Nu mai este un secret pentru nimeni că oalele sub presiune sunt una dintre cele mai inteligente invenţii ale vremurilor moderne. Poate cel mai mare avantaj atunci când gătim în acest tip de vas este economia de timp. Pe piaţă există câţiva producători de oale sub presiune, însă nu toţi se pot lăuda cu eticheta de brand.
Tot mai mulţi aud despre Fissler. Premiile şi inovaţiile aduse de acest brand în întreaga lume au zguduit, din temelii, lumea pasionaţilor de artă culinară.
Vasele de bucătărie Fissler au un design elegant, spre satisfacţia clienţilor din întreaga lume. De fapt, designul şi gradul lor de funcţionalitate sunt destinate să mulţumească şi cele mai exigente gusturi.
Dacă, până acum, gătitul la presiune distrugea vitaminele şi mineralele din alimente, în prezent există modele care necesită o cantitate mai mică de apă şi cu care puteţi găti mult mai rapid, păstrând valorile nutriţionale ale alimentelor. Un astfel de model este Fissler VitaQuick.
Cu un design modern, durabilă în timp şi uşor de depozitat, oala sub presiune Fissler VitaQuick nu emite sunetele create de „suratele” lor mai clasice, iar mirosurile nu sunt eliberate, deoarece valva de siguranţă este închisă ermetic, odată cu eliberarea oxigenului din interior.
Dacă aveţi în bucătărie vase Fissler sau dacă plănuiţi să le achiziţionaţi, iată ce trebuie să ştiţi.
Garnitura
Fiecare oală sub presiune este prevăzută cu o garnitură de cauciuc supusă, după cum este fiesc, unei uzuri naturale. De aceea, aceasta trebuie să fie înlocuită după aproximativ 400 de utilizări sau, cel târziu, după doi ani. Acestea sunt disponibile, în diferite mărimi, în magazinul nostru.
Curăţarea vasului
Când vrem să curăţăm oala sub presiune Fissler, se recomandă ca supapa principală de control, mânerul capacului și garnitura din cauciuc să fie curățate manual. Doar oala și capacul pot fi curăţate în mașina de spălat vase.
Ne indică cele mai bune setări
Spre deosebire de afișajele de gătit convenționale, oala Fissler indică momentul potrivit de reducere a căldurii şi ne anunţă când nivelul de gătire a fost atins. Oala sub presiune Fissler este atât de deşteaptă încât ne arată și când temperatura din vas este prea mare, indiferent de setarea pe care o selectăm. Dacă la oalele clasice sub presiune suntem confuzi în privinţa momentului în care trebuie să începem să măsurăm timpul de gătire, la oala Fissler ştim precis că acesta începe imediat ce este atinsă setarea pe care am selectat-o, adică atunci când inelul verde devine vizibil.
Reglează temperatura automat
Oala sub presiune Fissler reglează automat temperatura. Dacă aceasta depăşeşte 110 grade Celsius, afișajul devine roșu, iar supapa de gătit începe să elibereze aburul.
Permite decongelarea alimentelor
Oala Fissler dispune de accesorii care vă permit să decongelaţi alimentele sau să gătiţi mai multe feluri de mâncare simultan, în timp ce capacul suplimentar vă permite să utilizaţi oala sub presiune ca o oală normală de gătit sau ca tigaie.
Mărimea oalei de care aveţi nevoie
Dacă vă întrebaţi care este mărimea oalei de care aveţi nevoie, Fissler vă recomandă:
• 1–2 persoane >2.5 litri
• 2–3 persoane >3.5 l / 4.5 litri
• 3–4 persoane >6.0 litri
• 4–5 persoane >8.0 litri
• 5+ persoane >10.0 litri
Caracteristici automate de siguranță
Denumirea de „oală sub presiune” ar putea să ne provoace temeri. La un moment dat, cu toţii ne-am întrebat dacă un astfel de vas, sub presiune, ar putea putea, literalmente, să explodeze. Evident, o astfel de oală funcționează cu presiune, dar nu mai este nevoie să ne îngrijorăm, deoarece vasele moderne de la Fissler au diverse caracteristici de siguranță care funcționează complet automat. De exemplu, presiunea poate apărea numai atunci când aragazul este bine închis. În plus, aceasta este limitată automat, iar recipientul poate fi deschis numai după ce presiunea a fost complet eliminată. Cel mai important lucru pe care trebuie să vi-l amintiți este să curățați vasul în mod regulat și să-l păstrați așa cum este indicat în broșura de instrucțiuni.
Îndepărtarea petelor
Din cauza anumitor substanţe chimice sau a folosirii oalelor sub presiune fără a ţine cont de indicaţii, pot apărea, uneori, pete. În general, acestea sunt decolorări care rezultă din faptul că substanțele din apă sunt absorbite în pelicula pasivă a oțelului inoxidabil. Soluţiile de curăţare care conțin o cantitate mare de silicați și fosfați pot produce, de asemenea, astfel de decolorări asupra oțelului inoxidabil. Pe de altă parte, adăugarea de sare în apa care nu a ajuns încă la fierbere poate produce depozite de cristale de sare care se depun la baza vasului. Sarea reacționează apoi cu oțelul inoxidabil, formând acele depuneri sub formă de mici pete albe. De asemenea, dacă sunt plasate pe o sursă de căldură foarte fierbinte, vasele din oțel inoxidabil se pot decolora. Aceste decolorări pot fi îndepărtate cu ușurință cu ajutorul soluției de curățat de la Fissler, special conceput pentru oțelul inoxidabil. Cu ajutorul acestei loţiuni, puteţi îndepărta cu uşurinţă şi fără zgârieturi petele de grăsime şi de arsuri. Este indicat să o lăsaţi să acţioneze, după care, cu un material moale, curăţaţi oala, o clătiţi şi o ştergeţi cu o cârpă uscată.
Accesoriile oalelor sub presiune
Oalele sub presiune Fissler sunt însoţite de anumite accesorii pe care le puteţi achiziţiona din magazinul nostru online – www.megaplus.ro. De exemplu, vasul perforat cu trepied pentru oale sub presiune poate fi folosit atunci când vreţi să gătiţi alimentele separat sau în aceeaşi oală, precum şi pentru gătitul cu aburi în oala sub presiune. Foarte utile sunt şi capacele din sticlă termorezistentă sau din inox de cea mai bună calitate, de diferite mărimi, pe care le puteţi folosi atât la oalele sub presiune, precum şi la orice tip de oală de la Fissler, acestea fiind fabricate în Germania. Aveţi grijă să nu răciţi capacele din sticlă sub jetul de apă rece!
Ce vă recomandăm înainte de a folosi pentru prima dată vasele din oţel inoxidabil de la Fissler
Curăţaţi bine vasele în apă clocotită.
Evitați supraîncălzirea.
Nu încălziţi niciodată vasele goale sau cu ulei în ele, la foc mare, mai mult de cinci minute. Supraîncălzirea poate deteriora baza oalei, care va căpăta o culoare aurie, iar vasul îşi va pierde proprietăţile antiaderente. Dacă, totuşi, se întâmplă acest lucru, nu îndepărtaţi niciodată oala de sursa de căldură, altfel puteți risca să vă ardeți. Opriți căldura și lăsați vasul să se răcească.
Aveţi grijă la mânerele din oţel inoxidabil
Vasele de gătit cu mânere din oţel inoxidabil sunt potrivite pentru a le folosi pe aragaz şi în cuptor.
Protejaţi vasul
Nu tăiaţi alimentele în oala de gătit şi nu folosiţi ustensile ascuţite sau din metal pentru amestecarea mâncărurilor. Folosiţi, în schimb, doar accesorii fabricate din plastic sau lemn.
Pentru siguranţă
Pentru a evita riscul arsurilor, atunci când gătiţi în baie de ulei, folosiţi întotdeauna o oală înaltă, pe care să o umpleţi cu ulei doar pe jumătate. Nu folosiţi capac şi nu o supraîncălziţi oala. Temperatura maximă pentru ulei este 200 de grade Celsius.
Gătitul cu sare
Nu adăugați sare în apa rece. În schimb, așteptați ca apa să fiarbă și apoi amestecați sarea în apă. În caz contrar, pot apărea concentrații foarte mari de sare în partea inferioară a vasului, ceea ce poate provoca petele de coroziune la baza oalei. Desigur, astfel de pete apărute pe oțelul inoxidabil nu afectează performanțele vasului, însă îi ştirbesc din frumuseţe. În plus, sunt dificil de îndepărtat.
V-ar mai putea interesa următoarele articole:
Cum să alegem vasele pentru gătit potrivite
Oala sub presiune, un mod rapid și sănătos de a găti
7 motive pentru care să alegem produsele din oţel inoxidabil
Produsele inovatoare Fissler – calitate germană pentru pasionații de gust
Dacă aveţi sugestii pentru noi, am aprecia să ne lăsaţi un comentariu, mai jos.
Vă puteţi abona la Newsletter, pentru reţete, informaţii utile şi promoţii.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
V-ar mai putea interesa următoarele articole:
Cum să alegem vasele pentru gătit potrivite
Oala sub presiune, un mod rapid și sănătos de a găti
7 motive pentru care să alegem produsele din oţel inoxidabil
Produsele inovatoare Fissler – calitate germană pentru pasionații de gust
Dacă aveţi sugestii pentru noi, am aprecia să ne lăsaţi un comentariu, mai jos.
Vă puteţi abona la Newsletter, pentru reţete, informaţii utile şi promoţii.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)