joi, 23 noiembrie 2017

Rețetă chinezească cu pui prăjit și tăiţei de orez

Pentru prepararea acestei reţete simple şi gustoase, aveţi nevoie doar de o tigaie (vă recomandăm
tigaia wok KingHoff  din fontă pură).
Este una dintre cele mai populare reţete chinezeşti, plină de ingrediente delicioase precum pui, tăiţei, ardei graşi, broccoli şi ciuperci.
Este o reţetă foarte uşor de preparat. Tot ce aveţi nevoie este o tigaie wok şi ingredientele enumerate mai jos. Timpul de preparare este de aproximativ 30 de minute. Este reţeta ideală pentru finalul unei zile obositoare de muncă.

Timp de preparare: 30 minute
Grad de dificultate: uşor
Porţii: 4

INGREDIENTE:
  • 30 g tăiţei de orez
  • 45 ml ulei
  • 2 bucăţi piept de pui
  • Sare şi piper negru, după gust
  • 1 ardei gras roşu (sau ½ ardei roșu și ½ ardei verde)
  • 130 g broccoli
  • 115 g ciuperci shiitake sau portobello
  • 15 g ghimbir proaspăt
  • 115 ml zeamă de pui
  • 30 ml sos de soia
  • 30 ml ketchup
  • 5 g amidon de porumb
  • câteva picături de ulei de susan

 Tigaie wok din fonta pura KingHoff, diametru 31 cm, inductie, capac sticlaMOD DE PREPARARE:
Luaţi tigaia wok de la KingHoff, adăugaţi apă cu sare şi lăsaţi-o la fiert. Adăugați tăiţeii și lăsaţi-i la foc mediu pentru aproximativ 2 - 4 minute (în funcție de grosimea acestora), sau până devin moi. Scurgeți apa, turnaţi 15 mililitri de ulei şi amestecați.
În tigaia wok, încălziți, apoi, 30 de mililitri de ulei vegetal, la foc mare. Asezonaţi, uşor, puiul, cu sare și piper, apoi aşezaţi-l în tigaia fierbinte și amestecați timp de aproximativ trei minute sau până când s-a pătruns. Când este gata, scoateți-l din tigaie și lăsați-l deoparte.
Adăugați ardeii grași, broccoli și ciupercile și sotaţi timp de un minut, apoi adăugaţi ghimbirul în tigaie și amestecaţi încă două minute.
Într-un bol, amestecaţi zeama de pui, sosul de soia, ketchup-ul și amidonul de porumb.
Adăugați, în tigaie, puiul, tăiţeii și amestecul de pui la și prăjiți încă trei minute sau până când puiul este pătruns.
Înainte de a servi, presăraţi câteva picături de ulei de susan şi asezonaţi cu sare și piper, după gust.

Voi ce fel de mâncare asiatică preferați?


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

Cum prevenim arderea oalelor și tigăilor

Gătitul poate fi o activitate plăcută atunci când lucrurile merg strună. În caz contrar, însă, ar putea fi un adevărat coșmar. Una dintre cele mai dificile situații cu care ne confruntăm în bucătărie este arsura de pe vasele de gătit. Când se întâmplă să ardem o oală sau o tigaie, mâncarea capătă un gust neplăcut și un miros ciudat. Ce sa mai vorbim de munca pe care trebuie să o depunem pentru a curăța vasele? Cu siguranță, este departe de a fi o activitate distractivă. Faptul este cu atât mai supărător cu cât achizițiile deteriorate sunt mai noi. 

Tigaie wok Fissler, inox diametru 35 cm, capac sticla, inductie, Kunming WokO oală nouă este precum o mașină. Trebuie să ajungi să o cunoști, să îi “schimbi cauciucurile” și apoi să o scoți la o plimbare, pentru a o testa. Totuși, nu doar oala sau tigaia sunt cele mai importante. Un rol decisiv îl are sursa de căldură, indiferent că vorbim de aragaz, plită cu inducție sau cuptor electric.
În acest articol vă propunem nouă metode de a preveni arderea vaselor de bucătărie, pentru a avea parte numai de experiențe plăcute, atunci când gătiți.

1. Folosiți vase de gătit de calitate
Unul dintre motivele pentru care oalele și tigăile ard mâncarea este calitatea slabă a materialelor și a felului în care sunt lucrate. Așadar, răspunsul e simplu. Materialele de proastă calitate, design-ul ieftin și proiectarea necorespunzătoare contribuie la scăderea performanței în bucătărie. Atunci când vasele de gătit sunt prea subțiri, mâncarea se poate arde cu ușurință. În mod asemănător, designul ieftin poate avea drept efect distribuirea neuniformă a căldurii. În timp ce unele părți ale oalelor și tigăilor vor fi prea fierbinți, altele nu vor fi suficient de încălzite.
Oala emailata Karl Kruger, diametru 20 cm, seria Rom, inductie

2. Nu uitați să amestecați constant
Conținutul de la partea inferioară a vasului este mai fierbinte decât cel din partea de sus, fiind mai aproape de aragaz. Astfel, sosurile se pot lipi de cratiță, înainte ca partea superioară să ajungă la o temperatură potrivită.
În plus, orice oală sau tigaie nouă are zone calde și zone reci. Acestea sunt porțiuni mici de la baza sau pe lateralele vasului care sunt fie extreme de fierbinți, fie nu se încălzesc suficient. Orice mâncare gătită într-un punct fierbinte al vasului fără a o amesteca se poate arde sau lipi de vas. Pentru a identifica aceste zone, turnați apă în oala sau tigaia respectivă și lăsați-o să fiarbă la foc mare. Zonele fierbinți sunt acele locuri unde apar, rapid, bulele, în timp ce, în zonele reci, veți vedea doar câteva bule. Dacă aveți un aragaz puternic și vreți să preparați o rețetă la foc mare, potrivit instrucțiunilor, mențineți căldura la mediu și agitați mâncarea în tigaie, pentru a o împiedica să rămână în zona fierbinte. Este o metodă practicată și de bucătarii profesioniști.

3. Nu gătiți la temperaturi prea ridicate
Pentru marea majoritate, vasele de gătit anti-aderente reprezintă o soluție de a evita arderea mâncării. Totuși, este indicat să nu gătiți la temperaturi exagerat de ridicate, în tigăile cu strat anti-aderent, deoarece ați putea distruge acel strat protector.
Pe de altă parte, oalele și tigăile care nu au un înveliș anti-aderent pot arde, cu ușurință, alimentele. 
 Tigaie cu interior ceramic Fissler, diametru 24 cm, seria Ceramic Classic White

4. Curățați aragazul
În multe cazuri, arderea unei oale sau a unei tigăi nu se produce în interior, ci în exterior. Înainte de a începe să gătiți, curățați aragazul cu atenție, altfel încât să îndepărtați orice reziduuri  sau particule alimentare care pot arde între aragaz și oală. În acest fel, veți evita deteriorarea vasului  și răspândirea acelui mirosul teribil și persistent de alimente arse.

5. Curățați oalele și tigăile
Așa cum un aragaz murdar poate produce arderea vaselor, oalele și tigăile murdare pot avea același efect. Așadar, curățați bine vasele de gătit, înainte de fiecare utilizare. Acest lucru va preveni arderea reziduurilor și particulelor dintre aragaz și vas, care ar putea provoca daune ambelor produse.

6. Nu adăugați alimente într-o oală sau o tigaie rece
Alimentele adăugate într-o oală sau o tigaie rece sunt mai susceptibile de a se lipi și, prin urmare, de a arde, decât atunci când sunt adăugate într-un vas deja încălzit. Acest lucru este valabil mai ales atunci când folosiți ulei pentru asezonarea unei oale sau tigăi, precum în cazul vaselor din fontă. În astfel de situații, aveți nevoie de ulei cald, pentru a crea un strat de protecție între oală și alimente. Dacă uleiul este rece, se va amesteca cu alimentele, lăsând tigaia neprotejată.

7. Asezonați oalele și tigăile
Ori de câte ori gătiți, adăugați, în tigaie, ulei sau unt, chiar și atunci când folosiți vase anti-aderente. Este de preferat să alegeți un ulei cu punct de ardere ridicat, precum cel de floarea-soarelui sau de canola. Întrucât untul arde mai rapid, v-ar ajuta să picurați și câteva picături de ulei. Încercați, totuși, pe cât posibil, să folosiți uleiul sau untul mai degrabă pentru a unge carnea.

8. Cunoașteți-vă bine oalele și tigăile
Un aspect important de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să preveniți arderea vaselor de bucătărie se referă la materialele din care acestea sunt fabricate.

Oalele și tigăile din aluminiu sunt bune conducătoare de căldură, drept pentru care se încălzesc rapid, mai ales pe partea expusă direct flăcării. Acestea necesită folosirea obligatorie a uleiului.

Vasele de fontă răspândesc mai greu căldura, dar o mențin pentru mai mult timp și se încălzesc uniform. Dacă, înainte de a găti, asezonați și încălziți tigaia, veți putea evita arderea acesteia și veți avea parte de preparate gătite uniform.

Oalele și tigăile din oțel inoxidabil au un miez de aluminiu cuprins între cele două straturi de inox.
Dacă folosiți astfel de vase, preparatele se vor găti rapid și uniform, eliminând riscul de a se lipi sau de a deteriora produsul.

9. Achiziționați un timer
Ceas de bucatarie (timer) KingHoffRecomandarea noastră este să vă procurați și un timer care să vă amintească momentul când alimentele sunt gata preparate. Un model reuşit, la un preţ bun, puteţi achiziţiona de la KingHoff

Ținând cont de sugestiile de mai sus, de respectarea, cu strictețe, a rețetelor, de folosirea temperaturii corecte și a timpului de preparare, veți putea evita arderea vaselor de bucătărie și, implicit, a alimentelor.
Sursă: www.kitchenfinest.com 

Pentru cei care doresc oale şi tigăi rezistente în timp şi la expunerea îndelungată la flacără, avem următoarele recomandări:

Roaster cu interior teflonat KingHoff, capacitate 5.5 litri, capac yena cu picurător

 Roaster cu interior teflonat KingHoff, capacitate 5.5 litri, capac yena cu picurator

Tigaie adâncă cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducţie

 Tigaie adanca cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Potsdam, inductie

Oală cu interior ceramic Karl Kruger, capacitate 3.5 litri, diametru 24 cm, seria Potsdam, inducţie

 Oala cu interior ceramic Karl Kruger, capacitate 3.5 litri, diametru 24 cm, seria Potsdam, inductie

Tigaie grill din fontă Fissler, diametru 24 cm, mâner inox, inducţie, Seria Arcana

 Tigaie grill din fonta Fissler, diametru 24 cm, maner inox, inductie, Seria Arcana

 Tigaie din fontă Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, mâner lemn, inducţie

  Tigaie din fonta Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Rustica, maner lemn, inductie

Cratiţă din fontă pură KingHoff, capacitate 4 litri, diametru 24 cm, capac fontă, mânere fontă, inducţie

 Cratita din fonta pura KingHoff, capacitate 4 litri, diametru 24 cm, capac fonta, manere fonta, inductie

Tigaie wok Fissler, inox diametru 35 cm, capac sticlă, inducţie, Nanjing Wok

 Tigaie wok Fissler, inox diametru 35 cm, capac sticla, inductie, Nanjing Wok

 Tigaie din inox Fissler, diametru 28 cm, inducţie, seria Catania

  Tigaie din inox Fissler, diametru 28 cm, inductie, seria Catania

 Soluţie pentru întreţinere inox Fissler, 250 ml

  Solutie pentru intretinere inox Fissler, 250 ml

Vă recomandăm:
20 de sfaturi pentru a coace inteligent
10 trucuri de gătit la oala sub presiune
Cum gătim în tigăile de fontă


Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.

Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

marți, 21 noiembrie 2017

Cum alegem vasele pentru servit


Fie că plănuiți o cină plăcută în familie, fie că sunteți în preajma unor evenimente importante care necesită organizarea unor mese festive sau, pur și simplu, vreți să vă reînnoiți vesela, decizia voastră trebuie să se oprească asupra unor produse pe care să le folosiți zilnic, ani la rând. Atunci când alegeți vasele de servire, este indicat să aveți în vedere aspecte de ordin estetic, material și financiar. 

Oferta magazinelor este extrem de variată.  Astăzi puteți alege dintr-o gamă largă de culori, modele, materiale și stiluri. În privința platourilor de servire, este bine să aveți în vedere funcționalitatea și versatilitatea. Procesul de selecție ar putea fi provocator datorită numeroaselor culori și modele disponibile pe piață. Farfuriile ar putea avea, astăzi, o importanță mai mică decât bolurile de servit dar, cu toate acestea, nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie sau sufragerie. Și acestea sunt fabricate într-o varietate de modele, de la plastic rezistent la porțelan.

1. Evaluați-vă vesela
Analizați dacă ceea ce aveți în dulap corespunde cu nevoile actuale. Atunci când alegeți un set nou de farfurii sau un platou de servit, aveți grijă să corespundă, în privința materialului, culorii sau modelului, cu produsele pe care le dețineți.

2. Echilibru în alegerea designului
Platou decorativ
Ca o regulă, se recomandă să aveți în bucătărie cel puțin un platou de servit, un bol și ustensile pentru servit. Producătorii de veselă se caracterizează prin discontinuitate în designul produselor. Deci, dacă doriți un echilibru în estetica meselor pe care le organizați, trebuie să luați în considerare achiziția inițială. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca toată vesela să fie asortată.

3. Alegeți platourile de care aveți nevoie
Atunci când alegeți vasele de servit, gândiți-vă-te la ocaziile în care le veți folosi. Ar putea fi o piesă “casual”, pentru cine restrânse, în familie sau ceva mai sofisticată, pentru evenimente deosebite. Spre deosebire de orice altă piesă de pe masă, aceasta va atrage privirile tuturor invitaților. Totuși, nu aveți nevoie doar de un produs la modă. Ceea ce contează este și aspectul funcțional, întrucât trebuie să se potrivească ocaziei în care acesta este utilizat.
Platou pentru prajituri cu trei niveluri KingHoff
4. Definiți gama de utilizări ale noilor platouri
Dacă intenționați să le folosiți, în mod regulat, în aer liber, alegeți materiale incasabile, precum oțel inoxidabil, metal sau plastic. Platourile fabricate din metal cromat sunt o alegere foarte bună în acest sens, deoarece cromul este un metal dur, rezistent la coroziune. Pentru a afla mai multe despre proprietățile acestui material, click aici.
Pentru un mod plăcut și practic de servire a prăjiturilor, vă recomandăm platoul de la KingHoff din metal cromat cu trei niveluri de dimensiuni diferite. Click aici.

5. Seturi sau platouri individuale?
Când este vorba de farfurii, acestea se produc, de obicei, în seturi. Însă majoritatea magazinelor oferă, acum, și piese individuale. Astfel, aveți posibilitatea să dați frâu liber imaginației și să combinați diferite culori, modele, texturi și forme, în funcție de felurile de preparate pe care le serviți.


6. Alegeți materialul pe baza durabilității, prețului și destinației
 Platouri portelanPentru o cină formală, sunt indicate platourile fabricate din porțelan. Acest material este o ceramică foarte dură, drept pentru care astfel de produse sunt relativ scumpe. Pentru mai multe detalii despre caracteristicile porțelanului, accesați acest link
Deși, în general, nu se recomandă curățarea acestora în mașina de spălat vase, există unii producători care oferă produse din porțelan mai rezistente (a se vedea oferta de platouri din porțelan de la Mega Plus).

7. Alegeți culorile platourilor de servit în funcție de cameră și de necesități
Platourile albe sunt foarte populare datorită rezistenței  în timp și faptului că pot fi introduse,  vase în condiții de siguranță, în mașina de spălat vase. În plus, nu există posibilitatea estompării culorilor, de-a lungul timpului. Se potrivesc cu decorul, sunt prezentabile când este vorba de estetica preparatelor și nu se demodează niciodată. Cu toate acestea, puteți opta oricând pentru platouri colorate, simple sau cu model, care vor scoate în evidență alte accente estetice.
Multe modele sunt create cu decalcomanii și ar trebui spălate manual, pentru a preveni  decolorarea sau ștergerea culorilor, deși se recomandă folosirea mașinii de spălate vase.

8. Alegeți forme și texturi, în special pentru accente
Platourile netede și rotunde sunt cele mai comune și mai versatile, însă pot deveni banale și plictisitoare. Pe lângă aceste platouri clasice, vă puteți îmbogăți colecția prin adăugarea unui număr de piese complementare, de forme și texturi dramatice. Este un moment minunat pentru a lua în considerare materiale și modelele mai neobișnuite.

9. Măsurați mesele și spațiile de depozitare pentru a alege dimensiunile corespunzătoare
Platou pentru prajituri cu trei niveluri Nava, portelan, diametru 26 cm
Dacă aveți în vedere platouri foarte mari, măsurați, în prealabil, spațiul din interiorul dulapurilor și mașinii de spălat vase. În cazul farfuriilor, unii consideră, în mod eronat, că dimensiunile prea mari încurajează mâncatul în exces. În realitate, acestea pot fi chiar elegante, dacă sunt alese cu gust. Cât despre platourile de servit supradimensionate, vă încurajăm să vă orientați către modelele supra-etajate care pot fi demontate cu ușurință înainte de a le depozita în dulap. Un model potrivit în orice ocazie este platoul din porțelan, cu trei niveluri, de la Nava, pe care îl puteți achiziționa de aici.

10. Piese de servit pentru orice ocazie
Pentru o cină simplă, în familie, pe masă trebuie să aveți: 2 – 3 platouri pentru servit aperitivele, o caserolă acoperită, două boluri, un platou pentru prăjituri și un serviciu de căni pentru ceai sau cafea. Pentru grupurile mai mari, însă, este indicat să aveți câte un bol pentru fiecare fel principal (de exemplu paste sau tocăniță).

11. Vase speciale pentru preparate calde
Dacă preparați supă în mod regulat, investiți într-un vas cald (dish). Acest vas este fabricat din sticlă termorezistentă și este prevăzut cu un capac pentru a menține supa caldă, în interior.
De altfel, astfel de vase sunt disponibile în diferite modele, care mai de care mai sofisticate și sunt destinate servirii oricăror preparate. Puteți consulta întreaga ofertă aici


Vas_cald_dish

Luați în considerare, de asemenea, un bol de servire special pentru salată.

12. Tăvi pentru specialități
Dacă serviți, în mod regulat, pâine, achiziționați o tavă lungă și îngustă, care nu ocupă prea mult spațiu pe masă și care permite trecerea ușoară de la un oaspete la altul. Un platou compartimentat ar putea fi potrivit pentru servirea de garnituri precum măsline, murături, sosuri și altele de acest fel. 


 13. Alte vase speciale pentru servit
Untiera
Alt recipient special – untiera, este ideală pentru întrunirile de familie. De asemenea, dacă vreți să aveți dispoziție zahăr, sare, piper și alte condimente, vă recomandăm să faceți rost de recipiente. 

 
14. Alegeți ustensilele de servit favorite
Dacă doriți să asortați vasele de servit cu ustensilele, vă recomandăm să achiziționați seturi cu piese suplimentare. Unele dintre modelele pe care vi le-am propus, vin însoțite de ustensile. Lingurile și furculițele de servit sunt o necesitate. Un platou de prăjituri și o paletă pentru tort sunt la îndemână atunci când serviți desertul. Toate aceste piese sunt esențiale dacă vă doriți o organizare ireproșabilă.

15. Selectați-vă piesele în funcție de numărul de persoane

Anticipați numărul maxim de persoane pe care le puteți invita la masă. De obicei, acest lucru înseamnă în jur de 12 porții. Dacă întâmpinați dificultăți de a vă încadra în buget, achiziționați atât cât este necesar pentru familie, urmând a complete colecția, ulterior.

Pentru a vă trata oaspeții așa cum se cuvine și a vă bucura împreună de mese îmbelșugate, organizate cu gust și simț estetic, v-am pregătit următoarele produse:

Set 3 tăvi pentru servire KingHoff, lungime 43.5 cm, 35.5 cm și 29.2 cm, material inox 

http://www.megaplus.ro/catalog/tag/set-tavi-kinghoff

Platou adânc cu 4 compartimente Nava, porțelan, diametru 28,4 cm, seria Lines Black

Platou adanc cu 4 compartimente Nava, portelan, diametru 28,4 cm, seria Lines Black

Vas cald (dish) KingHoff, pentru supă, inox, capacitate 4.1 litri

Vas cald (dish) KingHoff, pentru supa, inox, capacitate 4.1 litri

Set de farfurii Nava, 18 piese, porțelan, seria Black Lines

Set de farfurii Nava, 18 piese, portelan, seria Black Lines

Untieră din bambus cu capac KingHoff

Untiera din bambus cu capac KingHoff

Set mic dejun pentru copii Nava, 4 piese, porțelan

Set mic dejun pentru copii Nava, 4 piese, portelan


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

joi, 9 noiembrie 2017

Rețetă de friptură de vițel Bourbon, afumat la afumătoarea portabilă KingHoff

Este o rețetă veche, dar gustoasă. Timpii de preparare variază, în funcție de afumătoare și de dimensiunile fripturii. Este lesne de înțeles că ingredientele folosite pot varia, în cantitate, în funcție de mărimea fripturii. Cu cât aveți mai mulți musafiri la masă, cu atât friptura va fi mai mare. Atenție: carnea trebuie marinată cu 24 de ore înainte. 


INGREDIENTE:
  • 2 kg mușchi de vițel
  • 55 g zahăr brun
  • 50 ml vin Bourbon
  • 200 ml zeamă de lămâie
  • 100 ml sos de soia
  • 340 ml apă
  • 15 ml condiment lichid universal pentru marinare
MOD DE PREPARARE:
Stropiți friptura cu lichidul pentru marinare, după care așezați-o

într-o pungă ermetică mare, prevăzută cu fermoar sau folosiți un aparat de vidat alimente, precum cel de la FoodSaver. Ingredientele rămase puneți-le într-un castron mic. Turnați amestecul de ingrediente peste friptură, forțați evacuarea a cât mai mult aer din pungă și sigilați. Lăsați la marinat, în frigider, timp de cel puțin 24 de ore. După acest interval, scoateți carnea din frigider și lăsați-o să se odihnească timp de o oră, pentru a se apropia de temperatura camerei.
Afumatoare portabila cu termometru Kinghoff, material inoxÎn timp ce friptura se odihnește, presărați un strat subțire de așchii de lemn (aproximativ 60 de grame), la baza afumătoarei portabile de la KingHoff. Așezați placa de protecție deasupra așchiilor, pentru a proteja friptura de picăturile de unsoare. Așezați friptura pe tavă și introduceți tava în interiorul tigăii. Așezați afumătoarea pe o suprafață non-inflamabilă și picurați combustibilul de gătit în arzătoare.
Așezați arzătoarele în recipient și aprindeți focul. Temperatura poate fi ajustată ușor, rotind brațul arzătorului. La final, introduceți tigaia cu friptura de vită, în afumătoare. Puneți capacul și închideți bine recipientul, folosind dispozitivul de blocare de pe partea laterală.
Încercați să păstrați o temperatură medie și verificați nivelul de preparare, la intervale regulate.
Vouă cum vi se pare carnea afumată la afumătoarea proprie?


Vă mai recomandăm rețetele:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :) 

Afumătoarea portabilă – o variantă sănătoasă pentru carnea afumată

carne afumata

V-ați întrebat, vreodată, dacă preparatele afumate acasă ar putea să învingă versiunea din magazin? Datorită afumătoarelor portabile, fanii preparatelor afumate acasă pot transforma cea mai banală mâncare într-un meniu cu totul special, fără prea mult efort și cu puține costuri. În acest articol vă vom dezvălui de ce este recomandat să vă afumați alimentele acasă, cu propriile mâini, folosind doar o afumătoare și câteva așchii de lemn.

Ne place ideea de a mânca în aer liber, însă, de cele mai multe ori, ne mulțumim cu micul gătit pe jumătate la grătarul electric și cu o linguriță de muștar aruncată deasupra. Nu conștientizăm că ne aflăm în fața unui mare dezavantaj. Când este vorba de pregătirea unui grătar, gătim direct cu flacără și fum, lucruri de care nu avem parte în clasicul cuptor de uz casnic. Puteți prepara grătare cu adevărat reușite abia după ce vă procurați o afumătoare. Bucuria afumatului – fie că este la rece sau la cald -, este că, odată ce ați introdus ingredientele în afumătoare, o lăsați să-și facă treaba singură timp de 18 ore, în funcție de ceea ce vreți să gătiți, fără prea multă bătaie de cap. Așchiile de lemn și rumegușul sunt disponibile în orice magazine de specialitate.
Desigur, aveți de așteptat puțin până se încinge cărbunele dar, odată ce acest lucru se întâmplă, se va păstra fierbinte pentru mult timp.
În aproximativ jumătate de oră, un pește precum macroul devine gustos, suculent și ușor de desprins de pe oase, cu o aromă sănătoasă de afumătură.
Iar dacă mai îndesați niște felii de lămâie și ierburi aromate, veți avea parte de un festin pe cinste.

Iată și câteva ponturi:
  • Dacă doriți mai mult fum, folosiți o cantitate mai mare de așchii de lemn. Puterea aromei depinde, în principal, de timpul de afumare și densitatea fumului.
  • Puteți obține aroma perfectă de fum, folosind un mix de așchii și scânduri de lemn tare, rumeguș și hârtie.
  • Este indicat să folosiți numai lemn de esență tare în locul lemnului moale (precum pinul) deoarece, astfel, veți evita răspândirea rășinilor toxice în fum.
Beneficiile procesului de afumare
Afumatoare portabila cu termometru Kinghoff, material inox
Afumarea cărnurilor oferă multiple avantaje. Pe lângă îmbunătățirea gustului și aspectului, crește și longevitatea produsului. Pe de altă parte, prin pierderea apei, carnea afumată devine mai uscată și mai sărată, ceea ce îi sporește, în mod natural, durata de păstrare. 
Avantajele folosirii unei afumătoare sunt și mai numeroase.
  • Ucide anumite bacterii și încetinește creșterea altora.
  • Împiedică grăsimile să dezvolte un gust rânced.
  • Împiedică formarea mucegaiului pe cârnații fermentați.
  • Extinde termenul de valabilitate al produsului.
  • Îmbunătățește gustul și aroma.
  • Schimbă culoarea; carnea afumată strălucește și arată mai bine.
Printre alte beneficii, am putea include substanțele nutritive și conținutul redus de grăsimi. În plus, procesul de afumare este o formă de a găti fără grăsimi, care nu necesită grăsimi suplimentare în sosuri și preparate. Mai mult, reduce grăsimile existente în alimente, deoarece o mare parte din aceste grăsimi se scurg în timp ce produsul este afumat.
 
De ce avem nevoie de afumătoare?
 cum afumama carnea
Astăzi, afumarea cărnurilor în scopul de le conserva mai bine și de a le menține calitățile cât mai mult timp este prea puțin important, de vreme ce astfel de alimente pot fi păstrate la fel de bine în frigider sau, pentru un timp mai îndelungat, în congelator. Carnea din supermarketuri este, rareori, afumată în mod adecvat, iar pentru a fi mai bine conservată, se folosește vidarea. Pentru producătorii disperați să se mențină pe piață, există soluții: apa este pompată în carne, sunt adăugate chimicale pentru un aspect estetic și pentru o mai bună conservare, iar procesul de afumare este înlocuit cu fumul lichid. Gustul joacă doar un rol secundar. Atâta vreme cât prețul este bun, oamenii vor continua să cumpere produsul, iar magazinele își vor reînnoi, în permanență, stocul.

Care este temperatura recomandată de afumare?
Procesul de afumare poate fi urmat de gătirea preparatului în mai multe feluri, însă nu este o regulă. Carnea afumată este indicat să fie gătită la temperatura de 68 de grade Celsius, iar calitatea și izolația afumătoarei joacă, în acest caz, un rol important.

Ce putem afuma?
Multe tipuri de alimente pot fi afumate pentru o dobândi o aromă deosebită. Cele mai frecvente sunt carnea și peștele, dar altele precum brânzeturile și legumele, sunt, deseori, afumate. Somonul afumat este, de asemenea, unul dintre afumăturile populare. Bucătarii inovatori pot să afume alimentele în propriile case, utilizând un grătar cu cărbune, așchii de lemn sau propan.

Durata de afumare
Nu toate preparatele au același timp de afumare. Acesta îl veți stabili singuri, ca urmare a însemnărilor pe care este indicat să le notați, de fiecare dată când folosiți afumătoarea. Atunci când afumați la rece, procesul poate dura zile sau chiar săptămâni întregi, deoarece scopul acestui tip de afumare este conservarea produsului pentru utilizare ulterioară, prin îndepărtarea umidității. Cei care au timpul sau răbdarea să afume produsele în acest mod vor fi răsplătiți din plin cu produse de o textură și o aromă diferită.

Soluții mai sănătoase
 cum afumam carnea
Afumarea la cald presupune un timp mai scurt de preparare. Regula este să afumăm, în prealabil, produsul, după care să îl gătim, pentru a obține cea mai bună aromă. Un factor decisiv este dimensiunea produsului, însă puteți estima timpul de afumare și prin verificarea culorii acestuia. Cârnații, de exemplu, dacă au culoare galbenă, înseamnă că sunt ușor afumați, dacă sunt de un maro deschis, sunt bine afumați, iar dacă devin maro închis, sunt puternic afumați.
În prezent, există modalități de a vă bucura de avantajele alimentelor afumate, fără a exista vreun risc pentru sănătate. Înainte de a servi sau găti orice fel de carne, se recomandă încălzirea la aburi (Puteți achiziționa o oală de gătit la aburi de calitate, urmând acest link). De asemenea, este indicat să controlați temperatura grătarului, deoarece supra-încălzirea cărnurilor poate cauza o dezvoltare mai mare a anumitor agenți cancerigeni. În același scop, se recomandă marinarea alimentelor într-o bază de oțet, înainte de încălzire.

Care este cea mai bună afumătoare?
Pentru amatorii gătitului în aer liber, cea mai indicată este afumătoarea portabilă. Aceasta vă permite să o luați cu voi oriunde și ocupă puțin loc în portbagajul mașinii. În cazul în care nu dețineți un autoturism personal și sunteți nevoiți să folosiți mijloacele de transport în comun, afumătoarea portabilă este extrem de practică și ușoară, având dimensiuni reduse. Pentru rezistență mai îndelungată în timp, vă recomandăm să vă orientați către modelele fabricate din inox. 
Afumătoarea de la KingHoff, de exemplu,  are un sistem de
Afumatoare portabila cu termometru Kinghoff, material inox
închidere etanș și securizat, iar capacul este dotat cu termometru pentru controlul temperaturii interioare.
Înainte de a folosi afumătoarea, este indicat să curățați, în prealabil, peștele, dar să păstrați capul. În etapa următoare clătiți și uscați peștele, după care frecați-l bine cu sare și asigurați-vă că este uscat, înainte de a-l afuma. Presărați un strat subțire de lemnișoare de afumare (aproximativ 60 de grame), la baza afumătoarei. Pentru un gust mai puternic, vă recomandăm să presărați, deasupra lemnișoarelor, câteva boabe de ienupăr. Așezați placa de protecție deasupra lemnișoarelor, pentru a proteja preparatele de picăturile de unsoare. Așezați peștele pe tavă și introduceți tava în interiorul tigăii. Utilizați tava inferioară doar pentru peștii mari. Puneți capacul și securizați recipientul folosind dispozitivul de blocare de pe partea laterală. Așezați recipientul pe o suprafață non-inflamabilă. Picurați combustibilul de gătit în arzătoare. Așezați arzătoarele în recipient și aprindeți focul. Temperatura poate fi ajustată ușor, rotind brațul arzătorului. Așezați tigaia în recipient și lăsați la gătit. Este atât de simplu! Pentru a curăța mai ușor recipientul, puteți utiliza o folie de aluminiu, la baza acestuia.
Aparat de facut carnati Klausberg, inox, greutate 3 kg
Încă o sugestie de final:
Cei mai gustoși cârnați sunt cei reparați acasă. Procurați-vă un aparat de făcut cârnați și, cu ajutorul afumătoarei portabile veți obține ceea ce nu vă veți putea procura niciodată din magazin: niște cârnați afumați proaspeți și incredibil de buni, în amestecul și cu ingredientele pe care le doriți. Pentru “fabricarea” cârnaților, vă recomandăm aparatul din oțel inoxidabil de la Klausberg. Este simplu de folosit, ușor de demontat și de curățat. Îl puteți procura accesând acest link.

Pentru prepararea unor cărnuri pline de savoare, precum și pentru situațiile în care vă pregătiți, în propria bucătărie, carnea pentru cârnați, vă recomandăm produsele:

Mașina de tocat manuală pentru carne No 22 KingHoff + accesorii cârnați 
Masina de tocat manuala pentru carne No 22 KingHoff + accesorii carnatiMașina de tocat, numărul 22, fabricată din aliaj de aluminiu, este potrivită pentru utilizarea în gospodărie, la procesarea diverselor tipuri de carne și fructe. Include 3 accesorii de diferite mărimi, pentru cârnați. Este ușor de demontat și curățat. Pentru a preveni ruginirea, cu ajutorul unui șervet de hârtie, aplicați un strat fin de ulei alimentar pe componentele interioare ale mașinii, înainte de a o depozita. Click aici pentru a achiziționa produsul.

Injector pentru condimentarea carnii Kinghoff, lungime 28 cmInjector pentru condimentarea cărnii Kinghoff, lungime 28 cm
Dacă urmăriți obținerea unor arome, mirosuri și culori deosebite ale preparatelor, acest instrument este tocmai ceea ce aveți nevoie. Fabricat din inox, injectorul pentru condimentarea cărnii este utilizat în prepararea diferitelor tipuri de carne afumată, mezeluri și cârnați. Totodată, este recomandat pentru accentuarea procesului de întărire a cărnii. Puteți achiziționa produsul de aici.

Set de ustensile pentru gratar Esmeyer, 6 piese
Set de ustensile pentru grătar Esmeyer, 6 piese
Setul este ideal pentru preparate la grătar și conține un șorț care poate fi folosit și pentru depozitarea ustensilelor. Setul conține: o furculiță, o spatulă, un clește, o pensulă din silicon și o mănușă din bumbac. Click aici pentru a achiziționa produsul.

Pe aceeași temă, vă recomandăm articolele:
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)