vineri, 24 martie 2017

Cum preparăm peştele fără să se lipească

După aproape o lună de post, când ne-am abţinut, unii mai greu, alţii mai uşor, de la bucuria de a savura unele preparate care pot fi o încântare pentru papilele noastre gustative, iată că a sosit şi momentul mult aşteptat. Ce poate fi mai delicios acum decât un peşte bine făcut? Totuşi, este bine să ţineţi cont că, o perioadă destul de lungă, aţi renunţat la grăsimi. Din acest motiv, vă recomandăm să vă orientaţi către peşte gătit la tigaie sau la grătar.

Probabil, de multe ori, aţi evitat să preparaţi peştele în acest fel, tocmai din cauză că se lipeşte de tigaia sau grătarul încins. Pe de altă parte, dacă stă la gătit cu doar câteva minute mai mult decât este nevoie, devine uscat; dacă stă prea puţin, rămâne crud.

Cu toate acestea, există unele trucuri pentru prepararea celui mai gustos peşte la grătar, astfel încât să nu se lipească şi să rămână întreg, la final. Vă recomandăm să folosiţi o tigaie grill care vă permite să gătiţi mai sănătos, fără grăsimi.

1. Curăţaţi grătarul
Resturile rămase pe grătar vor schimba gustul peştelui şi îl vor face să se lipească. După ce s-a încălzit grătarul, curăţaţi-l bine cu o perie, astfel încât resturile să se despindă uşor.

2. Folosiţi o temperatură ridicată
Peştele este un aliment bogat în proteine, şi mai puţin în grăsimi. Acesta este motivul pentru care se lipeşte atât de uşor de tigaie sau grătar. Soluţia ar fi să setaţi sursa de căldură la o temperatură ridicată, pentru ca proteinele să se coaguleze rapid, iar peştele să fie expus cât mai aproape de flacără. În plus, este indicat ca peştele să nu prezinte urme de apă. Ştiţi că tigaia este încinsă în momentul în care, atunci când aruncaţi în ea câteva picături de apă, acestea încep să fiarbă şi se evaporă rapid. Temperatura potrivită de preparare este 200 – 230 grade Celsius. La această temperatură, peştele este gata în 5 – 7 minute.

3. Ungeţi peştele şi grătarul (tigaia)
Folosiţi ulei sau unt pentru a unge peştele sau grătarul. În cazul tigăii, este suficient să picuraţi doar câţiva stropi de ulei sau să topiţi puţin unt. Aveţi grijă ca uleiul să fie încins înainte să aşezaţi peştele în tigaie. Este bine să aveţi la îndemână untul şi nişte suc de lămâie pentru a unge, din când în când, peştele. Acest lucru îi va conferi aromă şi îl va menţine umed. Nu folosiţi untul în exces!
Un alt truc anti-lipire este ungerea grătarului cu un cartof tăiat în două. Se pare că acelaşi efect îl are şi ceapa. Însă, spre deosebire de ceapă, cartoful nu va imprima peştelui niciun fel de aromă care nu întotdeauna este binevenită. Puteţi vedea procedura aici

4. Cum întoarceţi peştele
Când vreţi să întoarceţi peştele pe partea cealaltă, observaţi dacă opuneţi rezistenţă. Peştele bine făcut se dezlipeşte uşor. În plus, nu trebuie să fie gătit în întregime deoarece se frăgezeşte şi după ce l-aţi luat de pe foc. Vă puteţi ajuta de două spatule suficient de late, una pentru a ridica peştele, iar cealaltă pentru a-l sprijini atunci când îl întoarceţi. 

5. Peştele file este indicat să stea pe grătar sau tigaie pe partea cu pielea
Dacă preparaţi file de peşte, lăsaţi-l la gătit pe partea cu pielea şi acoperiţi grătarul sau tigaia cu un capac. Datorită aerului cald degajat în interior, nu va mai fi nevoie să îl întorceţi. Chiar dacă nu aveţi capac, peştele trebuie să stea mai mult pe partea cu pielea, întrucât carnea se prepară uşor.

6. Săraţi uşor peştele pe ambele părţi. 
Sarea va face ca peştele să lase o zeamă care va acţiona ca o peliculă de protecţie, pentru a nu se lipi de tigaie.

7. Alegeţi uleiuri de cocos sau de palmier
Este bine să evitaţi, pe cât posibil, mâncărurile prăjite. Însă dacă pofta de peşte prăjit este prea mare, vă recomandăm uleiurile care, în starea lor naturală, sunt solide, precum uleiul de palmier sau de cocos. Astfel, veţi scăpa de mirosul nedorit de ulei, peştele îşi va păstra gustul şi, ce e mai important, folosind o tigaie de calitate, nu se va mai lipi.

8. Porţionaţi peştele
Peştele porţionat se prepară mai repede şi cu un risc mai mic de a se lipi. Iar dacă vreţi să scăpaţi de grija oaselor, crestaţi-l cât mai mult. Acest lucru este valabil pentru caras, platică sau roşioară. Este unul dintre secretele pescarilor. Pentru asta aveţi nevoie de un cuţit bine ascuţit. Carnea fragedă a peştelui este tocmai motivul pentru care un cuţit banal o poate distruge. Aici puteţi alege dintr-o varietate de cuţite de calitate, care vă vor fi de folos timp îndelungat. 
Sau, la fel de bine, puteţi cumpăra un ascuţitor pentru cuţitele pe care le aveţi în bucătărie. 

9. Cum pregătiţi frigăruile
Când preparaţi frigărui, fiţi atenţi ca legumele să fie tăiate în bucăţi mai mari decât peştele. Astfel, acesta din urmă nu va mai lua contact direct cu grătarul.

Ne puteţi lăsa un un comentariu, mai jos. Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)


Niciun comentariu: