Probabil aţi auzit că nu puteţi folosi oala sub presiune atunci când gătiţi pe o plită cu inducţie. Fals! Într-adevăr, unele oale sub presiune nu funcţionează pe inducţie, dar dacă aveţi oala potrivită, va funcţiona de minune!
Gătitul sub presiune pe gaz sau pe un aparat electric presupune transferul de căldură la baza oalei și pe părțile laterale ale acesteia, eventual, în alimentele din interior. În schimb, când gătim prin inducție, se încălzeşte doar baza oalei care se transformă într-o adevărată sursă de căldură, pentru a găti mâncarea. Deci, a găti la plita cu inducţie este o idee bună. Reglajele sunt mici și, în afară de aceasta, alimentarea prin inducție transferă vasului 90% din cantitatea de energie (spre deosebire de un aragaz electric care transferă numai 47%). Aşadar, alegerea unei plite cu inducție vă transformă bucătăria într-o uzină de economisire a energiei!
Mai mult, pe plita cu inducţie apa fierbe de două ori mai repede în oala sub presiune decât pe un aragaz obişnuit.
Nu preîncălziţi vasul!
Când este vorba de sursele de căldură bazate pe gaz, puteţi preîncălzi baza oalei sub presiune la flacără scăzută, în timp ce pregătiţi ingredientele. La plitele cu inducţie, însă, vă poate provoca pagube precum arderea alimentelor sau a uleiului. Deci nu preîncălziţi plita! Suprafaţa de gătit se înfierbântă rapid şi puteţi începe să sotaţi în maxim 15 secunde. Tocaţi mai întâi alimentele, apoi porniţi plita chiar înainte de a turna uleiul.
Nu gătiţi în oala sub presiune la foc mare!
Dacă respectaţi vechile recomandări cu privire la utilizarea oalei sub presiune la foc mare, se vor întâmpla următoarele:
Oala va ajunge la presiune în aproximativ patru minute.
Sosul de roşii se va arde şi se va lipi de baza vasului.
Mâncarea nu va fi gătită suficient.
Oala sub presiune nu va avea timp să elimine tot aerul şi va prepara mâncarea la o temperatură mai scăzută.
Cum este recomandat să procedaţi:
Lăsaţi vasul de gătit la foc mediu pentru a compensa presiunea scăzută şi timpul mai scurt de expunere la presiune.
Nu plecaţi de lângă plită după ce aţi ajustat-o!
În acest moment, căldura instantanee a plitei cu inducţie face un deserviciu oalei sub presiune. Deşi este posibil ca oala să fi ajuns la punctul de presiune, părțile laterale se află încă la o temperatură mai scăzută decât baza de vasului. Căldura de la baza vasului nu este suficientă pentru a menţine alimentele la fiert, pentru a menţine presiunea şi căldura întregului vas la cote ridicate. Prin urmare, presiunea internă va scădea rapid.
Ce aveţi de făcut este să rămâneţi lângă plită în primele cinci minute de presiune, în cazul oalelor foarte pline sau foarte largi.
Utilizaţi funcţia temporizatorului plitei cu inducţie pentru a seta timpul de gătit, astfel încât dispozitivul să se oprească automat atunci când timpul a expirat.
În concluzie, atunci când folosiţi oala sub presiune pe o plită cu inducţie, este necesar să reţineţi următoarele:
- Nu preîncălziţi plita. Aceasta se încălzeşte rapid.
- Lăsaţi oala de presiune la foc mediu.
- Faceţi ajustările când oala este plină pentru a menţine presiunea potrivită.
- Utilizaţi temporizatorul pentru a închide căldura automat şi a reduce posibilitatea de a ţine mâncarea prea mult pe plită.
Pentru mai multe informaţii despre beneficiile oferite de oala sub presiune, intraţi aici.
Mai jos, vă expunem câteva modele de oale sub presiune de calitate, premiate internaţional:
Oală sub presiune Fissler VitaVit Comfort, capacitate 2.5 litri
Set oală + tigaie sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 + 2.5 litri
Oală sub presiune Fissler VitaVit Edition, capacitate 4.5 Litri
Oală sub presiune Fissler VitaVit Premium, capacitate 3,5 Litri
Set oală + tigaie sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 4.5 + 2.5 litri
Iar dacă aveţi în bucătărie oale sub presiune sau orice fel de vase care nu sunt compatibile cu plitele pe inducţie, puteţi folosi acest adaptor, fabricat din oţel inoxidabil:
Adaptor pentru plite cu inducţie KingHoff, inox
Folosirea unei oale sub presiune pe o plită cu inducţie are anumite particularităţi şi necesită însuşirea unor cunoştinţe simple şi elementare, dar rezultatele merită, cu adevărat, efortul.
Voi aţi încercat vreodată să gătiţi în oala sub presiune pe plita cu inducţie?
V-ar mai putea interesa şi:
Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletter.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)