joi, 8 martie 2018

Ce mai preparăm de mucenici

Ziua de 9 martie marchează un eveniment important în calendarul creştin ortodox, dar şi în bucătărie. Este ziua în care gospodinele împart cu rudele, vecinii şi oamenii săraci, mucenicii proaspăt preparaţi, în amintirea celor morţi şi pentru belşugul recoltelor viitoare. Pe lângă mucenici, am putea pregăti şi alte mâncăruri deosebite pentru a sărbători ziua de mucenici, cum ar fi, de exemplu, preparatele romane.

Scurt istoric
Mucenicii își au originea în orașul Sebaste, în Armenia. Cei 40 de mucenici, originari din Cappadocia, erau soldați romani care au fost uciși de către împăratul Agricola din cauza credinței lor. Din cauză că nu a reuşit să îi convingă să renunţe la credinţă, acesta a ordonat să fie întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre.  După toate aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia, într-o perioadă când lacul era aproape îngheţat. Unul dintre ei nu a mai rezistat şi a ieşit din apa îngheţată. Cei rămaşi în apă au început să se roage, iar rugăciunea lor a făcut minuni: apa lacului s-a încălzit, iar din cer s-au pogorât, asupra mucenicilor, 40 de cununi strălucitoare. Văzând minunea, unul dintre soldaţii de pază a intrat în apă şi a mărturisit că este creştin. Pentru că au fost scoşi vii din lac, comandanţii au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Acest supliciu a dus la moartea martirilor, cu excepţia lui Meliton, un tânăr soldat care s-a dovedit a fi mai rezistent. Cei trecuţi în nefiinţă au fost puşi într-un  car, pentru ca trupurile lor să fie arse, apoi aruncate în lac. Meliton, care încă mai respira, a fost lăsat deoparte, însă mama sa, care ştia că cei 39 de mucenici aveau pregătită împărăţia cerurilor, şi-a pus singură fiul în car. Acesta a murit în braţele mamei sale.

Ritual de primăvară
În cultură populară, ziua celor 40 de mucenici reprezintă începutul noului an agricol. Pentru a marca această zi importantă pentru creştinii de pretutindeni, pe data de 9 martie gospodinele prepară, din aluat, 40 de mucenici sau sfinţişori sub forma cifrei 8, aceştia reprezentând o stilizare a formei umane. Mucenicii sunt pregătiţi în funcție de zona geografică.
Tot potrivit credinţei populare, în această zi se servesc 40 de pahare de vin. Acest ritual vechi de primăvară confirmă faptul că bărbații vor avea putere pentru restul anului. Cine nu poate să bea atât de mult, trebuie să guste sau să se stropească cu vin.

Ce facem de mucenici
Sfântul Augustin ne oferă câteva motive pentru care să sărbătorim mucenicii:
  • Creștinii sărbătoresc amintirea mucenicilor printr-o ceremonie religioasă, pe de o parte pentru a stârni emulația, iar pe de altă parte pentru a fi asociaţi cu meritele lor și ajutaţi de rugăciunile pe care le fac. Dar niciunuia dintre mucenici nu îi ridicăm altare. Liturghia este oferită lui Dumnezeu, care i-a încoronat pe mucenici. Locul în care au murit va rămâne un sanctuar al martirilor care să ne reamintească ce înseamnă compasiunea față de Cel care ne dă putere.
  • Coaceți un desert special, nişte preparate originare din Roma antică sau prăjituri marcate cu numele acestei sărbători. Înainte de a face acest lucru, vă recomandăm să ţineţi cont de câteva aspecte:

Romanii nu aveau mese mari. De obicei, serveau un fel de tocană care, pe lângă grâu sau porumb, mai conţinea carne și legume.

Plebeii și patricienii mâncau diferit.

Mâncarea plebeilor consta din grâu, ulei de măsline, pește, vin și legume cultivate în propria curte.

Patricienii mâncau multe fructe, brânză, pâine, carne de pui sau de capră, pește, crustacee și deserturi.

Fructele și legumele erau din belşug. Cele mai răspândite fructe erau strugurii și merele.

Micul dejun
Dimineaţa, romanii luau masa foarte devreme.
Printre alimentele servite se numărau pâinea şi fructele, iar dintre băuturi era preferat vinul. Cei mai bogaţi dintre ei se bucurau de privilegiul de a fi serviţi la pat.

Masa de prânz
Prânzul era servit între orele 11:00 şi 12:00. Era o masă uşoară deoarece romanii credeau că o cantitate mare de mâncare servită în această parte a zile îi va face să se simtă obosiţi sau să adoarmă la orele amiezii.
Printre alimentele favorite se numărau pâinea, brânza, ouăle fierte, legumele, salata și câteva feluri de carne, cum ar fi șuncă sau salam.

Cina 
Cina se servea destul de devreme, undeva pe la ora 4 după-amiaza şi putea să dureze între una şi patru ore, un timp destul de îndelungat, am putea spune, pentru a servi o masă.

Cina debuta fie cu o salată, fie cu o porţie mică de pește.

La felul principal, romanii aveau de ales între pește, carne preparată sau legume.

Înainte de culcare, se servea o masă ușoară care consta din pâine și fructe.

Desertul
Deserturile cel mai des întâlnite pe mesele romanilor erau un platou de fructe sau un tort mic preparat cu miere.

Ei nu foloseau zahăr sau unt.

Printre dulciuri, mai figurau bomboane făcute din fructe uscate, cum ar fi smochinele.

Pregăteau, de asemenea, sufleuri și budinci, dar acestea nu erau la fel de populare ca preparatele din fructe.

Printre preferatele romanilor se numărau şi prăjiturile cu brânză, făcute cu făină, miere și ouă pe care le acopereau cu semințe de mac.

Torturile și biscuiții romani semănau mult ca prăjiturile și biscuiții din vest și din est.

Din bucătăria romană mai făceau parte produse de patiserie daneze numite spira și un fel de pandişpan pe care îl numeau enkythoi.

Nu în ultimul rând, romanilor le plăceau mult gogoșile.

Aşadar, faceţi din ziua de mucenici una mai deosebită şi încercaţi nişte preparate romane. Tot în această zi, oamenii fac focul prin curte, ceea ce simbolizează arderea spiritului iernii şi sosirea primăverii.

Sursă: www.prezi.com

Vedeți și rețeta de mucenici moldovenești aici.
Accesați aici rețeta de mucenici muntenești.

Voi cum preparați mucenicii? Lăsați-ne un comentariu, mai jos.

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

joi, 1 martie 2018

Salată cremoasă de pui cu căpşuni în bolul de salată Nava, seria Carreaux

Este atât de minunat să poţi ieşi în curtea din spatele casei şi să plantezi tot ceea ce doreşti! În orice caz, începând cu luna martie, pieţele abundă în salate proaspete care sunt gata de a fi servite.
Sperăm că vă place salata deoarece se numără printre verdeţurile pe care le vom servi în următoarele săptămâni.
În această notă, vă prezentăm o reţetă care conţine salată, căpşuni şi pui la grătar. De ce să aruncaţi puiul pe un aşternut de legume şi verdeaţă când puteţi prepara o reţetă cu totul deosebită? Dacă sunteţi fani ai puiului cu salată, veţi îndrăgi acest preparat.

Porţii: 3

INGREDIENTE:
  • 200 g pui gătit şi tocat
  • 40 g ceapă dulce (ex. Vidalia) tocată mărunt
  • 30 g nuci uscate uşor şi tocate
  • 15 g mentă tocată mărunt
  • 200 g căpşuni feliate
  • 450 g salată

MOD DE PREPARARE:
  Bol adanc pentru salata Nava, portelan, diametru 23,8 cm, seria Carreaux1. Într-un castron mic (puteţi folosi castronul de salată din bambus de la Nava), amestecați bine, cu un blender, toate ingredientele pentru dressing.

2. În bolul de salată de la Nava, seria Carreaux, amestecaţi puiul gătit, ceapa, nucile, menta și căpșunile. Turnaţi dressingul peste amestecul de pui și amestecaţi din nou, până când este bine acoperit. Gustaţi; condimentaţi după gust cu sare și piper.

3. Împărțiți foile de salată în trei farfurii răcite. În fiecare farfurie puneţi, peste salată, 1/3 din salata de pui și serviți.

Valori nutriționale (pe porție): 385 calorii, 27,8 g total de grăsimi, 75 mg colesterol, 115,4 mg sodiu, 477,9 mg potasiu, 14,5 g carbohidrați, 3,4 g fibre, 9,4 g zahăr, 20,9 g proteine.

Aşteptăm sugestiile voastre pentru alte moduri creative de a folosi salata. 


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Ce gătim în luna martie?

Am ajuns în acel moment al anului când iarna se pregăteşte să ne părăsească, iar producţia de primăvară începe să apară în pieţe şi hipermarketuri. Totuşi, încă avem şi o producţie fantastică de iarnă care nu se grăbeşte să plece de pe tarabe. Alegerea legumelor şi fructelor de sezon este o modalitate excelentă de a evada din rutina culinară. Având în vedere aceste lucruri, să vedem cum putem să ne hrănim proaspăt şi economic, în acelaşi timp, în luna martie.

Nu am putea petrece luna martie fără două ingrediente esenţiale: ouăle şi carnea de pui. Ouăle sunt
perfecte pentru a fi gătite primăvara, însă aveţi grijă să fie proaspete. Nu-i aşa că vă gândiţi deja la o omletă pufoasă pentru micul dejun? Mai proaspăt de atât nici că se poate!

Pe de altă parte, carnea de pui este un aliment atât de versatil şi delicios în atât de multe feluri. În plus, nici este scumpă iar reţetele sunt nenumărate. Multe dintre ele nu necesită mult timp de preparare şi sunt perfecte pentru primăvară. Este o carne uşoară care merge de minune cu legume de sezon precum morcovi, usturoi, cartofi, ceapă, dovlecei, sfeclă, dar şi cu verdeţuri.

Legumele – potrivite pentru sezonul de gătit din martie

Sparanghel
Vedeta lunii martie este sparanghelul. Desigur, vă puteți procura "sparanghel" sau, în orice caz, ceea ce putem numi tehnic sparanghel, pe tot parcursul anului. Dar tipul de sparanghel pe care îl găsiţi în magazinele alimentare în luna noiembrie ar trebui să vină cu o etichetă de avertizare care să vă aducă aminte că este doar o copie fadă  a legumei reale. Sparanghelul cu adevărat proaspăt de sezon are o aromă delicată și un gust ușor crocant care merge de minune cu ouă, friptură sau aproape orice altceva.

Poate fi cumpărat proaspăt din piaţă sau luat direct din grădină (dacă locuiţi la curte) şi este o excelentă sursă de proteine necesară inclusiv copiilor, mai ales dacă nu le place carnea sau lactatele.

Ridichi
Ridichile crude adaugă un gust înţepător salatelor și burgerilor. Aceste legume conţin vitaminele A, C, E şi K, fier, calciu, cupru, magneziu, mangan şi zinc, proteine, carbodidraţi, fibre şi electroliţi. 

Printre beneficiile ridichilor, putem enumera:
  • Reduc riscul de cancer
  • Protejează rinichii şi ficatul
  • Combat retenţia apei în organism
  • Încetinesc apariţia ridurilor
  • Ajută la slăbit
Gătite, ridichile au o aromă mai puternică. Cumpărați vreo câteva legături şi alegeți metoda preferată de a le prepara. 

Brocoli
Brocoli este încă proaspăt în această lună. De fapt, aceasta este ultima lună în care va fi proaspăt deoarece, pe măsură ce vremea se încălzește, trebuie să ne pregătim pentru un nou sezon de cultivare. Același lucru este valabil și pentru varza de Bruxelles care se apropie de sfârșitul recoltei, dar încă mai este de sezon, fiind una dintre legumele pe care le veți găsi la un preţ mai convenabil în acest moment al anului.

Mangold şi varză Kale
Mangoldul şi varza Kale sunt proaspete și valoroase, cu varietăţi de culoare. Să adăugăm un mic curcubeu farfuriei noastre! Mulţi pasionaţi de gătit ştiu ce înseamnă varza Kale, însă mangoldul este un soi destul de rar folosit la noi. Pentru cine nu ştie, aceasta este o legumă din aceeaşi familie cu spanacul şi varza kale care reglează nivelul de zahăr din sânge. În plus, conţine antioxidanţi şi substanţe cu rol antiinflamator şi de detoxifiere. Nu ar putea fi un anotimp mai potrivit pentru a ne bucura de frunzele sale crocante şi gustoase.

Salată verde
Unele piețe și supermarketuri vor începe să aibă o salată proaspăt cultivată. Este cel mai indicat anotimp dacă vrem să avem o schimbare în obiceiurile noastre alimentare. Poate fi consumată cu legume fierte, alături de felurile principale de mâncare. 

Cartofi noi
Cartofii noi sunt de sezon, din primăvara târzie până la începutul verii. Sunt mici, delicaţi și perfecţi pentru a fi copţi sau serviţi cu salate. Sunt puțin mai dulci decât cartofii obișnuiți și au o textură mai fermă. 

Rucola
Rucola este o verdeaţă cu atitudine serioasă. Puteți profita de aroma ei din primăvară până prin toamnă, dar este puțin mai fragedă primăvara. Deci dacă nu vă place rucola de vară, vă recomandăm versiunea de primăvară. Iată câteva dintre beneficiile acestei legume:

  • Combate cancerul
  • Este bogată în clorofilă
  • Ajută la hidratare
  • Contribuie la sănătatea oaselor
  • Reduce inflamaţiile din corp
  • Curăţă şi detoxifică corpul
  • Protejează creierul de declinul cognitiv produs odată cu înaintarea în vârstă 
  • Ajută la pierderea în greutate
  • Poate fi folosită ca afrodisiac
Fructele
Încep să apară, din abundenţă, fructe din zone mai îndepărtate, la un preţ mai bun. Avocado, lămâie, grapefruit și mandarine vor fi la toate tarabele din piaţă şi în toate magazinele.

Rubarbă 
Rubarba, de asemenea, se găseşte acum la un preţ foarte bun, cu precădere la începutul lunii martie. Rubarba sau rubarbărul este o legumă-fruct cu proprietăţi terapeutice, cultivată mai ales în Transilvania şi nordul Moldovei. Este o importantă sursă de zahăr, vitamine, A, B1, B2, C şi K), proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil, magneziu şi calciu, fiind indicată în special femeilor gravide şi mamelor care alăptează. Totodată, rubarba ameliorează crampele stomacale şi stimulează tranzitul intestinal. În bucătărie, poate fi folosită cu succes la prepararea dulciurilor precum compoturi, dulceaţă, plăcinte şi tarte. 
Rubarba nu este tocmai genul de legumă pe care să îl trântiţi pur şi simplu în farfurie, dar nici nu aveți nevoie să-l înecați în zahăr. De fapt, nu trebuie să fie un desert! Doar gustaţi ...

Caise proaspete
Puteți obține caise uscate în orice moment al anului. Dar dacă vreţi cele mai bune caise proaspete, trebuie să aşteptaţi sezonul; în caz contrar, este posibil să vă procopsiţi cu unele care au fost culese înainte de a fi copate și, prin urmare, nu sunt prea aromate. Cele mai aromate caise apar în primăvara târzie și la începutul verii, așa că fiţi pe fază pentru că se apropie sezonul!

Căpşuni
Căpșunile sunt păsările de primăvară ale fructelor de pădure, care apar la începutul sezonului, pentru a-ți trezi apetitul pentru vara care va veni. (Cu excepția cazului în care, bineînțeles, locuiți în Florida, caz în care sezonul de căpșuni este toamna târziu!). Căpșunile sunt gustoase în deserturi, dar există numeroase rețete savuroase care le prezintă în salate sau într-o combinaţie cu legume, ca parte a felului principal. Noi v-am pregătit o reţetă deosebită de salată cremoasă de pui cu căpşuni pe care o puteţi accesa aici.

Pe scurt, pentru a vă pregăti de sezonul de primăvară, iată ce este indicat să aveţi în bucătărie:

Legume:

  • Anghinare
  • Sparanghel
  • Avocado
  • Fasole
  • Muguri de fasole
  • Sfeclă
  • Brocoli
  • Varză de Bruxelles
  • Varză
  • Morcov
  • Conopidă
  • Chimen dulce
  • Praz
  • Salată verde
  • Ciuperci
  • Mazăre
  • Mangold
  • Spanac
  • Porumb dulce
  • Roșie
Fructe:

  • Banane
  • Cireșe
  • Grapefruit
  • Lămâi
  • Mandarine
  • Mango
  • Pepeni
  • Portocale
  • Papaya
  • Pawpaw
  • Ananas
  • Rubarbă
  • Căpșuni
Voi ce v-aţi propus să gătiţi în luna martie?

Vă recomandăm:
Cum să mănânci sănătos şi să te bucuri de mâncare

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

luni, 26 februarie 2018

Cele mai bune vase pentru copt

Pentru cei mai mulţi dintre noi, a coace nu este mare filosofie. Atât timp cât vasul poate fi introdus în cuptor şi rezistă la temperaturi înalte, este numai bun pentru a coace. Greşit!

Vasele pentru copt sunt disponibile în forme variate – pătrate, rotunde, ovale, dreptunghiulare – şi în diferite dimensiuni – de la 22 până la 40 de centimetri. De vreme ce dimensiunea tăvii trebuie să corespundă reţetei pe care vrem să o preparăm, este indicat să avem la dispoziţie o plajă mai largă de vase.
Tava standard de 30 de centimetri este mai versatilă deoarece putem coace antreuri precum macaroane şi brânză, enchiladas sau chiar legume. Vasele ovale şi rotunde sunt estetice ca prezentare, dar nu sunt practice când avem de gătit lasagna.
Tăvile din fontă, spre deosebire de cele din aluminiu, nu sunt reactive, aşadar sunt recomandate pentru gătirea mâncărurilor acide precum roşiile.
Dacă aveți un vas dreptunghiular cu o formă plăcută şi care coace uniform, probabil că nu aveți nevoie de unul nou. Dar dacă nu vă place forma tăvilor din bucătărie, dacă mânerele vi se par greoaie sau doar căutați ceva mai prezentabil, vă recomandăm să faceți un upgrade.
Veți găsi numeroase tăvi de teflon, fontă şi oțel inoxidabil, care sunt mult mai durabile decât sticla sau ceramica și pot fi utilizate la temperaturi foarte înalte, în cuptor. Acesta este un mare avantaj dacă obişnuiţi să preparaţi carne la cuptor, după care să încropiţi un sos în crăticioara de pe aragaz.

Provocarea constă în a decide ce vreţi să cumpăraţi. Vasele care pot fi utilizate în cuptor nu doar sunt disponibile într-o mare varietate de materiale, de la silicon la oţel inoxidabil, ci pot varia, de asemenea, şi în preţ. De fapt, diferenţa dintre materiale poate influenţa felul în care mâncarea este gătită. Prin urmare, înainte să achiziţionaţi vasul preferat, luați în considerare ceea ce vreţi să gătiți, precum și numeroasele opțiuni de a coace. În acest fel, aţi putea avea rezultate mai bune.

Să coci nu este ca şi cum ai pregăti o simplă rețetă unde tot ceea ce ai de făcut este să arunci ingredientele într-o tigaie și să le dai la cuptor. Coacerea este legată de o maximă veche pe care probabil ați auzit-o de nenumărate ori: " a găti este o artă, a coace este o știință". Atunci când sunt combinate și încălzite, ingredientele pregătite să fie coapte au o reacție științifică dar, totodată, reacționează și cu vasul pe care alegeți să-l folosiţi.
„Un lucru la care mulți brutari începători uită să se gândească este modul în care vasul lor va reacționa cu ingredientele. Folosirea vaselor de sticlă sau de metal va avea rezultate diferite deoarece acestea au proprietăți diferite.” (Shelly Westerhausen)

Înainte de a vă cumpăra un vas pentru copt, există câteva "reguli" de luat în considerare. În primul rând, consultați rețeta originală. De obicei, instrucțiunile unei rețete vă vor spune ce tip de vas ar trebui să utilizați. Dacă nu există nimic menționat, acordaţi atenţie temperaturii de coacere. Un anumit fel de mâncare care necesită coacere timp de doar câteva minute la o temperatură ridicată va fi prea fierbinte pentru unele vase de copt.

De asemenea, ceea ce gătiţi este unul dintre factorii care stau la baza alegerii produselor pentru copt. Acestea mențin căldura în mod diferit, deci este important să stabiliţi dacă doriți ca mâncarea să fie crocantă și rumenită sau pur și simplu pătrunsă. Dacă știți felul în care fiecare vas pentru copt reacţionează atunci când îl introduceţi în cuptor, puteți alege modelul potrivit, fără a vă îngrijora cu privire la modul în care se va găti mâncarea.

Vasele pentru copt din metal – pentru temperaturi ridicate
Metalul este un fantastic conductor de căldură, așa că, atunci când trebuie să încălziți rapid un vas, alegeți o tavă de metal. Va absorbi căldura cuptorului în doar câteva minute și va rumeni rapid mâncarea pe margine.
Această capacitate a metalului de a se încălzi îl face să fie cea mai bună alegere pentru orice preparat care trebuie să iasă crocant din cuptor fără să fie umed, precum cartofii copţi, crusta de pizza sau de plăcintă.
Metalul, fie că este este vorba de oțel inoxidabil, fontă sau aluminiu, este de asemenea potrivit pentru rețetele care necesită căldură foarte mare. Vasele de sticlă sau ceramică se pot sparge dacă sunt supuse unei călduri mari în cuptor; în schimb, metalul poate tolera temperaturile ridicate.

Cu toate acestea, când coaceți ceva acid, precum roşiile este mai bine să optați pentru vasele de gătit care nu sunt din metal. Aceste alimente suferă o reacție chimică atunci când sunt încălzite în vase de metal, lăsând în urmă o culoare neplăcută pe vas și căpătând un gust metalic. Potrivit lui David Lebovitz, excepție de la această regulă fac tăvile din oțel inoxidabil, material care este etichetat drept non-aderent.
În plus, de vreme ce este un bun conductor de căldură, puteţi să vă mențineți preparatele calde în cuptor pentru o perioadă lungă de timp.

Vă recomandăm:

Tavă din inox pentru lasagna KingHoff, lungime 31 cm, capac

 Tava din inox pentru lasagna KingHoff, lungime 31 cm, capac

 Formă reglabilă pentru tort KingHoff, diametru 16 - 30 cm, material inox

  Forma reglabila pentru tort KingHoff, diametru 16 - 30 cm, material inox

Tăvile din fontă – fierbinţi pentru mult timp
În mod cu totul neaşteptat, vasele din fontă sunt unele dintre cele mai indicate pentru a coace. Cu ajutorul lor putem obţine acea frumoasă margine caramelizată şi crocantă. Întrucât tăvile din fontă au capacitatea de a se încinge şi de a se menţine fierbinţi mai mult timp, puteţi coace negrese, brioşe şi orice alte preparate la care vreţi să obţineţi un interior moale şi o crustă plăcută. Puteţi folosi vasele de fontă şi pentru a coace, cu succes, pâine şi prăjituri cu fulgi de porumb.

Vă recomandăm:

Roaster cu interior teflonat pentru cuptor Country Fissler, capacitate 6.5 litri, capac

 Roaster cu interior teflonat pentru cuptor Country Fissler, capacitate 6.5 litri, capac

Tavă cu forme pentru brioşe Kinghoff, material fontă, 6 cupe

 Tava cu forme pentru briose Kinghoff, material fonta, 6 cupe

Tăvile din teflon – ideale la temperaturi mici şi medii
Atunci când veţi coace în tăvi anti-aderente din teflon, puteți fi siguri că delicioasele preparate vor aluneca imediat în mâinile pofticioşilor. Teflonul este durabil și rezistent la zgârieturi. Proprietăţile anti-aderente ale teflonului vă permite să gătiţi și să îl curăţaţi mai uşor, economisind timp şi efort, iar rezultatul va fi unul pozitiv; ceea ce veţi coace va arăta mai proaspăt pentru mai mult timp. 

Asociaţia Amrican Heart sfătuiește oamenii să "folosească vase anti-aderente pentru a putea găti cu un minim de ulei", ceea ce înseamnă "crearea unei diete mai sănătoase fără a pierde din gust". De asemenea, prin limitarea cantității de ulei și grăsimi, reduceți riscul de incendii produse din cauza aragazului.

În ciuda zvonurilor, tăvile din teflon sunt sigure, însă nu în orice condiţii, ci doar atunci când nu sunt încălzite peste măsură, este de părere Robert L. Wolke, Ph.D., profesor emerit de chimie la Universitatea din Pittsburgh şi autorul cărţii What Einstein Told His Cook: Kitchen Science Explained.

În aceste circumstanţe, apare întrebarea pe deplin justificată: „Ce înseamnă peste măsură?” Kurunthachalam Kannan, Ph.D., toxicolog de mediu la Departamentul din New York al Centrului Health's Wadsworth, explică: „La temperaturi de peste 260 de grade Celsius, începe procesul de distrugere şi sunt eliberate mici particule chimice. DuPont, inventatorul și producătorul teflonului, este de acord că „260 de grade Celsius este maximul recomandat pentru gătit.”

În concluzie, aşezaţi tăvile anti-aderente pe foc mic sau mediu pentru a proteja stratul anti-aderent. Dacă observați fum sau mâncare arsă când îl așezați în cuptor, scoateți-l imediat pentru a preveni deteriorarea vasului.

Vă recomandăm:

Set prăjituri Klausberg, material teflon

 Set prajituri Klausberg, material teflon

Set 3 tăvi Klausberg, material teflon, tavă cozonac, tavă tort, tavă friptură

 Set 3 tavi Klausberg, material teflon, tava cozonac, tava tort, tava friptura

Tavă cu forme pentru brioşe Klausberg, material teflon

 Tava cu forme pentru briose Klausberg, material teflon

Tăvile din oţel carbon – extrem de versatile
Dacă nu aveţi în bucătărie o tavă din oţel carbon, ar fi bine să vă cumpăraţi. Sunt nişte vase foarte versatile, care poate trece de pe aragaz în cuptor fără probleme. Reţin bine căldura și în timp, le puteți crea o suprafață anti-aderentă la fel ca fonta. Deşi se aseamănă mult în compoziţie cu cea din urmă, tăvile din oţel carbon sunt mai subţiri şi mai uşoare. În plus, sunt relativ ieftine, sunt uşor de curăţat şi se pot folosi şi pe plitele cu inducţie. În vasele din oţel carbon, cartofii capătă o frumoasă coajă aurie. Fripturile dezvoltă o crustă delicată. Broccoli devine de o frăgezime crocantă. Somonul se găteşte repede și rămâne moale.

Vasele din oţel carbon nu pot fi curăţate în maşina de spălat vase şi reacţionează la prepararea prelungită a alimentelor acide şi alcaline, deci nu le folosiţi pentru a găti, de exemplu, un sos de roşii.

Vă recomandăm:

Set tăvi rotunde pentru copt KingHoff, oţel carbon, 24, 26 şi 28 cm

 Set tavi rotunde pentru copt KingHoff, otel carbon, 24, 26 si 28 cm

Tavă pentru copt KingHoff, oţel carbon, capac plastic cu mânere

 Tava pentru copt KingHoff, otel carbon, capac plastic cu manere

 Formă din oţel carbon pentru brioşe KingHoff, 12 cupe

  Forma din otel carbon pentru briose KingHoff, 12 cupe

Tavă rotundă pentru tort KingHoff, diametru 24 cm

 Tava rotunda pentru tort KingHoff, diametru 24 cm

Siliconul – potrivit pentru rețetele ușoare
Siliconul este încă o raritate în multe bucătării, dar dacă aveți o bucată sau două prin dulap este important să înțelegeți felul în care se pot folosi pentru a coace.
Vestea bună este că siliconul este în esență non-aderent! Este ideal pentru alimentele lipicioase care nu se desprind cu ușurință. Practic, vasele din silicon elimină orice resturi rămase odată ce mâncarea este gătită. Vestea proastă este că siliconul este, totodată, destul de dificil când e vorba de temperatura din cuptor.

Acest material nu este un bun conductor de căldură. Are nevoie de o perioadă destul de lungă pentru a se încălzi și poate afecta aspectul produselor de panificație, în privinţa rumenirii. Nici să nu vă gândiţi că veţi obţine preparate cu margine crocantă!

Cu toate acestea, siliconul este o opțiune bună atunci când vreţi o coacere ușoară. Deci, dacă preparaţi brioșe, prăjituri ușoare sau pâine, siliconul poate elimina atât reziduurile care se pot lipi în timpul coacerii, cât și jumătatea de prăjitură care ar putea rămâne lipită de vas.

Vă recomandăm:

Formă din silicon pentru brioşe KingHoff, 12 cupe

 Forma din silicon pentru briose KingHoff, 12 cupe

Formă din silicon pentru tartă KingHoff, diametru 27,3 cm

 Forma din silicon pentru tarta KingHoff, diametru 27,3 cm

Formă din silicon pentru tort KingHoff, diametru 25,5 cm

 Forma din silicon pentru tort KingHoff, diametru 25,5 cm

Începeţi să coaceţi!
Odată ce cunoașteți toate tipurile de vase pentru copt, puteţi începe să vă pregătiţi bunătăţile, prezenta brioșe frumos rumenite, fripturi bine pătrunse și prăjiturele perfecte. Totul este de a face alegerea corectă în funcție de ceea ce v-aţi propus să coaceți, de temperatura la care coaceți, de gust și de modul în care doriți să se arate la preparatul final.

Care sunt vasele voastre preferate pentru copt? Aşteptăm, cu nerăbdare, părerile voastre, mai jos.

Din aceeaşi categorie, vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

joi, 22 februarie 2018

Pui cu legume la oala din inox Fissler, Seria Profi - reţetă de iarnă

Această reţetă este o modalitate foarte bună de a duce carnea de pui la un nivel superior, iar muştarul este ingredientul secret. Combinaţia dintre pui şi legume conferă reţetei o aromă incredibilă. Este mâncarea ideală pentru nopţile reci de iarnă când tot vă doriţi este să vă strecuraţi sub plapuma călduroasă de pe canapea. Drept bonus, veţi primi o masă consistentă, cu un conţinut foarte scăzut de grăsimi.


Timp de preparare:  2 ore
Nivel de dificultate: uşor
Porţii: 4 – 6

INGREDIENTE:
  • 1 pui (aproximativ 1.8 kg)
  • 2 cepe
  • 6 legături de ţelină
  • 6 morcovi
  • 2 frunze de dafin
  • 2 legături de cimbru
  • 5 g piper negru
  • 50 g unt
  • 100 g bucăţi de bacon afumat
  • 3 napi mici
  • 15 g făină
  • 30 g muştar cu boabe
  • 45 g smântână
  • Pătrunjel tocat

MOD DE PREPARARE:
Pentru această reţetă aveţi nevoie de o oală mare. Vă recomandăm oala de 6.5 litri de la Fissler, seria Profi, din inox de cea mai bună calitate (20/10). Întrucât nu vine împreună cu capacul, vă sugerăm să îl achiziţionaţi accesând acest link. 

1. Puneți puiul în oala mare de la Fissler. Tăiaţi în două o ceapă, o țelină și un morcov. Adăugaţi-le în oală împreună cu ierburi, piper și un vârf de sare. Adăugați apă cât să acopere puiul pe jumătate, acoperiți bine și lăsaţi să fiarbă timp de 1½ ore. Lăsaţi puţin să se răcească, scoateți puiul şi puneţi-l într-un vas, apoi vărsaţi zeama de la pui într-un castron.

2. Atunci când puiul este destul de răcit pentru a nu vă frige, îndepăraţi carnea de pe oase; rupeți bucățile cu mâna. 

3. Tocaţi ceapa rămasă şi tăiaţi ţelina şi morcovii în felii groase. Încălziţi untul în aceeaşi oală, adăugaţi ceapa şi feliile de bacon afumat, apoi prăjiţi uşor timp de cinci minute până încep să se rumenească. Adăugaţi restul de legume, apoi prăjiţi încă două minute. Turnaţi făina, amestecaţi şi lăsaţi pe foc timp de un minut. Măsuraţi să aveţi 900 de mililitri de zeamă de pui (dacă nu aveţi suficient, completaţi cu apă), apoi adăugaţi-o, treptat, în tigaie, amestecând. Acoperiţi, apoi fierbeţi 20 – 25 de minute până când legumele se frăgezesc.

4. Puneţi puiul în tigaie, împreună cu muştarul şi smântâna şi fierbeţi din nou, amestecând uşor. Condimentaţi şi presăraţi pătrunjelul.


Care este rețeta voastră preferată cu carne de pui?

O altă variantă a rețetei - Pui cu legume in sos Worcester - puteți vedea pe www.bucataras.ro.
Mega Plus vă dorește poftă buna!

Vă recomandăm și alte rețete cu carne de pui:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)