joi, 27 iulie 2017

Reţetă de tort Blue Velvet

Tortul Blue Velvet sau, în traducere, Catifea Albastră, este un tort american tradiţional cu textură catifelată şi are acelaşi gust ca Red Velvet, însă o aromă de care vă veţi aminti multă vreme. Dacă vreţi să faceţi impresie bună la un eveniment festiv, acesta este tortul potrivit. Deşi nu este tocmai uşor de preparat, aspectul pretenţios şi glazura sofisticată merită tot efortul.

Timp de preparare: 45 minute
Porţii: 12

INGREDIENTE BLAT:
  • 250 g făină ( 2 pahare normale, de apă)
  • ½ linguriţă de sare
  • 2 linguri cacao (doar 1 lingură dacă ingredientul colorează intens)
  • 120 g unt la temperatura camerei
  • 300 g zahăr
  • 2 ouă
  • 1 lingură esență de vanilie 
  • 240 ml lapte bătut
  • 3 linguri colorant albastru lichid
  • 1 linguriță de oțet de mere 
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de copt

INGREDIENTE CREMĂ:
  • 250 g cremă de brânză (Philadephia sau Hochland)
  • 250 g mascarpone (1 cutie)
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 120 g zahăr pudră
  • 400 ml frișcă lichidă

MOD DE PREPARARE BLAT:
Pentru a prepara tortul mai rapid, anumite ingrediente (untul, brânza mascarpone şi crema de brânză) trebuie să fie la temperatura camerei. 

1. Într-un bol mare, amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul stins cu o linguriță de oțet, sarea și praful de cacao.

2. Într-un alt vas, amestecăm untul circa două minute, apoi adăugăm zahărul și mai amestecăm încă două minute.

3. Peste mixtura de zahăr cu unt se adaugă cele două ouă, un praf de sare și vanilia, amestecându-le până devin o cremă.

4. Amestecăm, într-un recipient, laptele bătut cu colorantul albastru.

5. Dupa omogenizare, adăugăm, puțin câte puțin, laptele colorat peste făină.

6. Aluatul rezultat îl împărțim în două părți egale și îl turnăm în două tăvi de copt identice pentru tort. 

7. Dacă nu aveți două tăvi, puteți coace blaturile pe rând. Acest lucru ar necesita, însă, mai mult timp, deci ar fi preferabil să vă achiziționați două tăvi de tort.

8. Aluatul se dă la cuptorul încins, în prealabil, la 175 de grade, pentru aproximativ 30 de minute sau până când scobitoarea iese curată. Aflați cum se face testul scobitorii din articolul 6 sfaturi pentru un blat de tort pufos

9. După ce s-au copt, scoatem blaturile din tăvi și după ce s-au răcit de tot, le învelim în folie de plastic sau de aluminiu și le dăm la congelator pentru 45 de minute, înainte de a le tăia în două. În acest mod, nu se vor sfărâma. 

Nu aruncați firimiturile rezultate din tăierea sau egalarea blaturilor! Puneți-le deoparte pentru că vor fi necesare la ornarea finală a tortului.

MOD DE PREPARARE CREMĂ:
1. Într-un alt vas amestecăm cu mixerul crema de brânză și mascarpone, până se obține o cremă moale și fină. 

2. Se adaugă vanilia, precum și zahărul pudră și amestecăm din nou până la încorporarea completă.

3. Batem frișca, ținută în prealabil la rece și o adăugăm treptat la crema de brânză. Nu amestecați cu mixerul frișca și brânza, ci ușor, cu o lingură, pentru a rămâne pufoasă. Dăm crema la frigider până se întărește bine (cam 30 de minute - o oră).

ASAMBLARE:
1. Umplem cu cremă blaturile tăiate. 

2. Tortul rezultat îl îmbrăcăm în cremă și îl ornăm cu bucățelele de blat fărâmițat pe care le-am pus deoparte. 

3. Se dă la frigider pentru minim trei ore și se servește ca atare.


Niciun comentariu: