miercuri, 13 septembrie 2017

8 alimente-surpriză de preparat la grătar

Dacă am servi încă o fleică de carne de porc sau un cartof rumenit bine la grătar după o vară plină de grătare încinse, poate nu am mai fi atât de entuziasmați. Însă vremea e însorită, iar noi nu avem de gând să acoperim grătarul. Avem nevoie doar de idei noi de preparare. Frank Proto, bucătar profesionist și instructor la Institutul Educației Culinare, are câteva ponturi incredibile despre gătitul în aer liber. Din cele spuse de el, diversitatea alimentelor care pot fi gătite la grătar este surprinzătoare.

1. Banane
  • Alegeți doar banane care mai sunt puțin verzi la vârfuri. Dacă sunt prea moi, vor cădea printre stinghiile grătarului.
  • Lăsați-le întregi, însă îndepărtați coaja și frecați-le cu puțin unt înainte de a le așeza pe grătar.
  • Le puteți servi cu înghețată sau cu prăjiturele.
2. Conopidă
  • Tăiați conopida, păstrând miezul intact.
  • Frecați bucățile de conopidă cu ulei și condimente, după care așezați-le pe grătarul încins (ca și cum ați prepara o friptură).
  • Gătiți-le pe ambele părți, până capătă o crustă frumoasă. Acest lucru ajută la echilibrarea caramelizării dulci a legumei.
  • Acest preparat este ideal pentru vegetarieni, dar poate fi servit și alături de un burger.
3. Varză
  • Tăiați varza, păstrând miezul intact.
  • Adăugați ulei, sare și piper înainte de a o așeza pe grătar.
  • Nu tăiați varza prea gros. Interiorul trebuie să se înmoaie și să se încălzească.
  • La final, puteți adăuga un dressing de brânză albastră.

4. Varză Kale
  • Îndepărtați tulpina, dar păstrați frunzele întregi.
  • Stropiți cu ulei și presărați, pe frunze, condimentele preferate, înainte de a le așeza pe grătar.
  • Lăsați frunzele pe grătar până încep să se înmoaie.

5. Căpșuni
  • A prepara căpșuni este ca și cum ai găti pepene galben. Pentru o scurtă perioadă de timp, acestea trebuie să stea în cea mai fierbinte zonă a grătarului.
  • Tăiați căpșunile în două, apoi ungeți-le ușor cu unt, pe partea tăiată, pentru a obține un fruct caramelizat.
  • Gătiți-le rapid pe partea unsă cu unt.

6. Colăcei și covrigi
  • Așezați covrigeii pe cea mai rece suprafață a grătarului.
  • Puneți grătarul cu fața în jos și lăsați-l așa timp de 20 de minute.
  • Acoperiți colăceii cu cremă de brânză și serviți.

7. Brânză
  • Cele mai bune brânzeturi pentru grătar sunt brânza de capră și Manchego întrucât nu se vor scurge printre stinghiile grătarului.
  • Tăiați felii suficient de groase pentru a rămâne stabile pe grătar.
  • Ungeți-le cu ulei de măsline, apoi așezați-le pe grătarul fierbinte și lăsați-le până când sunt preparate așa cum vă plac.
  • Întoarceți-le pe ambele părți, astfel încât să prindă o crustă frumoasă. Acest lucru va contribui la crearea unei texturi moi pe întreaga suprafață.
8. Prăjiturele
  • Preparați aluatul și împachetați și împachetați-le în folie, în porții individuale, aplatizând aluatul.
  • Lăsați partea superioară a foliei ușor deschisă, pentru a da prăjiturelelor un gust afumat.
  • Așezați-le pe grătar la temperatură medie spre scăzută timp de 15 minute.
  • Savurați-le cu un pahar de lapte rece de migdale.
Dacă nu aveți posibilitatea de a încinge un grătar la iarbă verde sau, pur și simplu, vreți să rămâneți în casă, puteți încerca oricând și varianta preparării la o tigaie grill.

Pentru a găti aceste alimente, vă recomandăm următoarele tigăi grill:

Tigaie grill din aluminiu cu interior antiaderent Fissler, diametru 27 cm, seria Thermovision Plus 
Tigaie grill antiaderentă Nava, lungime 36 cm, inducție 
Tigaie grill din fontă Fissler, diametru 24 cm, mâner inox, inducție, Seria Arcana

Tigaie grill cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 28 cm, seria Potsdam, inducție 
 Tigaie grill cu interior marmorat Karl Kruger, diametru 28 cm, seria Barcelona, inducție
 Tigaie grill cu interior marmorat Karl Kruger, diametru 28 cm, seria Barcelona, inductie
 
V-ar mai putea interesa și:

Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

marți, 12 septembrie 2017

11 modalități de aranjare a preparatelor – recomandări de la Master Chefi

Sunt atât de multe modalități în care o masă poate fi servită! Desigur, știți să preparați un pui fript și o garnitură de piure. Însă poate ați vrea să vă surprindeți oaspeții într-o seară sau poate vreți doar să vă exersați  imaginația și în domeniul culinar. Nu trebuie să fii un bucătar-șef antrenat și nici să deții o diplomă în domeniul artistic pentru a prezenta mâncarea într-un mod atractiv. Nu este vorba de sculpturi  în unt sau de animale din ridichi. Deocamdată. Potrivit, maeștrilor, există modalități mai simple de a pregăti masa ca un profesionist.

Set de tacamuri din inox Esmeyer, 24 piese, seria Joyce

1. Așezați tacâmurile corect.
Acest aspect poate nu ar avea o importanță prea mare, însă în momentele când aveți invitați la masă, este bine să cunoașteți codul bunelor maniere. Furculițele se așează, întotdeauna, în partea stângă a farfuriei, în timp ce cuțitele stau în dreapta, cu tăișul întors spre farfurie.


Farfurie2. Alegeți cu grijă farfuriile.
„Când folosiți o farfurie de un alb strălucitor, mâncarea iese cu adevărat  în evidență, culorile par  mai vibrante și mâncarea mai interesantă. Pare simplu, dar este adevărat.” (Charlie Palmer, bucătar și proprietar al Aureole, New York City)

Asigurați-vă că farfuriile sunt destul de mari așa încât să aibă un aspect aerisit, dar și destul de mici astfel încât porțiile să nu pară minuscule. Mulți chefi preferă vasele albe, dar puteți încerca și alte culori, atât timp cât fuzionează bine cu preparatele. Dacă serviți ceva fierbinte, încălziți farfuria în cuptorul cu microunde (dacă vasul vă permite acest lucru). În schimb, dacă serviți ceva rece, răciți vasele în frigider. Puteți înfrumuseța farfuria așezând mâncarea pe o frunză de salată Butterhead, cunoscută și sub denumirea de Boston.

3. Atenție la numărătoare!
Farfurie
“Impar e mai bine. Numărul par de bucăți arată ciudat pe o farfurie.”( Rick Bayless, bucătar și proprietar al Frontera Grill și Topolobampo, Chicago)

Nu vă îngrijorați că ați putea părea ciudați în fața oaspeților. Dacă serviți creveți sau ciuperci umplute, așezați câte cinci bucăți pe fiecare farfurie. Totuși, nu încercați să numărați bucățile de mazăre.


Farfurie4. Jonglați cu înălțimea.
“Trebuie să ne mulțumim toate simțurile. Însă există un lucru pe care nu l-ați dori atunci când e vorba de designul farfuriei, și anume să adăugați garnitură doar pentru culoare. Trebuie să luați în considerare echilibrul și textura fiecărui ingredient, precum și rolul pe care îl are în compoziția farfuriei.” (Todd English, fondator al Todd English Enterprises, bucătar și proprietar al restaurantului, New York City)

Întocmai ca într-o compoziție artistică, pentru aspectul estetic al farfuriei puteți alterna mai multe dimensiuni. Evitați, însă, încărcarea în exces a farfuriei. De exemplu, dacă aveți câteva linguri de piure de înălțime medie, puteți așeza friptura puțin mai sus, plasând în față un rând de mazăre, cu un nivel mai jos. Sau alăturați unor felii de friptură de pui la grill o garnitură de orez (nivelul garniturii să fie mai ridicat decât al fripturii). Așezați deasupra o bucată de sparanghel și musafirii vor fi impresionați. De exemplu, dacă serviți pesto care are culoarea roșie, l-ați putea combina cu alimente verzi (culoare complementară) ca roșii sau ardei roșu. În mod similar, dacă preparați o supă de legume, alăturați și un morcov, iar friptura acoperiți-o cu puțină brânză feta.

5. Alegeți garnitura corespunzătoare.
Farfurie
“Garnitura trebuie să adauge încă un strat de textură și entuziasm, dar în completă armonie cu celelalte ingrediente. De asemenea, trebuie să fie ușor de servit. Dacă cineva lasă la o parte garnitura, este copleșitor.” (Karen Hatfield, patiser chef și proprietare al Hatfield’s, The Sycamore Kitchen și Odys și Penelope, Los Angeles)

Garnitura are rolul de a adăuga un plus de aromă felului principal. De exemplu, somonul poate fi servit cu o felie de lămâie. Pentru textură și culoare, puteți combina un ou ochi cu două felii de portocală și cu niște felii de roșii.
De câte ori mergeți la cumpărături, amintiți-vă de pătrunjel. Nu numai că are un gust excelent, dar este și o garnitură minunată pentru aproape orice fel de mâncare.

Alte reguli de bază pentru prezentarea mâncării
  • Întotdeauna este necesar să lăsați goale marginile farfuriei.
  • Alternați dimensiunile mari cu cele mici, alimentele moi cu cele crocante, culorile deschise cu cele închise.
  • Mențineți uniformitatea când este vorba de porționarea mărimilor.
  • Nu încărcați farfuria cu prea mult sos, mai degrabă serviți-l separat.
  • Dacă vreți să serviți frigărui de pui, chiftele sau creveți, alegeți un număr impar de bucăți. Farfuria va arăta mai interesant. 
  • Trebuie să vă uitați la farfurie ca la un ceas și să așezați anumite feluri de mâncare la anumite ore. La ora 11 așezați carbohidrații (paste, orez, cartofi), la 2 legumele, iar la 6, în cazul unei cine, proteinele (pește, carne, ciuperci).
FarfurieO formă de decorare a farfuriei care se practică în restaurantele de lux este prezentarea verticală a mâncării. Cu ceva efort și imaginație, puteți crea o adevărată capodoperă a designului culinar. Felul principal de mâncare se așează în centrul farfuriei, în timp ce restul rămâne gol sau decorat discret cu sos ori condimente. Va arăta ca semnătura unei lucrări de artă.

Pentru aranjarea, cu artă, a alimentelor, vă recomandăm următoarele produse de la Nava: 

Farfurie din porțelan Nava, diametru 27,5 cm, seria Funky
Farfurie din portelan Nava, diametru 27,5 cm, seria Funky
Farfurie mare din ceramică Nava, diametru 27 cm, portocaliu 
Farfurie mare din ceramica Nava, diametru 27 cm, portocaliu

 Farfurie pentru salată Nava, porțelan, diametru 28,1 cm, seria Lines Black
Farfurie pentru salata Nava, portelan, diametru 28,1 cm, seria Lines Black
Set de farfurii Nava, 18 piese, porțelan, seria Black Lines
Set de farfurii pentru desert Nava, porțelan, 7 piese, seria Lines Black
Set de farfurii pentru desert Nava, portelan, 7 piese, seria Lines Black
 Platou decorativ Nava, diametru 33 cm, roșu închis
Platou pentru aperitive Nava, porțelan, diametru 35,3 cm, seria Carreaux 
Platou decorativ Nava, diametru 30 cm, roșu închis 
Platou decorativ Nava, lungime 46 cm, negru

Platou pătrat din porțelan Nava, diametru 29 cm, seria Lines Black 
Platou patrat din portelan Nava, diametru 29 cm, seria Lines Black
Voi aveți idei originale în ceea ce privește aranjarea preparatelor pe farfurie? Lăsați-ne un comentariu, mai jos.

Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

joi, 7 septembrie 2017

Rețetă de risotto cu ceapă caramelizată

Ceapa este folosită deseori la risotto, însă nu întotdeauna ca ingredient principal. Din această rețetă  veți afla cum puteți  obține o ceapă frumos rumenită, dulce, moale și caramelizată, numai bună pentru risotto. Aceasta vine cu o ușoară aromă de unt, dar și tradiționalul parmezan este de-a dreptul delicios.

INGREDIENTE:
  • 44 ml ulei de măsline extra virgin
  • 4 cepe medii
  • Sare Kosher
  • 700 ml zeamă de pui 
  • 60 g unt
  • 130 – 180 g orez
  • 120 ml vin alb (Sauvignon Blanc)
  • 130 g parmezan
  • Piper negru
MOD DE PREPARARE: 
Încălziți uleiul de măsline la foc mediu până când începe să sclipească. Adăugați ceapa și reduceți focul. Lăsați să se prepare fără să amestecați timp de 5 - 7 minute. Presărați un vârf de sare și amestecați cu o spatulă din lemn. Continuați să gătiți, amestecând, și reglați căldura după cum este necesar, până când ceapa este bine rumenită, de la 20 la 30 de minute.

Între timp, într-o cratiță de 3 litri, combinați zeama de pui cu 2 căni de apă și lăsați la foc mediu până se încălzește.

Transferați ceapa într-un bol mic, acoperiți și mențineți-l cald. Adăugați aproximativ 1/2 cană din amestecul de zeamă de pui în vas. Turnați lichidul în amestecul de zeamă de pui. 

Topiți jumătate din cantitatea de unt în oală, la foc mediu. Adăugați orezul și lăsați-l să fiarbă timp de aproximativ un minut, amestecând ușor, până devine translucid pe margini. Adăugați vinul și amestecaţi până se absoarbe, aproximativ un minut. Adăugați suficientă zeamă peste orez pentru a-l acoperi (aproximativ 1/2 cană) și fierbeți, amestecând adesea, până când cea mai mare parte a lichidului a fost absorbită. Continuați să adăugați zeamă în acest mod, amestecând adesea, până când orezul devine fraged, timp de 20 - 30 de minute. 

Se amestecă restul de unt și brânza. Se condimentează cu sare și piper pentru a servi imediat, cu toppingul format din ceapa rămasă.




Vouă cum vă place să preparați risotto?

Rețetă preluată de pe www.finecooking.com

Cea mai bună rețetă de ceapă caramelizată

Ceapa caramelizată poate fi folosită într-o mulțime de combinații care vor adăuga o aromă deosebită mâncărurilor: în supe, tarte, garnitură pentru fripturi, cremă de ceapă, sandvișuri sau salate. O aromă profundă, bogată și dulce pentru mese cu adevărat regale. Gătită încet cu puțin ulei de măsline până capătă o culoare maronie, ceapa are toate șansele de a candida la titlul de cel mai deosebit ingredient din aproape orice fel de mâncare.

Ceapa este dulce prin natura ei. Întrucât caramelul provine din gătirea zahărului, atunci când preparați ceapa un timp mai îndelungat, zahărul natural pe care îl conține se caramelizează, rezultând o aromă intensă.

Cantitățile de ingrediente depind de cantitatea de ceapă pe care doriți să o pregătiți. să luăm, de exemplu, cinci cepe mari, crude, pentru aproximativ 250 de grame de ceapă caramelizată.

INGREDIENTE:
  • Câteva cepe medii sau mari de culoare galbenă, albă sau roșie (cele galbene se caramelizează mai ușor)
  • Ulei de măsline
  • Unt (opțional)
  • Sare
  • Zahăr (opțional)
  • Oțet balsamic (opțional)
Mai aveți nevoie de o tigaie din fontă sau oțel inoxidabil. Pentru o rețetă reușită, vă recomandăm:

Tigaie din inox Fissler, inducție, seria Catania
Tigaie din fontă Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, mâner lemn, inducție 
Tigaie din fonta Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, maner lemn, inductie
MOD DE PREPARARE:

 Pregătiți ceapa.
Tăiați vârfurile cepelor, apoi tăiați cepele două, după care feliați-le în fâșii subțiri.
Puneți la topit untul împreună cu uleiul de măsline și adăugați feliile de ceapă.
Folosiți o tigaie largă pentru sotat, cu fundul gros, astfel încât să fie într-un contact bun cu ceapa. Turnați în tigaie ulei de măsline sau un amestec de ulei de măsline și unt (aproximativ 10 mililitri pentru fiecare ceapă). Încălziți tigaia la foc mediu până când uleiul începe să sclipească. Adăugați feliile de ceapă și amestecați pentru a le acoperi cu ulei. Răspândiți uniform ceapa peste tigaie și lăsați-o la preparat, amestecând ocazional.
Aveți grijă să gătiți la foc mediu sau chiar mediu spre mic, pentru a nu vă trezi cu o ceapă arsă sau uscată. Un mic truc: adăugați puțină apă în tigaie în timp ce gătiți ceapa, pentru a nu se usca.
După zece minute, presărați puțină sare deasupra cepelor, iar, opțional, puteți adăuga și zahăr, pentru a facilita procesul de caramelizare. Se recomandă cam cinci grame la cinci cepe, dar puteți adăuga și mai mult.

Amestecați la câteva minute.
Lăsați ceapa pe foc între 30 de minute și o oră, amestecând la câteva minute. Chiar dacă se prinde de tigaie, lăsați-o până când capătă o culoare maronie, apoi amestecați din nou, înainte de a se arde. Secretul este să o lăsați destul timp încât să devină maronie, iar dacă amestecați prea des, acest lucru nu se va întâmpla.
Se recomandă ca, în primele 20 până la 30 de minute să dați focul mai încet și să mai picurați puțin ulei. V-ați putea folosi de o spatulă de metal pentru a desprinde ceapa de tigaie, odată cu începerea procesului de caramelizare.
Continuați să preparați și să desprindeți ceapa de tigaie până capătă o bogată culoare maronie.
După  ce ați terminat de gătit, ați putea adăuga puțin oțet balsamic sau vin pentru a ajuta ceapa să se desprindă mai ușor și pentru a-i da un plus de savoare.
Păstrați la frigider timp de câteva zile într-un recipient închis ermetic.

marți, 5 septembrie 2017

Produse de bucătărie din ceramică - Secrete pe care nu le cunoașteți


Cât de sigure sunt produsele de gătit din ceramică? Se păstrează antiaderente pentru mai mult timp? Iar dacă se zgârie, este posibil ca toxinele să pătrundă în alimente? 

Producătorii și comercianții de produse acoperite cu ceramică susțin că acestea sunt extrem de sigure, nu conțin în compoziția lor chimicale și sunt foarte rezistente.

Așa să fie?

În acest articol vă vom lămuri cu privire la aceste aspecte.

Ce este învelișul ceramic?
În câteva cuvinte, ceramica este un material întăritor. Când vorbim despre produse de bucătărie din ceramică, ne referim la un metal, de obicei aluminiu (pentru răspândirea rapidă a căldurii), care a fost îmbrăcat cu un strat de ceramică. Vasele de acest fel sunt fabricate, în general, din minerale anorganice (care nu conțin carbon), în principal silicon și oxigen. În compoziția lor intră materiale naturale și ecologice, iar ceea ce face diferența între produsele din ceramică și alte produse antiaderente este că nu conțin PFTE. Practic, au aceeași compoziție cu nisipul sau piatra.
De asemenea, timpul de preparare a mâncării este redus, ceea ce vă permite să economisiți energie. Mai mult,  produsele din ceramică emit cu 50% mai puțin dioxid de carbon decât cele bazate pe PFTE.

De ce produsele din cermică?
  • Mâncarea este preparată uniform.
  • Sunt rezistente și antiaderente.
  • Nu sunt toxice.
  • Sunt ușor de curățat.
  • Nu trebuie să folosiți mult ulei.
  • Gătiți mai sănătos.
  • Preparatele au un gust proaspăt și aromat deoarece mențin mai multă umezeală, minerale și vitamine.
Cu jumătatea din cantitatea de ulei pe care o folosiți de obicei, puteți prepara omlete pufoase și legume fragede, cu o crustă minunată.
Peștele gătit la o tigaie grill cu înveliș ceramic nu numai că necesită jumătate din cantitatea de ulei necesară, dar este fraged și gustos.

Care este durata de viață a produselor din ceramică?
Modele vechi erau acoperite cu un strat subțire, care se degrada cu ușurință în timp. De-a lungul anilor, au fost aduse mai multe îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea. Producătorii utilizează acum mai multe straturi de ceramică, ceea ce face produsele mai durabile. În general, degradarea produselor acoperite cu ceramică intervine în timp, însă pot fi folosite în siguranță vreme de 3 – 5 ani, în condiții normale.

Putem prelungi durata de viață a produselor din ceramică?
Răspunsul este categoric DA. Însă pentru acest lucru trebuie să țineți cont de 
niște aspecte.

1. Evitați să cumpărați produse prea ieftine. Acestea au un strat mai subțire de ceramică și, prin urmare, nu sunt rezistente.
2. Alegeți doar producători de încredere.
3. Documentați-vă cu privire la produsul pe care doriți să îl achiziționați și citiți, cu atenție, eticheta, înainte de a face o alegere.
4. Respectați instrucțiunile de folosire și curățare a produsului.
5. Nu cumpărați produse ciobite sau crăpate.
6. Spălați produsele numai cu un detergent slab, în apă fierbinte, cu o cârpă sau un burete.
7. Gătiți numai la foc scăzut spre mediu. Acest lucru nu numai că păstrează valoarea nutrițională a alimentelor, dar, pe deasupra, prelungește durata de viață a produsului.
8. Evitați trecerile bruște de la cald la frig. În acest fel, veți evita sfărâmarea sau crăparea stratului de ceramică.
9. Spălați produsele de mână, chiar dacă producătorul susține că puteți folosi mașina de spălat vase.
10. Utilizați doar ustensile din plastic, lemn, silicon sau nailon. Ustensilele metalice pot crăpa sau zgâria suprafața ceramică, ceea ce va duce la deteriorarea stratului antiaderent și va reduce durata de viață a produsului.

Produsele din ceramică nu sunt destinate exclusiv gătitului. Seturile de cești și farfurii sunt estetice, rezistente și de calitate. În plus, este o bună modalitate de a vă întâmpina musafirii, fie ei prieteni sau rude, la o masă festivă, ori pur și simplu pentru a savura împreună un ceai aromat.

Cu siguranță nu vă puteți înlocui toată gama de produse din bucătărie peste noapte și nici nu trebuie să eliminați alte opțiuni. Însă este bine să luați în considerare diferiți factori ai stilului de viață precum gătitul fără ulei sau păstrarea vitaminelor din alimente. Măcar din când în când meritați o astfel de achiziție în bucătărie.


Suntem curioși să aflăm ce produse folosiți atunci când gătiți și ce branduri vi se par de încredere. Noi vă recomandăm Karl Kruger și KingHoff.

Oală cu interior ceramic Karl Kruger, capacitate 3.5 litri, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducție
Tigaie grill cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 28 cm, seria Potsdam, inducție
Tigaie adâncă cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducție 
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 20 cm, inducție 
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 24 cm, inducție, capac 
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 24 cm, inducție, capac

 Tigaie cu interior ceramică pentru clătite KingHoff, diametru 28 cm
Tigaie cu interior ceramică pentru clătite KingHoff, diametru 28 cm