joi, 12 iulie 2018

Secretele celor mai delicioase ciorbe răcoroase de vară

Începutul sezonului de grătare ar trebui să însemne sfârșitul sezonului de ciorbe? Nici vorbă! Acum, când tarabele sunt pline de legume proaspete, este momentul să preparaţi cele mai parfumate şi mai aromate ciorbe de vară, fie reci sau călduţe.

Vara este anotimpul când natura defilează într-o paradă fastuoasă de roşii suculente, ardei dulci, dovlecei verzi şi aurii, vinete purpurii, porumb proaspăt şi crocant. Toate acestea sunt mai mult decât nişte simple legume bune de perpelit pe grătar sau de aruncat în bolul de salată. Ele sunt cele mai potrivite ingrediente pentru ciorbele răcoroase de vară. Şi nici măcar nu aveţi nevoie de reţete, mai ales dacă aveţi, în bucătărie, o mână de legume variate. Cu puţin timp şi efort, aproape orice legumă poate fi folosită la ciorbă.
Cu toate că vara temperaturile sunt mai ridicate şi nimeni nu îşi doreşte să fie prins între căldura aragazului şi curentul de aer condiţionat, nu înseamnă că este imposibil să gătiţi în casă. Iar, de multe ori, o ciorbă răcoroasă de vară merită din plin acest mic sacrificiu. Ele ne înviorează ziua şi ne dau un răgaz de la căldura, uneori copleşitoare, fiind şi o opţiune numai bună pentru o cină sănătoasă.
Secretul pentru o ciorbă de vară perfectă este să nu o serviţi fierbinte, ci la temperatura camerei, precum italienii. În acest fel, se va potrivi cu vremea.

Secretele ciorbelor de vară
Bucătarii italieni adaugă aromă ciorbelor pe tot parcursul procesului de gătit. Iată câteva moduri în care puteți face acest lucru.
  • Pentru o aromă de carne în mâncare, gătiți o pancetta în formă de cubulețe, cu legume precum morcov, ceapă şi ţelină.
  • Adăugați verdeţuri proaspete ca rozmarin sau cimbru, pentru o notă de prospeţime mai profundă.
  • Pentru o aromă cât mai naturală, folosiți, ori de câte ori este posibil, zeamă cu legume preparată în casă.
  • Înghețați resturile de coajă de parmezan și apoi aruncați o parte din ele în oala de ciorbă pentru a infuza zeama. Cireaşa de pe tort: Răzuiţi crusta de brânză înmuiată, înainte de a servi ciorba.
  • Decoraţi ciorba pentru a-i oferi contrast şi pentru adăugarea unor texturi și arome complementare. Parmigiano sau pecorino proaspăt rase, crutoane prăjite, frunze de salvie prăjită și / sau o picătură de ulei de măsline extra-virgin de foarte bună calitate reprezintă nişte opțiuni cu adevărat delicioase.

Care sunt legumele de care aveţi nevoie? Orice fel de legume!
Aproape orice legumă va face ciorba gustoasă, cartofi dulci,
dovlecei, napi turceşti, roșii, țelină, ciuperci, ceapă, praz, varză, varză kale, cartofi, nap suedez, conopidă, broccoli şi lista ar putea continua.
Singura regulă este că trebuie să vă placă aroma legumelor. Puteți atenua amăreala napului turcesc cu smântână sau cu iaurt și puteți să echilibraţi aroma de varză cu fasole albă cremoasă. Singurul lucru pe care nu îl puteţi face este să ştergeţi  în întregime gustul unei legume din supă, deci nu adăugaţi ceva care chiar nu vă place.
În acelaşi mod, puteţi folosi legume cu orice textură, de la verdețuri delicate la dovlecei tari, dar timpul de preparare va diferi. O oală mare de mangold se va găti mai rapid, în timp ce dovlecelul  va avea nevoie de mai mult timp.
Pentru a prepara mai rapid ciorbele şi pentru a păstra proprietăţile
 Oala presiune Fissler
nutritive ale alimentelor, vă recomandăm să aveţi, întotdeauna, în bucătărie, o oală sub presiune. Puteţi opta pentru o oală sub presiune Fissler - apreciată de bucătarii profesionişti nu numai pentru aspect, ci şi pentru nenumăratele beneficii (rezistenţă sporită, durabilitate în timp, funcţionalităţi multiple, mânere detaşabile, asistent electronic, sistem de tip "semafor", mai multe niveluri de gătire, printre care şi gătitul la aburi). 

Accesaţi aici oferta de oale sub presiune Fissler.

Dacă aveţi un buget mai limitat, puteţi beneficia de oferta KingHoff. Aceste oale sub presiune sunt fabricate din inox de foarte bună calitate şi au mâner ergonomic, uşor de folosit.

Accesaţi aici oferta de oale sub presiune KingHoff.

De reţinut:
Elementele esențiale sunt legumele și zeama, la care se adaugă uleiul de măsline sau untul și puțină sare și piper.
La urma urmei, totul este opțional. Pentru aromă, puteţi adăuga ceapă, usturoi sau praz și câteva verdeţuri proaspete. Puteți da mai multă aromă legumelor cu sare sau condimente afumate, cum ar fi boia afumată. Uneori, puteţi adăuga, în zeamă, şi un strop de vin.
La final, există multe alte modalități de a adăga gust ciorbei de vară: roșii tăiate bucăţele, fasole albă sau năut, un vârf de parmezan sau puţin iaurt.

Paşi de parcurs
1. Tăiaţi legumele
Tăiați aproximativ o jumătate de kilogram de legume în bucăţi medii – cam 2.5 cm - sau mai mici dacă folosiţi legume tari şi dense, cum ar fi cartofii sau dovleceii.

2. Gătiţi legumele tari până când se înmoaie
Sotaţi legumele tăiate pătrăţele în puţin ulei de măsline sau în unt, la foc mic și lăsaţi-le să se prepare bine şi să elibereze aromele. Dacă doriți, rumeniţi-le. După ce s-au înmuiat și au eliberat arome și parfumuri, adăugați aproximativ un litru de zeamă, acoperiți și lăsaţi să fiarbă.

3. Fierbeţi legumele până se frăgezesc
Fierbeţi legumele timp de aproximativ o oră sau până când sunt moi. Dacă vă place supa cremă, turnaţi apoi amestecul în blender şi mixaţi legumele până când se transformă în piure.
La final, serviţi!

Când gătiţi legume în zeamă în acest fel, aveţi de ales. Vă puteți opri din gătit atunci când legumele sunt al dente și fragede și sorbiţi ciorba așa cum este, cu bucăți mari de legume înăbuşite. Sau puteţi transforma conţinutul într-o supă cremoasă. Acest lucru funcționează cu orice fel de supă și veți fi surprinşi de cât de cremoasă poate fi o supă fără niciun fel de lactate. Dar asta depinde de voi.
 Tocator chopper manual alimente FisslerPentru o supă cremă preparată rapid, din legume proaspete, vă recomandăm tocătorul manual pentru alimente Fissler. De calitate superioară, acesta este ideal pentru prepararea supelor şi sosurilor. De asemenea, taie într-o clipă alimente cum sunt morcovii şi ceapa, fructele şi verdeţurile. Sistemul de tăiere funcţioneaza fără curent şi este uşor de operat. 

Accesaţi aici detalii despre tocătorul (chopper-ul) manual Fissler.
Sau puteţi alege produsul favorit din gama noastră de tocătoare, cu un click aici.

Ciorbele contribuie la pierderea în greutate
Vi s-a întâmplat vreodată să renunţaţi la o porţie de ciorbă înainte de felul doi doar pentru că vi se părea că este prea multă mâncare? Ei bine, trebuie să ştiţi că ciorbele cu puţine calorii servite înainte de felul principal contribuie la pierderea în greutate.

Încercați această tehnică:
Timp de o săptămână, înainte de prânz sau cină, consumați o porţie de ciorbă cu puţine calorii. 250 de mililitri de ciorbă de legume cu carne de vită are aproximativ 40 de calorii. Dacă serviţi ciorbă înainte de cină timp de o săptămână și renunțați la o porţie mare de cartofi copţi - care are în jur de 290 de calorii – mai scădeţi 1.750 de calorii. Dacă serviţi ciorbă în loc de cartofi prăjiţi scăpaţi chiar și de mai multe calorii (3.150).

Ce fel de ciorbe să alegem?
Nu toate ciorbele oferă aceleași beneficii. Vă recomandăm ciorbele de legume proaspete cu zeamă de pui sau de vită sau cele din piure de legume. Pe de altă parte, supele cremă sau cele care conţin brânză sau paste pot adăuga un număr semnificativ de calorii regimului vostru alimentar. O ciorbă de broccoli şi brânză cheddar are 220 de calorii. În schimb, o ciorbă de legume cu pesto are 90 de calorii.

Ciorbele pot fi un preparat excelent. Încercați, măcar de două ori pe săptămână, să serviţi o porţie de ciorbă în locul unor mâncăruri de paste sau de carne și cartofi cu multe calorii. Serviți ciorba cu o salată în loc de pâine. 
După servirea mesei, ceea ce contează este satisfacţia invitaţilor.
 Vas cald dish pentru supa
Dacă vreţi să îi impresionaţi cu adevărat, lăsaţi-i să se servească dintr-un vas cald, zis şi dish, care păstrează mâncarea caldă, pe masă, pentru mai mult timp. Vasul KingHoff, cu recipientul din sticlă Marinex Brazilia şi suport cu capac din inox lucios, are un design modern ce va da un plus de eleganţă pe masa voastră.

Accesaţi aici vasul cald (dish) KingHoff, pentru supă. Pentru întreaga gamă de vase calde, accesaţi acest link.

Pe aceeaşi temă, vă mai recomandăm:

Niciun comentariu: