimea lamei este de 12 – 18 centimetri.

Cuţitele japoneze
Din această categorie face parte Santoku, un hibrid între cuţitul bucătarului şi satâr. Numele lui provine din limba japoneză şi se traduce prin „trei lucruri bune”. Explicaţia constă în faptul că acest cuţit este, într-adevăr, „specializat” pe trei lucruri importante: tocare, feliere, mărunţire. Lungimea lamei este cuprinsă între 13 şi 18 centimetri. Este folosit pentru tranşarea cărnii cu os şi a alimentelor dure. Marginea lamei este prevăzută cu nişte crestături specifice care previn lipirea alimentelor de cuţit.
Cutit santoku cu alveole Fissler
Alveolele diminuează fricţiunea şi aderenţa la lamă a ingredientelor în timpul porţionării.

Cuțitul pentru dezosat 
Este specific în special măcelăriilor, dar poate fi util pentru oricine doreşte să dezoseze carnea de miel, de porc sau de viţel. Acest tip de cuţit are lama subţire şi rigidă, lungimea ei fiind cuprinsă între 13 şi 18 centimetri. Cele cu lama flexibilă, cuţitele pentru dezosat sunt folosite la dezosarea cărnii de pasăre.
 Cutit pentru dezosat Fissler


Cuţitul pentru filetat
Are lama lungă, subţire şi flexibilă, pentru îndepărtarea, cu uşurinţă a oaselor şi chiar a pielii de pe anumiţi peşti, lungimea acesteia fiind de 12 – 17 centimetri. De vreme ce îl puteţi folosi la filetarea şi curăţarea oricărui tip de peşte, acest cuţit vă ajută să economisiţi bani.

 Cutit pentru filetare Fissler


Cuţitele pentru brânzeturi
Acestea sunt, în general, de trei feluri. Cuţitul pentru brânză moale are lama decupată, pentru a felia mai uşor brânza, cel pentru brânză tare are vârful despicat, iar cel pentru parmezan se aseamănă cu o daltă, puţin decupată spre interior. Unele seturi (precum cele din magazinul nostru) conţin şi un cuţit pentru întins brânza sau untul pe pâine.
 Set de cutite pentru branza Esmeyer
Cuţitele ceramice
Aceste cuţite îşi menţin ascuţimea lamei timp îndelungat, luni sau chiar ani de zile. Este recomandat, însă, să aveţi mare grijă de ele deoarece lama acestora se poate ciobi destul de uşor dacă le folosiţi pentru a tăia carnea sau alte alimente mai dure.

Mânerul
Un criteriu important în alegerea unui cuţit este mânerul. Cuţitele de calitate asigură o îmbinare perfectă între mâner şi lamă, astfel încât să fie sigure şi confortabile la folosire.
Cuţitele cu mâner din lemn au un aspect estetic, însă necesită o mai mare îngrijire, dacă sunt folosite zilnic. În timp, fiind deseori în contact cu apa, lemnul este supus procesului de crăpare sau deformare. Din acest motiv, este bine ca, după fiecare spălare, să uscăm bine mânerul de lemn al cuţitului.
Fiind un material rezistent şi igienic, cuţitele cu mâner din oţel inoxidabil sunt o variantă destul de bună, fiind de calitate premium.
Cea mai bună soluţie par să fie, totuşi, mânerele compozite – o combinaţie între aderenţa lemnului sau atractivitatea inoxului şi igiena plasticului. 

Ascuţirea cuţitelor
Fiind folosite destul de des, cuţitele necesită ascuţire periodică (după aproximativ cinci utilizări sau cel puţin o dată pe lună). Un cuţit care nu taie foarte bine este mai periculos decât unul care taie bine întrucât este nevoie de o forţă mai mare de apăsare şi, astfel, creşte pericolul de accidentare. În plus, un cuţit bine ascuţit vă va uşura munca în bucătărie, alimentele vor fi tranşate mai rapid şi mai estetic. Cea mai rapidă, simplă şi eficientă metodă de ascuţit cuţite este folosirea unui masat – dispozitiv de ascuţit cuţite. După ascuţire, este recomandat să le ştergeţi cu o foaie de ziar. 
 Aparat pentru ascutit cutite KingHoff
Păstrarea cuţitelor
Dacă sunteţi confuz în alegerea cuţitelor, este bine să ştiţi că, în general seturile de cuţite vă oferă cam tot ceea ce aveţi nevoie în bucătărie şi sunt o alternativă de preţ mai convenabilă. Unele dintre ele vin insoţite de un suport special care vă permite să le aşezaţi în aşa fel încât să evitaţi riscul accidentelor casnice. Dacă spaţiul din bucătărie este limitat, puteţi opta pentru un suport magnetic care se fixează pe perete.

 Suport pentru cutite KingHoff
 Suport magnetic pentru cutite KingHoff

 Set de cutite cu lama inox si suport KingHoff Platinum


Recomandările Fissler pentru curăţarea şi întreţinerea cuţitelor pe care le produc
Se recomandă curăţarea manuală a cuţitelor Fissler. Spălarea sub jetul de apă cu puțin lichid de vase și uscarea lor cu atenție (în sensul care merge către marginea de tăiere) sunt suficiente pentru a preveni coroziunea.

Orice cuţit devine, cu timpul, mai puţin ascuţit, drept pentru care trebuie ascuţit în permanenţă. Un cuţit ascuţit este mai sigur decât unul tocit. În plus, veţi putea tăia mai uşor alimentele, fără ca mâna să obosească.

Fissler recomandă utilizarea unui oțel ascuțit pentru a vă ascuți cuțitele. Pentru a ascuți, trageți lama cuţitului de-a lungul întregii suprafeţe a oțelului, de mai multe ori, de la mâner spre vârf, pe ambele părți. 

În final, pentru a vă elimina orice dubiu atunci când vine vorba de alegerea cuţitelor de care aveţi nevoie, vă invităm să reflectaţi puţin la următoarea afirmaţie: "Amărăciunea  proastei  calităţi rămâne mult timp după ce dulceața prețului  mic  este uitată." - Benjamin Franklin.

Voi ce tipuri de cuţite folosiţi?

Pentru rețete, informații utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii, reţete şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)