joi, 8 iunie 2017

Reţetă de suc verde

Dacă nu cumva aţi trăit până acum undeva în deşert sau izolaţi pe un vârf de munte, sunteţi la curent cu tendinţa către sucuri proaspete, naturale. În fond, cui nu îi place, dimineaţa, un pahar de suc bine făcut?


În prezent, pentru a evita aditivii neplăcuţi, cei mai mulţi preferă să îşi prepare singuri sucurile. Un trend în dezvoltare este şi prepararea sucurilor cu storcătoarele prin presare la rece care se obţine prin zdrobirea legumelor şi fructelor în aşa fel încât să extragem o cantitate de suc cât mai mare. Datorită faptului că aceste aparate nu produc căldură, peste 90% dintre enzimele şi substanţele nutritive sunt păstrate.

În continuare, vă prezentăm o reţetă clasică de suc verde, ideal pentru cei care iubesc energia şi eliberarea toxinelor din organism, beneficii pe care le are sucul de legume, precum şi pentru cei care se bucură, uneori, de puţină dulceaţă, ceea ce aduce un oarecare echilibru. Este un suc bogat în vitaminele A şi C, în fier şi în bioflavonoide.

Ingrediente (pentru un litru de suc):
  • 4 sau 5 mere verzi
  • 3 castraveți
  • 250 g ţelină
  • 500 g de verdeață cu frunze, cum ar fi varză Kale, spanac și chard (sfeclă elveţiană)
  • suc de la 2 sau 3 lămâi
  • 20 g de ghimbir proaspăt

Mod de preparare:
Amestecaţi toate ingredientele cu ajutorul storcătorului de fructe.
Serviți imediat sau lăsaţi la frigider pentru a-l bea rece. Sucul natural poate fi păstrat la frigider timp de maxim trei zile.

Dacă vă abonaţi la Newsletterul nostru, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa şi articolele:

9 obiceiuri pentru o dietă sănătoasă

Storcătoarele prin presare la rece - Un nou mod de a trăi sănătos

Cum să mănânci sănătos şi să te bucuri de mâncare



9 obiceiuri pentru o dietă sănătoasă

Foarte mulţi specialişti în nutriţie ne bombardează, de atâta amar de vreme, cu sfaturi despre cum putem să mâncăm sănătos. Doar unele, însă, au trecut proba timpului. În continuare, vă expunem câteva dintre obiceiurile pe care, dacă vi le formaţi, vă veţi schimba nu doar modul în care vă hrăniţi, ci întreaga viaţă.


1. Nu renunţaţi la nimic!
V-a mai spus cineva vreodată să mâncaţi tot ceea ce vă place? Da, nu este o glumă. Puteţi mânca orice vă face cu ochiul, dar în cantităţi limitate. De câte ori vă veţi impune restricţii în privinţa regimului alimentar, frustrarea vă va împinge să mâncaţi mai mult. 

2. Să aveţi întotdeauna un plan
De câte ori vi s-a întâmplat să luaţi masa la un restaurant, iar tentaţia să fie atât de mare încât aţi comandat o friptură mare cu garnitură de cartofi prăjiţi? Sună mai bine decât un piept de pui amarât la grătar cu legume la abur, nu-i aşa? În timpul zilei, puteţi mânca tot ceea ce poftiţi, cu condiţia să aveţi în vedere un echilibru al meselor servite. De exemplu, dacă tentaţia unei hălci de carne a fost prea mare, aveţi în vedere o salată pentru masa de seară. La fel de bine aţi putea servi o porţie de cereale, fructe, legume, nuci și semințe, inclusiv între mese. Astfel, vă păstraţi starea de bine.

3. Nu mai număraţi caloriile
În schimb, întrebaţi-vă care este provenienţa alimentelor şi cât sunt de hrănitoare. Potrivit Doctorului Frank Lipman, „Alimentele sănătoase şi bogate în nutrienţi ţin foamea deoparte, contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, minimizează poftele şi ajută creierul să dea un mesaj stomacului atunci când este plin.”

4. Folosiţi-vă imaginaţia
Mult timp a existat convingerea că legumele nu sunt gustoase. Mulţi încă mai au această impresie. Cu puţină imaginaţie, puteţi reuşi să scoateţi legumele din zona alimentelor neagreate şi să le plasaţi în zona „yum”. Sotaţi-le cu ulei de măsline şi cu usturoi atunci când vă pregătiţi o salată sau înainte de a le introduce în cuptor, asezonate cu sare, piper şi praf de usturoi. În acest sens, v-ar putea ajuta pensula cu dozator de la KingHoff care reţine excesul de ulei în interior şi pe care o puteţi vedea aici.
Un alt lucru pe care îl puteţi face este să vă cumpăraţi un aparat de făcut tăiţei. Vă putem recomanda modelele de aici. Acoperiţi tăiţeii cu sos de roşii şi veţi avea impresia că mâncaţi nişte paste delicioase.

5. Pregătiţi şi depozitaţi
Imediat ce veniţi de la piaţă încărcaţi cu fructe şi legume, spălaţi-le, tăiaţi-le şi depozitaţi-le în caserole, la frigider. Dacă le veţi avea mereu la îndemână, nu vă veţi mai arunca la snacksuri sau alte uscături pe care le găsiţi prin casă. Puteţi proceda la fel şi cu alte feluri de alimente precum cereale şi chiar legume. 



Pentru a depozita în siguranţă alimentele, vă puteţi achiziţiona caserole de la Klausberg, cu două sau trei compartimente separate. Acestea sunt fabricate din silicon de foarte bună calitate şi se închid ermetic. Sau le puteţi alege pe cele din plastic de la KingHoff. Deşi au un preţ mai mic, şi acestea sunt verificate pentru siguranţă în contact cu alimentele. Cei mai practici îşi pot achiziţiona sufertaşe pentru alimente. Acestea sunt mai arătoase şi pot fi folosite şi la birou, dacă vreţi să luaţi cu voi supa preparată acasă. Puteţi alege de aici dintr-o gamă foarte largă de sufertaşe.

6. Prânzul – cea mai importantă masă a zilei
Se spune că, dintre toate mesele zilei, micul-dejun este cel care contează cel mai mult. După cum spune şi proverbul: „Mănâncă micul dejun singur, împarte prânzul cu prietenii, iar cina dăruiește-o dușmanilor”. Cu toate acestea, este destul de greu să mănânci atunci când nu îţi este foame. În plus, cea mai copioasă masă ar trebui să fie între orele 12.00 – 14.00, când corpul are cea mai mare nevoie de „combustibil”. Acest lucru nu înseamnă, totuşi, să vă gătiţi o ceafă de porc cu cartofi prăjiţi. Serviţi ceva uşor precum un castron consistent de supă de linte și salată de varză Kale. Dacă vă hrăniţi bine la prânz, nu veţi mai avea nevoie de o cină copioasă, complet contraindicată înainte de a merge la culcare. Supa poate fi gata imediat dacă o gătiţi în oala sub presiune. Cele mai bune de pe piaţă sunt marca Fissler şi sunt fabricate în Germania. Le puteţi vedea aici.

7. Renunţaţi la sentimentul de vinovăţie
Să recunoaştem: a pierde în greutate este, în zilele noastre, trendy. Dar dacă vom gândi doar în termeni de calorii, vom pierde plăcerea de a savura mâncarea. Studiile au demonstrat că, atunci când nu ne învinovăţim în privinţa alegerilor pe care le facem în privinţa regimului alimentar, ne simţim mai determinaţi să pierdem în greutate şi să avem controlul asupra dietei noastre.

8. „Taste the Rainbow!”
Mai ţineţi minte acele bombonele lansate la TV sub sloganul
comercial: „Taste the Rainbow”? Ar fi o sugestie bună şi în cazul nostru, însă fără nicio aluzie la dulciuri. Hrănindu-vă cu legume şi fructe de diferite culori, de fapt, de toate culorile... curcubeului, vă poate fi de folos în renunţarea la mâncarea nesănătoasă. Mai mult decât atât, veţi asigura organismului doza necesară de substanţe nutritive. Dacă analizăm datele unui experiment realizat în 2012, ajungem la concluzia că, o porţie mai mare de acest fel nu înseamnă neapărat şi creşterea numărului de calorii.

9. Aveţi grijă la gustări!
Se pare că, în ultimele decenii, gustările dintre mesele principale au fost unul dintre motivele kilogramelor în plus. Desigur, fiecare simte nevoie, la un moment dat, să ia o gustare. Şi ce poate fi mai la îndemână decât un covrigel, o pungă de bomboane sau o gogoaşă? Din acest motiv, este bine să vă umpleţi, din timp, frigiderul, cu iaurt (cel grecesc este foarte sănătos), nuci, fructe deshidratate sau bucăţele de carne uscată.

Dacă vă abonaţi la Newsletterul nostru, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa şi articolele:

Storcătoarele prin presare la rece - Un nou mod de a trăi sănătos

Cum să mănânci sănătos şi să te bucuri de mâncare







marți, 6 iunie 2017

Storcătoarele prin presare la rece

Un nou mod de a trăi sănătos

 Storcatoare prin presare la rece

Din ce în ce mai mulţi tindem către un stil de viaţă mai sănătos, către o dietă mai echilibrată care să ne ofere necesarul de fibre, vitamine şi substanţe nutritive. Însă nu toţi putem susţine că fructele şi legumele se află pe lista alimentelor preferate. Unii le putem consuma doar sub formă de sucuri. Şi ce storcătoare sunt mai potrivite decât cele prin presare la rece?

Unele modele de storcătoare manuale prin presare la rece arată întocmai ca tocătoarele de carne, diferenţa constând în faptul că sita cu mai multe orificii prin care iese carnea este înlocuită de un disc cu un singur orificiu care permite, prin presiune, eliberarea sucului.

Ce este presarea la rece?
În prezent, cele mai multe bucătării au în dotare, pe lângă strictul necesar, un storcător de fructe. De fapt, acest aparat a ajuns să fie unul dintre ustensilele de bază în orice locuinţă. Cu greu ne mai putem imagina cum ar fi viaţa fără un aparat electrocasnic, eventual un robot de bucătărie. Într-adevăr, un astfel de aparat ne simplifică mult existenţa, însă, pe lângă el, avem nevoie şi de alte obiecte casnice despre care avem prea puţine informaţii. Pentru a înţelege procesul de presare la rece, trebuie să ne oprim, mai întâi, la storcătoarele centrifugale. Sunt cele mai comune tipuri de storcătoare. 

Din cauza vitezelor mari de rotaţie ale acestor maşinării, temperatura sucului creşte, ceea ce provoacă distrugerea unei mari părţi a vitaminelor şi fibrelor, prin supraîncălzire şi oxidare. Imaginaţi-vă storcătoarele centrifugale ca nişte maşini de spălat în miniatură. Ele funcţionează pe acelaşi principiu: extragerea sucului prin centrifugare şi încălzire exagerată. Storcătorul centrifugal mărunţeşte alimentele, după care le trece prin sită, iar aceasta din urmă reţine pulpa care este depozitată într-un recipient separat, şi eliberează sucul.

Pe de altă parte, procesul de presare la rece este mai lent, ceea ce contribuie la extragerea cu până la 90% a vitaminelor şi fibrelor din fructe şi legume. În plus, acestea pot fi folosite şi pentru extragerea sucului din frunze mai puţin zemoase, ceea ce nu este posibil cu storcătoarele centrifugale. Ele îşi dovedesc utilitatea în prepararea sucului din varză, salată, spanac, urzici, mentă, leurdă, pătrunjel, iarbă de grâu, lucernă sau orz. 

Alte beneficii ale storcătoarelor prin presare la rece
1. Pe piață există o variată ofertă de astfel de storcătoare. Din toată această paletă largă, cea mai convenabilă alternativă par a fi storcătoarele de la KingHoff și de la Karl Kruger (vezi aici oferta). Spre deosebire de alte produsele din plastic existente pe piaţă, acestea sunt mult mai rezistente, fiind fabricate din oţel sau inox. Datorită acestui fapt, se mai pot folosi şi pentru stoarcerea sucului din rădăcinoase (morcov, ţelină, păstârnac, cartof, ghimbir, sfeclă roşie). De asemenea, sunt foarte practice atunci când aveţi poftă de sucuri din fructe  roşii, castraveţi, ardei gras, citrice, mere, pere, struguri, fructe de pădure, cătină, pentru a enumera doar câteva dintre ele.

2. Un astfel de aparat toacă şi pasează, fiind extrem de practic în orice condiţii. Dacă v-aţi plănuit o vacanţă la munte, într-un loc izolat, lipsit de curent electric şi aveţi poftă de un suc proaspăt, un storcător manual este cea mai potrivită alegere. Fiind fabricate din oţel turnat sau oţel inoxidabil sunt foarte sigure şi rezistente. 

3. Nu oxidează alimentele şi sunt ideale pentru prepararea unui suc rapid. Storcătoarele centrifugale sunt potrivite pentru momentele în care vreţi să beţi sucul imediat ce l-aţi preparat. În schimb, dacă vreţi să să păstraţi sucul mai mult timp la frigider, storcătoarele prin presare la rece sunt cea mai bună alegere.

4. Sunt foarte utile în curele de detoxifiere. Pentru curăţarea colonului sunt recomandate sucurile de patlagină, păpădie, lucernă şi castraveţi.

Cu ajutorul storcătorului prin presare la rece mai puteţi prepara:
  • lapte de soia sau de migdale
  • sucuri din germeni şi vlăstari
  • nectaruri
  • mâncare pentru nou-născuți
  • pateuri din boabe de năut sau din fasole fiartă
  • înghețate din fructe congelate 
Pentru a vă putea decide în alegerea storcătorului potrivit, vă prezentăm câteva dintre cele mai reușite modele de pe piață.

Storcător manual pentru presare la rece Karl Kruger, material oțel turnat
Este recomandat pentru prepararea sucurilor din fructe, legume sau rădăcinoase. Poate fi folosit şi pentru prepararea piureurilor din fructe sau legume. Corpul este fabricat din din oţel turnat şi este prevăzut cu accesorii de siguranţă din plastic. Cumpără aici.



Storcător manual pentru citrice și rodii KING Hoff
Fabricat din oțel inoxidabil și cu design robust, este destinat pentru a minimiza efortul aplicat. Sucul va fi separat de semințe și coajă. Cumpără aici.



Storcător manual pentru citrice KingHoff
Fabricat din oțel inoxidabil și cu design robust, este destinat pentru a minimiza efortul aplicat. 
Sucul va fi separat de semințe și coajă. Cumpără aici.


Storcător manual pentru presare la rece KingHoff
Este ideal pentru prepararea sucurilor din fructe, legume sau rădăcinoase. Poate fi folosit și pentru prepararea piureurilor din fructe sau legume. Corpul este fabricat din oțel turnat, iar accesoriile de siguranță din cauciuc. Cumpără aici.


În mod firesc, o stare bună de sănătate este dreptul fiecăruia dintre noi. Nu toţi îşi permit, însă, achiziţii care să îi îndrume către o viaţă împlinită şi o stare de bine, pentru un timp îndelungat. În general, preţul unor astfel de aparate este destul de piperat, dar storcătoarele de la KingHoff sunt mult mai accesibile ca preţ decât alte modele de pe piaţă care pot costa şi de 3 ori mai mult.

Potrivit cercetărilor recente, sucurile proaspete obţinute prin presare la rece pot contribui la pierderea în greutate, întărirea sistemului imunitar, prevenirea cancerului şi eliminarea toxinelor. În ce măsură sunt adevărate aceste afirmaţii, rămâne de văzut. Un lucru este cert: cu storcătoarele de la KingHoff și Karl Kruger nu ne costă mare lucru să avem experienţa unei vieţi probabil mai sănătoase. În fond, ce rău ni se poate întâmpla?

V-ar mai putea interesa şi articolele: 9 obiceiuri pentru o dietă sănătoasă
Reţetă de suc verde
Cum să mănânci sănătos şi să te bucuri de mâncare

miercuri, 31 mai 2017

Reţetă de păstrăv la grătar învelit în ziar

Ingrediente:
  • 2 păstrăvi întregi, evisceraţi și curățaţi
  • 1 buchet de coriandru proaspăt 
  • 2 tulpini de lemongrass (citronela/iarbă lămâioasă)
  • 4 căței de usturoi 
  • 1 bucată de ghimbir de 5 cm 
  • 1 chilli proaspăt (opțional)
  • 6 frunze proaspete de kaffir lime, congelate sau uscate 
  • 4 lime
  • ulei de măsline

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 minute

Dificultate: medie

Mod de preparare:

1. Preîncălziți grătarul astfel încât să fie încins sau până când cărbunele devin alb.

2. Clătiți peștele sub jetul de apă rece și uscați-l cu prosoape de bucătărie.

3. Răsuciți tulpinile de coriandru și puneţi-le într-un bol, păstrând frunzele pentru garnitură. Îndepărtați frunzele exterioare ale citronelei, tăiați-le și adăugați-le în bol.


4. Curăţaţi, feliaţi și adăugați usturoiul și ghimbirul, apoi ardeiul iute (dacă utilizaţi). Adăugați frunzele de lime, apoi băteți-le puțin, pentru a elibera aromele.

5. Pentru fiecare păstrăv, luați o foaie dublă şi mare de ziar și înveliţi-o cu hârtie impermeabilă.

6. Feliaţi 3 lime, apoi aşezaţi feliile în mijlocul fiecărui ziar. Puneți peștele deasupra și umpleți cavitatea cu jumătate din amestecul de ierburi, asezonați cu sare de mare și frecați cu ulei. Acoperiți cu mai multe felii de lime.

7. Înfășurați ziarul și legați-l cu un șnur. Puneţi ambele pachete într-o găleată de apă și lăsați-le să se înmoaie timp de cel mult 5 minute.

8. Lăsaţi la grătar pachetele de pește, descoperite, timp de 30 de minute sau până când carnea este fermă. Ziarul se va înnegri, dar nu vă îngrijoraţi - important este că peștele va fi gătit la perfecţie.

9. Scoateţi peștele din hârtie, stropiţi cu sucuri (după preferinţă), acoperiţi cu frunze de coriandru și serviți cu felii de lime.

Valori nutritive:
Calorii: 408 (20%)
Grăsimi: 18,8 g (27%)
Acizi graşi saturaţi: 4,7 (24%)
Proteine: 53,5 (118%)
Carbohidraţi: 5,4 (2%)
Zaharuri: 1 g (1%)

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Iar dacă vă abonaţi la Newsletterul nostru, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.

V-ar mai putea interesa şi articolele:
Reţetă rapidă de miel la grătar
Ponturile lui Jamie Oliver pentru un grătar perfect
Cum preparăm peştele fără să se lipească


Ponturile lui Jamie Oliver pentru un grătar perfect

Trebuie să recunoaştem că iarna s-a lăsat dusă cam greu dar, odată cu sosirea căldurii parcă e destul de dificil să mai rezistăm între patru pereţi, nu-i aşa? Vrem să petrecem mai mult timp afară, la iarbă verde, oriunde ne-am putea relaxa şi reîncărca bateriile. Şi unde putem face acest lucru mai bine decât în natură, bucurându-ne de aroma unui grătar bine făcut? După cum spune Jamie Oliver, „Spiritul unui grătar înseamnă răbdare, înseamnă să îţi faci timp de de a sărbători minunatele arome afumate pe care pur şi simplu nu le poţi reproduce în niciun alt mod."


Ustensile necesare
Potrivit lui Jamie, înainte să ne apucăm de treabă, este bine să ne pregătim ustensilele. Iată de ce avem nevoie:

1. O găleată de gheață și beri pentru a ne răcori. 

2. O pereche de clești lungi, precum cei de la Nava, pentru a ajunge la mâncare din spatele grătarului, fără a ne arde.

3. Două dispensere: unul cu apă pentru a menține flăcările sub control, și unul cu oțet aromat, pentru un plus de savoare. Dacă aveți o rețetă preferată care necesită dozarea ingredientelor, v-ar fi de folos dispenserul de la KingHoff care are și un compartiment gradat. Puteți vedea aici detalii despre recipient. 

4. Un tocător și farfurii pentru a servi masa departe de sursa de căldură. În privința tocătoarelor, vi le recomandăm pe cele din lemn de bambus, pe care le găsiți într-o mare varietate și pentru toate buzunarele aici

5. Un castron de apă cu săpun pentru a ne spăla!

6. O pensulă sau o spatulă din silicon pentru a unge, din când în când, carnea. Astfel, o vom împiedica să se usce și, totodată, îi vom oferi mai multă aromă. Pensulele de silicon de la KingHoff au un preț extrem de convenabil și puteți cumpăra online de aici. Iar dacă vreți pensula împreună cu dispenserul pentru apă sau oțet, intrați aiciUn aspect practic la acest recipient este faptul că îl puteți umple prin acţionarea pompiței-mâner, excesul de lichid rămânând în interiorul capacului de pe bol. Este util inclusiv în cazul uleiului, pentru a vă feri de pete.

7. O spatulă lungă și una lată, pentru a întoarce carnea și legumele pe grătar. La un preț foarte bun puteți cumpăra spatule de la Nava pe care le găsiți aici.

8. Sare de mare şi zeamă de lămâie. Presărați ingredientele pe parcurs, pe măsură ce gustați.

Ponturile lui Jamie
Lui Jamie îi place să facă din grătar un adevărat spectacol, ba chiar mai mult, un ritual care poate deveni o experienţă foarte plăcută atunci când este preparat corect. Aşadar, să vedem, mai departe, care sunt recomandările renumitului bucătar pentru un grătar de neuitat.

1. Cărbunele este esenţial.
Nu este nimic în neregulă să folosiţi gaz, însă, fără cărbuni, nu veţi obţine gustul deosebit al preparatelor afumate. În al doilea rând, aveţi nevoie de un capac. Acesta va păstra aroma în interior, va menţine temperatura constantă.

2. Folosiţi lemnul.
Adăugaţi aşchii de lemn în cărbuni.
Pentru grătarul de peşte şi cel de porc, folosiţi, pe lângă cărbuni, lemn de stejar şi chipsuri de lemn hicori pe care le găsiţi în magazine, iar dacă vreţi să adăugaţi dulceaţă la majoritatea cărnurilor, v-ar fi de ajutor lemnul de cireș și de măr.

3. Aşteptaţi momentul potrivit.
Cea mai mare căldură provine de la cărbunii încinşi. Aşadar, aveţi răbdare şi rămâneţi concentraţi. flacăra mare nu vă va fi de folos în pregătirea grătarului perfect. Aşteptaţi să scadă, iar cărbunii să capete o nuanţă de gri strălucitor.

4. Controlaţi temperatura.
Pentru această etapă, Jamie recomandă să ţineţi mâna deasupra grătarului la o distanţă de aproximativ 12 centimetri, pentru a verifica intensitatea căldurii. Timpul în care puteţi menţine mâna confortabil, în acea poziţie, vă oferă indiciile de care aveţi nevoie. De exemplu, şase secunde înseamnă căldură puţină, patru secunde se referă la căldură medie, iar două secunde înseamnă, bineînţeles, căldură mare. Nu mai este cazul să spunem că zero  echivalează, în termenii lui Jamie, cu un drum la spital.

5. Procuraţi-vă ustensilele.
Dacă aţi rătăcit un cârnat sau o bucată de peşte, nu vă impacientaţi. Luaţi-vă mănuşa de bucătărie sau de grătar şi un cleşte. Cu aceste instrumente, veţi putea prinde, cu uşurinţă, bucăţile fierbinţi de carne care se pot strecura printre grilele grătarului.

6. Peştele este grozav la grătar.
Peștii și fumul sunt prieteni buni. Pentru a înțelege sensul afirmației, amintiţi-vă de somonul afumat. Jamie Oliver propune să despicați peștele, să îl așezați întreg pe grătar și să îl îndesați cu lămâie, mărar și piper. 

7. Marinați!
Din cauza fumului, aromele își pot pierde din intensitate. Pentru a le păstra, lăsați carnea la marinat, peste noapte. De preferat ar fi să păstrați niște marinată pentru a unge carnea de pe grătar în timp ce se prepară, la fiecare zece minute. În felul acesta, se va frăgezi, va prinde aroma de fum și se va carameliza ușor.
Citiţi aici despre cea mai bună metodă de a marina carnea de pui. 

8. Nu uitați de legume.
Legumele sunt excelente la grătar, atunci când cunoști tehnica. Tăiați legumele în felii subțiri, apoi așezați-le pe grătar, fără condimente sau ulei. Când sunt preparate, puteți adăuga puțin ulei de măsline și oțet.

9. Pâine la grătar
La final, ați putea încerca să pregătiți o salată clasică de cartofi, porumb copt pe marginea grătarului sau, preferata lui Jamie, pâine indiană Navajo preparată pe grătar, care merge excelent împreună cu marinata.

În cazul în care, pe parcurs, apar situații care vă pot pune în dificultate, este bine să știți ce aveți de făcut. Iata alte câteva ponturi de la Jamie Oliver:
  • Pentru a susține cărbunii, folosiți un mănunchi de bețe mici de lemn și câteva mingiuțe uscate de ziar pe care să le aprindeți cu un chibrit.
  • Dacă focul se stinge prea repede, ventilați-l cu un ziar, pentru a-l alimenta cu oxigen.
  • Pentru a împrăștia cărbunii, folosiți un clește. Strângeți mai mulți cărbuni pe o parte și mai puțini pe cealaltă, pentru a obține două niveluri de temperatură. În acest fel, veți avea o parte mai fierbinte pentru gătitul rapid și alta mai puțin fierbinte, pentru gătitul încet.
  • În timp ce așteptați să se încălzească grătarul, îl puteți curăța cu o perie de grătar din metal sau cu alt material abraziv.

Vouă cum vă place să preparați grătarul? Dacă aveți câteva ponturi utile sau rețete, ne-am bucura să ni le împărtășiți. 

Iar dacă vă abonaţi la Newsletterul nostru, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă, precum şi multe reţete, informaţii utile şi promoţii.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

V-ar mai putea interesa şi articolele: