Trăim într-o epocă a vitezei, o epocă în care am învațat să renunțăm la micile
plăceri cotidiene în favoarea obligațiilor zilnice care, știm cu toții, ne
cosumă tot mai mult timp și energie. Chiar și gătitul a devenit un lux pe care
nu mulți și-l pot permite.
O mâncare proaspăt gătită poate fi și ea încadrată, cu ușurință, la categoria „mici plăceri cotidiene”. Însă cine mai are timp să gătească? Statutul de gospodină este pe cale de dispariție, dacă nu chiar inexistent. Cu toate acestea, parcă nimic nu se compară cu mâncarea preparată acasă.
Și atunci, ce mai e de facut?
O mâncare proaspăt gătită poate fi și ea încadrată, cu ușurință, la categoria „mici plăceri cotidiene”. Însă cine mai are timp să gătească? Statutul de gospodină este pe cale de dispariție, dacă nu chiar inexistent. Cu toate acestea, parcă nimic nu se compară cu mâncarea preparată acasă.
Și atunci, ce mai e de facut?
Amatorii
deliciilor culinare au descoperit metode la îndemana pentru
a face față, cu succes, provocărilor societății moderne. Unul dintre cele mai
uzuale instrumente de lucru din bucătăria oricarei gospodine este, astăzi, oala sub presiune. Realizate din oțel inoxidabil, de diferite mărimi și modele,
aceste accesorii de bucătărie sunt folosite la scară largă, în primul rând
pentru reducerea timpului de gătire cu până la 75%. Când știm că aceasta are, drept rezultat, reducerea consumului la
plata facturilor de electricitate sau gaze, de ce am mai sta pe gânduri? Ceea ce înainte găteam în patru ore, acum putem
prepara în doar 45 de minute.
Un
alt mare avantaj pe care îl aduce folosirea oalei sub presiune este păstrarea
nutrienților și aromelor. Deși în urma
oricărui proces termic se pierd o parte din substanțele nutritive,
nutriționiștii sunt de părere că legumele și fructele preparate în acest fel nu
sunt de evitat. Iar dacă reducem și timpul de fierbere la 75% vom obtine o
mâncare mai sănătoasă, iar legumele și verdeturile își vor
păstra, în mare parte, savoarea și prospețimea.
Acest
tip de oală este dotat cu un sistem de siguranță care permite deschiderea ei
doar în momentul în care mâncarea este gatită. Atenție, însă! Dacă insistați să deschideți oala prea devreme, conținutul acesteia poate exploda și vă puteți
arde. Un indiciu este chiar butonul de pe capac. Atunci când e ridicat, înseamnă că oala este sub presiune și nu e timpul să o deschideți, iar când e coborat, e
un semn că puteți îndepărta capacul.
Scurt istoric al oalelor sub presiune
Dacă e sa vorbim despre prima versiune a unui astfel de recipient, meritul îi
aparține lui Denis Papin, un fizician și matematician francez. În 1679, acesta
a creat matrița unui vas din fier cu un capac care se închidea etans. Acest
lucru a dus la cresterea punctului de fierbere a apei, temperatura la care
oasele se înmuiau, iar carnea se gătea într-un timp foarte scurt.
Mai
târziu, prin 1945, gospodinele s-au trezit ca au în
bucătărie adevarate bombe sub presiune. De aici și sensul expresiei,
binecunoscut, de altfel, “ca o oală sub presiune”, însemnand prevestirea unui
dezastru iminent. Vorba s-a răspandit repede, iar oamenii au devenit tot mai
reticienți în achiziționarea unor astfel de accesorii.
Odată cu apariția cuptorului cu microunde, în Statele Unite ale Americii, aceasta
arta de a găti era pe cale sa dispară. Însă europenii și asiaticii și-au pus
mintea la contribuție și au decis să reinventeze vechiul model, îmbunătățind
procedurile de siguranță și metodele folosite în trecut. Astfel ca, în anii
'90, aceștia au “spart” piața americană cu produse mai sigure și mai eficiente. Pentru stilul de viață încărcat al
consumatorului american, acesta a devenit un mod rapid, econom, eficient și
sănătos de a găti.
În
prezent, oalele sub presiune, cu sisteme noi de evacuare a aburului și de
siguranță, sunt o mână cerească pentru gospodinele cu un program încărcat, cu
joburi solicitante, cu familie și prea putin timp liber. Publicitatea de pe cât
mai multe canale de promovare a răspândit acest concept, transmis de generații, într-o versiune accesibilă, modernă și mai eficientă. Iar dacă ar fi să inventăm, la rândul nostru, un slogan publicitar, încercând să nu părem tendențioși, probabil acesta ar fi:
“Scapă de presiunea sarcinilor gospodarești folosind oala sub presiune”.
Comandă acum oala sub presiune de pe www.megaplus.ro!
Urmarește-ne pe Facebook sau abonează-te la Newsletter pentru noutăți și reduceri!
Articol realizat de Ada Ioana COJAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu