joi, 15 martie 2018

Chorizo Chilaquiles la oala Karl Kruger, seria Sylt

Pentru a prepara acest mic dejun mexican de chipsuri de tortilla îmbibate în sos și încărcate cu
topping-uri preferăm fâșiile de chipsuri deoarece acestea au dimensiunea perfectă pentru a înfige o furculiță în ele. Dacă sunteți ambițioşi, preparaţi-vă propriile chipsuri tortilla, sau, de ce nu, pur şi simplu cumpărați fâşii mai groase. În acest fel nu se vor destrăma și vor rămâne crocante în mod miraculos, deşi vor fi îmbăiate în sosul chipotle.

Porţii: 2
Timp de preparare: 35 minute

INGREDIENTE:
Pentru sosul Chipotle:
  • 1 ardei iute ancho 
  • 350 ml apă clocotită
  • 10 ml ulei de canola
  • 225 g ceapă galbenă tocată (1 ceapă medie)
  • 10 g sare kosher
  • 15 g usturoi tocat (1 cățel)
  • 340 g sos de roșii 
  • 1 ardei chipotle în sos Adobo
  • 15 g ardei chipotle în sos Adobo
  • Apă, după cum este necesar

Pentru ceapa roşie murată:
  • 50 g ceapă roşie feliată mărunt (½ ceapă roşie)
  • 30 ml suc proaspăt de lime (1bucată)
  • Sare kosher

Pentru Chorizo Chilaquiles:
  • 10 ml ulei de canola
  • chorizo proaspăt (după gust)
  • 700 ml sos de ardei chipotle
  • 1 ou mare
  • 500 g chipsuri tortilla nesărate
  • 25 g brânză fresco
  • 64 g coriandru 

Pentru servire:
  • Smântână
  • ½ avocado feliat
  • 1 bucată lime

MOD DE PREPARARE:
1. Preparaţi sosul de ardei chipotle. Puneți ardeiul ancho într-un castron mic și turnați apa fiartă. Lăsați-l să stea până când este roșu și moale, aproximativ 20 de minute.

2. Între timp, pregătiți ceapa roșie murată. Într-un castron mic, amestecaţi ceapa roșie feliată și sucul de lime. Condimentaţi cu sare kosher și lăsaţi la macerat.

 Oala emailata Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Sylt, inductie3. În oala Karl Kruger, seria Sylt, la foc mare, încălziți uleiul de canola pentru sos și adăugați ceapa.
Se condimentează cu sare de kosher și se gătește aproximativ cinci minute, amestecând adesea, până când marginile devin maro închis. Adăugați usturoiul și gătiți încă un minut până când compoziţia capătă o nuanţă de maro auriu, după care îndepărtaţi vasul de pe foc.

4. În cazul în care ardeiul anco este moale, scoateți semințele, păstrând apa. Se adaugă, într-un blender, sosul chile și 120 de mililitri de apă anco, împreună cu ceapa, usturoiul, sosul de roșii, ardeiul chipotle și sosul adobo. Mixaţi la viteză medie spre mare până la omogenizare. Întoarceți-vă la oala Karl Kruger și lăsaţi să fiarbă încet la foc mediu spre mare. Daţi focul mai încet și mențineți vasul cald. 

  Tigaie cu interior anti-aderent Fissler, diametru 24 cm, inductie, seria Stardust5. Preparaţi chorizo chilaquiles. În tigaia Fissler, seria Stardust, la foc mediu spre mare, încălziți uleiul de canola. Adăugați corizo și gătiți, amestecând 3 până la 4 minute cu o lingură de lemn până când se rumeneşte. Împingeți carnea spre marginile laterale ale tigăii și adăugați oul, prăjindu-l în grăsimea de la chorizo aproximativ trei minute, până când albuşul este preparat complet.


6. Reveniţi la sosul chipotle la o temperatură de fierbere peste medie. Gustați și asezonaţi cu sare, după cum este necesar. În cazul în care sosul a scăzut prea mult, adăugați puţină apă. Adăugați chips-urile tortilla și amestecați cu o lingură mare pentru a le acoperi. Scoateți chips-urile cu lingura, lăsând sosul în exces să picure înapoi în tigaie și transferați-le într-un vas mare pentru servire. Adăugaţi chorizo, brânza fresco și ceapa roșie murată. Puneţi deasupra oul prăjit și coriandrul și serviți cu smântână, felii de avocado și de lime.

Mega Plus vă dorește poftă bună!


Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Top cinci alimente de gătit în vasele din oţel carbon

Dacă nu v-aţi decis încă să vă cumpăraţi un vas de bucătărie din oțel carbon, ar fi bine să nu mai staţi pe gânduri. Aceste vase sunt foarte versatile; pot trece imediat de pe aragaz în cuptor fără nicio problemă. Pot păstra foarte bine căldura și au o conductibilitate termică mai mare decât oţelul inoxidabil. În timp, veţi putea crea o suprafață anti-aderentă asemănătoare fontei. 

Cât priveşte comparaţia cu fonta, vasele din oţel carbon sunt mai sensibile la căldură şi se răcesc mai repede. În plus, sunt relativ ieftine. Acum este timpul să intrați în bucătărie și să vă familiarizați cu ce poate face acest vas. Începeți cu aceste cinci idei și veți afla că aveţi nevoie de acest vas de bucătărie mai mult decât v-ați aștepta.

1. Friptură
Fripturile se prepară rapid la foc mediu spre mare, pentru a obține cea mai bună crustă rumenită la exterior, în timp ce interiorul rămâne roz și suculent. Odată ce ați încălzit bine vasul, oțelul carbon va păstra căldura, ceea ce este perfect pentru rumenirea fripturii. În plus, dacă bucata de friptură este groasă și interiorul nu se prepară aşa cum doriți, atunci când exteriorul este frumos și rumenit, puteți introduce tigaia în cuptor pentru a termina.

2. Ouă
La școala culinară se recomandă prepararea ouălor la temperaturi mai scăzute, pentru a evita rumenirea. Cu toate acestea, unii bucătari sunt de părere că cel mai bun mod de a prăji un ou este în ulei, la o temperatură ridicată. Acele părţi  crocante şi rumenite, în special cele din jurul marginilor, sunt de-a dreptul delicioase. Indiferent de modul în care alegeți să vă preparați ouăle, vasul din oţel carbon este  perfect. Distribuția uniformă a căldurii și suprafața aproape anti-aderentă vă permit să le preparați aşa cum vă place de fiecare dată.

3. Pui
Dacă gătiți puiul cu tot cu piele, ar fi de preferat ca aceasta să fie crocantă. Nu este nimic mai rău decât pielea cu textură cauciucată de pe pulpe sau piept care altfel ar putea fi o mâncare straşnică. Pielea crocantă adaugă nu numai o textură aparte, ci și aromă. Cea mai bună modalitate de a obține  o astfel de piele este să încălziţi bine vasul din oțel carbon. Căldura mare și suprafața anti-aderentă vă permit să aveți un pui gaben-auriu, fraged şi suculent.

4. Legume prăjite
Acelaşi mod de preparare a fripturii se aplică şi legumelor. Dacă vreţi să vă bucuraţi de legume prăjite delicioase, aveţi nevoie de un interior fraged și de o crustă frumos caramelizată. Indiferent că le preparaţi pe aragaz sau într-o tavă preîncălzită la cuptor, această tehnică simplă va deveni obişnuinţă ori de câte ori doriţi o masă ușoară și elegantă.

5. Cartofii prăjiţi
Oţelul carbon este folosit şi la fabricarea tigăilor wok. Legumele sunt cele mai potrivite atunci când vrem să gătim mâncăruri delicioase la wok, la fel şi cartofii prăjiţi. O tigaie din oțel carbon foarte bine încălzită nu vă va dezamăgi.

Vasele din oţel carbon au un conţinut mai ridicat de carbon, ceea ce conferă oţelului un punct de topire mai scăzut, mai multă maleabilitate, durabilitate şi o distribuţie mai bună a căldurii.
Pentru întreţinerea adecvată a unui vas din oţel carbon se recomandă adăugarea unui strat de ulei sau de vopsea, ceea ce va preveni apariţia procesului de oxidare.
Pentru curăţarea unui vas din oţel carbon, folosiţi apă fierbinte, un burete din sârmă şi cât mai puţin detergent de vase, dacă se poate chiar deloc.
Asezonaţi cu grăsime. Bucătarii recomandă uleiul de in, de cocos, de arahide, chiar şi untura. Pe scurt, aproape orice fel de ulei cu excepţia uleiului de măsline care are un punct de ardere scăzut.
Puteţi utiliza cu încredere vasele de bucătărie din oţel carbon pentru: prăjire, preparare la cuptor sau coacere.
Nu sunt recomandate pentru orice metodă de gătit care presupune umezeală, cum ar fi fierbea simplă sau înăbuşită. Oțelul carbon adoră grăsimea și urăște apa.

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

joi, 8 martie 2018

Reţetă rusească de mucenici

La noi în ţară, pe 9 martie, în amintirea mucenicilor se serveşte un desert tradițional sub forma cifrei 8. Forma sa reprezintă coroanele oferite mucenicilor sau simbolul infinitului (întors invers) care face referire la dragostea lui Dumnezeu și la darul său: viața veșnică.

Un obicei rusesc constă în prepararea a patruzeci de Zhavoronki, mici pâini sub formă de "skylarks". Skylarks sunt considerate primele păsări care au sosit în Rusia, anunțând începutul primăverii. De vreme ce coincide cu apariţia primăverii, această tradiție a fost adoptată pentru a comemora 40 de mucenici.

INGREDIENTE:
  • 770 g făină 
  • 130 g zahăr
  • 120 ml ulei
  • 2,5 g sare
  • 5 ml extract de vanilie
  • 470 ml apă caldă
  • 5 g drojdie
  • coajă rasă de portocale (opțional)
  • cuișoare, stafide sau afine pentru ochi
  • semințe de floarea-soarelui sau migdale întregi pentru cioc

MOD DE PREPARARE:

1. Mixaţi bine apa caldă, drojdia, zahărul, uleiul, făina (câte 130 de grame, amestecând bine înainte de a adăuga următorul gramaj), sarea și vanilia sau coaja portocalie (dacă doriţi). Frământați aproximativ zece minute. Lăsaţi compoziţia la crescut într-un castron până când se dublează în dimensiune.

2. Împărțiți aluatul în 40 de bucăți. Rolați fiecare bucată într-o formă rotundă şi lungă şi legați-o într-un nod. Prelucraţi unul dintre capete sub forma unui cap de pasăre. Celălalt capăt va reprezenta penele cozii pe care le puteţi ajusta cu ajutorul unui cuțit de tăiat linii mici. La fiecare pasăre, folosiţi două cuişoare, stafide sau afine pentru ochi și o migdală întreagă pentru cioc.

3. Lăsaţi la cuptor timp de 20 – 30 de minute, la 170 de grade Celsius.


Care este rețeta voastră preferată de mucenici?

Vedeți și alte rețete de mucenici:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Ce mai preparăm de mucenici

Ziua de 9 martie marchează un eveniment important în calendarul creştin ortodox, dar şi în bucătărie. Este ziua în care gospodinele împart cu rudele, vecinii şi oamenii săraci, mucenicii proaspăt preparaţi, în amintirea celor morţi şi pentru belşugul recoltelor viitoare. Pe lângă mucenici, am putea pregăti şi alte mâncăruri deosebite pentru a sărbători ziua de mucenici, cum ar fi, de exemplu, preparatele romane.

Scurt istoric
Mucenicii își au originea în orașul Sebaste, în Armenia. Cei 40 de mucenici, originari din Cappadocia, erau soldați romani care au fost uciși de către împăratul Agricola din cauza credinței lor. Din cauză că nu a reuşit să îi convingă să renunţe la credinţă, acesta a ordonat să fie întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre.  După toate aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia, într-o perioadă când lacul era aproape îngheţat. Unul dintre ei nu a mai rezistat şi a ieşit din apa îngheţată. Cei rămaşi în apă au început să se roage, iar rugăciunea lor a făcut minuni: apa lacului s-a încălzit, iar din cer s-au pogorât, asupra mucenicilor, 40 de cununi strălucitoare. Văzând minunea, unul dintre soldaţii de pază a intrat în apă şi a mărturisit că este creştin. Pentru că au fost scoşi vii din lac, comandanţii au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Acest supliciu a dus la moartea martirilor, cu excepţia lui Meliton, un tânăr soldat care s-a dovedit a fi mai rezistent. Cei trecuţi în nefiinţă au fost puşi într-un  car, pentru ca trupurile lor să fie arse, apoi aruncate în lac. Meliton, care încă mai respira, a fost lăsat deoparte, însă mama sa, care ştia că cei 39 de mucenici aveau pregătită împărăţia cerurilor, şi-a pus singură fiul în car. Acesta a murit în braţele mamei sale.

Ritual de primăvară
În cultură populară, ziua celor 40 de mucenici reprezintă începutul noului an agricol. Pentru a marca această zi importantă pentru creştinii de pretutindeni, pe data de 9 martie gospodinele prepară, din aluat, 40 de mucenici sau sfinţişori sub forma cifrei 8, aceştia reprezentând o stilizare a formei umane. Mucenicii sunt pregătiţi în funcție de zona geografică.
Tot potrivit credinţei populare, în această zi se servesc 40 de pahare de vin. Acest ritual vechi de primăvară confirmă faptul că bărbații vor avea putere pentru restul anului. Cine nu poate să bea atât de mult, trebuie să guste sau să se stropească cu vin.

Ce facem de mucenici
Sfântul Augustin ne oferă câteva motive pentru care să sărbătorim mucenicii:
  • Creștinii sărbătoresc amintirea mucenicilor printr-o ceremonie religioasă, pe de o parte pentru a stârni emulația, iar pe de altă parte pentru a fi asociaţi cu meritele lor și ajutaţi de rugăciunile pe care le fac. Dar niciunuia dintre mucenici nu îi ridicăm altare. Liturghia este oferită lui Dumnezeu, care i-a încoronat pe mucenici. Locul în care au murit va rămâne un sanctuar al martirilor care să ne reamintească ce înseamnă compasiunea față de Cel care ne dă putere.
  • Coaceți un desert special, nişte preparate originare din Roma antică sau prăjituri marcate cu numele acestei sărbători. Înainte de a face acest lucru, vă recomandăm să ţineţi cont de câteva aspecte:

Romanii nu aveau mese mari. De obicei, serveau un fel de tocană care, pe lângă grâu sau porumb, mai conţinea carne și legume.

Plebeii și patricienii mâncau diferit.

Mâncarea plebeilor consta din grâu, ulei de măsline, pește, vin și legume cultivate în propria curte.

Patricienii mâncau multe fructe, brânză, pâine, carne de pui sau de capră, pește, crustacee și deserturi.

Fructele și legumele erau din belşug. Cele mai răspândite fructe erau strugurii și merele.

Micul dejun
Dimineaţa, romanii luau masa foarte devreme.
Printre alimentele servite se numărau pâinea şi fructele, iar dintre băuturi era preferat vinul. Cei mai bogaţi dintre ei se bucurau de privilegiul de a fi serviţi la pat.

Masa de prânz
Prânzul era servit între orele 11:00 şi 12:00. Era o masă uşoară deoarece romanii credeau că o cantitate mare de mâncare servită în această parte a zile îi va face să se simtă obosiţi sau să adoarmă la orele amiezii.
Printre alimentele favorite se numărau pâinea, brânza, ouăle fierte, legumele, salata și câteva feluri de carne, cum ar fi șuncă sau salam.

Cina 
Cina se servea destul de devreme, undeva pe la ora 4 după-amiaza şi putea să dureze între una şi patru ore, un timp destul de îndelungat, am putea spune, pentru a servi o masă.

Cina debuta fie cu o salată, fie cu o porţie mică de pește.

La felul principal, romanii aveau de ales între pește, carne preparată sau legume.

Înainte de culcare, se servea o masă ușoară care consta din pâine și fructe.

Desertul
Deserturile cel mai des întâlnite pe mesele romanilor erau un platou de fructe sau un tort mic preparat cu miere.

Ei nu foloseau zahăr sau unt.

Printre dulciuri, mai figurau bomboane făcute din fructe uscate, cum ar fi smochinele.

Pregăteau, de asemenea, sufleuri și budinci, dar acestea nu erau la fel de populare ca preparatele din fructe.

Printre preferatele romanilor se numărau şi prăjiturile cu brânză, făcute cu făină, miere și ouă pe care le acopereau cu semințe de mac.

Torturile și biscuiții romani semănau mult ca prăjiturile și biscuiții din vest și din est.

Din bucătăria romană mai făceau parte produse de patiserie daneze numite spira și un fel de pandişpan pe care îl numeau enkythoi.

Nu în ultimul rând, romanilor le plăceau mult gogoșile.

Aşadar, faceţi din ziua de mucenici una mai deosebită şi încercaţi nişte preparate romane. Tot în această zi, oamenii fac focul prin curte, ceea ce simbolizează arderea spiritului iernii şi sosirea primăverii.

Sursă: www.prezi.com

Vedeți și rețeta de mucenici moldovenești aici.
Accesați aici rețeta de mucenici muntenești.

Voi cum preparați mucenicii? Lăsați-ne un comentariu, mai jos.

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

joi, 1 martie 2018

Salată cremoasă de pui cu căpşuni în bolul de salată Nava, seria Carreaux

Este atât de minunat să poţi ieşi în curtea din spatele casei şi să plantezi tot ceea ce doreşti! În orice caz, începând cu luna martie, pieţele abundă în salate proaspete care sunt gata de a fi servite.
Sperăm că vă place salata deoarece se numără printre verdeţurile pe care le vom servi în următoarele săptămâni.
În această notă, vă prezentăm o reţetă care conţine salată, căpşuni şi pui la grătar. De ce să aruncaţi puiul pe un aşternut de legume şi verdeaţă când puteţi prepara o reţetă cu totul deosebită? Dacă sunteţi fani ai puiului cu salată, veţi îndrăgi acest preparat.

Porţii: 3

INGREDIENTE:
  • 200 g pui gătit şi tocat
  • 40 g ceapă dulce (ex. Vidalia) tocată mărunt
  • 30 g nuci uscate uşor şi tocate
  • 15 g mentă tocată mărunt
  • 200 g căpşuni feliate
  • 450 g salată

MOD DE PREPARARE:
  Bol adanc pentru salata Nava, portelan, diametru 23,8 cm, seria Carreaux1. Într-un castron mic (puteţi folosi castronul de salată din bambus de la Nava), amestecați bine, cu un blender, toate ingredientele pentru dressing.

2. În bolul de salată de la Nava, seria Carreaux, amestecaţi puiul gătit, ceapa, nucile, menta și căpșunile. Turnaţi dressingul peste amestecul de pui și amestecaţi din nou, până când este bine acoperit. Gustaţi; condimentaţi după gust cu sare și piper.

3. Împărțiți foile de salată în trei farfurii răcite. În fiecare farfurie puneţi, peste salată, 1/3 din salata de pui și serviți.

Valori nutriționale (pe porție): 385 calorii, 27,8 g total de grăsimi, 75 mg colesterol, 115,4 mg sodiu, 477,9 mg potasiu, 14,5 g carbohidrați, 3,4 g fibre, 9,4 g zahăr, 20,9 g proteine.

Aşteptăm sugestiile voastre pentru alte moduri creative de a folosi salata. 


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)