joi, 18 mai 2017

Cum curăţăm tigăile de fontă

Tocmai v-aţi cumpărat o tigaie sau un ceaun de fontă care a ruginit prea repede? Aveţi în bucătărie o cratiţă de fontă pe care aţi aruncat-o într-un colţ al dulapului deoarece s-a deteriorat după prima utilizare? Sunteţi atât de dezamăgiţi de vasele din fontă încât v-aţi promis că nu veţi mai face niciodată astfel de achiziţii? 

Poate e bine să vă întrebaţi care sunt motivele care vă împiedică să vă bucuraţi de o mâncare atât de gustoasă cum este cea preparată la tuci sau în tigaia de fontă. Puţini ştiu că aceste vase sunt destul de pretenţioase şi necesită o îngrijire specială, încă de la prima folosire.

În cele ce urmează, vă expunem tot ceea ce aveţi nevoie să ştiţi pentru a vă proteja vasele din fontă. 

Materiale de care aveţi nevoie:
Burete sau perie rigidă
Cârpă curată, uscată sau prosoape de hârtie
Ulei vegetal
Sare Kosher (opțional)

Echipament
Cuptor (opţional)

Instrucţiuni
1. Curățați tigaia imediat după utilizare, în timp ce este încă fierbinte sau caldă. Vasul de fontă se poate curăţa cu apă şi detergent sau folosind o cârpă. În cazul în care o spălaţi, aşteptaţi mai întâi să se răcească. Evitați să lăsaţi tigaia în apă sau în chiuvetă, deoarece este posibil să ruginească.



2. Spălați tigaia în chiuvetă cu apă caldă folosind un burete sau o perie rigidă. Evitați utilizarea mașinii de spălat vase, a săpunului sau a vatei de oțel. 

3. Pentru a îndepărta alimentele lipite, curățați tigaia cu o pastă sau cu sare Kosher, sub jetul de apă. Reziduurile alimentare pot fi, de asemenea, îndepărtate prin fierberea apei în tigaie.


4. Ștergeți bine tigaia cu o cârpă uscată sau un prosop de hârtie sau lăsaţi-o la uscat pe aragaz, la foc mic.

5. Cu ajutorul unei spatule sau pensule de silicon, aplicați un strat ușor de ulei vegetal, unt sau untură, în interiorul vasului. V-ar ajuta mai mult o pensulă de silicon cu dozator pentru ulei, pentru a nu scăpa o cantitate prea mare de ulei în tavă, pe care va trebui, apoi, să îl aruncaţi. Nu este nevoie să vă aruncaţi la lucruri scumpe. Cel de la KingHoff este tocami potrivit şi îl puteţi comanda aici.
Puteţi unge, de asemenea, tigaia, şi în exterior. Îndepărtaţi excesul de grăsime.

6. Depozitați tigaia într-un loc uscat, într-un loc unde circulă mereu aerul.


Procedeul se numește „arderea tigăii” şi vă recomandăm să îl aplicaţi la prima utilizare a vasului de gătit, precum şi la anumite intervale de timp, pentru întreţinerea vasului de fontă un timp cât mai îndelungat. Vasele din fontă pot fi „arse” şi în cuptor, la 250 de grade Celsius, timp de 20 de minute, după ce le-aţi uns, în prealabil, cu ulei. Coada de lemn a tigăii sau cratiţei de fontă poate fi protejată învelind-o în cârpe ude şi apoi în folie de aluminiu, înainte de a o introduce în cuptor. Vasele se aşează cu faţa în jos, peste o tavă tapetată cu folie de aluminiu, pentru a permite grăsimii să se scurgă. Pentru a avea siguranţa că mâncarea gătită în tigaia de fontă nu va avea un gust metalic, putem prăji, după toate aceste operaţiuni, cozi de ceapă sau arpagic.

„Arderea vasului” din fontă este un procedeu necesar atât pentru rezistenţa pe care i-o conferă în timp, cât şi pentru menţinerea suprafeţei antiaderente a vasului. Este recomandat a fi repetat la o lună sau două, în primul an de utilizare.



Nu lăsaţi tigaia de fontă în apă deoarece ar putea rugini. Chiar şi în acest caz, nu aveţi motive să vă panicaţi. Puteţi scăpa de rugină folosind vata de oţel sau frecând tigaia cu jumătate de cartof şi o mână de praf de copt. De asemenea, aţi putea încerca folosirea buretelui de sârmă, leşia sau sarea îmbibată cu ulei. Apoi, repetaţi procedura de întreţinere pe care v-am expus-o mai înainte.

DE REŢINUT!
Nu puneţi niciodată sodă caustică în vasele din fontă deoarece le va deteriora iremediabil!

Beneficiile gătitului în tigaia de fontă:
  • Este nevoie de puţin ulei
  • Vasul nu conţine chimicale
  • Mâncarea este mai sănătoasă 
  • Adaugă fier mâncărurilor
Alimente pe care nu ar trebui să le preparaţi în vasele de fontă:

  • Sos de roşii
  • Friptură în vin 
  • Sosuri cu vin sau oţet
  • Deserturi (dacă nu aveţi mai mult de o tigaie de fontă)
  • Peşte, uşturoi, ceapă
Unde puteţi găsi vase din fontă
Pentru un gust special al mâncării, aţi putea încerca, măcar o dată în viaţă, gătitul în vase de fontă. Suntem convinşi că vor urca pe primul loc în topul preferinţelor voastre.
Tigăi de fontă, tuciuri, roastere şi cratiţe din fontă pură sau emailată puteţi găsi în oferta magazinului nostru - www.megaplus.ro

Voi cum curăţaţi vasele de fontă? Am fi încântaţi să ascultăm recomandările şi trucurile voastre în această privinţă.

Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Niciun comentariu: