joi, 12 aprilie 2018

Să curăţăm după iepuraşul de Paşti – 10 sfaturi pentru detoxifiere

Paştele este o perioadă când ne bucurăm de multe bunătăţi însă renunţăm, de obicei, la mâncarea sănătoasă. Prin urmare, după sărbători, se impun câteva schimbări care sprijină procesul de detoxifiere şi promovează o stare de bine. Secretul constă într-o serie de alimente care conţin compuşii necesari în detoxifiere.

Toxinele pot avea un impact destul de neplăcut asupra modului în care funcţionează organismul. Nivelul de zahăr din sânge este primul afectat de consumul mare de ciocolată, fapt pentru care, până la finalul sărbătorilor pascale, veţi avea o stare de letargie. După ce a lucrat din greu de Paşti, şi ficatul are nevoie de un proces sănătos de detoxifiere, la fel şi pielea. Cu cât mâncaţi mai multă ciocolată, cu atât toxinele îşi croiesc drum spre piele. 


Totodată, organismul nostru produce gaze atunci când mâncăm şi când bem, cu atât mai mult când facem alegeri nesănătoase. La acestea se adaugă respiraţia urât mirositoare care apare din cauza bacteriilor produse de unele zaharuri din alimente; printr-o dietă sănătoasă, vă veţi împrospăta respiraţia. Rinichii sunt afectaţi nu doar de carbohidraţi, ci şi de alcool care le îngreunează treaba şi îi împiedică să elibereze toxinele din sânge.
Ştiind toate acestea, putem face nişte lucruri simple pentru a face curăţenie după iepuraşul de Paşti.

1. Hidrataţi-vă cu apă şi ceai de plante.
Hidratarea este esențială pentru sănătate și detoxifiere. Începeţi ziua cu o cană de apă fierbinte cu lămâie. De preferat este să adăugaţi şi puţină rădăcină de ghimbir. Pentru a vă ajuta corpul să se cureţe şi să se elibereze de toxine, beți cel puțin doi litri de apă filtrată în fiecare zi. Este nevoie de suficientă apă pentru a susține sistemul digestiv și pentru a stabiliza pofta de mâncare. Ca să ne menţinem hidrataţi şi să ne eliberăm de toxine, corpul nostru are nevoie de 6 – 8 pahare de apă în fiecare zi. Pentru un gust mai plăcut, adăugați niște castraveți proaspeți, mentă și căpșuni.
Înlocuiţi cofeina cu un ceai din plante, cum ar fi ghimbirul, muşeţelul, urzica sau menta. Ceaiul din plante ajută la hidratare și are multe efecte benefice pentru sănătate, spre deosebire de cafea, care vă deshidratează și vă privează corpul de mineralele esențiale.

2. Folosiţi plante medicinale cu efect tămăduitor.
Plantele medicinale conțin compuși cu acțiune terapeutică asupra corpului nostru. Astfel de ierburi adăugate în mâncare vor acţiona ca un medicament. Turmericul are un rol antiinflamator asupra întregului organism. Îl puteţi adăuga în smoothie-ul de dimineaţă, în supe sau salate. Ghimbirul este tot antiinflamator şi ajută la restabilirea funcției digestive. În plus, este bun şi pentru balonare, dureri digestive sau crampe. Îl puteţi adăuga în smoothie, alături de turmeric sau tăiat, într-o cană de apă caldă pe care să o beţi după masă.

3. Mâncaţi alimente crude.
Nucile, advocado, perele și semințele conţin grăsimi sănătoase. Iar pentru doza zilnică de antioxidanți, preparaţi un delicios smoothie de fructe de pădure.

4. La fiecare masă, includeți o sursă de fibre. 
Pentru eliminarea deşeurilor, aveţi nevoie de intestine sănătoase.
Mâncaţi ouă la micul dejun, cartofi dulci la prânz şi orez la cină.
Drept gustare, încercaţi fructe proaspete, semințe de cânepă și legume cu humus.
În salate sau în legume la abur puteţi amesteca năut, linte sau fasole.

5. Puneți mai puțină sare în mâncare.
Este mai sănătos să folosiți ierburi verzi și mirodenii pentru a aroma un fel de mâncare, cum ar fi piper negru, chili, coriandru, busuioc, cimbru și arpagic. Acest lucru nu numai că vă va face hrana mai sănătoasă, dar vă va întări sistemul imunitar.

6. Mâncaţi cât mai natural.
Alegeţi o dietă cu alimente bogate în compuși naturali care susțin sănătatea ficatului, precum păpădie, castravete, radicchio, rucola, broccoli, varză, varză de Bruxelles, sfeclă roșie și turmeric.
Sfecla roșie poate fi consumată ca suc, preparată la cuptor sau folosită la salate.

7. Alegeţi o sursă de proteine la fiecare masă.
Proteinele sunt combustibilul ficatului. Pentru ca acesta să-şi facă treaba bine, alegeţi alimente care conţin proteine, precum carne, ouă, produse lactate, nuci, semințe și leguminoase.

8. Alegeţi alimentele bio și organice.
Aceasta este întotdeauna o opţiune mai bună decât alimentele procesate. Atunci când aveţi de ales între untul bio și cel normal, optaţi pentru bio!

9. Votaţi pentru mai mult verde.
Legumele verzi abundă într-o substanță numită clorofilă care le
permite să absoarbă lumina de la soare și să o transforme în energie. Prin includerea în dieta noastră a legumelor verzi cum ar fi varza kale, broccoli, sfecla elvețiană și anumite ierburi precum iarba de grâu, ne umplem corpul cu aceeași energie care dă plantelor abilitatea de a înflori și de a crește. Clorofila funcționează ca un antiinflamator puternic, alcalinizează corpul, oxigenează sângele și ajută organismul să se curățe de impurități, să se detoxifice. 

10. Echilibraţi nivelul de zahăr din sânge.
De Paşti, consumul exagerat de zahăr provoacă o stare de oboseală şi somnolenţă mai mare decât de obicei. Pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge pentru câteva ore bune, începeţi ziua cu o masă care conține cantităţi adecvate de proteine și grăsimi sănătoase. Pe parcursul zilei, includeţi proteine la fiecare masă (cum ar fi ouă, pește, carne roșie etc.), alături de unele grăsimi sănătoase (avocado, ulei de cocos, nuci și semințe). Un mic dejun gustos ar putea consta în ouă poşate cu varză kale, avocado şi sfeclă.

Vă mai recomandăm:

joi, 5 aprilie 2018

Ragù de ied la crăticioara Nava, seria Stone

În Ghana, carnea de ied este foarte frecvent consumată în mai multe feluri – la grătar, preparată deasupra cărbunilor, sau folosită pentru a adăuga adâncime la diferite feluri de tocăniţe și supe tradiţionale.

Nu trebuie să mergeţi până în Ghana pentru a vă bucura de aroma iedului proaspăt. Carnea de ied este la fel de versatilă ca mielul și carnea de vită, sănătoasă și ușor de gătit.

Carnea de ied este ideală pentru masa de Paşte şi are un conţinut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel. În plus, furnizează mai puțin colesterol și este mai slabă caloric. 

Porţii: 4
Timp de preparare: 3 h
Nivel de dificultate: mediu

INGREDIENTE:
  • 2 cepe
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 legături de rozmarin proaspăt
  • 10 roșii mari şi coapte
  • 15 ml ulei din tărâţe de orez
  • 3 frunze proaspete de dafin 
  • 15 g fulgi de chilli roșii
  • 5 g nucșoară măcinată
  • 5 g oregano uscat sau condimente mixte
  • 5 g zahăr
  • 450 g pulpe de ied, cubulețe
  • 150 ml vin roşu
  • 30 ml sos de roșii
  • 175 ml supă de vită
  • 2 morcovi
  • 2 căpăţâni de broccoli
  • 2 căţei de usturoi
  • 25 g unt
  • câteva legături de busuioc proaspăt

MOD DE PREPARARE:
 Craticioara antiaderenta Nava, diametru 20 cm, inductie, capac, seria Stone1. Curățați și tocaţi ceapa, apoi curăţaţi și sfărâmați bine usturoiul. Alegeți și tăiați frunzele de rozmarin. Tăiaţi roșiile cubuleţe (dacă le utilizați) și păstrați-le separat.

2. Încălziți uleiul într-o cratiță mare cu baza groasă, la o temperatură scăzută. 
Vă recomandăm crăticioara anti-aderentă de la Nava, seria Stone, cu înveliş interior în cinci straturi şi fabricată din particule din piatră naturală, rezistentă, pentru un gătit mai sănătos. Adăugați, apoi, ceapa și sotaţi-o ușor timp de 6 până la 7 minute sau până când devine moale și translucidă.

3. Adăugaţi usturoiul, rozmarinul, frunzele proaspete de dafin, fulgii de ardei iute, nucșoara, oregano și zahărul şi prăjiţi încă trei minute, amestecând puternic.

4. Daţi focul mediu spre mare, adăugați carnea de ied și rumeniţi pentru câteva minute, amestecând des. Condimentaţi cu sare de mare și mult piper negru.

5. Turnaţi vinul roșu, amestecăţi, apoi adăugaţi sosul de roşii și roșiile proaspete sau conservate. Completați cu supa de vită - veți avea nevoie de aproximativ 100 ml de supă dacă utilizați roșii proaspete.

6. Asezonaţi, apoi lăsaţi la fiert. Reduceți focul, acoperiți și lăsați să fiarbă timp de două ore și 30 de minute sau până când se îngroașă, scade și miroase incredibil.

7. Cu aproximativ 20 de minute înainte de a fi gata, preparați morcovii la grătar, apoi amestecați-i în ragù. Verificați condimentele şi adăugaţi mai multă sare și piper, dacă este necesar.

8. Tăiaţi broccoli, inclusiv tulpinile, apoi gătiţi-i într-o tigaie cu apă sărată şi fiartă, până se înmoaie. Scurgeți și reveniți la tigaie. Curăţaţi și preparaţi  usturoiul la grătar, apoi amestecaţi cu untul.

9. Puneţi ragù în farfurii, decoraţi-le cu frunze de busuioc, apoi serviți cu piure de broccoli și o baghetă caldă, feliată, dacă doriți.


Dacă, totuşi, pe masa de Paşti, preferi aroma inconfundabilă a cărnii de miel, iată aici o reţetă absolut delicioasă de pulpă de miel la cuptor.

V-ar mai putea interesa şi alte reţete de Paşti:

Cum decorăm masa de Paşte

În sfârşit primăvara mult aşteptată a sosit iar sărbătorile pascale bat la uşă. Cuprinşi de febra pregătirilor, ne-am gândit să vă oferim câteva idei simple pentru a vă decora masa de Paşti.

Vă puteţi petrece ore întregi prin magazine în căutarea decoraţiunilor preferate, însă cine mai are timp să le aranjeze şi să le rearanjeze pe masă şi să adauge tot felul de detalii complicate? Puteţi crea o atmosferă plăcută doar cu ajutorul a câtorva produse alimentare. La prima vedere, ar putea părea un lucru destul de dificil, însă veţi vedea că este, de fapt, o sarcină destul de simplă. 
Deşi decorarea mesei de Paşti depinde în întregime de imaginaţia fiecăruia, nu ar strica şi puţină inspiraţie. Mai mult decât atât, dacă vă place să variaţi, în fiecare an, elementele decorative ale meselor cu tematică de sărbători, ideile noi v-ar putea inspira.

Şi acum, scuturaţi-vă de zăpadă şi pregătiţi-vă de treabă!

1. Alegeți tema de culoare. 
Adăugați, pe masă, elemente în culorile specifice Paștelui. Aceste culori sunt: roz pastel, verde pastel, violet pastel, galben pastel şi alb. Sunt acceptate şi culorile mai luminoase, cum ar fi roz, roșu, portocaliu, galben şi auriu (culorile lalelelor şi ale narciselor).

2. Alegeţi elemente cu tematică de Paşti. 
Încă de la început, planificaţi să includeţi suficiente articole care să introducă oaspeţii în atmosfera de sărbătoare, precum mieii, puii şi iepuraşii. De asemenea, mai puteţi folosi ouă reale sau artificiale (din plastic sau hârtie), cuiburi în care să aşezaţi ouăle, ghirlande colorate, flori de primăvară (lalele sau narcise).

Florile 

Florile sunt tipice primăverii şi sunt o modalitate excelentă de a decora o masă de Paşti. Puteți utiliza flori proaspete sau artificiale, însă nimic nu se compară cu o floare autentică. Lalelele sunt perfecte pentru o masă de Paști; sunt ieftine, se pot găsi pe toate drumurile, aşa încât le puteţi cumpăra când mergeţi la magazinul alimentar. În plus, nu aveţi nevoie de abilități speciale în aranjarea florilor. Chiar şi cei mai puţin experimentaţi pot crea un decor superb prin simpla aruncare a câtorva lalele într-o vază. Dacă tăiați din tulpini când le aduceți acasă și schimbați apa la câteva zile, ar trebui să reziste cel puțin o săptămână. Frunzele pot adăuga un plus de prospeţime care vine odată cu primăvara.

Puteţi aşeza câte o lalea şi în dreptul fiecărui scaun, pentru a umple spaţiul gol de deasupra farfuriei. Un gest frumos ar fi să oferiţi aceste lalele musafirilor, după cină.

Iepuraşii 
Iepuraşii sunt asociaţi, deseori, cu Paștele. Aceştia pot fi fabricaţi din hârtie, croșetaţi, tricotaţi, cusuţi, desenaţi, sculptaţi sau cumpăraţi. Iată nişte sugestii de amenajare a mesei de Paşti folosind iepuraşi de ciocolată.
Deasupra fiecărei farfurii, aşezaţi un iepuraş de ciocolată. Îi puteţi lega şi o fundiţă roz în jurul gâtului, cu iniţiala comestibilă a numelui persoanei care va sta în acel loc. 

În centrul mesei, aşezaţi doi iepuri din pluş pe care îi puteţi cumpăra de la magazin. Însă dacă v-aţi

 propus să vă impresionaşi cu adevărat invitaţii prin manifestarea talentului creator, este indicat să îi confecţionaţi cu propiile mâini. Adăugaţi-le şi câte o fundă roz, pentru un plus de culoare şi pentru a fi în ton cu iepuraşii de ciocolată. Merită efortul!

Între cei doi iepuraşi aşezaţi o varză pe care aţi golit-o, în prealabil, şi umpleţi-o cu un buchet mic de lalele. Practic, creaţi o vază dintr-o varză pe care o tăiaţi circular în interior folosind un cuţit, apoi o scobiţi cu ajutorul unei linguri. În spaţiul astfel format introduceţi un bol sau un pahar din sticlă şi iată! Aveţi o minunată vază naturală care se potriveşte cu restul decoraţiunilor. Aşezaţi o bucată de plastic transparent sub varză pentru a păta faţa de masă, apoi umpleţi varza cu apă şi adăugaţi lalelele.
În centrul mesei, în locul iepuraşilor de pluş aţi putea plasa, într-o vază de sticlă, un mic copac de Paști cu ramuri naturale. Așezați, în jurul copacului, la intervale egale, câteva păsări simple și flori, pentru efect. 

Ouăle 
Mulţi asociază Paştele cu ouăle, de la cele reale la cele de ciocolată. Ideile sunt nelimitate, iar partea distractivă constă în decorarea propriilor ouă şi aranjarea lor pe masă. Creaţi-vă propriile ouă prin
pictare, colorarea cu markere sau lipirea diverselor elemente decorative. Aranjați-le în coșuri, cupe de ouă, boluri din sticlă transparentă, pahare înalte de sticlă sau vase frumoase.
Aranjați ouăle pe o coroană din frunze și puneți-le pe masă, cu un aranjament floral în centrul coroanei.
Confecţionaţi un cuib dintr-un coş sau împletiţi voi unul şi umpleţi-l cu ouă. Acestea pot fi reale sau artificiale. Dacă sunt artificiale, alegeți culorile care se potrivesc cu tema de culoare. Dacă sunt reale, vopsiți-le sau algeţi ouă cu diferențe naturale de culoare, pentru contrast.

Puii
Puii sunt de mult timp asociaţi cu Paștele. Puteți cumpăra nişte puiuţi pufoşi de diferite dimensiuni de la artizanat sau îi puteți crea cu propriile mâini. Puii de ceramică sau alte astfel de figurine pot face o impresie extraordinară la masă. 

3. Cu sau fără faţă de masă?
Vreţi să lăsaţi masa neacoperită sau să adăugați o față de masă? Dacă optaţi pentru fața de masă, selectaţi o culoare care să corespundă tematicii de Paști. Fără faţă de masă, trebuie să vă concentraţi mai mult pe crearea temei de culoare prin intermediul elementelor de pe masă.

4. Utilizați şerveţele pentru a evoca tema Paștelui. 

Șervețelele pot fi atât simple, precum cele colorate în culori pastel sau imprimate cu modele de Paști, cât şi de pânză, sub formă de iepuraș sau de pui. O altă modalitate creativă de a prezenta un șervețel este să alegeți unul de culoare verde (care să reprezinte iarba) și să îl îndoiți, după care să aşezaţi deasupra un iepuraș origami. Șervețele mai pot fi legate simplu la mijloc cu o panglică în tema de culoare pe care o folosiți.

5. Vesela 
Folosiți farfurii, cupe de ou și alte articole de veselă create special pentru Paști sau care, prin intermediul culorilor, fac trimitere la această sărbătoare (ex: galben, verde, roz). Acestea pot fi aşezate în dreptul fiecărui loc sau pur și simplu plasate în diferite puncte ale mesei, pentru un efect remarcabil. Accesaţi aici oferta noastră de farfurii.
Ca să sugeraţi ideea de primăvară, puteţi alege o tematică verde pentru întreaga masă (farfurii, serveţele, pahare, lumânări, bomboane), cu accente de alb.

V-ar mai putea interesa şi:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

vineri, 30 martie 2018

Coaste de miel la tigaia din fontă KingHoff

Coastele de miel sunt elegante şi pot fi servite la orice petrecere, mai ales cu ocazia sărbătorilor
pascale. Vă prezentăm o reţetă de coaste de miel fragede asezonate cu rozmarin, usturoi, sare, piper negru proaspăt şi ulei de măsline. Este combinaţia clasică de muştar Dijon cu ierburi şi pesmet. Mielul preparat în acest fel este incredibil de gustos atât timp cât nu îl gătiţi prea mult. 

INGREDIENTE:

  • 45 g pesmet
  • 30 g usturoi tocat
  • 30 g rozmarin proaspăt tocat 
  • 10 g sare 
  • 6,5 g piper negru
  • 60 ml ulei de măsline
  • 1 bucată (7 coaste) carne de miel, zdrobit și frecat
  • 15 g muştar Dijon

MOD DE PREPARARE:
 Tigaie fonta pura kinghoffPreîncălziți cuptorul la 230 grade Celsius. Plasaţi grătarul cuptorului în poziția centrală.
Într-un castron mare, amestecaţi pesmetul, usturoiul, rozmarinul, 5 grame sare şi 1,5 grame piper. Turnaţi 30 mililitri ulei de măsline şi lăsaţi deoparte.
Condimentaţi cu sare și piper. Încălziți 30 mililitri ulei de măsline în tigaia din fontă pură de la KingHoff, la cuptor, la foc mare. Perpeliţi mielul pe toate părţile timp de unu până la două minute. Lăsați-vă deoparte pentru câteva minute. Cu ajutorul unei pensule din silicon, ungeţi coastele de miel cu muștar. Rostogoliţi-le prin pesmet până când se acoperă uniform. Acoperiți capetele oaselor cu o folie pentru a nu se arde.
Aşezaţi coastele de miel în tigaie, cu faţa în jos. Lăsaţi mielul la cuptor timp de 12 până la 18 minute, în funcție de cât de mult vreţi să fie prepara. După 10-12 minute, aşezaţi termometrul pentru carne în centrul coastelor și scoateţi carnea din cuptor sau lăsați-o să gătească mai mult, după gust. Lăsați-o să se odihnească timp de 5 până la 7 minute, acoperită parţial, înainte de a tăia coastele.

INDICAŢIE:
Aveţi grijă ca temperatura internă să fie cu 5 până la 10 de grade mai mică decât doriți deoarece carnea va continua să gătească în timp ce se odihneşte. 


Vă mai recomandăm:

joi, 29 martie 2018

Cum să organizaţi un bufet memorabil

Ori de câte ori vreţi să organizaţi un eveniment de calitate, fie într-un cerc restrâns, familiar, fie într-un cadru oficial, precum o nuntă sau o recepţie, modul în care vă prezentaţi preparatele contează enorm. Câteva sugestii simple vă vor ajuta să evitaţi un eşec şi să organizaţi un eveniment nu doar reuşit, ci cu adevărat memorabil.

Există numeroase indicaţii cu privire la organizarea unui bufet. Este posibil chiar să vă treacă prin minte nişte idei destul de creative, caz în care vă invităm să ni le împărtăşiţi printr-un comentariu. În acest articol, am încercat să abordăm cele mai obişnuite probleme care pot apărea, precum şi aspectele care ţin de logistică.

1. Ce fel de eveniment organizaţi?
Pentru o mulţime mare de oameni, organizatorul de evenimente de la Food Unlimited Lin Neilland recomandă planificarea unui bufet simplu. Potrivit acestuia, pregătirea unui meniu cu preparate reci este mai puţin tensionată decât pregătirea unor preparate care trebuie menţinute mereu calde şi transmise mai departe, musafirilor. În acest fel, veţi putea pregăti meniul dinainte şi, de asemenea, veţi avea timp să socializaţi cu invitaţii.

2. Planificaţi în avans
Acest lucru este necesar pentru a evita pregătirile de ultimă oră şi luarea deciziilor în pripă. Cu o seară înainte  de eveniment, adunați toate farfuriile şi platourile de servit și aşezaţi-le pe masă. Totodată, atașați bileţele pentru a vă reaminti felurile de mâncare şi vasele corespunzătoare.
Lin Neilland recomandă: „"Gătiţi, tocaţi si pregătiţi toate componentele  preparatelor care nu pot fi făcute dinainte, apoi sigilaţi-le şi depozitaţi-le. În ziua petrecerii va trebui doar să combinaţi componentele şi să adăugaţi dressingul. Sosul de salată este indicat să îl preparaţi în ultimul moment." Totodată, ar fi bine să nu îl turnaţi peste salată şi lăsaţi asta în seama oaspeţilor. Nu numai că le place să facă acest lucru, dar dressingul va ofili frunzele de salată.
Dacă vă simţiţi stresaţi atunci când parcurgeţi planul, este posibil să fi inclus prea multe sarcini; indicat ar fi să îl simplificaţi. Organizarea unui eveniment relaxant și distractiv, cu o mică selecție de feluri de mâncare diferite, dar bine gătite, este mai bună decât un plan prea ambițios care se dovedește a fi un eşec.

3. Alegeţi un spaţiu încăpător
Atunci când este vorba de mâncare, oamenii se mişcă de colo-colo, în grupuri. Nu mai observă cât sunt de aproape de masă sau că pot bloca accesul altor invitaţi. Deci atunci când organizaţi un eveniment, aveţi în vedere spaţiul. Asiguraţi-vă chiar că aveţi spaţiu suplimentar pentru fluidizarea circulaţiei. Iată şi un mic truc preluat de la Faith Durand, redactor-şef la Kitchn şi autoare a trei cărţi de bucate: aşezaţi băuturile în partea opusă mesei cu mâncare sau cel puţin la o oarecare distanţă de aceasta. În acest fel, oamenii se vor răspândi uniform într-un spaţiu mare.

4. Numărul invitaţilor
Luați în considerare cât de mulți oameni vor încăpea în spaţiul pe care l-aţi pregătit. Dacă planificați un eveniment în aer liber, ţineţi cont că ar putea ajunge cu toţii într-un spaţiu închis, dacă, pe neaşteptate, ar începe să plouă! Dacă aveți mulţi invitaţi într-un spaţiu mic, le-aţi putea sugera să sosească pe rând, mai degrabă decât toți odată, pentru a facilita circulaţia.

5. Pregătiţi încăperea
Renunţaţi la mobilierul şi la decoraţiunile în exces. Pentru a permite oaspeților accesul la mâncare de pe ambele părți ale mesei și va menține un flux lejer, așezați masa în mijlocul camerei. 

6. Pregătiţi o masă separată pentru băuturi
Dacă aşezaţi masa de băuturi departe de masa de bufet, le permiteţi oaspeților să-și aleagă mâncarea și să lase farfuriile înainte de a-şi turna o băutură. Mai mult, alegeţi, pe cât posibil, ca masa pentru băuturi să fie lângă bucătărie deoarece vasele cu apă şi cele cu cafea sunt, de obicei, mai grele decât platourile cu mâncare şi se pot vărsa mai uşor.
Aveţi grijă să curăţaţi mereu masa, mai ales că va fi un loc plin de stropi de la diverse băuturi, de serveţele şi pacheţele goale de zahăr.

7. Asiguraţi un trafic fluent 
Proiectaţi spaţiul în aşa fel încât să aveţi o intrare și ieșire. Pentru a evita aglomerarea, lăsaţi suficient spațiu atât în fața, cât și pe marginile laterale ale mesei. Separaţi felurile de mâncare. De exemplu, nu ţineţi desertul lângă felul principal.
Asiguraţi-vă că aveţi destul spaţiu pe masă unde musafirii să îşi poată lăsa farfuria, la un moment dat. Pătrundeţi în mintea lor. Gândiţi-vă care sunt aspectele care nu v-au plăcut când aţi fost invitaţi la un bufet. 
Aşezaţi, lângă felurile de mâncare, scobitori sau linguriţe, astfel încât oaspeţii să le poată gusta înainte de a le pune în farfurie.

8. Cât de mare este frigiderul?
Din motive de igienă, trebuie să vă asigurați că produsele alimentare sunt refrigerate. Scoateţi din frigider tot ce nu aveți nevoie în ziua evenimentului. Consumaţi o parte din alimente sau cereţi unui vecin să vi le păstreze temporar. Gândiţi-vă cum puteţi păstra produsele şi folosiţi tot ceea ce aveţi la îndemână pentru a le depozita cât mai economic. Băuturile pot ocupa mult spaţiu, aşa că răciţi-le în avans, după care transferaţi-le într-o geantă termoizolantă.

9. Atenţie la prezentare!
Ce fel de farfurii, ceşti, ustensile, recipiente sau feţe de masă v-aţi dori? Nu este nevoie să folosiţi cele mai bune porţelanuri pe care le aveţi în casă, însă o masă arată mai apetisant atunci când etalaţi produse de calitate. Desigur, puteţi folosi tacâmuri, farfurii şi ceşti din plastic atât timp cât sunt noi şi curate. De asemenea, alegeţi o faţă de masă atrăgătoare care să înveselească atmosfera.
Nici cromatica culorilor nu este de neglijat atunci când aranjaţi masa. Culorile vii pot face preparatele să arate mai apetisant.

10. Aşezaţi farfuriile în prima linie
Dacă vreţi ca oaspeţii să aibă un acces facil la mâncare, asiguraţi-vă că au farfuriile la îndemână. Dacă planificați un eveniment cu o mulţi invitaţi, amenajaţi un bufet cu două sau trei straturi de câte zece farfurii fiecare. Însă nu le aşezaţi prea sus, pentru a evita riscul de a se răsturna.
Aşezaţi condimente în apropierea tipului de mâncare corespunzător.

11. Pregătiţi etichete
Puteţi utiliza bucăți mici de hârtie, note lipicioase sau carton. Odată ce alimentele sunt pe masă, puneți etichetele lângă fiecare fel de mâncare. Acest lucru va permite oaspeților să știe dinainte ce pun în farfurie.
Asigurați-vă că etichetele sunt scrise cu caractere aldine, mari și clare, astfel încât toți oaspeții să le poată citi cu ușurință. 

12. Oferiți o masă echilibrată
Pregătiţi o masă care să includă salată, proteine, legume, amidon, carbohidrați și deserturi. Petrecerile tip bufet riscă să fie neuniforme şi slab închegate. Uneori există prea multe aperitive sau prea multe feluri de mâncăruri secundare sau principale. Planificarea unei mese echilibrate vă va ajuta să evitați această problemă. Dacă aveți o petrecere tip cocktail, este bine să serviți doar un singur fel de aperitive și deserturi.  

13. Asigurați-vă că aveţi, întotdeauna, şi alimente pentru vegetarieni
În orice caz, nu puteţi da niciodată greş dacă includeţi un platou cu legume și fructe.

14. Planificați alimentele în funcție de sezon
Este indicat să consumăm tipul de hrană în funcţie de anotimp. În timpul verii, un meniu cu cartofi și carne poate fi prea greu, în timp ce iarna, o masă formată dintr-o salată ușoară și un pește sărat este lipsită de consistenţă. Fructe care conțin multă apă, cum ar fi pepenele verde, sunt excelente pentru un bufet de vară, pe când o friptură cu piure sau alte mâncăruri bogate sunt potrivite pentru mesele de iarnă.

15. Aşezaţi alimentele în funcție de temperatură
În faţă ar trebui să fie alimentele fierbinți, pentru ca oaspeții să ajungă la acestea înainte de a se răci prea mult. Mâncărurile reci trebuie să fie mai în spate. Pe cât posibil, alegeți alimente la temperatura camerei. 

16. Aranjați mâncarea în mod strategic
În general, felurile de mâncare aflate în faţă se termină cel mai rapid. În concluzie, aşezaţi mâncărurile ieftine și cantităţile mari de alimente la îndemâna oaspeţilor, iar pe cele mai scumpe și mai rafinate, la final. 

17. Nu puneți totul în acelaşi loc
Dacă serviți și desert, așteptați să se termine felul principal. Acest lucru permite oaspeţilor să se odihnească și să îşi facă digestia în linişte, iar vouă vă oferă prilejul să aveţi controlul asupra ritmului în care se desfăşoară petrecerea.

18. Nu uitaţi de coşurile de gunoi
Imaginaţi-vă că mergeţi la o petrecere unde tot gunoiul se află la vedere, iar farfuriile sunt de unică folosinţă. Ce spuneţi de asta? Asiguraţi-vă că musafirii vor avea unde să arunce alimentele, serveţelele folosite şi, eventual, paharele şi farfuriile de unică folosinţă. Dacă nu faceţi acest lucru, cu siguranţă vor găsi alte metode pe care nu le veţi agrea.  

19. Adăugați decorațiuni
Odată ce aţi pregătit masa, adăugați decorațiuni pentru un aspect mai atrăgător. Totuşi, nu alegeți obiecte care vor sta în calea musafirilor. De exemplu, nu este indicat să aveţi sfeşnice cu lumânări mari, dar plasarea de panglici mici sau a unor funde în jurul mesei nu va împiedica pe nimeni să ajungă la mâncare.
Puteţi adăuga o decoraţiune atractivă chiar în centrul mesei. Astfel, farfuriile vor sta spre marginea mesei, fiind mai accesibile musafirilor.
Dacă aveți un bufet cu ocazia unei sărbători, alegeți decorațiuni corespunzătoare. De exemplu, de Paşti, aţi putea alege flori de primăvară, panglici şi ouă vopsite.

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)