joi, 9 noiembrie 2017

Afumătoarea portabilă – o variantă sănătoasă pentru carnea afumată

carne afumata

V-ați întrebat, vreodată, dacă preparatele afumate acasă ar putea să învingă versiunea din magazin? Datorită afumătoarelor portabile, fanii preparatelor afumate acasă pot transforma cea mai banală mâncare într-un meniu cu totul special, fără prea mult efort și cu puține costuri. În acest articol vă vom dezvălui de ce este recomandat să vă afumați alimentele acasă, cu propriile mâini, folosind doar o afumătoare și câteva așchii de lemn.

Ne place ideea de a mânca în aer liber, însă, de cele mai multe ori, ne mulțumim cu micul gătit pe jumătate la grătarul electric și cu o linguriță de muștar aruncată deasupra. Nu conștientizăm că ne aflăm în fața unui mare dezavantaj. Când este vorba de pregătirea unui grătar, gătim direct cu flacără și fum, lucruri de care nu avem parte în clasicul cuptor de uz casnic. Puteți prepara grătare cu adevărat reușite abia după ce vă procurați o afumătoare. Bucuria afumatului – fie că este la rece sau la cald -, este că, odată ce ați introdus ingredientele în afumătoare, o lăsați să-și facă treaba singură timp de 18 ore, în funcție de ceea ce vreți să gătiți, fără prea multă bătaie de cap. Așchiile de lemn și rumegușul sunt disponibile în orice magazine de specialitate.
Desigur, aveți de așteptat puțin până se încinge cărbunele dar, odată ce acest lucru se întâmplă, se va păstra fierbinte pentru mult timp.
În aproximativ jumătate de oră, un pește precum macroul devine gustos, suculent și ușor de desprins de pe oase, cu o aromă sănătoasă de afumătură.
Iar dacă mai îndesați niște felii de lămâie și ierburi aromate, veți avea parte de un festin pe cinste.

Iată și câteva ponturi:
  • Dacă doriți mai mult fum, folosiți o cantitate mai mare de așchii de lemn. Puterea aromei depinde, în principal, de timpul de afumare și densitatea fumului.
  • Puteți obține aroma perfectă de fum, folosind un mix de așchii și scânduri de lemn tare, rumeguș și hârtie.
  • Este indicat să folosiți numai lemn de esență tare în locul lemnului moale (precum pinul) deoarece, astfel, veți evita răspândirea rășinilor toxice în fum.
Beneficiile procesului de afumare
Afumatoare portabila cu termometru Kinghoff, material inox
Afumarea cărnurilor oferă multiple avantaje. Pe lângă îmbunătățirea gustului și aspectului, crește și longevitatea produsului. Pe de altă parte, prin pierderea apei, carnea afumată devine mai uscată și mai sărată, ceea ce îi sporește, în mod natural, durata de păstrare. 
Avantajele folosirii unei afumătoare sunt și mai numeroase.
  • Ucide anumite bacterii și încetinește creșterea altora.
  • Împiedică grăsimile să dezvolte un gust rânced.
  • Împiedică formarea mucegaiului pe cârnații fermentați.
  • Extinde termenul de valabilitate al produsului.
  • Îmbunătățește gustul și aroma.
  • Schimbă culoarea; carnea afumată strălucește și arată mai bine.
Printre alte beneficii, am putea include substanțele nutritive și conținutul redus de grăsimi. În plus, procesul de afumare este o formă de a găti fără grăsimi, care nu necesită grăsimi suplimentare în sosuri și preparate. Mai mult, reduce grăsimile existente în alimente, deoarece o mare parte din aceste grăsimi se scurg în timp ce produsul este afumat.
 
De ce avem nevoie de afumătoare?
 cum afumama carnea
Astăzi, afumarea cărnurilor în scopul de le conserva mai bine și de a le menține calitățile cât mai mult timp este prea puțin important, de vreme ce astfel de alimente pot fi păstrate la fel de bine în frigider sau, pentru un timp mai îndelungat, în congelator. Carnea din supermarketuri este, rareori, afumată în mod adecvat, iar pentru a fi mai bine conservată, se folosește vidarea. Pentru producătorii disperați să se mențină pe piață, există soluții: apa este pompată în carne, sunt adăugate chimicale pentru un aspect estetic și pentru o mai bună conservare, iar procesul de afumare este înlocuit cu fumul lichid. Gustul joacă doar un rol secundar. Atâta vreme cât prețul este bun, oamenii vor continua să cumpere produsul, iar magazinele își vor reînnoi, în permanență, stocul.

Care este temperatura recomandată de afumare?
Procesul de afumare poate fi urmat de gătirea preparatului în mai multe feluri, însă nu este o regulă. Carnea afumată este indicat să fie gătită la temperatura de 68 de grade Celsius, iar calitatea și izolația afumătoarei joacă, în acest caz, un rol important.

Ce putem afuma?
Multe tipuri de alimente pot fi afumate pentru o dobândi o aromă deosebită. Cele mai frecvente sunt carnea și peștele, dar altele precum brânzeturile și legumele, sunt, deseori, afumate. Somonul afumat este, de asemenea, unul dintre afumăturile populare. Bucătarii inovatori pot să afume alimentele în propriile case, utilizând un grătar cu cărbune, așchii de lemn sau propan.

Durata de afumare
Nu toate preparatele au același timp de afumare. Acesta îl veți stabili singuri, ca urmare a însemnărilor pe care este indicat să le notați, de fiecare dată când folosiți afumătoarea. Atunci când afumați la rece, procesul poate dura zile sau chiar săptămâni întregi, deoarece scopul acestui tip de afumare este conservarea produsului pentru utilizare ulterioară, prin îndepărtarea umidității. Cei care au timpul sau răbdarea să afume produsele în acest mod vor fi răsplătiți din plin cu produse de o textură și o aromă diferită.

Soluții mai sănătoase
 cum afumam carnea
Afumarea la cald presupune un timp mai scurt de preparare. Regula este să afumăm, în prealabil, produsul, după care să îl gătim, pentru a obține cea mai bună aromă. Un factor decisiv este dimensiunea produsului, însă puteți estima timpul de afumare și prin verificarea culorii acestuia. Cârnații, de exemplu, dacă au culoare galbenă, înseamnă că sunt ușor afumați, dacă sunt de un maro deschis, sunt bine afumați, iar dacă devin maro închis, sunt puternic afumați.
În prezent, există modalități de a vă bucura de avantajele alimentelor afumate, fără a exista vreun risc pentru sănătate. Înainte de a servi sau găti orice fel de carne, se recomandă încălzirea la aburi (Puteți achiziționa o oală de gătit la aburi de calitate, urmând acest link). De asemenea, este indicat să controlați temperatura grătarului, deoarece supra-încălzirea cărnurilor poate cauza o dezvoltare mai mare a anumitor agenți cancerigeni. În același scop, se recomandă marinarea alimentelor într-o bază de oțet, înainte de încălzire.

Care este cea mai bună afumătoare?
Pentru amatorii gătitului în aer liber, cea mai indicată este afumătoarea portabilă. Aceasta vă permite să o luați cu voi oriunde și ocupă puțin loc în portbagajul mașinii. În cazul în care nu dețineți un autoturism personal și sunteți nevoiți să folosiți mijloacele de transport în comun, afumătoarea portabilă este extrem de practică și ușoară, având dimensiuni reduse. Pentru rezistență mai îndelungată în timp, vă recomandăm să vă orientați către modelele fabricate din inox. 
Afumătoarea de la KingHoff, de exemplu,  are un sistem de
Afumatoare portabila cu termometru Kinghoff, material inox
închidere etanș și securizat, iar capacul este dotat cu termometru pentru controlul temperaturii interioare.
Înainte de a folosi afumătoarea, este indicat să curățați, în prealabil, peștele, dar să păstrați capul. În etapa următoare clătiți și uscați peștele, după care frecați-l bine cu sare și asigurați-vă că este uscat, înainte de a-l afuma. Presărați un strat subțire de lemnișoare de afumare (aproximativ 60 de grame), la baza afumătoarei. Pentru un gust mai puternic, vă recomandăm să presărați, deasupra lemnișoarelor, câteva boabe de ienupăr. Așezați placa de protecție deasupra lemnișoarelor, pentru a proteja preparatele de picăturile de unsoare. Așezați peștele pe tavă și introduceți tava în interiorul tigăii. Utilizați tava inferioară doar pentru peștii mari. Puneți capacul și securizați recipientul folosind dispozitivul de blocare de pe partea laterală. Așezați recipientul pe o suprafață non-inflamabilă. Picurați combustibilul de gătit în arzătoare. Așezați arzătoarele în recipient și aprindeți focul. Temperatura poate fi ajustată ușor, rotind brațul arzătorului. Așezați tigaia în recipient și lăsați la gătit. Este atât de simplu! Pentru a curăța mai ușor recipientul, puteți utiliza o folie de aluminiu, la baza acestuia.
Aparat de facut carnati Klausberg, inox, greutate 3 kg
Încă o sugestie de final:
Cei mai gustoși cârnați sunt cei reparați acasă. Procurați-vă un aparat de făcut cârnați și, cu ajutorul afumătoarei portabile veți obține ceea ce nu vă veți putea procura niciodată din magazin: niște cârnați afumați proaspeți și incredibil de buni, în amestecul și cu ingredientele pe care le doriți. Pentru “fabricarea” cârnaților, vă recomandăm aparatul din oțel inoxidabil de la Klausberg. Este simplu de folosit, ușor de demontat și de curățat. Îl puteți procura accesând acest link.

Pentru prepararea unor cărnuri pline de savoare, precum și pentru situațiile în care vă pregătiți, în propria bucătărie, carnea pentru cârnați, vă recomandăm produsele:

Mașina de tocat manuală pentru carne No 22 KingHoff + accesorii cârnați 
Masina de tocat manuala pentru carne No 22 KingHoff + accesorii carnatiMașina de tocat, numărul 22, fabricată din aliaj de aluminiu, este potrivită pentru utilizarea în gospodărie, la procesarea diverselor tipuri de carne și fructe. Include 3 accesorii de diferite mărimi, pentru cârnați. Este ușor de demontat și curățat. Pentru a preveni ruginirea, cu ajutorul unui șervet de hârtie, aplicați un strat fin de ulei alimentar pe componentele interioare ale mașinii, înainte de a o depozita. Click aici pentru a achiziționa produsul.

Injector pentru condimentarea carnii Kinghoff, lungime 28 cmInjector pentru condimentarea cărnii Kinghoff, lungime 28 cm
Dacă urmăriți obținerea unor arome, mirosuri și culori deosebite ale preparatelor, acest instrument este tocmai ceea ce aveți nevoie. Fabricat din inox, injectorul pentru condimentarea cărnii este utilizat în prepararea diferitelor tipuri de carne afumată, mezeluri și cârnați. Totodată, este recomandat pentru accentuarea procesului de întărire a cărnii. Puteți achiziționa produsul de aici.

Set de ustensile pentru gratar Esmeyer, 6 piese
Set de ustensile pentru grătar Esmeyer, 6 piese
Setul este ideal pentru preparate la grătar și conține un șorț care poate fi folosit și pentru depozitarea ustensilelor. Setul conține: o furculiță, o spatulă, un clește, o pensulă din silicon și o mănușă din bumbac. Click aici pentru a achiziționa produsul.

Pe aceeași temă, vă recomandăm articolele:
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Niciun comentariu: