joi, 11 ianuarie 2018

Cum să prepari grătarul ca un profesionist

Dacă ați văzut vreodată un spectacol de gătit la grătar cu tot acel fum,  cărbunii aprinşi şi grilajele încinse, ați putea crede că prepararea unui grătar grozav implică multe cunoştinţe și o mulțime de echipamente speciale. Complet fals! Există o artă de a amesteca focul și carnea. Însă aveţi  nevoie doar de puţin know-how şi de un simplu grătar, fie pe cărbune, fie pe gaz. De asemenea, trebuie să ştiţi elementele de bază ale temperaturii, căldura directă și cea indirectă, precum și modul de utilizare a lemnului.

Temperatura
Când vine vorba de gătitul în aer liber, trebuie să ştiţi ce înseamnă cu adevărat fierbinte. Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, urmaţi instrucţiunile de mai jos.

Metoda „Mâna deasupra focului”

Pentru a testa temperatura grătarului cu metoda „mâna deasupra focului”, tineţi palma întinsă deasupra grilajului, la o distanţă de 4 – 12 centimetri, cu faţa în jos. Număraţi de câte secunde este nevoie înainte de a vă retrage mâna. Nu vă speriaţi, veţi face acest lucru instinctiv, înainte de a vă arde.

Căldură ridicată: 2 secunde
Căldură medie spre ridicată: 3 secunde
Căldură medie: 4 secunde
Căldură scăzută: 6 secunde

Metoda termometrului
Dacă aveţi un grătar cu gaz care vine împreună cu un termometru pe capac, puneţi capacul, aprindeţi grătarul şi folosiţi temperaturile corespunzătoare.

Căldură ridicată: 230 – 280 grade Celsius
Căldură medie: 170 – 230 grade Celsius
Căldură scăzută: 120 grade Celsius

Când grătarul atinge temperatura dorită, puneţi alimentele pe grătar şi lăsaţi-le să se prepare, direct sau indirect.

Alegerea grătarului

Prima alegere pe care trebuie să o faceți atunci când cumpărăți un grătar este tipul de combustibil pe care îl doriți - gaz sau cărbune. Fiecare dintre opțiuni are propriile avantaje și dezavantaje. Pentru a le putea cântări şi a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, vă prezentăm câteva dintre acestea.

Cărbune:
  • Uşor de folosit
  • Gust autentic de afumat
  • Preţ convenabil
  • În general, necesită mai puţin spaţiu de depozitare
  • Mai uşor de transportat
  • Nu sunt necesare canistre de gaz

Gaz:
  • Mai rapid de aprins şi de încălzit
  • Reacţionează mai repede la schimbări la temperatura necesară
  • Nu provoacă atât de multă murdărie şi este mai uşor de curăţat
  • Mai potrivit pentru grătare improvizate

Căldură directă şi căldură indirectă

Căldura directă înseamnă prepararea direct deasupra sursei de căldură (fie cărbune fierbinte, gaz).

La căldura directă gătiţi rapid, iar preparatele au un aspect care îţi lasă gura apă, cu acele marcaje clasice de grill care vă anunță că mâncarea este proaspăt gătită la grătar și gata de a fi mâncată.
Atunci când preparaţi alimentele la căldură directă, aşezaţi-le pe o zonă de căldură medie sau joasă şi configurați grătarul cu zone de căldură variabile. Acest lucru înseamnă să creați o zonă de căldură ridicată, cu o mulțime de cărbuni roșii încinşi și o zonă de căldură mai mică, cu cărbuni mai puțini şi mai puțin intenşi. Pentru grătarele cu gaz, reglați pur și simplu căldura prin intermediul gazului.

Căldura indirectă este folosită pentru gătit mai lent și pentru a prepara bucăţile mari sau groase de carne fără a le arde sau a le usca la exterior. Alimentele trebuie să stea deasupra unei zone neclintite a grătarului, iar căldura provine de la cărbuni sau de la un grătar cu gaz, ajungând pe una sau pe ambele părți ale alimentelor, dar niciodată direct sub acestea. Strângeți cărbunele din centru și gătiți alimentele pe suprafața exterioară a grătarului sau împingeți cărbunele până la marginile exterioare ale grătarului și gătiți mâncărurile în centrul acestuia. Pentru grătarele cu gaz, aprindeţi arzătoarele pe una sau mai multe părți ale alimentelor, dar nu chiar sub ele.

Brichete de rumeguş versus cărbune de lemn
Brichetele de rumeguş sunt junk food-ul cărbunelui făcut din rumeguș comprimat, ars, resturi de lemn și materiale de umplutură cum ar fi nitrat de sodiu, borax și calcar. Altfel, sunt ieftine, sunt pretutindeni, sunt ușor de aprins și ard mai lent și mai uniform decât cărbunele de lemn.
Deși brichetele de rumeguş sunt perfect acceptabile pentru grătarul din spatele casei, unii tind să utilizeze cărbune de lemn, altfel spus lemn de esență tare "gătit" într-un mediu cu oxigen scăzut până la punctul în care se carbonizează, fără a reduce lemnul la cenușă. Este natural, este mai scump, se aprinde rapid, produce mai puțină cenușă, se încinge mai tare, arde mai curat și mai rapid decât brichetele de rumeguş.

Ponturi utile pentru grătar
1. Atunci când pregătiți grătarul, asigurați-vă că este curățat sau răzuit înainte de a-l aprinde și lubrifiați-l cu ajutorul unei cârpe  ulei înmuiate în ulei, pentru a preveni lipirea alimentelor.
2. În cazul grătarului cu gaz, asigurați-vă că nu aveţi capacul deasupra, înainte de a aprinde gazul. 

Prepararea cărnii la grătar
  • Alegeți o varietate mare de tipuri de carne.
  • Condimentaţi carnea cu cel puțin două ore înainte de preparare, pentru a permite marinarea bucăţilor uscate. Doar fiți atenți la cantitatea de sare, deoarece vă poate usca carnea.
  • Nu folosiți niciodată cărbune aromat sau gaz de brichetă, deoarece acestea lasă alimentele cu gust chimic persistent.
  • Nu ştiţi când trebuie să întoarceţi carnea? Dacă sucul iese din centrul bucăţii de carne, atunci aceasta este gata să fie întoarsă.
  • Dacă doriți să adăugați o aromă de afumat, încercați chipsurile de lemn aromatizate, înmuiate în apă cu 30 de minute înainte. Apoi, adăugați chipsurile deasupra cărbunelui fierbinte și lăsaţi-le până când nu mai ard și încep să producă fum. 
  • Întotdeauna lăsați carnea să se odihnească cu 20 - 30 de minute înainte de a o tăia, pentru a păstra aromele.
  • Cumpărați un termometru care măsoară temperatura internă a produsului, pentru a vă asigura că totul este gătit perfect.

Prepararea peştelui la grătar
  • Umpleţi peștele cu felii de lămâie şi lime și tei și presăraţi cimbru.
  • Alegeți un pește gros și cu multă carne, cum ar fi tonul, somonul sau delfin, care pot rezista la căldură fără să se destrame.
  • Atunci când gătiți un pește întreg, utilizați beţe pentru frigărui, deoarece acestea păstrează intact peștele în timp ce îl întoarceţi cu ușurință. Ungeţi beţele din timp pentru a preveni lipirea peştelui.

Prepararea fructelor şi legumelor la grătar
  • Preparaţi o marinată simplă pentru legume și gătiţi la foc mediu pentru a obține acele urme de grill fără ca acestea să fie supra-gătite.
  • Aruncați fructe asortate pe grătar pentru a vă face grătarul luminat și colorat!
  • Tăiați fructele, dar asigurați-vă că bucăţile nu este atât de mici încât să cadă prin grilaj.
  • Preparaţi fructele încet, astfel încât zaharurile naturale să caramelizeze.
Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

marți, 9 ianuarie 2018

Trucuri de prăjire a alimentelor

Cui nu îi place, din când în când, o halcă sănătoasă de friptură cu garnitură de legume prăjite? În acest articol, vă prezentăm opt trucuri simple pentru a vă bucura de o friptură rumenă şi suculentă, alături de o combinaţie de legume fragede. 

1. Prăjirea este una dintre cele mai simple tehnici, deoarece necesită doar puțină atenție în timpul
procesului de gătit. Este metoda preferată pentru bucăţi mari şi suculente de carne, legume bogate în zahăr și chiar fructe proaspete.


2. Începeți prin a preîncălzi cuptorului la 425 ° F.

3. Dacă prăjiţi o bucată mare de carne, lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de o oră și asezonaţi-o chiar înainte de a fi introdusă în cuptor.

4. Folosiţi un termometru pentru gătit. Ajustați timpul de gătire după cum este necesar, în funcție de mărimea fripturii. Noi vă recomandăm termometrul pentru friptură KingHoff, ideal pentru controlarea exactă a temperaturii din interiorul fripturilor.

 Termometru pentru friptura KingHoff, material inox, temperatura 50 - 100°C

5. Lăsaţi  partea exterioară a cărnii să se gătească la 425 ° F timp de aproximativ 15 - 20 de minute.
Apoi, reduceți căldura la 350 ° F și gătiți până când ați mâncarea este gata. Lăsați carnea să se odihnească înainte de a o tăia.

6. Legumele rădăcinoase precum cartofii pot fi prăjite întregi sau tăiate în bucăţi mari. Cu cât bucăţile sunt mai mici, cu atât timpul de prăjire este mai scurt.

7. Condimentaţi-le cu cimbru proaspăt, sare, piper și ulei de măsline. Apoi amestecați-le și răspândiți legumele într-un singur strat pe o foaie de copt.  

8. Prăjiţi-le până se frăgezesc şi capătă o nuanţă auriu-maronie. Serviți imediat sau la temperatura camerei. Combinaţi legumele cu carnea prăjită, pentru un meniu complet.


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

joi, 4 ianuarie 2018

Detoxifiere în trei zile după sărbătorile de iarnă

Pentru a elimina excesul de greutate pe care l-aţi "câştigat" de sărbători şi a redobândi, în noul an, obiceiurile alimentare sănătoase, v-am pegătit un plan rapid de detoxifiere în trei zile. Este simplu şi eficient. Recăpătaţi-vă controlul asupra felului în care vă alimentaţi şi pierdeţi în greutate, pe parcursul procesului.

O porție suplimentară de cartofi dulci, o bucată de plăcintă cu nuci pecan, un cocktail sau două. În sine, fiecare dintre aceste atracţii culinare festive par atât de nevinovate. Dar, asemenea cadourilor de sărbători, indulgențele dietetice au un preţ. Cei mai mulți dintre noi nu pierdem niciodată cele câteva kilograme pe care le câștigăm între Crăciun și Revelion sau de-a lungul anilor; dimpotrivă, ele se adaugă. Daunele sunt și mai grave atunci când aceste obiceiuri de consum din timpul iernii se mențin se mențin până în primăvară, așa cum se întâmplă adesea. Preveniți kilogramele în plus  urmând aceste sfaturi simple.
Planul de dietă pe care vi-l oferim numără aproximativ 1250 de calorii pe zi. Pentru a reduce pofta de dulciuri, am eliminat cele mai rafinate zaharuri. În schimb, vă prezentăm alimente pe bază de plante bogate în fibre. Și în loc de cocktail-uri cu multe calorii, vă oferim băuturi delicioase, cu conținut scăzut sau chiar fără calorii. Dacă nu reveniţi la greutatea normală în 3 zile, repetați procesul timp de şase zile.

Ziua 1

Micul dejun
  • Omletă din albuş de ou cu legume: 4 albuşuri de ou cu legume tocate (roşii, ardei gras, frunze de spanac baby), preparate cu spray de gătit
  • 1 felie de pâine din grâu integral sau ½ brioşă englezească cu 10 grame gem de fructe
  • 1 iaurt grecesc degresat
  • Cafea sau ceai cu lapte degresat


Gustare: 1 biscuit graham cu 10 grame unt de arahide natural (fără adaos de zahăr) 

Prânz

  • Sandwich cu humus şi legume: 1 felie de de pâine din grâu integral unsă cu 5 grame muştar şi 5 grame humus, legume (ardei gras, varză, salată, roșii) și 2 felii de avocado
  • 1 portocală medie sau 2 tangerine
  • Ceai de plante neîndulcit (fierbinte sau rece) cu beţe de scorțișoară

Gustare: 1 fruct proaspăt sau 130 grame legume mixte cu dressing din 10 grame de ulei și oțet

Cină
  • 30 grame de somon la grătar stropit cu glazură de citrice în timpul gătitului
  • Glazură de citrice: 15 mililitri suc de portocale,  15 grame miere şi 15 mililitri sos de soia cu conţinut redus de sodiu 
  • 64 grame de orez brun fiert, preparat cu 5 mililitri ulei de măsline
  • 130 grame fructe, broccoli sau sparanghel


Desert: 100 mililitri iaurt simplu degresat, cu 10 grame fructe

Valori nutriţionale: 1,288 calorii, 91 g proteine, 181 g carbohidraţi, 27 g fibre, 26 g grăsimi, 4,5 g grăsimi saturate, 1,322 mg sodiu, 82 mg colesterol

Ziua 2

Mic dejun
  • 230 grame brânză de vaci cu conţinut scăzut de grăsime, cu bucăți de ananas şi 5 biscuiţi din cereale integrale
  • Cafea sau ceai cu lapte degresat
  • Gustare: ½ sandwich de curcan: 1 felie de pâine din cereale integrale cu 60 grame piept de curcan, salată, roșii și 5 grame muştar

Prânz
  • Salată din pastă de ton: 130 grame paste cu 130 grame roşii cherry şi salată de ton
  • Salată de ton: 114 grame ton cu 30 grame ceapă albă tocată, 15 grame iaurt grecesc degresat şi 10 grame muştar Dijon
  • Apă cu crengi de mentă sau de lămâie

Gustare: o portocală medie

Cină:

  • 85 grame piept de pui dezosat la grătar 
  • 1 cartof copt dulce mediu
  • 200 grame salată stropită cu 15 mililitri mix de ulei cu oţet sau zeamă de lămâie
  • Ceai de plante neîndulcit (fierbinte sau rece) cu lămâie

Valori nutriţionale: 1,242 calorii, 122 g proteine, 146 g carbohidraţi, 26 g fibre, 21,5 g grăsimi, 4 g grăsimi saturate, 1,565 mg sodiu, 162 mg colesterol

Ziua 3
Mic dejun:
  • 130 grame fulgi de ovăz cu 50 mililitri iaurt grecesc şi 130 grame fructe de pădure
  • Cafea sau ceai cu lapte degresat

Gustare: 30 grame brânză cu conținut scăzut de grăsimi și 5 biscuiţi din cereale integrale

Prânz:

  • 240 mililitri supă de linte
  • 130 grame salată cu 30 grame ton sau curcan tăiat cubuleţe şi 5 mililitri ulei de măsline cu suc de lămâie sau oţet balsamic
  • Ceai de plante neîndulcit cu băţ de scorţişoară

Gustare: un fruct proaspăt (banană sau măr), fructe de pădure sau un iaurt grecesc cu un conținut de grăsime.

Cină:

  • Burger vegetal acoperit cu 2 felii de avocado
  • Salată de spanac: 200 grame spanac baby, ¼ ceapă roşie tocată, ¼ felii de mandarină şi 5 grame ulei de măsline cu oţet balsamic
  • Apă cu feii de lămâie, portocală sau lime

Valori nutriţionale: 1,277 calorii, 86 g proteine, 173 g carbohidraţi, 34 g fibre, 32 g grăsimi, 5 g grăsimi saturate, 1,577 mg sodiu, 38 mg colesterol

Voi aveţi propria dietă de detoxifiere?


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

Crab de zăpadă cu orez negru la oala Fissler, seria Paris

Această reţetă este plină de condimente aromate, am putea spune chiar afrodisiacă. Originar din China, orezul negru este foarte aromat, fiind cunoscut pentru atributele sale afrodisiace. În China antică, era consumat doar de către nobili, drept pentru care a fost denumit şi “orezul interzis”,“orezul longevității” sau “mâncarea nemuritorilor”. Pe de altă parte, crabul este preparat în bucătăriile din întreaga lume şi este apreciat pentru gustul său duce şi delicat. Combinaţia dintre crab şi orezul negru ne oferă una dintre cele mai gustoase reţete de detoxifiere.

Porţii: 4

INGREDIENTE:
  • 260 grame orez negru fiert
  • 15 grame coajă de lămâie
  • 15 grame sos harissa
  • 15 mililitri ulei de măsline
  • 2 bucăţi praz, tăiate subțire
  • 32 grame pătrunjel proaspăt tocat fin
  • 1.5 grame sare de mare
  • 1.5 grame piper
  • 8 gheare de crab proaspete
  • 60 grame iaurt grecesc

 oala_inox_fissler
MOD DE PREPARARE:
1. Preparaţi ghearele de crab în oala Fissler, seria Paris, în apă clocotită, timp de 2-3 minute sau până devin roz și bine făcute. Scurgeţi apa şi lăsaţi deoparte ghearele de crab.

2. Într-un castron mare, combinați toate ingredientele, cu excepția ghearelor de crab; agitaţi-le ușor pentru a le amesteca.

3. Transferaţi  amestecul de orez în patru castroane şi puneți câte două gheare crab în fiecare dintre ele.

4. Serviți cald cu câte 15 grame de iaurt la fiecare porţie.


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

marți, 2 ianuarie 2018

Avantajele folosirii bolului de salată

V-aţi întrebat vreodată dacă merită să investiţi într-un bol de salată sau, cum i se mai spune, salatieră? Ori este un simplu vas pe care îl puteţi înlocui cu oricare altul atunci când aveţi poftă de un prânz sănătos şi cu puţine calorii? În acest articol, vă prezentăm importanţa unui astfel de vas şi veţi face cunoştinţă cu cele mai apreciate boluri de salată. Aţi putea fi suprinşi să aflaţi că bolul de salată nu are numai o utilitate culinară, ci şi una distractivă.


Realizate în mod obișnuit ca nişte castroane rotunde şi mari, cu părţile laterale puţin mai oblice decât bolurile simple, aceste piese de bucătărie sunt concepute pentru a menține un volum considerabil de verdețuri. Cel mai adesea produse din porţelan, ceramică, lemn, sticlă, plastic sau oțel inoxidabil, bolurile tradiţionale de salată oferă suficient spațiu, astfel încât verdeţurile și alte ingrediente de salată să poată fi amestecate și tăiate şi pentru a putea fi acoperite uşor, în întregime, cu dressing. 

Porţelanul – emblema Chinei
Unele dintre cele mai căutate boluri de salată sunt cele fabricate din porţelan. Brandul Nava este recunoscut pentru porţelanul de calitate al produselor, acesta fiind emblema Chinei. Dacă sunt adepţii produselor rezistente şi care nu prezintă un pericol pentru sănătate, v-aţi putea îndrepta, cu încredere, spre produsele Nava.  Ele sunt rezistente la atacurile substanţelor chimice şi la şocurile termice.

RECOMANDĂRI

Bol adânc pentru salată Nava, porţelan, diametru 23,8 cm, seria Carreaux

 Bol adanc pentru salata Nava, portelan, diametru 23,8 cm, seria Carreaux

Set pentru salată Nava, 3 piese, fibre din bambus, seria Eco

 Set pentru salata Nava, 3 piese, fibre din bambus, seria Eco

Bol pentru salată Nava, porţelan, diametru 29 cm, seria Carreaux

 Bol pentru salata Nava, portelan, diametru 29 cm, seria Carreaux

Bolurile de salată Emile Henry şi tehnologia de înaltă calitate
Când ne dorim un bol de salată superior calitativ, suntem tentaţi să ne gândim la Emile Henry. Cine nu a auzit, în zilele noastre de acest nume măreţ? Pentru cei care nu deţin suficiente informaţii, am pregătit nişte date care să ofere o perspectivă mai largă. Emile Henry este o companie franceză cu tradiţie care produce vase de bucătărie de înaltă calitate. Dezvoltată în 1850 şi transmisă de tată în fiu, compania a devenit, treptat un brand recunoscut în peste 50 de ţări, iar în 2002 a primit certificatul internaţional de calitate ISO 9001.
Produsele Emile Henry nu se ciobesc şi nici nu se sparg prea uşor. Totodată, sunt foarte simplu de curăţat, putând fi introduse şi în maşina de spălat vase. Nu conţin plumb sau cadmiu, iar procesul de fabricaţie este în conformitate cu legea California Proposition 65, potrivit căreia trebuie evitată expunerea la substanţe chimice toxice. Prin urmare, toate produsele sunt sigure pentru alimente, iar vasele nu se decolorează cu trecerea timpului.
Datorită tehnologiei Ceradon dezvoltată în laboratoarele Emile Henry, vasele se pot pune direct din frigider in cuptor, acestea rezistând la temperaturi de până la 270 de grade Celsius.
Bolurile pentru salată Emile Henry sunt ideale pentru prepararea şi servirea rapidă a salatei. Ceramica HR (High Rsitance) din care sunt fabricate a fost dezvoltată în laboratoarele Emile Henry şi rezistă la temperaturi de până la 270 de grade Celsius, aceasta distribuind căldura uniform pe toată suprafaţa vasului. Emailul folosit la finisarea bolului de salată îl protejează de zgârieturi și ciobiri, astfel încât puteţi tăia alimentele direct în vas, fără a-l zgâria. În plus, îl puteţi curăţa fără griji în maşina de spălat vase. 

RECOMANDĂRI

Bol salată 22cm/1,3 L - Emile Henry

 Bol salata 22cm/1,3 L - Emile Henry

Bol salată 28 cm/3,2L - Emile Henry

 Bol salata 28 cm/3,2L - Emile Henry

Bol salată 28 cm/3,2L - Emile Henry

 Bol salata 28 cm/3,2L - Emile Henry

Bol salată 28 cm/3,2L - Emile Henry

 Bol salata 28 cm/3,2L - Emile Henry

Bol salată 28 cm/3,2L - Emile Henry

 Bol salata 28 cm/3,2L - Emile Henry
Bolurile de salată din bambus, mai sănătoase, mai rezistente
Mai puţin cunoscute la noi în ţară, dar cu recomandări excelente în privinţa materialului din care sunt fabricate, bolurile de salată din bambus reprezintă încă o alegere bună pentru bucătăria voastră. Bambusul este un material cu o duritate ridicată, acesta fiind, potrivit unor studii, cu 20% mai dur decât stejarul roşu. Bolurile produse din alte tipuri de lemn necesită o îngrijire specială.  Trebuie curăţate cu un detergent slab şi nu este recomandat să le înmuiaţi în apă. Trebuie bine clătite şi uscate, pentru a nu se deteriora şi nu pot fi curăţate în maşina de spălat vase. Apoi trebuie unse cu un strat de ulei mineral, cu ajutorul unui prosop de hârtie şi lăsate să se înmoaie, peste noapte. Procesul se repetă ori de câte ori lemnul capătă o nuanţă întunecată. Dacă nu vreţi să aveţi parte de toată această bătaie de cap, cea mai bună alegere este lemnul de bambus. La fel ca cele din lemn obişnuit dar ceva mai practic – după cum, probabil, v-aţi convins -, bolurile pentru salată din bambus nu interacţionează chimic cu alimentele. Din acest motiv, vasele fabricate din materiale naturale sunt mai sănătoase. Totodată, ele nu absorb petele sau mirosul.
Bolul de salată trebuie curăţat imediat după utilizare iar, cu excepţia bolului de lemn, aceste vase trebuie spălate cu o cantitate minimă de apă și detergent, astfel încât să nu dăuneze suprafeței vasului. Uscați imediat vasul spălat și lăsați-l la aer pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a îl pune în dulap.

RECOMANDARE

 Set pentru salata Nava, 3 piese, fibre din bambus, seria Eco
Salatiera – cel mai râvnit premiu
 salatiera_argint

Poate mulţi dintre voi sunteţi familiarizaţi cu modalităţile de utilizare ale unui bol de salată. Dar el nu este doar un simplu vas de bucătărie, gata să primească amestecul de legume şi verdeţuri proaspete. Când vine vorba de concursuri sportive, vasul de salată capătă un rol istoric. Pasionaţii de sport ştiu că, cel mai râvnit premiu în competiţiile de tenis este o... salatieră. Totul a început în 1899, când un tânăr pe nume Dwight Filley Davis, student la Harvard, a câștigat campionatul de tenis pe universitate. Simțind că poate mai mult, a plecat spre Coasta de Vest, pentru a concura cu unii dintre cei mai buni jucători ai Californiei. Pentru a duce competiţia la următorul nivel, Davis a investit aproximativ 1.000 de dolari pentru realizarea unui trofeu elegant, din argint, de 33 cm înălțime și 45 cm în diametru. La 9 februarie 1900, cupa Davis a fost oficializată și avea să devină simbolul unei competiții care durează de peste un secol. Astăzi, este cunoscută şi sub numele de „Salatiera de argint”.

Bol de salată pentru distracţie garantată

Atunci când nu îl folosiţi la prepararea salatei, bolul pentru salată se poate transforma într-o unealtă plăcută de distracţie cu care veţi da lovitura garantat. Când petreceţi momente de relaxare cu familia sau prietenii, cereţi ficărui participant la jocul vostru să scrie, pe o bucată de hârtie, un singur cuvânt care să desemneze oameni, locuri sau lucruri. Acesta ar putea fi numele sau prenumele unei persoane faimoase, un oraș de vizitat, un film sau chiar o mâncare preferată. Adunaţi toate hârtiile și puneți-le într-un bol de salată. Împărţiţi-vă în două echipe. Jocul cuprind trei runde şi fiecare este jucată într-un mod similar. Pentru început, o persoană din prima echipă alege un cuvânt din castronul de salată și coechipierii săi încearcă să ghicească cuvântul. Odată ce cuvântul este ghicit, același jucător extrage, rapid, un alt cuvânt din castron, pe care colegii lui trebuie să îl ghicească. El continuă să aleagă cuvintele timp de un minut, cât durează prima rundă (aveți nevoie de un cronometru). După un minut, dați echipei un punct pentru fiecare cuvânt corect care a fost ghicit. Odată ce prima echipă termină, continuă a doua echipă, până când toate cuvintele din castronul de salată sunt ghicite.

Runda întâi: indicii verbale
Jucătorul alege un cuvânt din castron și îl descrie coechipierilor, fără să spună cuvântul real. Odată ce cuvântul este corect ghicit, el poate selecta un alt cuvânt din castron care trebuie ghicit de colegii săi. El continuă să extragă, descriind fiecare cuvânt pe care colegii trebuie să îl ghicească, până la finalul rundei.

Runda a doua: șarade
În următoarea rundă, jucătorul alege un cuvânt din bolul de salată, pe care trebuie să îl mimeze. Odată ce a fost ghicit, el alege un nou cuvânt și continuă până când runda de un minut se termină.

Runda trei: indiciu pentru un singur cuvânt
În această ultimă rundă, un jucător alege un cuvânt din castron și oferă un indiciu pentru a-și ajuta colegii să ghicească cuvântul corect. Câștigă echipa cu cele mai multe puncte după cele trei runde.

După cum puteţi constata, un simplu bol de salată poate fi folosit în nenumărate moduri, atât pentru plăceri culinare, cât şi pentru amuzament. Nu întâmplător este şi un important premiu în concursurile sportive.

Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)