Vremea s-a încălzit, iarba a încolţit, iar noi am început să ne facem planuri pentru ieşirile la grătar, cu prietenii. Cine se mai gândeşte la igienă sau la alte măsuri de precauţie? Nu trebuie să fiți prea pretenţioși, dar dacă urmați câteva reguli de bază, puteți fi siguri că invitații voştri vor merge acasă mulțumiți, nu palizi la faţă.
1. Aşezaţi grătarul la cel puțin trei metri de casă sau chiar mai departe, în anumite porțiuni atașate casei, cum ar fi garajul și veranda. Acest lucru este valabil atât pentru grătarele cu cărbune, cât și pentru cele cu gaz.
2. Păstrați toate ingredientele perisabile în frigider până când sunteți gata să le serviți. Deseori, când este vorba de un grătar, oamenii pierd noţiunea timpului. Evitați să scoateţi afară alimentele înainte de a fi necesar.
3. Carnea congelată trebuie dezghețată înainte de a o pune pe grătar, altfel poate părea că este gătită la exterior, dar în interior va fi tot crudă.
4. Pentru a evita orice contaminare, spălați-vă pe mâini înainte de a manipula alimentele. Înainte de a atinge carnea crudă, precum şi pe cea gata preparată, spălați-vă pe mâini și nu puneți mâncarea gătită în farfuriile care au fost folosite pentru a transporta carnea sau peștele crud. De asemenea, evitați să folosiți aceleaşi ustensile pentru preparatele crude şi pentru cele gătite.
5. Curățați regulat grătarul. Dacă permiteți grăsimii să se acumuleze pe grătar, veţi avea mai mult combustibil pentru foc. Grăsimea este o sursă majoră de explozie.
6. Nu încărcați prea mult grătarul cu alimente. Acest lucru se aplică în special pentru carnea grasă. Dacă se scurge prea multă grăsime pe flăcări, s-ar putea produce o flamă mare care ar aprinde lucrurile din apropiere.
7. Dacă aveţi un grătar pe bază de gaz, verificați scurgerile de gaze. Puteţi avea grijă să nu aveţi
scurgeri de gaz, pregătind o soluție din jumătate de cantitate de săpun lichid și jumătate apă, cu care să frecaţi furtunurile și racordurile. Apoi, porniți gazul (cu capacul grătarului deschis). Dacă săpunul formează bule mari, acesta este un semn că furtunurile au găuri mici sau că racordurile nu sunt suficient de strânse.
8. Nu porniți gazul grătarului cu capacul pus. Acest lucru provoacă acumularea de gaz în interiorul grătarului, iar atunci când îl aprindeţi, vă poate exploda în față o minge de foc.
9. Păstrați decorațiunile departe de grătar. Decorațiuni precum coșuri, perne și umbrele pot arăta frumos dar, în acelaşi timp, pot fi şi combustibil pentru un incendiu. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, elementele de decor de astăzi sunt în mare parte fabricate din fibre artificiale care ard rapid.
10. Păstraţi la îndemână un pulverizator cu apă. În acest fel, dacă aveți un incendiu minor, puteți să-l pulverizați cu apă pentru a-l liniști imediat. Partea bună este că apa nu vă va afecta mâncarea, deci cina nu va fi distrusă!
11. Păstrați un stingător de incendiu în apropierea grătarului. Şi învăţaţi să îl utilizaţi! Dacă nu ştiţi sigur cum să utilizați stingătorul, nu vă irosiţi timpul şi sunaţi la 112. Multe decese provocate de incendii apar atunci când oamenii încearcă să lupte cu focul în loc să apeleze la ajutor specializat și să lase pompierii să-și facă treaba.
12. Nu lăsați grătarul nesupravegheat. În cazul declanşării unui incendiu, flăcările îşi dublează dimensiunea la fiecare minut. Pregătiţi dinainte celelalte feluri de mâncare, aşa încât să vă puteți concentra asupra grătarului.
13. Înainte de a începe să gătiţi, asigurați-vă că grătarul este suficient de fierbinte și întoarceţi carnea în timp ce o preparaţi, astfel încât să se gătească uniform.
14. Pentru o mai mare siguranță, asigurați-vă că toată carnea, în special cea de pui, de porc, cârnații și burgerii, este pătrunsă bine. Nu este nevoie să fiţi la fel de precauţi când este vorba de cotlet și coaste de miel. Şi în privinţa peştelui, asigurați-vă că este gătit bine la interior.
15. Aveți grijă la sucurile care se pot scurge de la carne sau pește, evitați să lăsaţi prea mult carnea pe grătar pentru a nu se arde și nu folosiți marinada rămasă drept sos.
16. Nu lăsați produsele alimentare în lumina directă a soarelui şi întindeţi masa în interior sau într-un loc umbros. Nu lăsați mâncarea afară mai mult de două ore. Adesea, cea mai sigură opțiune este să aruncaţi resturile. Acestea sunt recomandările noastre; decizia vă aparţine.
17. Dacă intenționați să serviți preparatele în cursul unei după-amieze, puneți salata, carnea și alte alimente perisabile în recipiente de depozitare curate.
18. Păstrați desertul în frigider până când se termină felul principal, pentru a nu sta afară inutil.
19. Nu utilizați grătarul în spaţii închise. Unii cred, de multe ori, că ar fi sigur să folosească un grătar, în special unul mic, în interior. Complet fals! Pe lângă pericolul de incendiu, grătarul eliberează monoxid de carbon, un gaz letal, incolor şi inodor. Acest gaz trebuie să fie eliberat. În caz contrar, ar putea să vă omoare atât pe voi şi familia voastră, cât și animalele de casă.
20. Grătarele prezintă un anumit risc de pericol, așa că aruncați-vă un ochi pe recomandările pompierilor pentru siguranţa voastră, a familiei și a prietenilor.
Acum că ştiţi cum să preparaţi grătarul în siguranţă, vă recomandăm şi articolele:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu