Există câteva piese esenţiale în orice bucătărie, iar cratiţele şi crăticioarele sunt în topul acestei liste. De fapt, sunt la fel de importante ca tigăile. Bineînţeles, le puteţi folosi pentru prepararea sosurilor dar sunt, totodată, utile şi pentru încălzirea unei supe, pentru gătirea unui ou poşat sau pentru prepararea pastelor şi orezului.
Când v-aţi propus să cumpăraţi o cratiţă, trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte, în primul rând de materialul din care este fabricată.
Alegerea materialului
Cratiţele din aluminiu
Înainte de a vă alege modelul de cratiţă, gândiţi-vă la ce o veţi folosi. Unul dintre cele mai comune tipuri de cratiţe sunt cele din aluminiu. Sunt durabile, un bune conducătoare de căldură, anti-aderente şi uşor de curăţat. Atunci când aveţi un înveliş anti-aderent, aveţi grijă să nu folosiţi ustensile de metal, pentru a nu zgâria suprafaţa. Acum există şi modele din aluminiu care pot fi folosite pe plitele cu inducţie. Este recomandat să citiţi detaliile despre produs înainte de comanda deoarece nu toate cratiţele pot fi folosite pe orice sursă de căldură. Cei mai experimentaţi în ale bucătăriei, s-ar putea orienta către cratiţe care pot fi folosite şi în cuptor şi care sunt dotate cu mânere care nu se încălzesc, pentru mai multă siguranţă şi pentru o utilizare mai uşoară.
Cratiţele din oţel inoxidabil
Una dintre cele mai populare alegeri atunci când vine vorba de achiziţionarea unei cratiţe noi, este oţelul inoxidabil. Este varianta ceva mai scumpă, însă astfel de achiziţii durează mai mult în timp şi se pot curăţa în maşina de spălat vase. Este posibil ca alimentele să se lipească de cratiţă şi să apară puncte fierbinţi, drept pentru care vă recomandăm să alegeţi acele piese cu un strat de cupru sau de aluminiu între straturile din oțel inoxidabil. Dacă vreţi să aflaţi motivele pentru care inoxul este atât de apreciat şi căutat, citiţi articolul 7 motive pentru care să alegem produsele din oţel inoxidabil.
Cratiţele din fontă
Cratiţele din fontă pot fi foarte grele și nu sunt printre cele mai rapide la încălzire, dar păstrează bine căldura și sunt potrivite în special pentru aragaz.
Voi avea destule cratiţe?
Ar fi destul de neobişnuit să folosiți mai mult de trei cratiţe în acelaşi timp, deci nu este vorba despre numărul de piese pe care le aveţi în bucătărie, cât despre dimensiunea potrivită. Două crăticioare de 16 şi 20 centimetri, plus o tigaie pentru prăjit ar putea fi suficient dacă vreţi să economisiţi spaţiu. Însă dacă aveţi familie, dacă iubiţi gătitul sau dacă vă place să pregătiţi bucăţi mari de mâncare aveţi nevoie, cu siguranţă, de o cratiţă mai mare. Dacă aveţi deja un set de cratiţe, însă nu aveţi piesa cea mai importantă, suplimentaţi-l cu o cratiţă de dimensiuni mai mari.
Voi avea destul spaţiu?
Decideți care este locul de depozitare a cratiţelor, înainte de a le cumpăra. Dacă vreţi să le atârnați, veţi avea nevoie de mânere care să vă permită acest lucru. Dacă aveți de gând să le înghesuiţi unele în altele, aveți nevoie de piese cu un design pe măsură.
Cât timp mă voi putea folosi de cratiţă?
Este important să știți că unele tipuri de vase pentru gătit îşi vor păstra aspectul și vor rezista mai mult decât altele. Oțelul inoxidabil este considerat unul dintre cele mai bune materiale din acest punct de vedere, deci dacă sunteţi în căutarea unei cratiţe durabile pe termen lung, asigurați-vă că alegeţi acest material.
Alte detalii
Alte caracteristici de luat în considerare sunt dimensiunea (cratiţele sunt măsurate în diametru - cele mai mici tind să măsoare aproximativ 16 centimetri) și greutatea (amintiți-vă că nu sunt doar cele din fontă pot fi un coșmar pentru cei cu încheieturi mai fragile). Capacele se potrivesc bine? Doriți ca acestea să fie din sticlă, astfel încât să puteți monitoriza ingredientele pe măsură ce se prepară? Puteţi folosi cratiţa şi în cuptor (dacă este cazul, verificați temperatura maximă)? Cum rămâne cu mânerele care nu se încălzesc? Și dacă gătiți pe o plită electrică, va trebui să verificați dacă cratiţa are o bază plană. În cele din urmă, cât de eficientă este suprafața anti-aderentă, dacă există, și cum se spală?
Pentru a vă îndruma în alegerea celei mai potrivite cratiţe, iată care sunt cele mai indicate opţiuni.
1. Cratiţă cu interior anti-aderent Fissler, diametru 20 cm, inducţie, capac inox, mânere inox, seria Luno Red
Cumpărând această cratiţă pentru uz intern, aveţi parte de toate beneficiile calităţii (încălzire rapidă şi durabilitate). Fabricată din aluminiu, vasul se încălzeşte uniform şi economiseşte energie, iar datorită stratului anti-aderent este perfectă pentru prăjirea uşoară a alimentelor ce au tendinţa de a se lipi, în special pentru preparate din ouă şi peşte. Cratiţa Fissler este ideală pentru prăjirea delicată, rapidă şi sănătoasă a alimentelor. Baza cratiţei se pretează pentru toate tipurile de surse de căldură, inclusiv cele pe inducţie. Puteţi folosi cratiţa şi în cuptor, dacă aveţi de preparat reţete care trebuie definitivate în acest fel sau mâncăruri pe care vreţi să le păstraţi calde înainte de a le servi.
2. Set oală + tigaie (cratiţă) sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 + 2.5 Litri, diametru 22 cm, inducţie
Vasele de gătit Fissler sunt renumite în întreaga lume pentru calitatea si funcţionalitatea lor. Setul este fabricat în Germania din oţel inoxidabil de cea mai bună calitate.
Cu oala sub presiune Vitaquick veţi economisi pana la 70% din timpul normal pentru gătit şi cu până la 50% din energia necesară. Folosirea oalei Vitaquick asigură o modalitate eficientă de a ajunge la o dietă echilibrată odată cu economisirea timpului şi energiei. Metodele tradiţionale folosite până acum au cauzat distrugerea vitaminelor şi mineralelor din alimente, prin eliberarea lor în apa care cel mai adesea este înlăturată înainte de consum. Cu oala sub presiune Vitaquick aveţi nevoie de apă mai puţină şi veţi găti mult mai rapid, păstrând, totodată, valorile nutriţionale ale alimentelor.
Oala are o formă conică, astfel încât va putea fi depozitată împreună cu alte vase de acelaşi diametru, utilizând un minim de spaţiu în bucătărie şi fără a cauza zgârieturi.
Mânerul capacului poate fi detaşat cu uşurinţă la nevoie, fără efort suplimentar.
Interiorul oalei este gradat, pentru a uşura utilizarea atât pentru începători, cât şi pentru profesionişti.
Baza oalei este fabricată dintr-un strat interior gros din aluminiu, încapsulat in inox şi cu un design ce îi asigură durabilitatea în timp, putând fi folosită în condiţii optime pe toate sursele de căldură, inclusiv pe cele cu inducţie.
Acest set include o tigaie grill care poate fi folosită individual. Suprafaţa interioară a tigăii are un model patentat Novogrill în formă de fagure, asigurând prepararea alimentelor înainte de a fi gătite sub presiune, cu conţinut scăzut de ulei sau la temperaturi înalte pentru prăjit.
Astfel, capacul poate fi folosit alternativ, atât pentru oală, cât şi pentru tigaie.
3. Cratiţă inox Kassel, diametru 24 cm, capacitate 2,9 litri, capac, inducţie, seria Alice
Dacă preferaţi o cratiţă de dimensiuni ceva mai mari dar nu vreţi un preţ uriaş, această piesă din topul nostru este cea mai bună alegere. Este fabricată din oţel inoxidabil de foarte bună calitate şi vine împreună cu un capac din sticlă termorezistentă. Este uşor de mânuit, fiind potrivită pentru cei care au dureri de mâini sau probleme legate de încheietura mâinilor. Face faţă cu succes petelor şi mirosurilor şi poate fi folosită pe plitele cu inducţie, cu gaz, electrice, vitroceramice şi cu halogen.
4. Cratiţă din fontă emailată KingHoff, capacitate 2.4 litri, diametru 22 cm, capac fontă, mânere fontă, inducţie
Cratiţa este ideală atunci când vreţi să gătiţi pentru întreaga familie. Vasul din fontă conferă durabilitate şi, în acelaşi timp, asigură o retenţie mare de căldură, astfel alimentele vor continua să se prepare chiar şi după ce vasul a fost îndepărtat de la sursa de căldură. Este sănătos pentru gătit, durabil şi avantajos pe termen lung. Cratiţa KingHoff se poate folosi pe toate sursele de gătit, inclusiv plite pe inducţie, precum şi în cuptorul clasic sau în cel electric. Atenţie! Deşi are interior emailat, nu introduceţi cratiţa în maşina de spălat vase!
Pentru alte vase de bucătărie KingHoff din fontă, intraţi aici.
5. Crăticioară anti-aderentă Nava, diametru 20 cm, inducţie, capac, seria Stone
Această cratiţă eco-friendly vă oferă un gătit de performanţă prin stratul anti-aderent, fără riscul expunerii la chimicale. Cratiţa are un înveliş interior în cinci straturi, cu particule din piatră naturală, uşor de curăţat şi rezistentă la zgârieturi, pentru un gătit mai sănătos. Stratul din aluminiu forjat conduce şi păstrează căldura foarte bine. Mânerele sunt fabricate în aşa fel încât să poată fi folosită cu uşurinţă. Cratiţa vine cu un capac din sticlă termorezistentă. Se poate folosi pe plitele cu gaz, electrice, vitroceramice, cu halogen şi cu inductie şi se poate curăţa la masina de spălat vase.
6. Crăticioară din inox Karl Kruger, capacitate 1.8 litri, inducţie, capac, seria Manhattan
Această crăticioară din oţel inoxidabil este perfectă pentru prepararea sosurilor şi, în general, pentru gătirea unor cantităţi mici de mâncare şi pentru încălzirea lichidelor fără evaporare în exces. Cratiţa are mânere bine conturate şi uşor de mânuit care nu se încălzesc. Capacul este din sticlă termorezistentă şi este prevăzut cu un orificiu pentru aerisire. Vasul se poate folosi pe toate sursele de gătit, inclusiv pe plitele cu inducţie şi se poate curăţa în maşina de spălat vase.
Care sunt cratiţele voastre preferate?
Vă recomandăm:
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)