joi, 7 septembrie 2017

Rețetă de risotto cu ceapă caramelizată

Ceapa este folosită deseori la risotto, însă nu întotdeauna ca ingredient principal. Din această rețetă  veți afla cum puteți  obține o ceapă frumos rumenită, dulce, moale și caramelizată, numai bună pentru risotto. Aceasta vine cu o ușoară aromă de unt, dar și tradiționalul parmezan este de-a dreptul delicios.

INGREDIENTE:
  • 44 ml ulei de măsline extra virgin
  • 4 cepe medii
  • Sare Kosher
  • 700 ml zeamă de pui 
  • 60 g unt
  • 130 – 180 g orez
  • 120 ml vin alb (Sauvignon Blanc)
  • 130 g parmezan
  • Piper negru
MOD DE PREPARARE: 
Încălziți uleiul de măsline la foc mediu până când începe să sclipească. Adăugați ceapa și reduceți focul. Lăsați să se prepare fără să amestecați timp de 5 - 7 minute. Presărați un vârf de sare și amestecați cu o spatulă din lemn. Continuați să gătiți, amestecând, și reglați căldura după cum este necesar, până când ceapa este bine rumenită, de la 20 la 30 de minute.

Între timp, într-o cratiță de 3 litri, combinați zeama de pui cu 2 căni de apă și lăsați la foc mediu până se încălzește.

Transferați ceapa într-un bol mic, acoperiți și mențineți-l cald. Adăugați aproximativ 1/2 cană din amestecul de zeamă de pui în vas. Turnați lichidul în amestecul de zeamă de pui. 

Topiți jumătate din cantitatea de unt în oală, la foc mediu. Adăugați orezul și lăsați-l să fiarbă timp de aproximativ un minut, amestecând ușor, până devine translucid pe margini. Adăugați vinul și amestecaţi până se absoarbe, aproximativ un minut. Adăugați suficientă zeamă peste orez pentru a-l acoperi (aproximativ 1/2 cană) și fierbeți, amestecând adesea, până când cea mai mare parte a lichidului a fost absorbită. Continuați să adăugați zeamă în acest mod, amestecând adesea, până când orezul devine fraged, timp de 20 - 30 de minute. 

Se amestecă restul de unt și brânza. Se condimentează cu sare și piper pentru a servi imediat, cu toppingul format din ceapa rămasă.




Vouă cum vă place să preparați risotto?

Rețetă preluată de pe www.finecooking.com

Cea mai bună rețetă de ceapă caramelizată

Ceapa caramelizată poate fi folosită într-o mulțime de combinații care vor adăuga o aromă deosebită mâncărurilor: în supe, tarte, garnitură pentru fripturi, cremă de ceapă, sandvișuri sau salate. O aromă profundă, bogată și dulce pentru mese cu adevărat regale. Gătită încet cu puțin ulei de măsline până capătă o culoare maronie, ceapa are toate șansele de a candida la titlul de cel mai deosebit ingredient din aproape orice fel de mâncare.

Ceapa este dulce prin natura ei. Întrucât caramelul provine din gătirea zahărului, atunci când preparați ceapa un timp mai îndelungat, zahărul natural pe care îl conține se caramelizează, rezultând o aromă intensă.

Cantitățile de ingrediente depind de cantitatea de ceapă pe care doriți să o pregătiți. să luăm, de exemplu, cinci cepe mari, crude, pentru aproximativ 250 de grame de ceapă caramelizată.

INGREDIENTE:
  • Câteva cepe medii sau mari de culoare galbenă, albă sau roșie (cele galbene se caramelizează mai ușor)
  • Ulei de măsline
  • Unt (opțional)
  • Sare
  • Zahăr (opțional)
  • Oțet balsamic (opțional)
Mai aveți nevoie de o tigaie din fontă sau oțel inoxidabil. Pentru o rețetă reușită, vă recomandăm:

Tigaie din inox Fissler, inducție, seria Catania
Tigaie din fontă Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, mâner lemn, inducție 
Tigaie din fonta Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, maner lemn, inductie
MOD DE PREPARARE:

 Pregătiți ceapa.
Tăiați vârfurile cepelor, apoi tăiați cepele două, după care feliați-le în fâșii subțiri.
Puneți la topit untul împreună cu uleiul de măsline și adăugați feliile de ceapă.
Folosiți o tigaie largă pentru sotat, cu fundul gros, astfel încât să fie într-un contact bun cu ceapa. Turnați în tigaie ulei de măsline sau un amestec de ulei de măsline și unt (aproximativ 10 mililitri pentru fiecare ceapă). Încălziți tigaia la foc mediu până când uleiul începe să sclipească. Adăugați feliile de ceapă și amestecați pentru a le acoperi cu ulei. Răspândiți uniform ceapa peste tigaie și lăsați-o la preparat, amestecând ocazional.
Aveți grijă să gătiți la foc mediu sau chiar mediu spre mic, pentru a nu vă trezi cu o ceapă arsă sau uscată. Un mic truc: adăugați puțină apă în tigaie în timp ce gătiți ceapa, pentru a nu se usca.
După zece minute, presărați puțină sare deasupra cepelor, iar, opțional, puteți adăuga și zahăr, pentru a facilita procesul de caramelizare. Se recomandă cam cinci grame la cinci cepe, dar puteți adăuga și mai mult.

Amestecați la câteva minute.
Lăsați ceapa pe foc între 30 de minute și o oră, amestecând la câteva minute. Chiar dacă se prinde de tigaie, lăsați-o până când capătă o culoare maronie, apoi amestecați din nou, înainte de a se arde. Secretul este să o lăsați destul timp încât să devină maronie, iar dacă amestecați prea des, acest lucru nu se va întâmpla.
Se recomandă ca, în primele 20 până la 30 de minute să dați focul mai încet și să mai picurați puțin ulei. V-ați putea folosi de o spatulă de metal pentru a desprinde ceapa de tigaie, odată cu începerea procesului de caramelizare.
Continuați să preparați și să desprindeți ceapa de tigaie până capătă o bogată culoare maronie.
După  ce ați terminat de gătit, ați putea adăuga puțin oțet balsamic sau vin pentru a ajuta ceapa să se desprindă mai ușor și pentru a-i da un plus de savoare.
Păstrați la frigider timp de câteva zile într-un recipient închis ermetic.

marți, 5 septembrie 2017

Produse de bucătărie din ceramică - Secrete pe care nu le cunoașteți


Cât de sigure sunt produsele de gătit din ceramică? Se păstrează antiaderente pentru mai mult timp? Iar dacă se zgârie, este posibil ca toxinele să pătrundă în alimente? 

Producătorii și comercianții de produse acoperite cu ceramică susțin că acestea sunt extrem de sigure, nu conțin în compoziția lor chimicale și sunt foarte rezistente.

Așa să fie?

În acest articol vă vom lămuri cu privire la aceste aspecte.

Ce este învelișul ceramic?
În câteva cuvinte, ceramica este un material întăritor. Când vorbim despre produse de bucătărie din ceramică, ne referim la un metal, de obicei aluminiu (pentru răspândirea rapidă a căldurii), care a fost îmbrăcat cu un strat de ceramică. Vasele de acest fel sunt fabricate, în general, din minerale anorganice (care nu conțin carbon), în principal silicon și oxigen. În compoziția lor intră materiale naturale și ecologice, iar ceea ce face diferența între produsele din ceramică și alte produse antiaderente este că nu conțin PFTE. Practic, au aceeași compoziție cu nisipul sau piatra.
De asemenea, timpul de preparare a mâncării este redus, ceea ce vă permite să economisiți energie. Mai mult,  produsele din ceramică emit cu 50% mai puțin dioxid de carbon decât cele bazate pe PFTE.

De ce produsele din cermică?
  • Mâncarea este preparată uniform.
  • Sunt rezistente și antiaderente.
  • Nu sunt toxice.
  • Sunt ușor de curățat.
  • Nu trebuie să folosiți mult ulei.
  • Gătiți mai sănătos.
  • Preparatele au un gust proaspăt și aromat deoarece mențin mai multă umezeală, minerale și vitamine.
Cu jumătatea din cantitatea de ulei pe care o folosiți de obicei, puteți prepara omlete pufoase și legume fragede, cu o crustă minunată.
Peștele gătit la o tigaie grill cu înveliș ceramic nu numai că necesită jumătate din cantitatea de ulei necesară, dar este fraged și gustos.

Care este durata de viață a produselor din ceramică?
Modele vechi erau acoperite cu un strat subțire, care se degrada cu ușurință în timp. De-a lungul anilor, au fost aduse mai multe îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea. Producătorii utilizează acum mai multe straturi de ceramică, ceea ce face produsele mai durabile. În general, degradarea produselor acoperite cu ceramică intervine în timp, însă pot fi folosite în siguranță vreme de 3 – 5 ani, în condiții normale.

Putem prelungi durata de viață a produselor din ceramică?
Răspunsul este categoric DA. Însă pentru acest lucru trebuie să țineți cont de 
niște aspecte.

1. Evitați să cumpărați produse prea ieftine. Acestea au un strat mai subțire de ceramică și, prin urmare, nu sunt rezistente.
2. Alegeți doar producători de încredere.
3. Documentați-vă cu privire la produsul pe care doriți să îl achiziționați și citiți, cu atenție, eticheta, înainte de a face o alegere.
4. Respectați instrucțiunile de folosire și curățare a produsului.
5. Nu cumpărați produse ciobite sau crăpate.
6. Spălați produsele numai cu un detergent slab, în apă fierbinte, cu o cârpă sau un burete.
7. Gătiți numai la foc scăzut spre mediu. Acest lucru nu numai că păstrează valoarea nutrițională a alimentelor, dar, pe deasupra, prelungește durata de viață a produsului.
8. Evitați trecerile bruște de la cald la frig. În acest fel, veți evita sfărâmarea sau crăparea stratului de ceramică.
9. Spălați produsele de mână, chiar dacă producătorul susține că puteți folosi mașina de spălat vase.
10. Utilizați doar ustensile din plastic, lemn, silicon sau nailon. Ustensilele metalice pot crăpa sau zgâria suprafața ceramică, ceea ce va duce la deteriorarea stratului antiaderent și va reduce durata de viață a produsului.

Produsele din ceramică nu sunt destinate exclusiv gătitului. Seturile de cești și farfurii sunt estetice, rezistente și de calitate. În plus, este o bună modalitate de a vă întâmpina musafirii, fie ei prieteni sau rude, la o masă festivă, ori pur și simplu pentru a savura împreună un ceai aromat.

Cu siguranță nu vă puteți înlocui toată gama de produse din bucătărie peste noapte și nici nu trebuie să eliminați alte opțiuni. Însă este bine să luați în considerare diferiți factori ai stilului de viață precum gătitul fără ulei sau păstrarea vitaminelor din alimente. Măcar din când în când meritați o astfel de achiziție în bucătărie.


Suntem curioși să aflăm ce produse folosiți atunci când gătiți și ce branduri vi se par de încredere. Noi vă recomandăm Karl Kruger și KingHoff.

Oală cu interior ceramic Karl Kruger, capacitate 3.5 litri, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducție
Tigaie grill cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 28 cm, seria Potsdam, inducție
Tigaie adâncă cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducție 
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 20 cm, inducție 
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 24 cm, inducție, capac 
Tigaie cu interior ceramic KingHoff, diametru 24 cm, inducție, capac

 Tigaie cu interior ceramică pentru clătite KingHoff, diametru 28 cm
Tigaie cu interior ceramică pentru clătite KingHoff, diametru 28 cm

marți, 29 august 2017

10 întrebuinţări inteligente ale ustensilelor de bucătărie


Dacă v-a spus cineva, vreodată, că un feliator de ouă este doar un feliator de ouă, s-a înşelat. Majoritatea ustensilelor pe care le aveţi în bucătărie pot avea multiple întrebuinţări. În acest articol ne-am propus să vă prezentăm ce lucruri puteţi face cu produsele din bucătărie atunci când vreţi să preparaţi ceva.


 Ustensile inteligente

1. Măsuraţi burgerii cu lingura pentru îngheţată
Pentru a vă asigura că burgerii voştri au dimensiuni egale, folosiţi o lingură pentru îngheţată. Singura condiţie este să vă asiguraţi că nu veţi folosi aceeaşi lingură mai târziu, pentru îngheţată. Recomandarea noastră: Lingură pentru îngheţată KingHoff, inox
 Lingura pentru inghetata KingHoff, inox

2. Obţineţi salata perfectă cu ajutorul feliatorului pentru pizza
Utilizaţi feliatorul pentru pizza pentru a tăia salata verde direct în vasul în care aţi preparat-o. Veţi obţine, de fiecare dată, fâşii perfecte de salată.
Recomandarea noastră: Feliator pentru pizza KingHoff, inox
 Feliator pentru pizza KingHoff, inox

3. Pentru a prepara frişcă, folosiţi un infuzor de ceai
Pare incredibil dar, cu puţină creativitate, cu ajutorul infuzorului de ceai vă puteţi prepara frişca pentru cafeaua de dimineaţă. Turnaţi puţină smântână în infuzor, acoperiţi cu capac, apoi împingeţi şi scoateţi pistonul de câteva ori, până când se îngroaşă.

 Infuzor pentru ceai si cafea Klausberg, capacitate 600 ml

4. Cuburi mari de gheaţă pentru cocktailuri cu formele pentru brioşe
Dacă vreţi să vă impresionaţi oaspeţii la următoarea petrecere, puteţi creea cuburi mari de gheaţă cu ajutorul formelor pentru brioşe. Este exact ingredientul lipsă al petrecerii.
 Forma din silicon pentru briose KingHoff
5. Conservaţi verdeaţa în forma pentru cuburi de gheaţă 
Dacă aţi folosit doar jumătate din legătura de pătrunjel, tăiați restul și puneţi-l în forma pentru cuburi de gheaţă, la congelator, cu puțin ulei de măsline. În felul acesta, data viitoare când aveţi nevoie de o condimente, puteţi lua un cub şi arunca în tigaie.
Forma din silicon pentru cuburi de gheata sau ciocolata KingHoff, 10 inimioare
6. Tăiaţi avocado cu feliatorul de ouă
Dacă aţi crezut că feliatorul pentru ouă este util doar pentru ouăle fierte, ar fi bine să vă mai gândiţi. În realitate, această ustensilă poate fi folosită la avocado, unt, ciuperci, căpşuni şi altele. Doar lăsaţi-vă imaginaţia să zboare!

 Feliator ou Kinghoff, material inox, doua tipuri de taiere
7. Decojiţi ţelina cu un curăţător de legume
Dacă nu vă plac acele striaţii pe care le are ţelina şi care au o textură neplăcută atunci când le mestecaţi, avem o veste bună: luaţi un cărăţător de legume şi treceţi cu el peste partea curbată a ţelinei, pentru a îndepărta, cu uşurinţă, acele fibre.
Recomandarea noastră: Curăţător legume KingHoff, inox
 Curatator legume KingHoff, inox
8. Folosiţi curăţătorul de legume pentru îndepărtarea frunzuliţelor de la căpşuni
Chiar dacă sunt folosite, de obicei, pentru curăţarea cartofilor, aceste ustensile vă pot fi de folos, totodată, la curăţarea căpşunilor.
Recomandarea noastră: Curăţător legume KingHoff, inox

 Curatator 3 in 1 Nava, inox, maner ergonomic
9. Tăiaţi ceapa extrem de rapid cu ajutorul aparatului de feliat mere.
Aviz celor cu ochi sensibili: dacă vă dau lacrimile când tăiaţi ceapa, grăbiţi procesul şi folosiţi un aparat de feliat mere pentru a crea feliile dintr-un foc.
 Aparat de feliat mere Blaumann, lama inox
10. Folosiţi o răzătoare pentru a înmuia mai uşor untul atunci când coaceţi.
Acest truc face ca untul să se amestece mai uşor în compoziţie atunci când coaceţi. În plus, blocul de unt se înmoaie mai repede, lucru care vă ajută enorm dacă aţi uitat să-l scoateţi din frigider cu ceva timp înainte.
 Razatoare microplana KingHoff, inox, model 3
Articol inspirat de http://www.housebeautiful.com/

Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa:

Reţetă asiatică de peşte gătit la oala pentru fiert cu aburi Karl Kruger

Este o reţetă asiatică extrem de gustoasă care merită din plin efortul. Ingredientele speciale aduc cu ele aroma specifică bucătăriei asiatice. În plus, peştele este un aliment recomandat în diete şi este benefic sănătăţii prin acizii graşi esenţiali omega-3 şi omega-6, proteine, vitamine şi minerale.

Timp de preparare: 45 minute
Reţetă pentru: 4 porţii

INGREDIENTE: 
• 8 bucăţi de câte 200 g file de peşte (cod sau halibut negru)
• Sare Kosher şi piper proaspăt măcinat
• 5 bucăţi ceapă verde
• 33 g ghimbir curăţat şi tăiat felii
• 30 ml sos de soia
• 44 ml ulei de arahide
• 3 căţei de usturoi, tocaţi
• 1 ardei jalapeno (roşu sau verde), tăiat felii
• 2,5 g zahăr
• 1 ardei roşu tăiat felii

MOD DE PREPARARE:
Clătiți peștele cu apă rece și uscați-l. Presăraţi o linguriţă de sare şi câteva boabe de piper. Aranjați 4 bucăţi de file într-un singur strat pe un platou de sticlă sau de email. Acoperiţi cu jumătate din cantitatea de ceapă verde şi și jumătate de ghimbir, apoi aşezaţi deasupra restul de 4 bucăţi de peşte, astfel încât să faceţi patru sandwich-uri. Stropiţi cu 15 mililitri sos de soia si păstraţi la frigider până când este gata de preparare (cel mult 30 de minute). 

Scoateți peștele din frigider. Puneţi apă în oala pentru fiert cu aburi şi aduceți-o la punctul de fierbere. Aşezaţi peştele în sita pentru fiert la aburi (apa nu trebuie să atingă partea inferioară a sitei). Acoperiţi oala şi lăsaţi la foc până se prepară peștele, timp de 15 până la 20 de minute. Când este gata, aşezaţi peștele pe o farfurie și stropiți cu sucurile colectate.

Încălziţi uleiul de arahide într-o tigaie mică, la foc mediu. Adăugaţi ghimbirul rămas, usturoiul, ardeiul jalapeno, zahărul și 2,5 grame sare și amestecaţi 30 de secunde. Adăugați restul de 15 mililitri sos de soia și daţi la o parte. Tăiaţi restul de ceapă verde în felii și împrăștiați-le peste pește, împreună cu ardeiul gras. Turnaţi deasupra amestecul de ghimbir. Serviți cu orez.

Pentru această reţetă, vă recomandăm produsul:
Oală emailată pentru fiert cu aburi Karl Kruger, diametru 20 cm, inducţie, capac

 Oala emailata pentru fiert cu aburi Karl Kruger, diametru 20 cm, inductie, capac
Reţetă preluată de pe www.foodnetwork.com.