joi, 6 aprilie 2017

Cum să evitaţi tulburările digestive de Paşte

După cel mai lung post din an, suntem tentaţi să ne aruncăm, cu poftă, la alimente pe care am fost nevoiţi să le ocolim atât de mult timp. Chiar dacă nu aţi ţinut întregul post, organismul s-a obişnuit cu un anumit regim alimentar, drept pentru care abuzul de preparate bogate în grăsimi ar putea să vă provoace indigestie. În acest articol, vă spunem ce alimente sunt recomandate în perioada sărbătorilor pascale şi cum  să le gătiţi pentru a evita tulburările digestive, aşa încât să ne putem bucura, cum se cuvine, de mese îmbelşugate, împreună cu familia. De asemenea, veţi afla cum să alegeţi şi să gătiţi sănătos tradiţionalul miel de paşte, recunoscut drept unul dintre preparatele cele mai bogate în grăsimi.

Meniu recomandat de Paşte

Pentru micul dejul (ora 9):
1 – 2 felii de cozonac/1 bucată pască
Lapte/cafea

Gustare (ora 10): legume/fructe

Pentru prânz (ora 13):
O bucată friptură miel/ied sau drob
Salată de legume
1/2 ouă roşii

Gustare (ora 17): legume/fructe/biscuiți integrali

Pentru cină:
Lactate degresate (iaurt, kefir, sana)/pește/fructe de mare
Salată de legume/legume la grătar
La fel de bine puteți consuma supe. Sunt un preparat ușor care nu vă provoacă indigestie și, totodată, o modalitate sănătoasă de a reintroduce carnea în alimentație. Puteți găti supele foarte rapid în oala sub presiune, iar noile modele pe care le puteți vedea aici păstrează vitaminele din legume. La urma urmei, v-aţi putea plictisi să consumați numai legume crude.

De evitat: carnea, drobul, ouăle.

Este bine să alternați carnea cu alte preparate precum pește, ciuperci, mazăre, fasole, linte sau năut, în funcție de preferințe.

Cum să gătiţi sănătos de Paşte
În perioada sărbătorilor de Paște, este bine să alegeți alimente cu un conținut dietetic și să le evitați, în schimb, pe cele bogate în grăsimi. Recomandarea noastră este să preparați carnea de miel la cuptor, prin fierbere, sau la grătar, pe jarul încins, ori la tigaia grill. Jamie Oliver are o rețetă deosebită de frigărui de miel la grătar. Sigur ați dori să o încercați. Click aici pentru rețetă.

De mare folos în bucătărie v-ar fi clasicele tăvi din oțel carbon, foarte rezistente în timp și care asigură o distribuție uniformă a căldurii. Vi le recomandăm pe cele cu suprafaţă marmorată, pe care le puteți achiziționa aici. Nici cele din email nu sunt de neglijat deoarece vă permit să gătiți cu un conținut redus de grăsime și sunt antibacteriene. În plus, nu păstrează resturi alimentare sau mirosuri. Pe acestea le puteți găsi aici

Pentru cozonaci bine crescuţi
Potrivit statisticilor, românii se îngrașă cu aproximativ 3 kilograme în perioada sărbătorilor pascale.

Desigur, oricât ne-am feri de kilogramele în plus, suntem tentați să gustăm din pasca sau cozonacul cu miros îmbietor. În fond, avem parte de acest regim alimentar special doar o dată pe an. Pasca și cozonacii cresc frumos în tăvile din teflon de la Klausberg, iar pentru prăjituri aveți la dispoziție accesorii variate care vă permit să pregătiți preparate cât mai atractive, spre încântarea celor mici, dar și a  musafirilor. Această tavă, de exemplu, vine la pachet cu șase accesorii, printre care o spatulă și sucitor care vă ajută la prepararea prăjiturilor. Și tava din teflon pentru brioșe v-ar putea ajuta să vă impresionați oaspeții la masa de sărbători.

După tot acest festin, pentru a ne menține la greutatea optimă, este bine să facem mișcare aproximativ o oră pe zi (fitness sau aerobic). Iar cei care nu sunt amatorii unor sporturi de acest fel ar putea încerca plimbările în are liber consumând, astfel, cel puțin o parte din excesul de calorii.
Pentru a vă ușura digestia, mâncați lent și mestecați bine mâncarea. În plus, mestecând fiecare îmbucătură de cinci ori, comandăm creierului senzația de saturare.
Evitaţi, în perioada sărbătorilor, grăsimea și sarea în exces, prăjelile, mezelurile, produsele procesate, tocăturile, produsele de tip fast food, făinoasele.

Ne puteţi lăsa un un comentariu, mai jos. Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

miercuri, 5 aprilie 2017

Produsele Klausberg - o alegere inteligentă pentru bucătărie

Nicio cameră nu are atât de multe funcţionalităţi precum o bucătărie. Acesta a evoluat, de-a lungul timpului, de la un spaţiu exclusiv utilitar la unul unde preparăm mâncarea, unde servim masa şi unde, uneori, chiar ne întâmpinăm oaspeţii. Sunt destule motive să acordăm o atenţie sporită felului în care arată această încăpere din locuinţa noastră, fără a pierde, însă, din vedere, utilitatea obiectelor care ne populează bucătăria.
În topul celor mai practice şi mai estetice vase şi ustensile se află produsele Klausberg. Ele sunt fabricate, fără nicio excepţie, din oţel inoxidabil de foarte bună calitate, în combinaţie cu alte materiale precum sticla şi ceramica, după ultimele tendinţe tehnologice. Funcţionalitatea şi aspectul lor atrăgător merg mână în mână cu preţurile atractive.

Pentru prăjituri delicioase
Seturile de tăvi şi diversele forme pentru prăjituri pot fi folosite la coacerea cozonacilor, pregătirea torturilor şi a altor prăjituri de bun gust atât de dorite de cei mici, mai ales de sărbători. În tăvile Klausberg puteţi găti, cu încredere, orice fel de mâncare. Suprafaţa anti-aderentă face ca mâncarea să nu se lipească. Asigură o distribuţie uniformă a căldurii, ceea ce le face ideale în prepararea peştelui sau a fripturii. În plus, orice gătiţi în aceste vase este gata rapid. La final, se curăţă foarte uşor, sub jetul de apă.

Râşniţe, carole şi sufertaşe inteligente
Râşniţele Klausberg sunt confecţionate, o parte dintre acestea, din lemn de cauciuc, foarte rezistent la lovituri. Cele din inox sunt, de asemenea, rezistente, dar pot avea şi multiple funcţionalităţi, fiind utile şi pentru păstrarea condimentelor.
Oferta Klausberg conţine şi modele atractive şi practice de recipiente utile pentru păstrarea alimentelor. Caserolele pliabile sunt fabricate din silicon, ceea ce vă ajută să le depozitaţi, cu uşurinţă, în cămară, fără a ocupa mult spaţiu. Acestea se închid ermetic, pentru a preveni scurgerea lichidelor, în cazul în care păstraţi în ele fructe, legume sau preparate cu sos. Dotate cu mâner confortabil, sufertaşele sunt potrivite nu numai pentru a păstra mâncarea la frigider, ci şi pentru a transporta, cu uşurinţă, orice preparat, fie că mergeţi la serviciu sau faceţi o ieşire la iarbă verde. Nu este nevoie să vă îngrijoraţi că v-aţi putea murdări din cauza scurgerilor din sufertaş deoarece şi aceste recipiente se închid ermetic. Disponibile în diferite culori şi mărimi, ele pot avea unul sau două compartimente.

Ustensilele nu zgârie, cutiile de pâine economisesc spaţiul
Ustensilele Klausberg reprezintă întreaga gamă de care aveţi nevoie în bucătărie: lingură simplă, lingură pentru paste, spumieră, spatulă, polonic şi tel. Sunt prevăzute cu un mâner anti-alunecare, pentru a le putea agăţa cu uşurinţă şi a le avea, astfel, mereu la îndemână. În plus, le puteţi folosi cu încredere şi atunci când aveţi de amestecat mâncarea în vase fabricate din materiale delicate întrucât nu le vor zgâria.
La fel ca toate celelalte produse Klausberg, şi cutiile de pâine au un design elegant, unele minimaliste, imitând marmura, altele primăvăratice, cu modele florale, vesele, colorate şi pline de viaţă. Partea practică constă în uşurinţa în utilizare şi în faptul că nu aveţi nevoie de spaţiu suplimentar pentru a le deschide. Rezistenţa materialelor din care sunt produse cutiile de pâine vă oferă garanţia utilizării lor vreme de ani buni.

Aparatul de făcut cârnaţi – alegerea gospodinelor deştepte
Cât despre aparatul de făcut cârnaţi de la Klausberg, putem spune că este o binecuvântare pentru amatorii tradiţionalilor cârnaţi. Cu ajutorul lui, vă puteţi prepara cârnaţii oricând, rapid şi uşor. Veţi simţi utilitatea lui în special în preajma sărbătorilor, când trebuie să staţi la cozile interminabile din hypermarketuri pentru câteva bucăţi de cârnaţi. Mai mult, veţi avea garanţia unui preparat poaspăt şi a unui aparat atât de rezistent încât l-aţi putea folosi întreaga viaţă, acesta fiind fabricat, bineînţeles, din inox.

Ceainice şi infuzoare pentru munte, pentru mare
Clasicele ceainice de la Klauberg sunt proiectate în aşa fel încât să îmbine tradiţionalul cu modernul. Atunci când serviţi un ceai împreună cu familia sau prietenii, veţi putea crea o atmosferă în care eleganţa şi bunul gust vor căpăta o nuanţă autentică, departe de imitaţiile stângace ale ceainicelor care au invadat piaţa produselor autohtone. La fel de bine puteţi opta şi pentru un infuzor din oţel inoxidabil şi sticlă termorezistentă.
Iar dacă vreţi să vă păstraţi ceaiul cald (sau cafeaua) puteţi alege un termos de inox cu pereţi dubli. Este uşor de transportat şi, pentru că vara bate la uşă, v-ar fi de un real folos. Gândiţi-vă numai la gustul reconfortant al apei reci sau al sucurilor proaspete.

Vă invităm să consultaţi înteaga ofertă de produse Klausberg. Vă garantăm că veţi gusta diferenţa.


vineri, 31 martie 2017

Ustensilele de bucătărie Kassel – o alegere pe viaţă

Vi s-a întâmplat vreodată, când aţi fost în vizită la nişte prieteni, să exclamaţi: „Ce bucătărie modernă şi de bun gust!”? Dacă aţi privit cu atenţie, cu siguranţă aţi observat că detaliile sunt cele care fac diferenţa. Desigur, mobilierul este o parte importantă a bucătăriei, însă ce ar însemna el fără acele obiecte indispensabile în desăvârşirea artei culinare? Suntem convinşi că, fără ele, pregătirea unei mese ar fi un efort destul de consistent. Iar dacă aspectul lor este unul estetic, cu atât mai bine pentru dumneavoastră. Nu mai aveţi nevoie să înlocuiţi mobila veche cu una nouă, mai arătoasă, iar bucătăria poate deveni un spaţiu în care să gătiţi cu plăcere.

De ce Kassel?
Dacă v-aţi hotărât să faceţi o schimbare în bucătărie şi sunteţi adepţii produselor de calitate, aţi putea fi tentaţi să alegeţi produsele Kassel. Acestea  sunt confecţionate din materiale de calitate superioară şi se remarcă atât prin utilitatea lor, cât şi prin aspectul pretenţios care adaugă stil şi eleganţă oricărei bucătării. Originalitatea lor constă în combinaţia reuşită dintre inox şi lemn masiv, ceea ce le conferă rezistenţă în timp, dar şi un aspect atrăgător, fiind, astfel, şi un cadoul potrivit pentru oricine caută produse superioare calitativ celor existente deja pe piaţă. 
Să ne oprim asupra câtorva detalii pe care puţini le cunosc.

Duritatea lemnului de salcâm poate strica sculele de prelucrare

Tocătoarele din lemn de salcâm au drept principală caracteristică duritatea. Salcâmul este un lemn cu un conținut mare de taninuri, ceea ce îl face greu de finisat. De fapt, este cel mai dur lemn „domestic”, fiind recomandat în consolidarea structurilor de rezistenţă la case. Nu exagerăm când susţinem că este atât de dur încât ar putea strica instrumentele de prelucrare. Ştiind aceste lucruri, puteţi intui că, un astfel de tocător, îl cumpăraţi pentru întreaga viaţă. O excepţie ar putea fi doar posibilitatea de a vă plictisi de el şi de a dori să achiziţionaţi un alt model. 


Mai mult, obiectele din lemn de salcâm pot fi depozitate în orice fel de condiţii, deoarece sunt rezistente putrezire, precum şi la atacul ciupercilor sau mucegaiurilor. Dacă lemnul de salcâm este folosit la construcţia gardurilor şi poate ţine piept ameninţărilor externe, vă puteţi imagina care ar fi durata lui de viaţă într-o bucătărie, unde condiţiile sunt mult mai favorabile. 

Pe lângă duritate, produsele confecţionate din lemn de salcâm au striaţii fine, de culoare maroniu-galbui, care sunt puse în evideţă de şlefuirea foarte fină, ceea ce le conferă un aspect estetic. Practic, vă puteţi „mobila” întreaga bucătărie cu astfel de obiecte. Bineînţeles, nu sunt doar simple obiecte de decor. 

Ustensilele Kassel pe care le puteţi folosi la prepararea diferitelor mâncăruri pot face faţă, cu succes, expunerii la abur şi la temperaturile înalte, rezistenţa lor în timp fiind dublată de inserţiile de inox. 

Seturile de solniţe şi râşniţe păstrează condimentele la loc ferit de umezeală; cuţitele – care pot fi pentru pâine sau pentru brânzeturi - se remarcă prin rezistenţa conferită, pe de o parte, de mânerul din lemn de salcâm şi, pe de altă parte, de lama din oţel inoxidabil, însă există şi cuţite şi seturi de tacâmuri fabricate în întregime din inox. În plus, se livrează împreună cu un tocător din acelaşi tip de lemn. Ce ar mai putea fi de spus despre tocătoare? Dacă am încerca să le despicăm, într-o tentativă de a le testa duritatea, ar fi bine să avem grijă la topor, pentru că s-ar putea strica. Totuşi, nu încercaţi acest experiment acasă. 

Produsele din bambus – exotice și deosebit de rezistente
Din categoria lemnului cu duritate ridicată face parte şi bambusul. Potrivit anumitor  studii, bambusul obișnuit este cu 20% mai dur decât stejarul roșu. Există, însă, şi specii de bambus exotic care sunt cu 100% mai dure decât stejarul roșu. Duritatea îl recomandă pentru fabricarea mobilierului de exterior. Fibra rezistentă, puternică, precum şi aspectul estetic, fac din lemnul de bambus alegerea perfectă pentru obiecte de bucătărie. 

Cutiile cu capac de bambus pot păstra pâinea în cele mai bune condiţii, iar capacul poate fi folosit şi ca tocător. De fapt, tocătoarele confecţionate din panouri de bambus sunt foarte rezistente la tăietura de cuțit, rămânând frumoase și după o întrebuințare îndelungată. Datorită faptului că bambusul crește drept și înalt şi fără ramificații (este singura specie care se dezvoltă în acest fel), rezistența lui la tracțiune este mai mare decât cea a oțelului. 

Pentru a vă completa colecţia de ustensile moderne şi deosebite, vă puteţi arunca un ochi şi asupra recipentelor de depozitare cu capace de bambus. Simplul fapt că nu mai aruncaţi, la întâmplare, prin cămară, plicurile de condimente, fac din aceste recipiente o alegere practică. Datorită aspectului plăcut, ele pot fi lăsate oriunde în bucătărie şi chiar se vor integra bine în decor. 

În concluzie, lemnul de bambus şi cel de salcâm sunt recunoscute pentru frumuseţea şi durabilitatea lor, nu sunt afectate de umiditate şi sunt printre cele mai apreciate din lume. Culturile de salcâmul sunt frecvent întâlnite, iar bambusul creşte destul de repede. Acest lucru înseamnă că nu vă faceţi doar dumneavoastră un serviciu achiziţionând ustensilele de bucătărie Kassel, ci întregii planete. 
Este o alegere eco. În plus, nu-i aşa că mirosul de lemn vă aminteşte puţin de anii copilăriei?

Vasele de inoxul - un beneficiu pentru sănătate
Pe de altă parte, produsele fabricate în întregime din inox se remarcă prin aceeaşi rezistenţă în timp,
diferenţa dintre lemn şi inox fiind, desigur, compoziţia chimică. Vasele şi ustensilele din inox Kassel se remarcă prin rezistenţă la coroziune, duritate, rezistenţă la căldură şi îngheţ, au un aspect placut şi sunt sunt uşor de întreţinut. Pe deasupra, la fel ca produsele din lemn, acestea sunt eco friendly, oţelul inoxidabil fiind sută la sută reciclabil. Peste 50% dintre noile produse de oțel inoxidabil provin din resturi retopite, completând, astfel, ciclul de viață al metalului.
În vasele de inox Kassel, mâncarea nu-şi schimbă gustul şi nu este alterată de compuşii chimici eliberaţi din cauza temperaturilor ridicate. Dacă doriţi să aveţi o bucătărie de invidiat, să gătiţi cu plăcere şi să mâncaţi sănătos, aţi vrea să aveţi la îndemână aceste vase şi ustensile
Combinaţie reuşită între stilul rustic şi cel modern, produsele Kassel se potrivesc oricărui interior, iar vasele de gătit, precum şi alte accesorii de bucătărie, sunt fabricate din inox de cea mai bună calitate.



Vă invităm să consultaţi aici înteaga ofertă de produse Kassel.

Ne puteţi lăsa un un comentariu, mai jos. Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)


Salată grecească de paste

O salată proaspătă și ușor de preparat, gata în câteva minute şi tocmai potrivită pentru acest anotimp! Este un preparat plăcut şi gustos. În funcţie de preferinţe, poate conţine şi carne la grătar pe care să o preparaţi în propria curte. Brânza feta, pastele, legumele proaspete şi sosul picant aduc primăvara într-un castron plin de culoare şi savoare. Dacă aveţi invitaţi la masă, vor aprecia, cu certitudine, această salată de paste! Ar putea fi deliciul unui weekend reuşit, la picnic. 
Desigur, cele mai bune paste sunt cele pe care ni le preparăm singuri, acasă. Pentru acest lucru avem nevoie doar de un aparat de făcut paste. Cele pe care le comercializăm noi vin împreună cu instrucţiuni de utilizare în limba română, astfel încât fiecare să ştie exact, pas cu pas, ce are de făcut. Puteţi consulta aici întreaga ofertă de aparate de făcut paste.

Şi acum, să vedem cum puteţi prepara această minunată reţetă de salată grecească de paste.

Ingrediente pentru 6 - 8 porţii:
• paste (după preferinţe)
• Sare și piper negru proaspăt măcinat
• ½ cană ulei de măsline
• ¼ cană de oțet de vin roșu
• 1 cățel de usturoi, tocat
• ½ linguriță oregano uscat
• 220 grame castraveți Persani, cuburi (aproximativ 3)
• ¼ ceaşcă felii de ceapă roşie
• 1 roșie, tăiată pe lungime
• 1 bucată de brânză feta, tocată
• ½ ceaşcă măsline Kalamata

Mod de preparare:
Puneţi la fiert 4 litri de apă şi 1 lingură de sare. Adăugaţi pastele şi lăsaţi-le să fiarbă aproximativ 7 - 10 minute. Puteți utiliza orice paste doriți, dar nimic nu se compară cu cele preparate în casă. După ce pastele au fiert, se scurg bine și se clătesc cu apă rece.
Între timp, preparaţi dresingul. Într-un bol mic, adăugaţi uleiul, oţetul, usturoiul, oregano, ¼ linguriță de sare şi ⅛ linguriță de piper.
Într-un castron mare, amestecaţi pastele fierte, castraveții, ceapa, roșiile, brânza feta și măslinele. Stropiţi-le cu sos. Amestecaţi ușor până se uniformizează şi serviţi-le.

Ne puteţi lăsa un un comentariu, mai jos. Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

luni, 27 martie 2017

Cum preparăm pastele în casă


Dacă nu aţi încercat niciodată pastele preparate în casă, înseamnă că aţi ratat o experienţă culinară greu de uitat. Probabil nu aţi considerat că există o diferenţă importantă între pastele făcute în casă şi cele din comerţ. Însă până nu veţi încerca, nu veţi şti niciodată.
Amatorii pastelor home made sunt de părere că, pe lângă gustul autentic şi deosebit, ele sunt mult mai sănătoase deoarece păstrează toţi nutrienţii (proteine vegetale, vitaminele B şi F şi multe fibre). Prin contrast, cele din magazin conţin tot felul de substanţe toxice.
Probabil vă gândiţi la consumul de timp şi energie pe care îl implică acest proces. Parcă deja vedeţi făina aruncată prin toată bucătăria, aluatul care trebuie întins, răbdarea de care aveţi nevoie până să se usuce şi până să tăiaţi aluatul. Aparatul de făcut paste vă ajută să evitaţi acest coşmar.

Ce tip de aparat vi se potriveşte?
Dacă pastele au fost inventate cu mai bine de şapte secole în urmă, în Sicilia, acum două secole au apărut şi aparatele care le produc. Pe piaţă sunt disponibile foarte multe modele de astfel de produse. Cele electrice sunt mai greu de reglat. În schimb, modelele manuale merită din plin efortul depus la manivelă deoarece, cu puţină îndemânare, fâşiile ies pur şi simplu perfecte. În plus, au un preţ convenabil şi nu ocupă mult spaţiu, putând fi depozitate, cu uşurinţă, oriunde şi montate doar în momentul utilizării.

Dacă doriţi să achiziţionaţi o maşină de făcut paste, este nevoie să cunoaşteţi, în prealabil, detaliile tehnice. Foarte utile sunt aparatele care vă permit să reglaţi grosimea pastelor. În oferta noastră găsiţi aparate care vă permit ajustări cuprinse între 1 şi 6 milimetri. Ele pot fi prevăzute cu accesorii pentru ravioli, lasagna şi tagliatelle. Este bine să alegeţi un aparat fabricat fie din oţel inoxidabil, fie din oţel placat cu crom. Acestea sunt mai solide şi mai durabile în timp. Ţineţi minte să le depozitaţi în spaţii aerisite, ferite de umiditate şi rugină. Nu este şi cazul aparatelor din oţel inoxidabil, acestea fiind rezistente la rugină.

Cum se folosesc aparatele de făcut paste?
Aparatele cu cilindru se găsesc în majoritatea bucătăriilor. Sunt uşor de manevrat, prin simpla învârtire a manivelei. După ce aluatul este gata, se taie în fâşii mai mici şi este trecut prin cilindru, unde este presat şi întins până ajunge la grosimea dorită. După ce aluatul s-a uscat suficient de mult, îl puteţi tăia la dimensiunea dorită şi pune în aparat.

Pentru stabilitate în manevrare, aceste aparate pot fi prinse de marginea mesei cu ajutorul unei cleme reglabile, astfel încât poate fi adaptată în funcţie de grosimea suprafeţei de care este ataşată.
Dacă doriţi ca procesul de preparare a pastelor să fie mai simplu, puteţi oricând să achiziţionaţi o mulţime de accesorii, precum: motor electric, uscător pentru aluat şi diverse forme pentru paste, precum lasagna, ravioli sau tagliatelle. Însă, în prealabil, este recomandat să aveţi certitudinea că ceea ce doriţi să cumpăraţi este compatibil cu modelul pe care îl aveţi.

Reţetă de paste
Iată cea mai uzuală reţetă de preparare a pastelor în casă:

Ingrediente:
100 g făină
1 ou mare sau 50 ml apă minerală (pentru cei care postesc)

Mod de preparare:
Pe suprafaţa de lucru, turnăm făina sub formă de moviliţă, iar în mijloc facem o gropiţă în care turnăm oul. Marginile moviliţei trebuie să fie destul de îanlte, astfel încât oul să rămână în interior. Cu o fruculiţă, amestecaţi oul şi încorporaţi, puţin câte puţin, făina de pe margini. Nu este nevoie să încorporaţi întreaga făină. Vă puteţi opri atunci când compoziţia aluatului este lipicioasă. 

Începeţi să frământaţi aluatul cu mâinile, iar în cazul în care începe să se lipească, mai adăugaţi făină pe masa de lucru. Întindeţi aluatul pe lung, apăsând, ferm, cu podul palmei. Continuaţi timp de 3 până la 4 minute, până când aluatul devine neted şi elastic.

Înveliţi aluatul în folie de plastic alimentară şi lăsaţi la odihnit 30 de minute.

Între timp, puneţi la fiert o oală cu apă, pentru a putea găti pastele imediat după ce le-aţi făcut. În caz contrar, se vor usca.

Scoaţi aluatul din folie şi tăiaţi-l în două. Luaţi fiecare bucată şi pliaţi laturile una peste cealaltă, ca şi cum aţi confecţiona un plic. Aplatizaţi, cu degetul, bucăţile de aluat şi treceţi-le, pe rând, prin maşina de făcut paste. Reglăm, la început, diametrul cel mai gros (de obicei 1) şi terminăm cu cel mai subţire. Dacă fâşiile astfel obţinute sunt prea lungi, le tăiem. Plierea şi tehnica de rulare se repetă de cinci ori.

După ce aţi făcut procedeul de cinci ori, începeţi să rulaţi aluatul mai subţire, prin schimbarea cadranului la o setare mai îngustă (de exemplu, 2). Rulati pastele prin mașină. În acest moment, este bine să lucraţi cu cineva care, în timp ce daţi la manivelă, să ghideze aluatul cu o mână şi să îl prindă cu cealaltă, pentru ca foaia să nu se rupă. 

Aşezaţi fâşiile de aluat la uscat pentru aproximativ 10 minute, fără însă a le lăsa să se întărească. Pentru a nu se lipi, este bine să le presăraţi cu făină de porumb.

Dacă vor mai fi umede, presăraţi-le cu puţină făină, pe ambele părţi şi tăiaţi-le la maşina de paste .
Pastele se lasă la uscat 20 – 30 de minute, astfel încât să nu fie umede, dar nici foarte tari. Din acest motiv este bine să le verificaţi din când în când.

Le fierbeţi în apa clocotită după ce adăugaţi, în prealabil, un vârf de sare.

Dacă doriţi să folosiţi pastele în salate, puneţi-le într-o strecurătoare şi ţineţi-le sub jetul de apă rece. Astfel, nu vor deveni lipicioase şi cauciucate şi nici nu vor avea un aspect de terci. 

Când este vorba de preparate cu sosuri, faptul că nu sunt clătite le ajută să se încorporeze în sos, pentru a obţine o mâncare cu aspect şi gust “omogen”.

La final, pastele pot fi servite cu un pesto proaspăt de busuioc şi ruccola, la care puteţi adăuga mazăre verde.


Pastele pot fi păstrate la congelat şi până la două luni. Făcându-vă provizii, nu va mai fi nevoie să repetaţi procedeul de fiecare dată când vi se face poftă de o mâncare cu iz italian. Va fi suficient doar să le scoateţi din frigider şi să le aruncaţi în apa fiartă. 

Pastele preparate în casă sunt un adevărat deliciu, sunt mai economice şi pot fi servite într-o mulţime de combinaţii: cu carne, brânză, ouă, salate, ca desert sau ca fel de mâncare. Sunt gata în câteva minute, iar fabricarea lor propriu-zisă poate fi o încântare pentru familie şi un altfel de amuzament pentru cei mici.

Vă invităm să consultaţi aici înteaga ofertă de aparate pentru paste.

Dacă v-a plăcut articolul, lăsaţi-ne un comentariu. Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)