miercuri, 27 decembrie 2017

Alimente cu noroc pentru masa de Revelion

Potrivit tradiţei, cina de Anul Nou ar putea să vă aducă noroc în anul care vine. Este momentul când mulţi aleg preparatele despre care cred că le vor aduce un an de sănătate şi prosperitate. Multe dintre tradiţiile de Anul Nou se învârt în jurul mâncării, anumite preparate reprezentând simboluri ale anumitor speranţe şi dorinţe. 

Temele recurente sunt mâncărurile care simbolizează abundenţa, prosperitatea, viaţa lungă şi alte lucruri minunate care ar putea să se întâmple cuiva în anul care vine.
Potrivit tradiţiei, veți avea noroc pe tot parcursul anului, dacă veţi servi o cină cu verdeaţă, mazăre-ochi-negri, pâine de porumb şi un anumit fel de supă. În timp ce unele tradiții necesită tăiței, altele îndeamnă  la fructe. Indiferent dacă sunteți sau nu superstițioşi, aruncaţi-vă o privire la lista noastră de mâncăruri de sărbători. Dacă nu veţi avea parte de noroc, cel puțin veţi intra în noul an cu burta plină.

1. Tăiţei lungi
În China, Japonia și alte țări asiatice, se obișnuieşte să se mănânce tăiței lungi, aceştia semnificând longevitatea, în ziua de Anul Nou. Aceştia trebuie serviţi fără a fi mestecaţi au rupţi.

2. Pâine de porumb
Un aliment favorit pe tot parcursul anului şi deosebit de venerat în sudul Statelor Unite este pâinea de porumb. De ce? Culoarea ei este asemănătoare cu aurul. Pentru mai mult noroc, unii adaugă porumb suplimentar, emblematic pentru nuggeturile aurii.

3. Rodie
Din mai multe motive,  în Turcia, rodia reprezintă norocul. Culoarea lor roșie, care semnifică inima, denotă viața și fertilitatea; proprietățile ei medicinale reprezintă sănătatea; iar semințele ei abundente, rotunde, reprezintă prosperitatea - toate lucrurile pe care oricine le doreşte.

4. Fructe rotunde
A servi orice fruct rotund este o tradiție de Anul Nou, chiar dacă numărul lor diferă în funcţie de regiune. În Filipine, sunt necesare 13 bucăţi,  acesta fiind considerat un număr norocos; în Europa și în S.U.A. se consumă 12 bucăţi, ceea ce reprezintă lunile dintr-un an. În ambele cazuri, forma lor, care arată ca o monedă, precum și dulceața, sunt numitorii comuni.

5. Verdeaţă
Din partea de sud a Americii de coastă până în Europa, oamenii consumă legume verzi cu frunze – inclusiv varză kale, varză Collards și varză obişnuită - în ziua de Anul Nou, datorită culorii și aspectului lor, care seamănă cu banii de hârtie. Credeţi sau nu, cu cât mâncați mai mult, cu atât veți fi mai prosperi (și mai sănătoși!).
Varza Collards cu carne de porc este atât de gustoasă încât vă lasă gura apă. Gustul acestui preparat poate fi perfecţionat doar adăugând oţet. 
Păstraţi câteva frunze pentru a le atârna pe tavan sau pentru a le agăţa la uşă, cu scopul de a ţine departe spiritele malefice.

6.  Hering marinat
În Germania, Polonia și Scandinavia, se crede că mâncatul heringului la miezul nopții va asigura un an de recompense - întrucât heringul se găseşte din abundenţă în toată Europa de Vest. De asemenea, culoarea lui argintie seamănă cu cea a monedelor, un semn bun de avere în viitor.

7. Pești întregi
Potrivit lui Doris Lum, un expert în bucătăria chineză, cuvântul chinezesc pentru "pește" pare a fi cuvântul pentru "abundență", unul din multele motive pentru care peștele a devenit o mâncare purtătoare de noroc. De asemenea, Rosemary Gong scrie în "Good Luck Life", cartea ei despre sărbătorile chinezești, că este important ca peștele să fie servit cu capul și coada intactă pentru a avea un an bun, de la început până la sfârșit.

8. Porcul
În unele țări, printre care Cuba, Spania, Portugalia, Ungaria și Austria, porcii simbolizează progresul. Unii spun că la baza acestei credinţe stă faptul că aceste animale nu se mișcă niciodată înapoi, în timp ce alții cred că este vorba de obiceiurile lor de a se hrăni (își împing boturile înainte de-a lungul pământului). Și nu se limitează doar la porc – contează şi alimentele în formă de porc (de exemplu, prăjiturile).
Aşadar, nu folosiţi doar şuncă sau grăsime de porc pentru a vă aroma legumele. Serviţi, mai degrabă, şuncă la cuptor sau carne de porc, ca fel principal.

9. Linte
O masă populară de Anul Nou, în Italia, este Cotechino con Lenticchie (linte verde cu cârnați) datorită culorii verzui și aspectului de monedă al legumelor. Pentru a pătrunde mai adânc în mit: Când este gătită, lintea plină cu apă simbolizează bogăția în creștere. Lintea este, de asemenea, considerată simbol al norocului în Ungaria, unde este de preferat a fi consumate în supă.

10. Fasole ochi-negru
Datorită aspectului ei de penny, fasolea ochi-negru este considerată a fi  aducătoare de noroc. Aceasta este savurată, în sudul Statelor Unite, în mod tradițional, într-un vas numit Hoppin 'John. În ziua de după Anul Nou, restul de "Hoppin" John "devine" Skippin "Jenny", menit să demonstreze frugalitatea și să promoveze prosperitatea în noul an.
Potrivit tradiţiei, fasolea ochi-negru şi orezul sunt gătite blând cu bacon, grăsime de pe spatele porcului sau jambon, la care se adaugă ceapă şi sare.

11. Struguri
La miezul nopții, mâncaţi douăsprezece boabe de struguri. Spaniolii și portughezii mănâncă douăsprezece boabe de struguri, în timp ce ceasul sună de douăsprezece ori pentru miezul nopții, pentru a simboliza cele douăsprezece luni ale noului an. De altfel, să mănânci strugurii atât de repede nu este atât de simplu precum sună.

12. Preparate în formă de inel
Pentru micul dejun, este indicat să aveţi în vedere preparate în formă de inel. Luați în considerare covrigii sau gogoșile, care nu unt doar delicioase, ci reprezintă și cercul complet al anului în care vine.

13. Prăjitură
Prăjiturile în formă de inel sunt un simbol al închiderii unui cerc. Coaceți o monedă într-o prăjitură. Potrivit tradiţiei greceşti, trebuie să preparaţi o prăjitură specială cu aromă de lămâie numită vasilopita, care să conţină, în interior, o monedă. Cine găsește moneda, va avea un an plin de noroc. Sau... un dinte ciobit.

Dintre toate alimentele de mai sus – în mod ironic, 13 la număr -, măcar o parte ar trebui să se regăsească pe masa voastră de revelion. Asta nu doar pentru un an plin de noroc şi prosperitate, ci şi pentru gustul lor delicios, în nenumăratele combinaţii în care le puteţi folosi. Doar imaginaţie să aveţi şi, bineînţeles, un an nou cu tot ceea ce vă doriţi în casă şi... pe masă!

Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

Niciun comentariu: