Fiecare produs are puncte forte si puncte
slabe si chiar daca pare ca a alege un set intreg este cea mai usoara metoda de
a rezolva problema achizitiei vaselor potrivite pentru bucataria ta, este bine
sa tii cont de cateva aspecte pentru a veni in intampinarea obiceiurilor
culinare din casa ta si a felului in care obisnuiesti sa gatesti.
Pentru a face ca decizia sa fie un pic mai usoara, evalueaza-ti propriile obiceiuri in a gati: prajesti mai mult decat fierbi? Curatarea usoara a vaselor este importanta? s.a.m.d. Astfel vei putea avea o imagine mai clara asupra nevoilor tale in bucatarie.
Mai intai, este important de inteles care
sunt diferentele intre metalele si suprafetele din care vasele sunt
confectionate si in ce fel pot ele influenta calitatea mancarurilor gatite.
Grosimea metalului este importanta, astfel
vasele cu baza mai groasa se vor incalzi mai uniform. Diferite metale vor avea
o conductivitate diferita, adica viteza cu care caldura se va dispersa in
interiorul vasului, respectiv in mancare va fi diferita in functie de material.
Despre
diferitele metale si suprafete ale vaselor de gatit:
Vasele din aluminiu au o conductivitate buna si sunt usoare, facandu-le usor
de manevrat. Este bine sa nu pastrati mancarea in aceste vase, in special cele
cu aciditate ridicata (ex.: rosii, zeama de lamaie), pentru ca reactiile
chimice rezultate vor aduce modificari in culoarea si gustul alimentelor.
Vasele din otel inoxidabil (inox) au dezavantajul ca nu pot crea o incalzire
uniforma a materialului. Sunt potrivite pentru a gati la temperaturi scazute
sau pentru gatitul la aburi, cazuri in care uniformitatea caldurii nu este
foarte importanta. Multe dintre vasele bune pentru gatit sunt fabricate din
inox, de aceea, atunci cand le folositi, fiti atenti la mancare pentru a
preveni arderea sau lipirea.
Vasele din fonta sunt preferate pentru abilitatea de a mentine caldura
uniforma si pentru ca mentin temperaturile ridicate mai mult timp. Vasele din
fonta au nevoie de tratamente specifice atat inainte de utilizare cat si
periodic, pentru a preveni ruginirea lor sau uscarea excesiva. De asemenea,
sunt foarte grele si se vor sparge usor in cazul in care sunt lovite sau
scapate pe podea.
Vasele cu acoperire non-aderenta sunt ideale pentru a gati feluri de mancare
fara grasimi sau cu cantitati reduse de grasimi, nefiind nevoie sa folositi
uleiuri pentru gatit. Deci cu siguranta vasele acestea sunt mai sanatoase
pentru gatit decat celelalte. Insa va trebui sa le acordati o atentie deosebita
si sa nu folositi ustensile metalice sau materiale abrazive pentru ca
materialul de acoperire se poate zgaria foarte usor.
Vasele din cupru, cu toate ca sunt deja foarte rar folosite in zilele noastre,
conductivitatea lor este mai buna decat in cazul celorlalte materiale folosite.
Sunt mai scumpe decat restul vaselor si necesita o intretinere deosebita. De
asemenea produc reactii chimice cu anumite alimente care dau rezultate
nesanatoase, fapt care explica de ce in prezent unele vase sunt create cu un
strat de cupru care va fi acoperit cu alte materiale, ca de exemplu otel
inoxidabil. Totusi vasele din cupru exista in continuare, sunt destul de
scumpe, si in general sunt folosite de catre cei care cunosc bine beneficiile
si dezavantajele utilizarii acestora in bucatarie.
Despre
diferitele tipuri de oale si tigai:
Oala
pentru supa – este o oala adanca, cu peretii drepti
si cu doua manere. Este ideala pentru incalzit, fiert la foc mic, supe, ciorbe
sau orice alte cantitati mai mari de lichid. O mai puteti folosi pentru oparit
legume sau pentru conserve.
Cratita – o oala mai mica in inaltime, pentru a putea amesteca mai usor
supe sau sosuri. Cele mai joase pot fi foarte bine folosite pentru a rumeni
carnea sau a o fierbe inabusit, pentru tocanite sau reductii ale unor cantitati
mai mari de lichid. Pot fi folosite pe aragaz, plite, cat si in cuptor (in
functie de materialul din care sunt confectionate manerele sau capacul).
Craticioara
pentru sosuri – este de fapt un vas
multifunctional. Mai usoara si mai adanca decat cratitele pentru sosuri, este
prevazuta cu un maner lung si are marginile drepte sau usor inclinate. Pot fi
folosite pentru a gati o mare varietate de mancaruri pe aragaz sau plite, ca:
supe, paste, orez, budinci, oua fierte sau chiar popcorn (floricele de porumb).
Tigaia – mai putin adanca, cu un maner lung. Poate avea peretii drepti sau
inclinati. Fiecare din ele poate avea o folosinta diferita:
Cea cu
peretii drepti se foloseste pentru sotat, rumenit sau prajit. In cazul
sosurilor, suprafata mai mare ajuta la reductiile rapide, iar peretii drepti
impiedica varsarea lichidului.
Tigaia cu peretii inclinati este cea clasica, pentru prajit. Se mai poate
folosi pentru sotat sau prajit carnea, ouale sau legumele.
Cele mai multe tigai au o acoperire interioara non-aderenta.
Pentru a gati mai sanatos, si pentru a preveni infiltrarea substantelor toxice,
ca de exemplu politetrafluoretilena (PTFE) sau acidul perfluorooctanoic (PFOA)
in mancare, puteti alege stratul interior din ceramica sau alte invelisuri care
nu contin PTFE sau PFOA (substante continute de stratul din teflon).
Tigaia din
fonta sau fonta emailata, asa cum am mentionat mai sus, este foarte grea,
dar mentine si uniformizeaza caldura. Este ideala pentru prajit. Poate fi
folosita atat pe aragaz sau plite, cat si in cuptor. Varianta clasica din fonta
poate fi folosita foarte eficient pentru a gati cu cantitati reduse de lichid,
pe cand avantajul celei emailate este ca se poate curata mai usor si previne
lipirea alimentelor.
Oala
din fonta – are aceleasi proprietati ca si tigaia
din fonta. Este foarte grea, adanca, de obicei rotunda sau ovala si are doua
manere si un capac. Ideala pentru mancaruri bogate in ingrediente, ghiveciuri,
tocanite, fripturi sau sosuri cu carne tocata. Se poate folosi pentru fierberea
inabusita si pentru foert la foc mic. Stratul emailat va ajuta sa curatati
vasul mai usor.
Oala
dubla – de folosit pentru preparate care nu pot fi
tinute direct pe foc / plita. Este compusa din doua recipiente: o oala in care
se pune apa si alta care sta deasupra, evitand contactul direct cu focul /
caldura plitei. Cand apa din prima oala incepe sa fiarba, ies aburii care
incalzesc oala care sta deasupra. Ideala pentru incalzit alimente delicate ca
de exemplu topit ciocolata. Acelasi principiu se aplica si la oala pentru lapte
(cu pereti dubli).
Acestea sunt principalele tipuri de vase
pentru gatit, cele care sunt cel mai des intalnite.
Pentru mai multe tipuri de vase de gatit,
consultati oferta megaplus.ro.
Sursa articol theshiksa.com
Urmarește-ne pe Facebook sau abonează-te la Newsletter pentru noutăți și reduceri!
Urmarește-ne pe Facebook sau abonează-te la Newsletter pentru noutăți și reduceri!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu