joi, 11 ianuarie 2018

File Worcestershire la grătar

Carnea de viţel la grătar este incredibil de gustoasă după ce este bine înmuiată în sos Worcestershire.
Astfel, va deveni fragedă şi suculentă şi durează doar 30 de minute pentru a o prepara. Această reţetă poate face deliciul unui weekend rece, în compania caldă a familiei şi a prietenilor apropiaţi, dar şi a focului de la grătarul plin de arome îmbietoare.
"Cred că aceasta este cea mai delicioasă carne de vită la grătar pe care am preparat-o. Credeţi-mă, va fi într-adevăr închisă la culoare și va arăta ca şi cum ar fi arsă, dar va fi perfectă dacă la interior dacă o gătiţi bine.“ (Jamie Oliver)

Porţii: 4
Timp de preparare: 30 minute

INGREDIENTE:
  • 600 - 700 grame muşchi de viţel
  • 10 grame muştar franţuzesc
  • 120 – 150 ml sos Worcestershire, plus extra pentru condimentare
  • Ulei de măsline extra virgin, plus extra pentru a servi
  • 2 legături de rozmarin proaspăt

Pentru grătar:
  • unt nesărat 
  • ulei de măsline 
  • cimbru și flori de rozmarin, opțional

MOD DE PREPARARE:

1. Cu o zi înainte sau cu cel puțin câteva ore înainte de a începe să gătiţi, puneți toate ingredientele într-o pungă mare de sandwich (alegeți și tăiați fin în primul rând rozmarinul).

2. Scoateți aerul din pungă, apoi, timp de câteva minute, masaţi toate ingredientele, astfel încât să pătrundă carnea. Puneți la frigider câteva ore sau lăsaţi peste noapte.

3. Cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a începe să gătiți, scoateți carnea de vită din frigider și plasați-o într-un colț rece al bucătăriei pentru a ajunge, încet, la temperatura camerei.

4. Preîncălziţi grătarul. Puneți câteva bucăţi de unt rece într-un castron cu apă rece și luați-l afară atunci când sunteți pregătiți să gătiți.

5. Acest pas va fi la latitudinea voastră și a intuiției voastre. Ceea ce funcţionează pentru Jamie de fiecare dată este să ia fileul din pungă, să îl rostogolească în ulei de măsline și să-l pună în cea mai încinsă parte a grătarului, pentru a-i da culoare. Frecaţi carnea cu o bucată de unt rece pe măsură ce gătiți, timp de circa 8 până la 10 minute, întorcând carnea de fiecare dată.
Odată ce arată bine, mutaţi fileul într-o parte mai rece a grătarului, pentru a termina de gătit după bunul plac. Încă 4 până la 5 minute, întorcând la fiecare minut, ar trebui să vă dea o carne preparată mediu. 

6. Când sunteţi mulţumiţi, puneţi carnea pe o farfurie, frecaţi-o cu unt să strălucească, apoi turnaţi sosul Worcestershire, uleiul de măsline extra virgin, precum şi florile de cimbru şi de rozmarin, dacă le aveţi.

7. Lăsați carnea să se odihnească câteva minute, înainte de a o tăia, la masă. Condimentaţi de la înălțime, apoi frecați rapid feliile în zeamă, înainte de a lăsa pe toţi să se servească.


Vă recomandăm:

Cum să prepari grătarul ca un profesionist

Dacă ați văzut vreodată un spectacol de gătit la grătar cu tot acel fum,  cărbunii aprinşi şi grilajele încinse, ați putea crede că prepararea unui grătar grozav implică multe cunoştinţe și o mulțime de echipamente speciale. Complet fals! Există o artă de a amesteca focul și carnea. Însă aveţi  nevoie doar de puţin know-how şi de un simplu grătar, fie pe cărbune, fie pe gaz. De asemenea, trebuie să ştiţi elementele de bază ale temperaturii, căldura directă și cea indirectă, precum și modul de utilizare a lemnului.

Temperatura
Când vine vorba de gătitul în aer liber, trebuie să ştiţi ce înseamnă cu adevărat fierbinte. Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, urmaţi instrucţiunile de mai jos.

Metoda „Mâna deasupra focului”

Pentru a testa temperatura grătarului cu metoda „mâna deasupra focului”, tineţi palma întinsă deasupra grilajului, la o distanţă de 4 – 12 centimetri, cu faţa în jos. Număraţi de câte secunde este nevoie înainte de a vă retrage mâna. Nu vă speriaţi, veţi face acest lucru instinctiv, înainte de a vă arde.

Căldură ridicată: 2 secunde
Căldură medie spre ridicată: 3 secunde
Căldură medie: 4 secunde
Căldură scăzută: 6 secunde

Metoda termometrului
Dacă aveţi un grătar cu gaz care vine împreună cu un termometru pe capac, puneţi capacul, aprindeţi grătarul şi folosiţi temperaturile corespunzătoare.

Căldură ridicată: 230 – 280 grade Celsius
Căldură medie: 170 – 230 grade Celsius
Căldură scăzută: 120 grade Celsius

Când grătarul atinge temperatura dorită, puneţi alimentele pe grătar şi lăsaţi-le să se prepare, direct sau indirect.

Alegerea grătarului

Prima alegere pe care trebuie să o faceți atunci când cumpărăți un grătar este tipul de combustibil pe care îl doriți - gaz sau cărbune. Fiecare dintre opțiuni are propriile avantaje și dezavantaje. Pentru a le putea cântări şi a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, vă prezentăm câteva dintre acestea.

Cărbune:
  • Uşor de folosit
  • Gust autentic de afumat
  • Preţ convenabil
  • În general, necesită mai puţin spaţiu de depozitare
  • Mai uşor de transportat
  • Nu sunt necesare canistre de gaz

Gaz:
  • Mai rapid de aprins şi de încălzit
  • Reacţionează mai repede la schimbări la temperatura necesară
  • Nu provoacă atât de multă murdărie şi este mai uşor de curăţat
  • Mai potrivit pentru grătare improvizate

Căldură directă şi căldură indirectă

Căldura directă înseamnă prepararea direct deasupra sursei de căldură (fie cărbune fierbinte, gaz).

La căldura directă gătiţi rapid, iar preparatele au un aspect care îţi lasă gura apă, cu acele marcaje clasice de grill care vă anunță că mâncarea este proaspăt gătită la grătar și gata de a fi mâncată.
Atunci când preparaţi alimentele la căldură directă, aşezaţi-le pe o zonă de căldură medie sau joasă şi configurați grătarul cu zone de căldură variabile. Acest lucru înseamnă să creați o zonă de căldură ridicată, cu o mulțime de cărbuni roșii încinşi și o zonă de căldură mai mică, cu cărbuni mai puțini şi mai puțin intenşi. Pentru grătarele cu gaz, reglați pur și simplu căldura prin intermediul gazului.

Căldura indirectă este folosită pentru gătit mai lent și pentru a prepara bucăţile mari sau groase de carne fără a le arde sau a le usca la exterior. Alimentele trebuie să stea deasupra unei zone neclintite a grătarului, iar căldura provine de la cărbuni sau de la un grătar cu gaz, ajungând pe una sau pe ambele părți ale alimentelor, dar niciodată direct sub acestea. Strângeți cărbunele din centru și gătiți alimentele pe suprafața exterioară a grătarului sau împingeți cărbunele până la marginile exterioare ale grătarului și gătiți mâncărurile în centrul acestuia. Pentru grătarele cu gaz, aprindeţi arzătoarele pe una sau mai multe părți ale alimentelor, dar nu chiar sub ele.

Brichete de rumeguş versus cărbune de lemn
Brichetele de rumeguş sunt junk food-ul cărbunelui făcut din rumeguș comprimat, ars, resturi de lemn și materiale de umplutură cum ar fi nitrat de sodiu, borax și calcar. Altfel, sunt ieftine, sunt pretutindeni, sunt ușor de aprins și ard mai lent și mai uniform decât cărbunele de lemn.
Deși brichetele de rumeguş sunt perfect acceptabile pentru grătarul din spatele casei, unii tind să utilizeze cărbune de lemn, altfel spus lemn de esență tare "gătit" într-un mediu cu oxigen scăzut până la punctul în care se carbonizează, fără a reduce lemnul la cenușă. Este natural, este mai scump, se aprinde rapid, produce mai puțină cenușă, se încinge mai tare, arde mai curat și mai rapid decât brichetele de rumeguş.

Ponturi utile pentru grătar
1. Atunci când pregătiți grătarul, asigurați-vă că este curățat sau răzuit înainte de a-l aprinde și lubrifiați-l cu ajutorul unei cârpe  ulei înmuiate în ulei, pentru a preveni lipirea alimentelor.
2. În cazul grătarului cu gaz, asigurați-vă că nu aveţi capacul deasupra, înainte de a aprinde gazul. 

Prepararea cărnii la grătar
  • Alegeți o varietate mare de tipuri de carne.
  • Condimentaţi carnea cu cel puțin două ore înainte de preparare, pentru a permite marinarea bucăţilor uscate. Doar fiți atenți la cantitatea de sare, deoarece vă poate usca carnea.
  • Nu folosiți niciodată cărbune aromat sau gaz de brichetă, deoarece acestea lasă alimentele cu gust chimic persistent.
  • Nu ştiţi când trebuie să întoarceţi carnea? Dacă sucul iese din centrul bucăţii de carne, atunci aceasta este gata să fie întoarsă.
  • Dacă doriți să adăugați o aromă de afumat, încercați chipsurile de lemn aromatizate, înmuiate în apă cu 30 de minute înainte. Apoi, adăugați chipsurile deasupra cărbunelui fierbinte și lăsaţi-le până când nu mai ard și încep să producă fum. 
  • Întotdeauna lăsați carnea să se odihnească cu 20 - 30 de minute înainte de a o tăia, pentru a păstra aromele.
  • Cumpărați un termometru care măsoară temperatura internă a produsului, pentru a vă asigura că totul este gătit perfect.

Prepararea peştelui la grătar
  • Umpleţi peștele cu felii de lămâie şi lime și tei și presăraţi cimbru.
  • Alegeți un pește gros și cu multă carne, cum ar fi tonul, somonul sau delfin, care pot rezista la căldură fără să se destrame.
  • Atunci când gătiți un pește întreg, utilizați beţe pentru frigărui, deoarece acestea păstrează intact peștele în timp ce îl întoarceţi cu ușurință. Ungeţi beţele din timp pentru a preveni lipirea peştelui.

Prepararea fructelor şi legumelor la grătar
  • Preparaţi o marinată simplă pentru legume și gătiţi la foc mediu pentru a obține acele urme de grill fără ca acestea să fie supra-gătite.
  • Aruncați fructe asortate pe grătar pentru a vă face grătarul luminat și colorat!
  • Tăiați fructele, dar asigurați-vă că bucăţile nu este atât de mici încât să cadă prin grilaj.
  • Preparaţi fructele încet, astfel încât zaharurile naturale să caramelizeze.
Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

marți, 9 ianuarie 2018

Trucuri de prăjire a alimentelor

Cui nu îi place, din când în când, o halcă sănătoasă de friptură cu garnitură de legume prăjite? În acest articol, vă prezentăm opt trucuri simple pentru a vă bucura de o friptură rumenă şi suculentă, alături de o combinaţie de legume fragede. 

1. Prăjirea este una dintre cele mai simple tehnici, deoarece necesită doar puțină atenție în timpul
procesului de gătit. Este metoda preferată pentru bucăţi mari şi suculente de carne, legume bogate în zahăr și chiar fructe proaspete.


2. Începeți prin a preîncălzi cuptorului la 425 ° F.

3. Dacă prăjiţi o bucată mare de carne, lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de o oră și asezonaţi-o chiar înainte de a fi introdusă în cuptor.

4. Folosiţi un termometru pentru gătit. Ajustați timpul de gătire după cum este necesar, în funcție de mărimea fripturii. Noi vă recomandăm termometrul pentru friptură KingHoff, ideal pentru controlarea exactă a temperaturii din interiorul fripturilor.

 Termometru pentru friptura KingHoff, material inox, temperatura 50 - 100°C

5. Lăsaţi  partea exterioară a cărnii să se gătească la 425 ° F timp de aproximativ 15 - 20 de minute.
Apoi, reduceți căldura la 350 ° F și gătiți până când ați mâncarea este gata. Lăsați carnea să se odihnească înainte de a o tăia.

6. Legumele rădăcinoase precum cartofii pot fi prăjite întregi sau tăiate în bucăţi mari. Cu cât bucăţile sunt mai mici, cu atât timpul de prăjire este mai scurt.

7. Condimentaţi-le cu cimbru proaspăt, sare, piper și ulei de măsline. Apoi amestecați-le și răspândiți legumele într-un singur strat pe o foaie de copt.  

8. Prăjiţi-le până se frăgezesc şi capătă o nuanţă auriu-maronie. Serviți imediat sau la temperatura camerei. Combinaţi legumele cu carnea prăjită, pentru un meniu complet.


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

joi, 4 ianuarie 2018

Detoxifiere în trei zile după sărbătorile de iarnă

Pentru a elimina excesul de greutate pe care l-aţi "câştigat" de sărbători şi a redobândi, în noul an, obiceiurile alimentare sănătoase, v-am pegătit un plan rapid de detoxifiere în trei zile. Este simplu şi eficient. Recăpătaţi-vă controlul asupra felului în care vă alimentaţi şi pierdeţi în greutate, pe parcursul procesului.

O porție suplimentară de cartofi dulci, o bucată de plăcintă cu nuci pecan, un cocktail sau două. În sine, fiecare dintre aceste atracţii culinare festive par atât de nevinovate. Dar, asemenea cadourilor de sărbători, indulgențele dietetice au un preţ. Cei mai mulți dintre noi nu pierdem niciodată cele câteva kilograme pe care le câștigăm între Crăciun și Revelion sau de-a lungul anilor; dimpotrivă, ele se adaugă. Daunele sunt și mai grave atunci când aceste obiceiuri de consum din timpul iernii se mențin se mențin până în primăvară, așa cum se întâmplă adesea. Preveniți kilogramele în plus  urmând aceste sfaturi simple.
Planul de dietă pe care vi-l oferim numără aproximativ 1250 de calorii pe zi. Pentru a reduce pofta de dulciuri, am eliminat cele mai rafinate zaharuri. În schimb, vă prezentăm alimente pe bază de plante bogate în fibre. Și în loc de cocktail-uri cu multe calorii, vă oferim băuturi delicioase, cu conținut scăzut sau chiar fără calorii. Dacă nu reveniţi la greutatea normală în 3 zile, repetați procesul timp de şase zile.

Ziua 1

Micul dejun
  • Omletă din albuş de ou cu legume: 4 albuşuri de ou cu legume tocate (roşii, ardei gras, frunze de spanac baby), preparate cu spray de gătit
  • 1 felie de pâine din grâu integral sau ½ brioşă englezească cu 10 grame gem de fructe
  • 1 iaurt grecesc degresat
  • Cafea sau ceai cu lapte degresat


Gustare: 1 biscuit graham cu 10 grame unt de arahide natural (fără adaos de zahăr) 

Prânz

  • Sandwich cu humus şi legume: 1 felie de de pâine din grâu integral unsă cu 5 grame muştar şi 5 grame humus, legume (ardei gras, varză, salată, roșii) și 2 felii de avocado
  • 1 portocală medie sau 2 tangerine
  • Ceai de plante neîndulcit (fierbinte sau rece) cu beţe de scorțișoară

Gustare: 1 fruct proaspăt sau 130 grame legume mixte cu dressing din 10 grame de ulei și oțet

Cină
  • 30 grame de somon la grătar stropit cu glazură de citrice în timpul gătitului
  • Glazură de citrice: 15 mililitri suc de portocale,  15 grame miere şi 15 mililitri sos de soia cu conţinut redus de sodiu 
  • 64 grame de orez brun fiert, preparat cu 5 mililitri ulei de măsline
  • 130 grame fructe, broccoli sau sparanghel


Desert: 100 mililitri iaurt simplu degresat, cu 10 grame fructe

Valori nutriţionale: 1,288 calorii, 91 g proteine, 181 g carbohidraţi, 27 g fibre, 26 g grăsimi, 4,5 g grăsimi saturate, 1,322 mg sodiu, 82 mg colesterol

Ziua 2

Mic dejun
  • 230 grame brânză de vaci cu conţinut scăzut de grăsime, cu bucăți de ananas şi 5 biscuiţi din cereale integrale
  • Cafea sau ceai cu lapte degresat
  • Gustare: ½ sandwich de curcan: 1 felie de pâine din cereale integrale cu 60 grame piept de curcan, salată, roșii și 5 grame muştar

Prânz
  • Salată din pastă de ton: 130 grame paste cu 130 grame roşii cherry şi salată de ton
  • Salată de ton: 114 grame ton cu 30 grame ceapă albă tocată, 15 grame iaurt grecesc degresat şi 10 grame muştar Dijon
  • Apă cu crengi de mentă sau de lămâie

Gustare: o portocală medie

Cină:

  • 85 grame piept de pui dezosat la grătar 
  • 1 cartof copt dulce mediu
  • 200 grame salată stropită cu 15 mililitri mix de ulei cu oţet sau zeamă de lămâie
  • Ceai de plante neîndulcit (fierbinte sau rece) cu lămâie

Valori nutriţionale: 1,242 calorii, 122 g proteine, 146 g carbohidraţi, 26 g fibre, 21,5 g grăsimi, 4 g grăsimi saturate, 1,565 mg sodiu, 162 mg colesterol

Ziua 3
Mic dejun:
  • 130 grame fulgi de ovăz cu 50 mililitri iaurt grecesc şi 130 grame fructe de pădure
  • Cafea sau ceai cu lapte degresat

Gustare: 30 grame brânză cu conținut scăzut de grăsimi și 5 biscuiţi din cereale integrale

Prânz:

  • 240 mililitri supă de linte
  • 130 grame salată cu 30 grame ton sau curcan tăiat cubuleţe şi 5 mililitri ulei de măsline cu suc de lămâie sau oţet balsamic
  • Ceai de plante neîndulcit cu băţ de scorţişoară

Gustare: un fruct proaspăt (banană sau măr), fructe de pădure sau un iaurt grecesc cu un conținut de grăsime.

Cină:

  • Burger vegetal acoperit cu 2 felii de avocado
  • Salată de spanac: 200 grame spanac baby, ¼ ceapă roşie tocată, ¼ felii de mandarină şi 5 grame ulei de măsline cu oţet balsamic
  • Apă cu feii de lămâie, portocală sau lime

Valori nutriţionale: 1,277 calorii, 86 g proteine, 173 g carbohidraţi, 34 g fibre, 32 g grăsimi, 5 g grăsimi saturate, 1,577 mg sodiu, 38 mg colesterol

Voi aveţi propria dietă de detoxifiere?


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

Crab de zăpadă cu orez negru la oala Fissler, seria Paris

Această reţetă este plină de condimente aromate, am putea spune chiar afrodisiacă. Originar din China, orezul negru este foarte aromat, fiind cunoscut pentru atributele sale afrodisiace. În China antică, era consumat doar de către nobili, drept pentru care a fost denumit şi “orezul interzis”,“orezul longevității” sau “mâncarea nemuritorilor”. Pe de altă parte, crabul este preparat în bucătăriile din întreaga lume şi este apreciat pentru gustul său duce şi delicat. Combinaţia dintre crab şi orezul negru ne oferă una dintre cele mai gustoase reţete de detoxifiere.

Porţii: 4

INGREDIENTE:
  • 260 grame orez negru fiert
  • 15 grame coajă de lămâie
  • 15 grame sos harissa
  • 15 mililitri ulei de măsline
  • 2 bucăţi praz, tăiate subțire
  • 32 grame pătrunjel proaspăt tocat fin
  • 1.5 grame sare de mare
  • 1.5 grame piper
  • 8 gheare de crab proaspete
  • 60 grame iaurt grecesc

 oala_inox_fissler
MOD DE PREPARARE:
1. Preparaţi ghearele de crab în oala Fissler, seria Paris, în apă clocotită, timp de 2-3 minute sau până devin roz și bine făcute. Scurgeţi apa şi lăsaţi deoparte ghearele de crab.

2. Într-un castron mare, combinați toate ingredientele, cu excepția ghearelor de crab; agitaţi-le ușor pentru a le amesteca.

3. Transferaţi  amestecul de orez în patru castroane şi puneți câte două gheare crab în fiecare dintre ele.

4. Serviți cald cu câte 15 grame de iaurt la fiecare porţie.


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)