joi, 5 octombrie 2017

Cum să alegem vinul potrivit


Nu este nevoie să fii un degustător rafinat, cu o educație specială în alegerea licorilor potrivite, pentru a aprecia un vin de calitate. Totuși, există anumite principii în alegerea vinului potrivit cu un anumit fel de mâncare, a modului în care îl servim și a condițiilor de păstrare care, odată însușite și aplicate, nu numai că vă vor încânta papilele gustative, dar, cu certitudine, veți reuși să impresionați invitații pe care îi aveți la masă.

Testați culoarea vinului
Vinurile în stare bună sunt luminoase, vibrante și clare. Turnați o cantitate mică de vin într-un pahar și înclinați paharul pe un fundal alb. Cu cât culoarea este mai deschisă, cu atât vinul este mai luminos. Tonurile aurii dintr-un vin alb indică, de obicei, că poate fi vechi, dulce sau că provine dintr-o zonă cu climă caldă. Pe de altă parte, depunerile sau sedimentele dintr-un vin roșu pot fi un bun indiciu că este un vin vechi. Un vin roșu deschis poate avea gust de căpșuni, zmeură sau cireșe; unul mai închis la culoare, de mure sau coacăze negre.

“Gustați” cu nasul
Dacă aveți în pahar o cantitate mică de vin, veți capta mai ușor mirosurile. Inspirați adânc și nu vă stânjeniți să vă lipiți nasul de pahar. Amintiți-vă că, de fapt, “gustăm” cu nasul, întrucât mirosul reprezintă 75% din percepția gustului.

De(gustați)
Gustați o cantitate mică de vin și plimbați-l prin toată gura. Acum puteți sorta ceea ce nasul vostru nu a reușit: aciditatea, dulceața, textura, consistența, maturitatea fructului, gradul de uscăciune al taninurilor. Aceștia sunt compuși acizi care se găsesc, în mod natural, în pielița strugurilor, tulpini și sâmburi. Compușii acționează ca un conservant natural, oferind aromă și textură și, totodată, sunt cei care dau vinului acel gust uscat.

Pompa pentru vin Kinghoff, pentru evacuarea aerului din sticlaDecantarea elimină sedimentele
Decantarea este un procedeu care se referă la turnarea vinului într-un alt recipient, preferabil din sticlă. Există trei motive pentru a decanta vinul: să eliminăm sedimentele dintr-un vin roșu vechi, să reducem astringența taninurilor și să dăm vinului tânăr șansa de a respira, așa încât să își păstreze proprietățile. 
Mai rapid este să folosiți pompa de evacuare a aerului din sticlă, care decantează vinul aproape instantaneu. Vă recomandăm pompa pentru vin de la KingHoff. Astfel, veți crește durata de viață a băuturii. 

Decantarea este indicat să se aplice vinurilor taninoase (de tip Barolo, Amarone, porto-uri, Cabernet-uri), însă nu se recomandă pentru vinurile delicate, ca cele din categoria Pinot Noir sau Chianti.
Dacă, în mod regulat, cumpărați vinuri mai ieftine, este posibil să simțiți un miros asemănător cu cel de sulf. În ciuda acestui fapt, acest miros nu este cauzat de sulfuri și nu este dăunător. Acest lucru se întâmplă atunci când drojdia de vin nu primește suficienți nutrienți în timpul fermentării. Decantarea unui vin ieftin va schimba, adesea, starea chimică a acestor compuși urât mirositori, făcându-i mai suportabili.
Iată și un alt pont: mirosurile dizgrațioase din vinuri pot fi îndepărtate și prin amestecarea băuturii cu o lingură de argint sau cu o bijuterie din argint.

Procurați-vă instrumentele de vin de care aveți nevoie
Picurator vin Kinghoff, pentru aerarea perfecta, negru
Din această categorie fac parte: forme pentru cuburi de gheață pentru a vă răci mai repede vinul și un desfăcător confortabil, fie că este electric sau manual. Nu în ultimul rând, faceți rost de un anti-picurător, pentru a elimina problemele legate de risipirea vinului. Mai simplu și mai economic este să achiziționați un set de accesorii pentru vin (precum cel de la KingHoff) care include toate instrumentele necesare.

Set accesorii si desfacator pentru sticla vin Kinghoff, 6 piese
Păstrați vinul în locuri special amenajate
Dacă vă permite spațiul, montați un suport într-o cameră unde lumina soarelui nu pătrunde direct. Dacă locuința este destul de încăpătoare, păstrați vinul în dulap, în cea mai răcoroasă și mai întunecată cameră. Unele dintre cele mai delicate aromate florale din vinurile fine sunt complet supuse la temperaturi prea scăzute sau sunt eliminate  prea repede atunci când vinul este prea cald.
Vinul roșu are un gust mai bun când este servit puțin sub temperatura camerei, și anume 11 - 20 grade Celsius (vinurile mai ușoare, de culoare roșie, cum ar fi Pinot Noir, au un gust mai bun când sunt servite la temperatura camerei).
Vinul alb are un gust minunat la temperaturi cuprinse între 6 și la 14 grade Celsius. (cele tinere în partea rece a încăperii, iar cele vechi, în partea mai călduroasă).
Vinul spumos se păstrează la temperaturi de 3 – 7 grade Celsius, însă puteți servi șampania și alte vinuri spumante de înaltă calitate la temperatura de păstrare a vinului alb.

Investiți în pahare
Căutați pahare de dimensiuni medii, suficient de versatile pentru toate soiurile de vin, și cu pereți subțiri care dau, întotdeauna, vinului, un gust mai bun.

Feluri de mâncare și vinuri compatibile
Când începem să analizăm structura vinului, vedem că fiecare tip de vin are caracteristici diferite precum: aciditatea, taninul, nivelul de alcool și dulceața. Dacă vă gândiți la caracteristicile vinului ca ingrediente pline de arome, devine mai ușor să le împerecheați cu anumite feluri de mâncare.
Vinurile albe se potrivesc cu preparate din carne albă: pește, fructe de mare, carne de pasăre, creier, sosuri albe și galbene.
Vinurile roșii merg bine cu preparate din vită, miel, vânat, porc și sosuri închise la culoare.

Servirea vinului 
Știm deja că vinul se servește rece. Însă un vin prea rece este mult mai acid. Vinul roșu poate fi ținut într-o găleată cu gheață, pentru a-și păstra aroma. Ca regulă general, vinurile roșii mai tinere pot fi servite mai reci, iar vinurile albe nu ar trebui să fie atât de reci ca cele dulci. Experimentați! Data viitoare când deschideți o sticlă, observați impactul temperaturii asupra aromei vinului.

Răciți vinul pe loc!
Știați că puteți să răciți o sticlă caldă de vin în mai puțin de cinci minute! Tot ce aveți de făcut este să umpleți o o treime dintr-o găleată cu gheață, apoi puneți vinul deasupra. Așezați găleata sub jetul de apă rece de la robinet, până când cuburile de gheață se desfac suficient astfel încât sticla să cadă la fund. Acum adăugați o lingură de sare pentru a scădea punctul de topire a gheții. Cuburile se vor topi mai repede, dar găleata va deveni mult mai rece!

Pentru desfacerea cu uşurinţă a sticlelor de vin şi păstrarea acestora în siguranţă, vă recomandăm produsele:


Desfăcător electric King Hoff, lungime 27 cm
Este  prevăzut cu un sistem accesibil de prindere şi uşor de folosit. Este proiectat astfel încât să fie potrivit pentru toate sticlele de vin tradiţionale. Nu este necesar cablul, ci doar patru baterii AA. Alimentarea de la baterie şi conexiunea fără fir permit folosirea aparatului în mod liber, fără a-l conecta la o sursă de alimentare constantă. Puteţi vedea produsul aici.
 Desfacator electric King Hoff, lungime 27 cm

Suport pentru sticle Esmeyer, seria James
Este un suport decorativ şi practic, din inox, cu stativ din lemn. Poate fi aşezat oriunde, în cameră sau în bucătărie şi vă ajută să economisiţi spaţiul. Puteţi accesa produsul aici.

 Suport pentru sticle Esmeyer, seria James

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

marți, 3 octombrie 2017

24 de trucuri pentru a prepara mai ușor ouăle

Oul este unul dintre cele mai importante alimente în dieta zilnică, fiind bogat în vitamine, proteine și minerale. Specialiștii sunt de părere că acesta contribuie la buna funcționare a celulelor, în special a creierului, îmbunătățește vederea, ajută la producerea anticorpilor și la dezvoltarea sistemului osos, iar acizii grași omega 3 proveniți doar din ouăle găinilor hrănite cu semințe sănătoase contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular și a creierului, previn afecțiunile oftalmologice și întăresc sistemul imunitar. Sunt doar câteva beneficii ale consumului de ouă.
Dar ce ne facem atunci când întâmpinăm dificultăți în prepararea rețetelor favorite care au drept ingredient necesar oul? Când ne chinuim să separăm albușul de gălbenuș sau să decojim un ou fiert? Puțini sunt cei care știu că avem atât de multe trucuri la îndemână care ne pot ajuta să gătim rapid și fără multă mizerie orice rețetă. Acesta sunt disponibile pentru cine este pregătit să își schimbe definitiv modul de preparare a  ouălor.

1. Decojiți un ou fiert în câteva secunde
Pentru a decoji mai ușor oul, introduceți-l într-un pahar cu apă rece, agitați-l bine acoperindu-l cu palma, iar coaja se va desprinde, practic, singură, ca prin minune.

2. Încercați o nouă aromă cu o nouă rețetă

Oferiți noi arome ouălor preparându-le în interiorul unor legume tăiate rondele, precum ceapă sau ardei gras.

3. Folosiți o pungă pentru ouă poșate
Pungile sunt ieftine. Deci ne putem dispensa ușor de o pungă pentru a găti ouă poșate într-o manieră mai simplă. Tot ce aveți de făcut este să fierbeți oul crud într-o pungă și este gata de a fi folosit.
Forma din silicon pentru ochiuri KingHoff, forma inima
4. Preparați ouă de diverse forme
Jonglați cu imaginația și gătiți ouă de felurite forme, folosind formele pentru ochiuri. Vă recomandăm să utilizați forme din silicon, deoarece acest material nu absoarbe mirosurile sau lichidele si este usor de curatat. Fetelor, o idee pentru Ziua Îndrăgostiților: ochiuri în formă de inimă. Ce spuneți?

5. Nu decojiți ouăle, tăiați-le
După ce ați fiert oul, tăiați-l, de la jumătate, cu un cuțit, apoi îndepărtați coaja. Este mult mai rapid.

6. Fierbeți ouă tari în cuptor
Puteți folosi o tavă de brioșe pentru a fierbe mai multe ouă în același timp. Dacă le preparați în cuptor, vor fi mai cremoase în interior.
Feliator pentru oua Nava
7. Folosiți feliatorul de ouă
Pentru a obține felii egale de ouă, folosiți un feliator. Este o metodă rapidă și ușoară. S-a zis cu stresul aranjării meselor festive! Cu feliatorul de ouă veți obține aperitive apetisante și veți impresiona oaspeții cu farfurii elegante.

8. Obțineți “oul de aur”
Acesta seamănă cu un ou fiert, excepția fiind interiorul care este în întregime galben. Introduceți oul într-o cârpă sau un tricou vechi, legați-l la cele două capete, învârtiți puternic și decojiți. în acest fel, puteți face și ceva mușchi.

9. Preparați omleta în aparatul de făcut wafe
Cine s-a gândit că acest lucru ar fi posibil? Mai mult, ouăle pregătite la aparatul de wafe sunt gata mai repede și implică mai puțin efort, de vreme ce nu trebuie întoarse pe toate părțile. Ce aveți de făcut? Spargeți ouăle, le aruncați într-un castron, le bateți bine cu furculița sau cu telul, le asezonați cu sare, piper și orice alt ingredient preferați, ungeți aparatul de vafe cu puțin ulei și turnați ouăle. În doar 3 – 4 minute veți avea o omletă gustoasă.

10. Preparați ouă în tava de brioșe
Tava cu forme pentru briose Klausberg, material teflonO idee genială, nu-i așa? Mai ales dacă trebuie să gătiți pentru mai multe persoane. Vă imaginați cât timp ați economisi în acest fel? Preîncălziți cuptorul, ungeți tava de brioșe cu ulei, așezați ouăle ochiuri în tavă, asezonați cu sare și piper și dați la cuptor. Lăsați la gătit timp de 17 minute sau până când ouăle capătă textura dorită.

11. Truc pentru un ou poșat
Fierbeți oul timp de zece secunde, înainte de a-l sparge în apă. Veți obține un ou poșat perfect!

12. Extindeți durata de prospețime a ouălor
Renunțați la cofrajul de carton și păstrați ouăle pe raftul de la frigider. Dacă vreți să le păstrați pentru mai mult timp, le puteți ține crude, în congelator, în compartimentele formelor pentru cuburi de gheață. Puteți proceda în acest fel și dacă separați albușul de gălbenuș. Nu congelați ouăle dacă sunt în apropierea datei de expirare!


13. Testați ouăle stricate
Introduceți oul într-un pahar sau un castron plin cu apă rece. Dacă se scufundă până la baza castronului, este proaspăt. Dacă plutește, este expirat. Iar dacă rămâne undeva pe la mijloc, este un semn clar că se apropie data de expirare.

14. Spargeți oul instantaneu
În loc să spargeți ouăle de margine tigăii sau a farfuriei, folosiți-vă de o suprafață plată precum un blat curat de bucătărie sau un tocător. Acest lucru va împiedica bucățile de coajă să ajungă în castronul cu ou. Este indicat să spargeți ouăle într-un bol, înainte de a le adăuga în vasul de gătit.


15. Ouă poșate perfecte
Adăugați o lingură de oțet în apa care fierbe. Dați focul mai mic, spargeți oul într-un castron, după care îl introduceți în apa fiartă. Lăsați pe foc timp de 3 – 5 minute, apoi scoateți oul gata preparat cu ajutorul unei spatule.

16. Alternați nivelurile de temperatură
Preparați omleta la foc mediu spre mic și mișcați tigaia înainte și înapoi, astfel încât să depășească marginea aragazului. Repetați mișcarea de 3 – 4 ori. Alternarea ouălor între cald și rece va face ca acestea să fie cremoase și bogate.

17. Preparați omleta în unt, pentru o textură pufoasă




Folosirea untului în locul uleiului, vă ajută să obțineți o omletă pufoasă și fragedă.

 
18. Încălziți spatula de metal în ulei
Dacă folosiți o spatulă de metal pentru prepararea ochiurilor, introduceți spatula în uleiul de măsline încălzit din tigaie, înainte de a adăuga ouăle. În acest fel, ouăle nu se vor lipi de spatulă, iar gălbenușul nu va fi împrăștiat în tigaie.

19. Amestecați continuu
La fel ca la risotto, în omletă trebuie să amesteci continuu. Astfel, ouăle vor avea o consistență mai cremoasă. Totuși, nu amestecați prea viguros.

20. Încălziți farfuria în timp ce gătiți
Credeți sau nu, chiar și farfuria pe care servim ouăle este importantă. O farfurie rece va coborî, prea repede, temperatura ouălor. Prin urmare, încălziți-o în apă fierbinte sau în cuptorul cu microunde, în timp ce gătiți. Astfel, ouăle vor rămâne calde până veți termina de mâncat.

21. Ouă poșate ca la restaurant
După ce fierbeți apa, faceți o mică gaură în ou cu un ac. Apoi lăsați oul în apa fierbinte timp de zece secunde. Acest lucru îl va ajuta să-și păstreze forma.

22. Răciți ouăle moi cu apă
După ce ați fiert ouăle timp de 3 minute și 30 de secunde, lăsați-le în apă înghețată, pentru a se răci rapid. Apoi introduceți-le în apa timp de 37 de minute, la o temperatură de 64 grade Celsius. Totul este extrem de precis, dar gălbenușul va fi perfect cleios.

23. Alegeți cantități potrivite de lactate pentru frittata
Lactatele cu conținut ridicat de grăsimi îmbunătățesc foarte mult gustul și textura frittatei. Dar proporțiile contează. Pentru fiecare șase ouă care intră în frittata, ar trebui să utilizați o jumătate de ceașcă de lactate, fie că este vorba de lapte, iaurt sau smântână.

24. Opriți aragazul înainte de a fi preparate ouăle
Întrucât ouăle continuă să se mai prepare puțin chiar și după ce nu se mai află pe aragaz, Jamie Oliver sugerează să opriți aragazul (sau să mutați tigaia de pe aragaz) chiar înainte ca ouăle să fie gata. Până să vă așezați la masă, ouăle vor fi perfect gătite.

Pentru prepararea unor ouă perfecte vă recomandăm:
Tigaie cu interior ceramic Fissler, diametru 24 cm, seria Ceramic Classic White
Tigaie cu interior ceramic Fissler, diametru 24 cm, seria Ceramic Classic White

Tigaie adâncă din aluminiu Fissler, diametru 24 cm, inducție, seria Protect Alux Premium 

Tigaie adanca din aluminiu Fissler, diametru 24 cm, inductie, seria Protect Alux Premium

Tigaie cu interior anti-aderent Fissler, diametru 20 cm, inducție, seria Alux Classic Plus

Tigaie cu interior anti-aderent Fissler, diametru 20 cm, inductie, seria Alux Classic Plus

Cratiță cu interior anti-aderent Fissler, diametru 24 cm, inducție, capac inox, mânere inox, seria Luno Red 

Cratita cu interior anti-aderent Fissler, diametru 24 cm, inductie, capac inox, manere inox, seria Luno Red

Tigaie cu interior teflonat pentru ochiuri KingHoff, diametru 24 cm 

Tigaie cu interior teflonat pentru ochiuri KingHoff, diametru 24 cm

Tigaie cu interior anti-aderent Fissler, diametru 28 cm, inducție, Seria Magneta 

Tigaie cu interior anti-aderent Fissler, diametru 28 cm, inductie, Seria Magneta

Feliator ou Kinghoff, material inox, două tipuri de tăiere 

Feliator ou Kinghoff, material inox, doua tipuri de taiere

Tel din inox Fissler, lungime 25 cm, seria Magic

Tel din inox Fissler, lungime 25 cm, seria Magic 
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

joi, 28 septembrie 2017

Rețetă de chifteluțe perfecte

Aceste chifteluțe cu carne de vită pot fi servite în orice ocazie. Este și motivul pentru care poartă denumirea de “chifteluțe perfecte”.  Preparați-le conform pasului 2 al rețetei, după care le puteți păstra congelate la frigider timp de cel mult o lună. Pentru a le reîncălzi după ce le scoateți de la congelator, reluați pasul 3 și încălziți chifteluțele în sos, la foc mic. Sosul poate fi păstrat într-un recipient închis ermetic cel mult trei zile. Înainte de a servi, păstrați-le calde în oala în care le-ați preparat, la cuptor la foc mic sau într-o oală fondue.

INGREDIENTE:
  • 130 g măsline kalamata, fără sâmburi
  • 1/2 ceapă roșie mică, tocat mărunt
  • 96 g frunze de mentă proaspete, tocate mărunt
  • 64 g pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
  • 10 g coajă de lămâie rasă
  • 96 g pesmet panko
  • 113 g brânză ricotta
  • 2 ouă mari
  • 7,5 g sare kosher
  • 2,5 g piper negru, proaspăt măcinat
  • 450 g carne de vită
  • 450 g cârnați italieni, fără pieliță
  • 300 g pastă de tomate
  • 710 ml zeamă de vită, condimentată
  • 43 g sos de ardei iute
MOD DE PREPARARE:
 Tocator (chopper) electric Nava, putere 300W, capacitate recipient 600 ml, seria Funky
 
1. Preîncălziți cuptorul la 450 de grade. Tăiați mărunt primele cinci ingrediente pe un tocător rezistent tocătorul electric de la Nava. Ușor de folosit și de curățat, acesta este prevăzut cu lame duble și cu sistem de siguranță. Amestecați, într-un vas mare, pesmetul panko cu următoarele șase ingrediente și cu măslinele. Din amestecul rezultat, modelați, în mâini, chifteluțe de 2,5 – 3 centimetri și așezați-le într-o tavă căptușită cu folie de aluminiu. Sau, mai simplu, folosiți un chopper de calitate pentru a le toca. Noi vă recomandăm tocătorul electric de la Nava. Ușor de folosit și de curățat, acesta este prevăzut cu lame duble și cu sistem de siguranță.

2. Dați la cuptorul încins la 450 de grade, timp de 12 minute. Lăsați să se răcească cinci minute.

3. Între timp, încălziți o cratiță mare la foc mediu timp de două minute. Adăugați pasta de tomate în cratița uscată și lăsați-l la gătit, amestecând ocazional, timp de trei minute sau până când pasta capătă o culoare maronie și acoperă baza cratiței. Dați focul mare și adăugați zeama de vită, amestecând pentru a încorpora pasta de tomate de la baza vasului. Amestecați până când compoziția devine netedă. Adăugați sosul de ardei iute și amestecați bine. Dați focul mic și adăugați chifteluțele gata preparate.

4. Serviți cald.

Vouă cum vă plac chifteluțele? Împărtășiți-ne din secretele voastre în ceea ce privește prepararea chiftelelor, mai jos, într-un comentariu.

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

10 greșeli pe care le puteți face cu un tocător

Oricine gătește poate fi numit bucătar în propria-i bucătărie. Și orice bucătar are nevoie de cel puțin un tocător atunci când gătește. Toți suntem convinși că știm ce tot ce se poate ști despre tocătoare. La urma urmei, ce ar mai putea fi de aflat? Ei bine, lucrurile sunt ceva mai complexe. Cunoașteți tipul de tocător de care aveți nevoie pentru o anumită activitate? Pot fi curățate tocătoarele în mașina de spălat vase? Care este dimensiunea de care aveți nevoie? Lămurirea tuturor acestor aspecte va face diferența. În continuare, vă prezentăm zece greșeli pe care le puteți face cu un tocător, pentru a le putea evita imediat.

1. Tăiați carnea și legumele pe același tocător
Carnea de pui, peștele și, în general, carnea macră poate împrăștia 

 bacterii precum e.Coli și
Salmonella pe suprafețele cu care vine în contact. Din acest motiv, folosiți tocătoare separate pentru carne și legume. Pentru a le menține aceeași utilitate și pe viitor, puteți avea în vedere un sistem de codare. Folosiți, de exemplu, un tocător roșu pentru carne și unul verde pentru legume. Sau achiziționați tocătoare cu margini colorate, precum cele de la KingHoff. Dacă aveți tocătoare de lemn, puteți aplica, pe fiecare în parte, câte o bucată de bandă led RGB de culoare roșie, respectiv verde. 

2. Folosiți un tocător alunecos
Economisiți timp și evitați să vă accidentați, securizându-vă tocătorul, înainte de a începe să tocați. Cumpărați un tocător cu mâner sau plasați un prosop de hârtie umed sub acesta. Evitați să folosiți materiale prea groase, precum prosoapele de bucătărie, sau neuniforme care ar putea determina alunecarea tocătorului.




3. Nu folosiți dimensiunea potrivită
Un tocător mic ocupă mai puțin spațiu în bucătărie și poate fi mai ușor de curățat. Dar, astfel, orice vreți să tocați va aluneca de pe tocător. Mai mult, neavând destul spațiu pentru a manevra cuțitul, vă puteți accidenta. Pentru a vă asigura că tocătorul are dimensiunile potrivite pentru activitatea pe care o aveți, așezați cuțitul în diagonală, de-a lungul tocătorului. Dacă lungimea cuțitului este mai mare decât cea a tocătorului, aveți nevoie de un tocător mai mare. Suprafața tocătorului trebuie să fie cu câțiva centimetri mai mare decât cea lungimea cuțitului.

4. Curățați tocătorul în mașina de spălat vase
Indiferent că sunt fabricate din plastic sau din lemn, tocătoarele nu ar trebui introduse în mașina de spălat vase, unde sunt expuse, destul de mult timp, la căldură și la apă. Acest lucru ar putea provoca deformarea și crăparea acestora. Spălați-le, în schimb, în apă fierbinte cu detergent. Pentru a le curăța complet, le puteți înmuia într-o soluție formată din oțet și apă. După ce ați tăiat carnea, de exemplu, amestecați o parte oțet cu patru părți apă, înainte de a spăla tocătorul. Pentru a elimina petele și mirosurile puternice, curățați tocătorul cu bicarbonat de sodiu și cu o jumătate de lămâie tăiată.
 
5. Nu uscați bine tocătorul
Un tocător umed și o circulație minimă a aerului pregătesc stadiul pentru proliferarea bacteriilor. În loc să așezați tocătorul proaspăt spălat în dulap, este indicat să îl lăsați să stea, un timp, în suportul de vase. În felul acesta, se va usca complet.
 
6. Nu ungeți tocătorul cu ulei
După mai multe spălări, tocătoarele de lemn pot începe să se usuce. Ungeți-le cu un ulei mineral care prezintă siguranță în contact cu alimentele, cum ar fi parafina alimentară, sau cu ceară de albine. Ambele vor ajuta la prevenirea absorbției de apă.

7. Folosiți tocătoare din sticlă sau marmură
Aceste tocătoare sunt pur decorative: materialele din care sunt fabricate vă vor toci cuțitele cu o viteză incredibilă. În plus, sunt  cu adevărat alunecoase, ceea ce poate provoca alunecarea cuțitului, iar astfel, vă puteți răni. Optați, în schimb, pentru tocătoarele din lemn sau plastic. În acest fel, vă veți păstra cuțitele ascuțite mai mult timp, iar degetele voastre vor fi în siguranță. cercetările arată că lemnul este cel mai puțin probabil să colecteze bacterii. Pe de altă parte, tocătoarele din plastic sunt sigure atât timp cât sunt curățate pe întreaga suprafață.

8. Folosiți cuțite tocite pe tocătoare din bambus
Bambusul este mult mai greu decât lemnul, ceea ce înseamnă că vă va toci cuțitul mai repede. Dacă preferați bambusul în locul lemnului, din motive ecologice, investiți într-un cuțit din oțel, pentru o ascuțire rapidă.

9. Păstrați tocătoare vechi
Odată ce tocătoarele încep să dezvolte caneluri profunde greu de curățat și care favorizează depozitarea bacteriilor, este timpul să le înlocuiți.

10. Nu folosiți un tocător separat pentru persoanele cu alergii alimentare
Chiar și un tocător care pare perfect curat ar putea adăposti urme ale agenților alergeni. Așadar, investiți într-un tocător destinat doar persoanelor alergice. Dacă, totuși, folosiți același tocător, aveți grijă să îl dezinfectați bine. Experții de la Universitatea Carolina de Nord din SUA recomandă solvenții pe bază de clor pentru tocătoarele de plastic și detergenți cu dezinfectant pe bază de săruri cuaternare de amoniu, pentru cele de lemn.

Top 7 al celor mai rezistente tocătoare:

Tocător din lemn de salcâm Kassel, prevăzut cu inel din piele pentru agățare


Set tocător și cuțite pentru brânzeturi Kassel, lemn de salcâm, lamă inox 

Set tocator si cutite pentru branzeturi Kassel, lemn de salcam, lama inox

Tocător pentru verdeață cu suport de lemn Esmeyer 


Tocător din bambus pentru pâine Esmeyer, cuțit inclus 

Tocator din bambus pentru paine Esmeyer, cutit inclus

Tocător dreptunghiular din bambus KingHoff, lungime 27 cm 

Tocator dreptunghiular din bambus KingHoff, lungime 27 cm

Tocător dreptunghiular din bambus KingHoff, lungime 35.6 cm 

Tocator dreptunghiular din bambus KingHoff, lungime 35.6 cm

Tocător dreptunghiular KingHoff, lungime 40,4 cm 

Tocator dreptunghiular KingHoff, lungime 40,4 cm

Vă mai recomandăm:

Abonaţi-vă la Newsletterul nostru și veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

marți, 26 septembrie 2017

Cum gătim în tigăile de fontă

Credeți că nu mai există vase de gătit care să reziste timp de foarte mulți ani? Ei bine, există. Este vorba despre vasele de fontă. Fie că vorbim de tigăi, cratițe, roastere sau ceaune, vasele fabricate din acest material sunt, practic, indestructibile. Indiferent că suntem sau nu pasionați de gătit, că petrecem mai mult sau mai puțin timp în bucătărie, toți ne dorim vase care să ne țină, pe cât posibil, întreaga viață. Vasele de fontă, chiar dacă sunt vechi și ruginite, pot fi recondiționate. Iar cele de care aveți grijă vă sunt fidele pe viață. Există destule cazuri în care acestea au fost transmise peste generații, de la părinți și chiar de la bunici.

Cum ne pregătim de gătit
Înainte de a începe să gătiți într-o tigaie de fontă, este necesar să urmați niște pași. Acest lucru este valabil și în situațiile în care a trecut o vreme de când folosiți vasul de gătit, dar și atunci când acesta este deteriorat.

1. Spălați bine tigaia de fontă
Spălați tigaia cu apă și detergent, atât în interior, cât și în exterior. Dacă este ruginită, curățați-o bine cu ajutorul unui burete de sârmă, până ajungeți la stratul de bază. După ce ați terminat de curățat tigaia, spălați-o cu apă caldă, folosind o ustensilă nemetalică sau partea aspră a unui burete. 

2. Uscați tigaia, pentru a preveni ruginirea ei
După ce ați clătit tigaia, ștergeți-o cu un prosop. Apoi, așezați-o în cuptorul încins sau pe flacăra de la aragaz, pentru a o usca complet. Astfel, orice surplus de umezeală va fi evaporat. Este cel mai important pas pentru a preveni ruginirea.

3. Adăugați un strat subțire de ulei
Turnați o picătură de ulei în tigaie și folosiți un prosop de hârtie sau o cârpă de bucătărie pentru a-l întinde pe toată suprafața. Apoi, cu partea curată a prosopului, îndepărtați excesul de ulei. Suprafața vaselor de fontă este poroasă, iar uleiul are rolul de a umple acești pori și de a crea o suprafață netedă, anti-aderentă. Dacă lăsați prea mult ulei în tigaie, aceasta va deveni lipicioasă. Dacă vreți să vă păstrați tigaia anti-aderentă mai mult timp, este recomandat uleiul de in. Pentru o variantă mai puțin costisitoare, folosiți ulei de rapiță.

4. Introduceți tigaia în cuptor cu fața în jos, la cea mai mare temperatură.
Temperatura ridicată permite descompunerea uleiului și îmbinarea acestuia cu fonta. În cazul în care cuptorul nu este destul de fierbinte, uleiul nu se va descompune, iar tigaia va fi lipicioasă. Acest proces durează aproximativ o oră. Când timpul a expirat, opriți cuptorul și lăsați tigaia să se răcească, în interior.

Pentru menținerea tigăii de fontă, repetați acest proces cel puțin de două ori pe an. Dacă folosiți tigaia pentru prima dată, este indicat să faceți acest lucru  de două ori la rând. Dacă nu este prima dată când folosiți tigaia, săriți peste primii doi pași și începeți să ungeți direct vasul cu ulei.

Cum gătim în tigaia de fontă
1. Înainte de a adăuga orice în tigaie, încălziți-o
Dacă puneți ingrediente reci într-o tigaie de fontă rece, preparatele se vor lipi de vas. Vasele de fontă nu se încălzesc uniform precum cele anti-aderente sau din oțel inoxidabil, dar păstrează căldura foarte bine. Deci încălziți, în prealabil, tigaia de fontă timp de 5-10 minute. Puteți trece cu mâna pe deasupra ei, pentru a simți când este încălzită uniform.

2. Lăsați preparatele în tigaie, nu le întoarceți pe toate părțile
După ce tigaia a fost încălzită, adăugați untul sau uleiul, apoi bucata de carne sau orice doriți să gătiți. Dacă preparați carne, lăsați-o până când formează o crustă caramelizată. Abia după ce s-a format această crustă pe margini, puteți întoarce friptura. Dacă este lipită de tigaie, înseamnă că trebuie să mai stea la prăjit.  Abia după ce s-a prăjit bine, veți putea să o întoarceți.

Cum curățăm tigăile de fontă
Mulți au întâmpinat dificultăți când era vorba de curățarea unui vas de fontă, din cauza preparatelor care se lipeau de vas. De fapt, folosind o anumită tehnică, fonta poate fi foarte simplu de curățat. 

1. Spălați tigaia imediat ce ați terminat de gătit
Curățați tigaia cât timp încă mai este caldă. Dacă o lăsați să se răcească prea mult timp, mâncarea se va lipi de tigaie. Pe de altă parte, dacă este prea fierbinte și o spălați cu un jet de apă rece, șocul termic ar putea produce crăparea vasului.

2. Frecați tigaia cu sare și apă fierbinte
Pentru o curățare eficientă, frecați tigaia cu sare și apă fierbinte, folosind partea aspră a unui burete. Dacă această metodă nu se dovedește a fi eficientă, puteți folosi un detergent delicat de vase, fără a deteriora tigaia.

3. Uscați bine tigaia pe aragaz sau în cuptorul fierbinte.
După ce ați spălat tigaia de fontă cu sare și apă, clătiți-o și ștergeți-o cu un prosop de hârtie. Uscați tigaia în întregime pe aragaz sau în cuptor, pentru a îndepărta orice exces de umezeală și pentru a preveni ruginirea.

4. Adăugați un strat protector de ulei
Odată ce tigaia este complet uscată și caldă, ungeți-o pe toată suprafața interioară cu un strat protector de ulei. Încălziți tigaia în cuptorul fierbinte sau pe aragaz până începe să fumege. Uleiul trebuie să ajungă la punctul în care să fumege, pentru a nu deveni rânced.

Ce alimente putem prepara în tigaia de fontă?
Tigăile fontă sunt ideale pentru preparate care necesită temperaturi ridicate. Astfel de vase sunt recomandate pentru prepararea fripturilor care trebuie rumenite înainte de a fi frăgezite. În acest fel, friptura va căpăta o crustă frumoasă și o culoare maronie fără a se arde. Pentru a obține un preparat delicios, urmați pașii indicați mai sus. Încălziți tigaia înainte de a începe să gătiți, iar după ce ați rumenit carnea pe flacăra de la aragaz, introduceți-o în cuptor.

În tigaia de fontă mai puteți prepara niște delicioși cartofi prăjiți, deoarece capacitatea tigăii de a menține căldura este similară cu cea a unui wok.

Dacă sunteți fanii legumelor cu crustă aurie, renunțați la tigăile folosite până acum și alegeți fonta.
Tot în tigaia de fontă puteți găti ouă prăjite, însă fiți atenți la omletă întrucât s-ar putea lipici de tigaie, dacă aceasta nu este tratată necorespunzător, conform pașilor expuși anterior.

Ponturi de final
  • Pentru o crustă caramelizată, începeți să preparați mâncarea pe aragaz, apoi introduceți tigaia în cuptor. Crusta se poate forma foarte bine la căldura puternică de pe aragaz, în timp ce cuptorul răspândește, uniform, o căldură blândă.
  • Se spune că alimentele acide precum roșiile, lămâile, vinul și altele de acest fel nu pot fi preparate într-o tigaie de fontă. Complet fals! În realitate, și acestea pot fi gătite în cantități mici dacă aplicați, în prealabil, un strat subțire de ulei.
  • Dacă sunt fanii preparatelor la cuptor, alegeți o tigaie cu mâner detașabil sau fabricat dintr-un material care vă permite acest lucru. Vedeți mai jos câteva recomandări din topul celor mai calitative tigăi din fontă:
 Tigaie grill din fontă Fissler, diametru 24 cm, mâner inox, inducție, Seria Arcana

 Tigaie din fontă Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, mâner lemn, inducție 

 Tigaie din fonta Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, maner lemn, inductie

Tigaie din fontă emailată Karl Kruger, diametru 20 cm, seria Cuisine, mâner lemn, inducție 

Tigaie din fonta emailata Karl Kruger, diametru 20 cm, seria Cuisine, maner lemn, inductie

Tigaie din fontă pură KingHoff, diametru 24 cm, mâner lemn, inducție 

Tigaie din fonta pura KingHoff, diametru 24 cm, maner lemn, inductie
Pe același subiect, v-ar mai putea interesa și articolele:

 Abonaţi-vă la Newsletterul nostru și veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)