1. Siguranța înainte de toate
Înainte de a pune capacul, asigurați-vă că ați montat, în prealabil, garnitura de cauciuc. Dacă aburul se strecoară pe lângă capac, primul lucru pe care îl aveți de verificat este garnitura.
2. Nu umpleți mai mult de jumătate de oală cu lichid.
Gătitul sub presiune necesită, întotdeauna, mai puțin lichid decât metodele convenționale, deoarece procesul de evaporare este mai redus. Așadar, puteți folosi mai mult lichid decât se recomandă într-o rețetă de gătit sub presiune, dar niciodată mai puțin. Dacă, la final, rămâneți cu o cantitate mai mare de lichid în oală, lăsați vasul, neacoperit, pe foc, până în momentu când obțineți consistența dorită.
3. Nu umpleți oala sub presiune cu prea multe ingrediente și nu le înghesuiți exagerat de mult.
Pentru a folosi eficient oala sub presiune și pentru o mâncare gustoasă, folosiți aproximativ două treimi din vas. În caz contrar, este posibil să activați valvele de siguranță.
4. Reduceți timpul de gătit la jumătate.
Atunci când gătiți pentru prima dată într-o oală sub presiune și nu știți exact ce aveți de făcut, este indicat să reduceți timpul de gătit la jumătate. Dacă, la final, alimentele nu vor fi preparate, puteți prelungi timpul de gătit. Însă o mâncare arsă este iremediabil compromisă. Nu vă îngrijorați! Pe măsură ce veți folosi oala sub presiune gătind tot mai multe feluri de mâncare, vă veți familiariza rapid cu timpii de preparare.
5. Atenție la timpii de preparare!
După cum se știe, datorită aburului emanat în timpul gătitului, care este mai fierbinte decât apa fiartă, timpul de preparare este redus cu cel puțin 25%. Din acest motiv, este indicat să începeți să gătiți la temperatură înaltă, iar când oala ajunge la presiune, setați căldura la minim. Astfel, veți menține aceeași presiune, împiedicând-o să crească. Dacă, însă, presiunea începe să scadă, creșteți temperatura, treptat.
6. Utilizați un timer electronic
Atunci când gătiți în oala sub presiune, tot secretul constă în timpul de preparare. Odată ce ați redus presiunea potrivit recomandărilor din rețetă, setați un timer electronic, pentru a măsura timpul de gătit recomandat. Pentru oalele sub presiune Fissler VitaVit Premium și Fissler VitaVit Edition, vă recomandăm să utilizați timerul electronic Fissler VitaControl. Acesta redă semnale optice și acustice, anunțându-vă temperatura și timpul de fierbere. Îl puteți atașa la valva oalei sub presiune cu un simplu clic.
Când folosiți timerul electronic, aveți în vedere următoarele:
- Timpii de preparare sunt aproximativi și trebuie subevaluați.
- Este mai bine să nu gătiți complet o mâncare decât să o ardeți.
- Dacă o mâncare necesită mai mult timp de preparare, lăsați-o sub presiune 1 – 5 minute.
- Cu cât sunt mai tari ingredientele, cu atât timpul de preparare este mai lung.
7. Tăiați ingredientele în bucăți egale.
Pentru a prepara ingredientele uniform, tăiați-le în bucăți egale. Bucățile mari de carne, de exemplu, și cele cu oase necesită un timp mai lung de preparare.
Probabil, pe parcurs, va trebui să opriți activitatea și să o reluați ulterior. De exemplu, atunci când aveți de gătit, în aceeași oală, alimente care necesită timpi diferiți de preparare. În acest caz, începeți să gătiți carnea și lăsați-o la foc jumătate din timpul total de gătit. Apoi eliberați presiunea și adăugați cartofii, care necesită două treimi din timpul recomandat de preparare. La final, adăugați și legumele care au nevoie de cel mai puțin timp de gătire. Este un procedeu necesar dacă doriți să păstrați textura și savoarea ingredientelor.
Probabil, pe parcurs, va trebui să opriți activitatea și să o reluați ulterior. De exemplu, atunci când aveți de gătit, în aceeași oală, alimente care necesită timpi diferiți de preparare. În acest caz, începeți să gătiți carnea și lăsați-o la foc jumătate din timpul total de gătit. Apoi eliberați presiunea și adăugați cartofii, care necesită două treimi din timpul recomandat de preparare. La final, adăugați și legumele care au nevoie de cel mai puțin timp de gătire. Este un procedeu necesar dacă doriți să păstrați textura și savoarea ingredientelor.
Cum eliberați presiunea în mod natural
Atunci când gătiți bucăți mari sau prea tari de carne, îndepărtați oala sub presiune de sursa de căldură și lăsați presiunea să se disipe natural, pe măsură ce oala se răcește. Acest lucru poate dura până la 30 de minute.
Cum eliberați presiunea rapid
Această metodă este indicată atunci când gătiți alimente moi, care se prepară mai rapid. Cea mai simplă soluție, în acest caz, este să mutați oala sub presiune de pe aragaz direct sub jetul de apă rece. Lăsați apa să curgă pe oală și pe capac până când toată presiune este eliberată. Acest lucru ar trebui să dureze mai puțin de un minut. Atenție! Dacă folosiți o oală sub presiune electrică, nu o introduceți în apă rece!
8. Cum obțineți o carne suculentă și fragedă
Iar dacă vreți să aveți parte de o carne suculentă și fragedă, trebuie să aveți în vedere câteva detalii. Carnea este suculentă atunci când păstrează, în interior, destulă umezeală. Urmând un fir logic, un timp de preparare mai lung înseamnă mai puțină umezeală. De asemenea, grăsimea contribuie la obținerea unor cărnuri suculente. Deci ați putea avea șanse mari de reușită atunci când gătiți ceafă de porc la oala sub presiune.
Cât pentru frăgezime, trebuie să aveți în vedere nivelul de stres și vârsta animalului, precum și prospețimea cărnii. În plus, cu cât veți prepara carnea într-un mediu mai umed, cu atât va fi mai fragedă.
Iar dacă vreți să aveți parte de o carne suculentă și fragedă, trebuie să aveți în vedere câteva detalii. Carnea este suculentă atunci când păstrează, în interior, destulă umezeală. Urmând un fir logic, un timp de preparare mai lung înseamnă mai puțină umezeală. De asemenea, grăsimea contribuie la obținerea unor cărnuri suculente. Deci ați putea avea șanse mari de reușită atunci când gătiți ceafă de porc la oala sub presiune.
Cât pentru frăgezime, trebuie să aveți în vedere nivelul de stres și vârsta animalului, precum și prospețimea cărnii. În plus, cu cât veți prepara carnea într-un mediu mai umed, cu atât va fi mai fragedă.
9. Cum rumeniți carnea în oala sub presiune
Atunci când vă propuneți să rumenii carnea, nu o tăiați în bucăți.
Așteptați până când oala sub presiune este fierbinte.
Înainte de a rumeni carnea, asezonați-o cu sare kosher și piper negru, pe ambele părți.
Turnați uleiul preferat în oală și adăugați carnea. Nu o întoarceți decât atunci când s-a rumenit pe o parte. Acest lucru durează între trei și zece minute.
După ce ați rumenit carnea, puneți-o separat, într-un castron, și folosiți o lingură de lemn pentru a dezlipi bucățile rumenite de carne rămase la baza oalei, dar nu înainte de a turna în vas lichide reci precum apă, zeamă de pui, vin sau oțet. la final, gătiți ingredientele sub presiune. Toate acestea vor adăuga sosului o aromă intensă.
Atunci când vă propuneți să rumenii carnea, nu o tăiați în bucăți.
Așteptați până când oala sub presiune este fierbinte.
Înainte de a rumeni carnea, asezonați-o cu sare kosher și piper negru, pe ambele părți.
Turnați uleiul preferat în oală și adăugați carnea. Nu o întoarceți decât atunci când s-a rumenit pe o parte. Acest lucru durează între trei și zece minute.
După ce ați rumenit carnea, puneți-o separat, într-un castron, și folosiți o lingură de lemn pentru a dezlipi bucățile rumenite de carne rămase la baza oalei, dar nu înainte de a turna în vas lichide reci precum apă, zeamă de pui, vin sau oțet. la final, gătiți ingredientele sub presiune. Toate acestea vor adăuga sosului o aromă intensă.
10. Adaptați rețetele favorite la prepararea sub presiune
Chiar dacă oala sub presiune este cea mai potrivită pentru prepararea alimentelor care necesită un timp de gătire mai îndelungat, în acest recipient puteți găti aproape orice fel de mâncare. Iată câteva sugestii pentru a putea adapta rețetele convenționale favorite la gătitul sub presiune.
Chiar dacă oala sub presiune este cea mai potrivită pentru prepararea alimentelor care necesită un timp de gătire mai îndelungat, în acest recipient puteți găti aproape orice fel de mâncare. Iată câteva sugestii pentru a putea adapta rețetele convenționale favorite la gătitul sub presiune.
- Preparați ingredientele așa cum este menționat în rețeta originală.
- Asigurați-vă că utilizați suficient lichid pentru producerea aburului.
- Încercați să ajustați pentru oala sub presiune ingredientele și timpul de preparare al unei rețete convenționale.
- Reduceți timpul de gătire cu cel puțin 25% și maxim 50%.
- Amintiți-vă că puteți, întotdeauna, să reveniți și să prelungiți timpul de preparare, dacă acest lucru este necesar, în timp ce mâncarea arsă nu poate fi salvată!
Dacă doriți siguranță și confort în timp ce gătiți la oala sub presiune, vă recomandăm următoarele produse:
Oală sub presiune Fissler VitaVit Comfort, capacitate 3.5 litri, diametru 22 cm, inducție
Oală sub presiune Fissler VitaVit Comfort, capacitate 8.0 litri, diametru 26 cm, inducție
Oală sub presiune Fissler VitaVit Edition, capacitate 6 Litri, diametru 22 cm, inducție
Set oală + tigaie sub presiune Fissler VitaVit Premium, capacitate 6 + 2.5 Litri, diametru 22 cm, accesoriu aburi, inducție
Set oală + tigaie sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 + 2.5 Litri, diametru 22 cm, inducție
Oală sub presiune inox Kinghoff Platinum, capacitate 5 litri, inducție
Vas cu trepied pentru oale sub presiune Fissler
Acest accesoriu pentru oalele sub presiune Fissler poate fi folosit la prepararea mâncărurilor cu sos, pentru gătitul alimentelor separat, în aceeași oală, sau pentru dezghețarea rapidă, cu ajutorul oalei sub presiune.
Cum gătim în oala sub presiune pe inducţie
Oala sub presiune, un mod rapid și sănătos de a găti
Oala sub presiune Fissler – cea mai utilă inovaţie pentru bucătărie
Produsele inovatoare Fissler – calitate germană pentru pasionații de gust
Reţetă mongoleză de vită la oala sub presiune
Tocană de pui cu fasole și coriandru gătită la oala sub presiune Fissler VitaVit Edition
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu