joi, 1 februarie 2018

Tocăniţă de pui columbian la oala sub presiune Fissler Vitaquick

Este o reţetă columbiană unică, preparată simplu din pui şi cartofi. Cartofii aurii sunt cel mai important ingredient, întrucât o parte dintre ei se dizolvă şi conferă consistenţă tocăniţei. Este un meniu excelent pentru nopţile reci, totul într-o singură oală. În doar 25 de minute aveţi o mâncare gustoasă care vă încălzeşte sufletul şi stomacul.

INGREDIENTE:
  • 4 Cartofi mari Russet sau Yukon Gold, curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe
  • 1 ceapă mare, tăiată felii
  • 4 roșii beefsteak medii, tăiate bucățele
  • 1 pui întreg fără spate, tăiat în 8 bucăţi sau 4 pulpe de pui, tăiate în două
  • 2 frunze de dafin
  • Sare Kosher și piper negru proaspăt măcinat
METODĂ DE PREPARARE:
 Oala sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 Litri, diametru 22 cm, inductie
Amestecaţi, în oala sub presiune, cartofii, ceapa, roșiile, bucățile de pui, frunzele de dafin și un vârf mare de sare. Puneţi capacul și gătiți sub presiune ridicată timp de 25 de minute. Eliberați presiunea, scoateți capacul, condimentaţi după gust și serviți.



Spuneţi-ne reţeta voastră preferată de gătit la oala sub presiune.

Vă recomandăm şi alte reţete de potrivite pentru anotimpul rece:



Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Modalităţi de a găti iarna

Iarna este cel mai bun anotimp pentru gătit. Cuptorul pornit ne ajută nu doar la prepararea meselor, ci şi la încălzirea casei, iar noi gătim cu gândul că, în curând, ne va încălzi şi mâncarea caldă pregătită cu suflet. Există atât de multe feluri de mâncare ideale în timpul iernii, dar care nu prezintă niciun interes vara, servite la masa portabilă de picnic. Este momentul să profitați de bucătăria voastră! Iată câteva sfaturi despre cum să gătiţi când afară e rece.

Supă cu suflet
Supele sunt opusul lunilor reci şi întunecate de iarnă, când afară ninge. De asemenea, sunt incredibil de ușor de făcut (puteți încerca chiar să faceți supă din resturile de la alte mâncăruri). 
Singurele ingrediente pe care trebuie să le aveți mereu la dispoziție pentru a prepara supa sau tocana perfectă sunt ceapa, zeamă cu mirodenii (de legume sau de pui) și fulgi de ardei roșii. Zeama cu mirodenii este folosită ca bază care conferă supei consistenţă. Ceapa galbenă sau albă, tocată și sotată, este aroma de bază, în timp ce fulgii de ardei roșii adaugă un plus de savoare la fiecare mușcătură. Dacă doriți ca supa să fie mai groasă şi mai consistentă, încercați să adăugați o câte linguriţă de amestec de amidon de porumb și apă.

Rămâneţi fideli costiţei
Nu sunt atât de multe reţete de vară în care să folosiţi costiţa, aşa că nu ne rămâne decât să le evidenţiem iarna. Pentru a găti o reţetă minunată aveţi nevoie de o bază, de un liant şi de un topping. Într-o abordare mai didactică, baza este formată din: carne, legume sau o combinaţie a celor două ingrediente. Liantul este doar un sos (sau o supă condensată), brânză sau maioneză care aduc împreună toate aromele și adăugă o anumită umiditate. Toppingul este în mod obișnuit un amidon: aluat, pesmet sau piure de cartofi. Toppingul este indicat când doriţi un singur fel de mâncare și pentru a face o diferență față de supă. Iată trei sfaturi suplimentare pentru un preparat remarcabil:

Pre-gătiţi carnea
Iarna, vă puteţi pregăti ingredientele din timp, depozitându-le la frigider, în caserole. Există o mulțime de mâncăruri pe care le puteţi găti cu pui. Când cumpăraţi un pui congelat, aveţi grijă să fie în termen, pentru a preveni bolile alimentare. Pregătirea prealabilă a cărnii vă aduce o stare de liniște, iar aceasta nu va mai trebui să stea atât de mult în cuptor.

Uscați legumele
Legumele nu trebuie să fie complet uscate, dar dacă sunt congelate, lăsați-le să se dezghețe și să stoarcă cât mai multă apă înainte de a le adăuga în mâncare. Acest lucru va împiedică mâncarea să devină zemoasă.

Dezgheţaţi
În timp ce caserolele pot fi asamblate din timp și congelate pentru a fi gătite mai târziu, nu veţi dori să fie prea reci atunci când le introduceţi în cuptor, deoarece nu se vor găti uniform. Lăsaţi caserola să se dezgheţe în frigider o zi sau două înainte de a fi nevoie de a o prepara.

Acoperiţi
Caserolele ar trebui să fie acoperite în primele 15 minute de stat cuptor pentru a preveni riscul de supra-gătire. Dacă nu aveți un capac sigur pentru cuptor, acoperiţi recipientul cu o folie de plastic şi apoi cu una de aluminiu.

Oala sub presiune
 Oala sub presiune Fissler
În prezent, oalele sub presiune se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Şi nu am putea fi mai fericiți! Cu o mulțime de rețete de bucătărie și cărți de bucate, tot ce trebuie să faceți este să aruncați o grămadă de ingrediente în oală şi să o lăsaţi să îşi facă treaba în doar câteva minute. Este perfectă pentru zilele de iarnă când zilele sunt mai scurte şi vreţi să încropiţi rapid o mâncare când veniți obosiţi de la serviciu. Există câteva sfaturi pentru a vă face mâncărurile mai bune decât vă așteptaţi:

Alegeţi dimensiunea corectă
Oalele sub presiune sunt disponibile în mai multe dimensiuni și nu fiecare rețetă este potrivită pentru orice dimensiune. Asigurați-vă că rețeta este adaptată dimensiunii oalei voastre sub presiune sau ajustaţi-o pentru a se potrivi.

Acoperiţi
Este tentant să tot verificați mâncarea, ridicând capacul și amestecând, dar trebuie să rezistați! Prin ridicarea capacului, prelungiți timpul de gătit. Încercați să fiți răbdători.

Cronometraţi şi verificaţi
Timpii de gătire din instrucţiunile oalei sub presiune sunt un bun indicator în privinţa timpului de care aveţi nevoie. Adăugaţi, la început, ingredientele care necesită un timp mai lung de gătire şi mai târziu, restul. Dacă nu sunteţi siguri în privinţa timpului de preparare, este de preferat să lăsaţi vasul mai puţin pe foc, decât să supra-gătiţi mâncarea. Puteţi aduce oricând alimentele sub presiune şi să continuaţi de unde aţi rămas, dar odată ce aţi eşuat, nu mai puteţi repara nimic.

Mega Plus vă oferă tot ceea ce aveţi nevoie pentru gătit, inclusiv pentru a face faţă cu succes sezonului de iarnă. Accesaţi oferta noastră de oale sub presiune de calitate şi preţuri cu discount!

Care este părerea voastră despre oala sub presiune?


Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

marți, 30 ianuarie 2018

Cea mai bună oală sub presiune – trenduri actuale

În ultimul timp, a existat o revigorare în ceea ce priveşte popularitatea oalelor sub presiune, şi pe bună dreptate. Aceste oale minune, după cum mai sunt denumite, nu reduc doar timpul de gătit, ci şi căldura produsă în bucătărie. Deşi trebuie să vă asiguraţi că îşi menţin presiunea corectă, fără capac pot fi folosite şi la prepararea sosurilor.

Astăzi, oalele sub presiune au o mulţime de caracteristici de siguranţă, ceea ce face reduce mult riscul de producere a accidentelor. Capacul se blochează, aşa încât nu poate fi îndepărtat din greşeală, plus că există supape de rezervă de eliberare a presiunii.
Important de reţinut este că, atunci când folosim o astfel de oală, timpul de cronometrare începe când oala ajunge la presiune.

Avantajele folosirii oalei sub presiune
 Oala sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 10 Litri, diametru 26 cm, inductie
Oala sub presiune îmbogăţeşte savoarea naturală a alimentelor şi contribuie la păstrarea substanţelor nutritive prin reducerea timpului de gătit cu peste 70%. Acest lucru contribuie şi la reducerea costurilor, de vreme ce economisim nu doar timp, ci şi gazele sau energia electrică (în funcţie de tipul aparatului de gătit). Dacă vreţi o bucătărie mai răcoroasă atunci când gătiţi, mai ales în zilele caniculare de vară, tot oala sub presiune este cea mai bună idee. Aceasta reţine căldura şi aburul care vă pot încălzi spaţiul într-atât încât ar deveni chiar sufocant. Un alt avantaj al oalei sub presiune este o doză mai mică de efort în ceea ce priveşte curăţenia. Datorită închiderii securizate a capacului, stropii de lichid nu mai sunt împrăştiaţi prin toată bucătărie, iar atunci când mâncarea este gata, aveţi de spălat doar o singură oală.

Cum să alegeţi cea mai bună oală sub presiune

Materialul
 http://www.megaplus.ro/cumpara/oala-sub-presiune-fissler-vitavit-edition-capacitate-4-5-litri-7753128
Alegeți o oală sub presiune care este fabricată din oțel inoxidabil durabil, de înaltă calitate. Nu orice oțel inoxidabil este la fel. Căutați eticheta sau ștampila care indică "oțel inoxidabil 18/10" (o compoziție de 18% crom și 10% nichel). Cromul și nichelul prezintă următoarele avantaje:
Rezistență la pete și la coroziune. Oțelul inoxidabil trebuie să includă cel puțin 10,5% crom pentru a fi considerat inoxidabil. O cantitate mai mare de crom contribuie la durabilitatea acestuia.
Strălucire. Nichelul contribuie la îmbunătăţirea stratului protector pe care îl formează cromul și, de asemenea, adaugă mai multă strălucire.
Aflați mai multe despre avantajele folosirii produselor din oțelului inoxidabil din articolul 7 motive pentru care să alegem produsele din oţel inoxidabil.

Valva de siguranţă
Asiguraţi-vă că modelul pe care îl selectaţi este dotat cu valvă de siguranţă care asigură reglarea presiunii pentru a preveni deschiderea capacului înainte de depresurizarea completă. În cazul in care temperatura din timpul utilizării creşte prea mult, valva de siguranţă va regla presiunea pentru o utilizare în siguranţă.

Care este dimensiunea potrivită?
 Set oala + tigaie (cratita) sub presiune Fissler VitaVit Edition, capacitate 6 + 2.5 litri, diametru 22 cm, inductie
Ce credeţi că v-ar avantaja mai mult? O oală sub presiune de 4 sau de 6 litri? Înainte de a cumpăra oala, aveţi în vedere anumite aspect precum cantitatea de mâncare pe care o gătiţi de obicei, spaţiul de depozitare, bugetul de care dispuneţi. Noi vă recomandăm o oală de cel puţin 5 litri. Ştiţi cum se spune: „"În timp ce chiar și cea mai mare oală sub presiune este capabilă să gătească cele mai mici cantități de alimente, cantitățile mari nu pot fi preparate într-o oală mai mică." În plus, oala sub presiune poate fi umplută cel mult două treimi pentru majoritatea mâncărurilor şi pe jumătate în cazul alimentelor care provoacă apariţia spumei în procesul de gătire.

Garanţie & Accesorii
În timp ce o oală de presiune de calitate rezistă, cel mai probabil, câteva decenii, un cumpărător inteligent va lua în considerare calitatea companiei și angajamentul de a-şi susţine produselor. Piesele de schimb cum ar fi garniturile nu sunt acoperite de garanţie. Prin urmare,  vă recomandăm să alegeți o companie producătoare cu renume unde componentele oalei sub presiune și accesoriile sunt disponibile.

De unde să cumpăraţi 
Cele mai multe magazine cu o gamă largă de vase pentru gătit vor avea probabil câteva modele din care să alegeţi, dar întotdeauna veţi putea face o selecție mai bună dacă faceți cumpărăturile online. Ca magazin online, dispunem de o colecţie modernă de oale sub presiune care întrunesc criteriile de mai sus şi care sunt foarte apreciate de clienţi.


Cele mai bune oale sub presiune


 Oala sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 Litri, diametru 22 cm, inductie

Oala Vitaquick este produsă în Germania şi asigură o modalitate eficientă de a ajunge la o dietă echilibrată odată cu economisirea timpului şi energiei. Metodele tradiţionale folosite până acum au cauzat distrugerea vitaminelor şi mineralelor din alimente, prin eliberarea lor în apa care cel mai adesea este înlăturată înainte de consum. Cu oala sub presiune Vitaquick aveţi nevoie de apă mai puţină, veţi găti mult mai rapid, păstrând valorile nutriţionale ale alimentelor.

În timpul utilizării oalei Vitaquick, nu veţi mai auzi sunetele create de oalele sub presiune clasice, iar mirosurile nu vor mai fi eliberate ca până acum. Valva de siguranţă va fi închisă ermetic odată cu eliberarea oxigenului din interior, astfel că presiunea şi mirosurile abia dacă vor fi simţite.

Oala sub presiune din seria Vitaquick excelează prin caracteristicile destinate să asigure o utilizare în completă siguranţă. Valva de siguranţă va fi activată doar atunci când capacul va fi închis ermetic şi va asigura reglarea presiunii pentru a preveni deschiderea capacului înainte de depresurizarea completă. În cazul în care temperatura din timpul utilizării creşte prea mult, valva de siguranţă va regla presiunea pentru o utilizare în siguranţă.

Închiderea în siguranţă a capacului oalei Vitaquick va fi asigurată cu ajutorul indicatorului de pe mâner. Presiunea nu se va forma în interiorul oalei dacă indicatorul de pe mânerul capacului nu va fi de culoare verde.

Oala are o forma conică, astfel încât va putea fi depozitată împreună cu alte vase de acelaşi diametru utilizând un minim de spaţiu în bucătărie şi evitând posibile zgârieturi.

Mânerul capacului poate fi detaşat cu uşurinţă la nevoie, fără efort suplimentar.

Interiorul oalei este gradat, pentru a uşura utilizarea ei atât pentru începători, cât şi pentru profesionişti. Poate fi folosită pe toate sursele de căldură, inclusiv pe cele cu inducţie.



 Oala sub presiune Fissler Vitaquick Red Edition, capacitate 6 Litri, diametru 22 cm, inductie

Această oală sub presiune este incredibil de durabilă şi foarte greu de deteriorat. De câte ori o ridicaţi, puteţi simţi calitatea materialului. Faptul că este fabricată din oţel inoxidabil o face potrivită pentru alimentele acide şi poate fi curăţată la maşina de spălat vase. Cu această oală sub presiune puteţi găti alimentele uniform, iar sistemul de blocare a capacului îl menţine închis, ceea ce face ca presiunea să rămână în interiorul oalei. Se poate folosi pe toate tipurile de plite, inclusiv cele pe inducţie.

Spre deosebire de modelele mai ieftine din aluminiu, oala sub presiune Fissler este fabricată din oţel inoxidabil de cea mai bună calitate, iar stratul gros de aluminiu de la baza oalei încapsulat în inox vă permite să gătiţi alimentele uniform.

Atunci când comparaţi oala sub presiune Fissler Vitaquick Red Edition cu altele de acest fel, ar putea părea destul de scumpă. Trebuie însă să ţineţi cont de un aspect:  este construită să dureze, iar preţul pe care îl plătiţi este pentru calitate. Prin urmare, cei care folosesc periodic o oală sub presiune sau cei care doresc doar să experimenteze gătitul sub presiune, pot opta pentru un model mai ieftin.


 Set oala + tigaie (cratita) sub presiune Fissler VitaVit Premium, capacitate 6 + 2.5 Litri, diametru 22 cm, accesoriu aburi, inductie


Oala sub presiune VitaVit Premium Fissler este un produs de top. Aceste oale sub presiune au o bază Thermic „sandwich” foarte groasă (6 mm), complet încapsulată în oţel inoxidabil şi sunt potrivite pe toate tipurile de aparate de gătit (inclusiv sticlă, ceramică, halogen şi inducţie). Această bază încorporează un strat de aluminiu foarte gros deplin încapsulat în oţel inoxidabil de calitate şi elimină astfel riscul de pete de ardere.

Oala sub presiune Fissler VitaVit Premium încorporează patru sisteme de siguranţă controlate independent, inclusiv un dispozitiv de blocare care împiedică deschiderea sub presiune, ceea ce o face extrem de sigură. Este soluţia perfectă pentru mâncăruri gătite acasă rapid, delicioase, hrănitoare şi economice.

Mulţumită unei file de metal, capacul se poate aşeza foarte simplu în poziţia corectă, iar datorită designului nou al marginii vasului, şi închiderea oalei se poate face la fel de uşor.

Când vasul este închis corect, indicatorul colorat de pe mâner se tranformă din roşu în verde. Numai atunci poate începe crearea presiunii.

În afară de cele două niveluri de gătit prevăzute de obicei, VitaVit Premium oferă o funcţie inovatoare de gătit în aburi, ceea ce vă permite să aruncaţi oricând o privire în interior, sa amestecaţi şi să condimentaţi. 

Oala Fissler VitaVit Premium este dotată cu un dispozitiv tip ,,semafor” care face gătitul clar şi sigur. Astfel, veţi şti când  intensitatea focului poate fi redusă, când  temperatura setată a fost atinsă şi începe timpul de gătire, dar şi când temperatura este prea ridicată.

VitaVit Premium este dotată cu un mâner ergonomic. Acesta garantează o manipulare sigură, chiar şi cu mâinile ude sau unsuroase.

Funcţia specială confortabilă de eliminare a aburului vă permite controlul precis, fără să mai fie necesar să apăsaţi dispozitivul manual.

Mânerele detaşabile fac ca această oală sub presiune sa fie uşor de curăţat şi de depozitat. Este un avantaj practic  care vă oferă posibilitatea să aşezaţi vasele în dulap unul peste celălalt.

Oala are o bază CookStar care o face potrivită pe toate tipurile de surse de gătit.

VitaVit Premium oferă de asemenea o scală de măsurare în litri şi vă indică volumul minim şi maxim de lichid pe care îl puteţi introduce în oală.

Este prevăzută cu mânere reci pentru o manevrare uşoară. Aceste mânere includ, de asemenea, o zonă de protejare de căldura excesivă provenită de la flacără, în cazul gătitului pe aragaz.

Piesele sunt uşor de îndepărtat pentru o curăţare si întreţinere uşoară.

Oala sub presiune Fissler VitaVit Premium este produsă în conformitate cu Standardele Europene şi include zece ani de disponibilitate a părţilor componente.



 Set oala + tigaie (cratita) sub presiune Fissler Vitaquick, capacitate 6 + 2.5 Litri, diametru 22 cm, inductie

Cu această oală sub presiune puteţi găti feluri de mâncare delicioase datorită tehnologiei duse la rang de artă sigură şi sofisticată. Când utilizaţi oala sub presiune Fissler Vitaquick, veţi reduce cu 70% timpul de gătit. În acest fel, vă puteți prepara reţetele preferate în cel mai scurt timp. 

Oala sub presiune Fissler este eficientă și reduce consumul energetic până la 50%. Cu cât este mai rapid procesul de gătit, cu atât puteţi închide mai repede sursa de căldură. Totodată, veţi păstra vitaminele şi mineralele pe care le pierdeţi atunci când folosiţi oalele tradiţionale. 

Capacul este uşor de îndepărtat, iar marginea oalei este dotată cu o închidere optimă. Cu bază de tip Thermic, oala este potrivită pentru orice sursă de gătit. Vasul se încălzeşte rapid şi uniform. Indicatorul de pe peretele interior al oalei arată nivelul minim şi maxim de lichid. Mânerul detaşabil face ca oala sub presiune Fissler să fie uşor de curăţat şi de depozitat.

Setul este format din două piese: o oală sub presiune şi o tigaie grill pentru preparare rapidă care poate fi folosită individual. Suprafaţa interioară a tigăii are un model patentat Novogrill în formă de fagure, asigurând prepararea alimentelor înainte de a fi gătite sub presiune, cu conţinut scăzut de ulei sau la temperaturi înalte pentru prăjit. Astfel, capacul poate fi folosit alternativ, atât pentru oală, cât şi pentru tigaie.


 Oala sub presiune inox Kinghoff Platinum, capacitate 8 litri, inductie

Oala este indicată atunci când gătiţi pentru întreaga familie sau când aveţi invitaţi la masă. Este potrivită atât pentru cei novici în arta gătitului, cât şi pentru cei mai experimentaţi care sunt în căutarea unei oale fiabile la un preţ decent.  Vasul cu ajutorul căruia puteţi economisi timp şi energie este fabricat din inox de foarte bună calitate (18/10), are interior gradat şi indicator de presiune. Sistemul de blocare simplu al capacului funcţionează foarte uşor. Oala Kinghoff Platinum poate fi folosită pe plitele cu inducţie, cu gaz, electrice, vitroceramice şi cu halogen. Poate fi curăţată în maşina de spălat vase.



 Oala sub presiune KingHoff, inductie, capacitate 5 litri

Este oala ideală dacă vreţi să încercaţi gătitul sub presiune fără a cheltui prea mult. În acest vas puteţi prepara mâncărurile de trei până la zece ori mai repede decât cu metodele obişnuite de gătit. În oala fabricată din oţel inoxidabil de calitate puteţi găti rapid şi perfect carne de pui, peşte, legume şi chiar deserturi. În oala sub presiune de la KingHoff, bucăţile de carne se frăgezesc rapid. Economisiţi timp, energie şi bani gătind mâncăruri sănătoase şi pline de arome! Oala este prevăzută cu un mâner ergonomic, uşor de folosit. Se poate curăţa în maşina de spălat vase, fără capac şi se poate utiliza pe toate sursele de căldura, inclusiv pe plitele cu inducţie.


 Set oale sub presiune KingHoff, inductie, capacitate 5 + 7 litri, capac, steamer

Toate piesele setului sunt fabricate din inox de foarte bună calitate. Setul este format din două oale, capac presiune, capac sticlă şi steamer cu trepied pentru gătirea la aburi. Cu ajutorul trepiedului puteţi găti pe mai multe niveluri. Astfel, mai multe feluri de mâncare pot fi preparate simultan. De exemplu, în timp ce o bucată de carne fierbe înăbușit, legumele și cartofii se gătesc ușor în trepiedul plasat cu un nivel mai sus. În acest fel, o masă întreagă poate fi preparată într-o singură oală. Piesele setului se pot curăţa în maşina de spălat vase, fără capac şi se pot utiliza pe toate sursele de căldură, inclusiv pe plitele cu inducţie.

Indiferent ce model aţi alege, oala sub presiune vă oferă o experienţă plăcută în bucătărie.
Vă dorim spor la bucătărit cu oala minune!

joi, 25 ianuarie 2018

Budincă de dovlecei plăcintari la tigaia din fontă Fissler, seria Arcana

Această budincă delicioasă preparată cu lapte şi dovlecei plăcintari şi acoperită cu un topping delicat de caramel trasează o linie clară între fel de mâncare secundar şi desert. 
Poate fi servită cu sos de caramel sau cu frişcă îndulcită. Pentru un sos ușor de caramel și un topping de dovlecei, dublaţi sau triplaţi cantitățile de zahăr delicat și granulat și repetați pasul 4 după cum este necesar. Sau dacă doriți să îmbogățiți savoarea naturală a preparatului, acoperiţi cu caramel și oferiți brânză cheddar rasă, la masă.

Porţii: 8 – 10
Timp de preparare: 1 oră 55 minute

INGREDIENTE:
  • 500 g dovlecei plăcintari
  • 800 ml lapte
  • 57 g unt înmuiat, şi ceva în plus pentru tapetare
  • 64 g zahăr granulat
  • 1 dovleac tăiat longitudinal, fără seminţe
  • 64 g zahăr brun
  • 115 g sirop de arţar
  • 3 ouă mari
  • 40 ml cidru de mere
  • 300 g făină
  • 10 g praf de copt
  • 10 g sare Kosher
  • 2.5 g ghimbir măcinat
  • un vârf nucşoară măcinată

MOD DE PREPARARE:

 Tigaie din fonta Fissler, diametru 28 cm, maner lemn, inductie, Seria Arcana1. Într-un vas cu baza groasă adăugaţi dovleceii plăcintari şi laptele. Lăsaţi la fiert la foc mediu spre mare, aproximativ zece minute, până când dovleacul se frăgezeşte. Daţi la o parte.

2. Ungeţi tigaia din fontă Fissler, seria Arcana, cu unt. Daţi la o parte.

3. Scurgeți dovleceii de plăcintari și aruncați laptele. Transferați dovleceii într-un castron mediu. Folosind un tel de metal, amestecați dovleceii până când  devin pastă. Daţi la o parte.

4. Umpleți un vas gradat cu 350 ml apă și lăsaţi-l lângă aragaz. Într-o tigaie cu baza grea (nu cea din fontă pe care o aveţi pregătită), combinați zahărul granulat și 120 ml apă. Gătiţi la foc mediu-mare aproximativ 6 minute, amestecând ocazional pentru a ajuta zahărul să se dizolve, până când amestecul începe să fiarbă şi să devină maroniu. Amestecați, imediat 60 ml de apă (amestecul va începe să clocotească viguros), apoi adăugați cu grijă restul de dovlecei, aşa încât să se potrivească într-un singur strat (renunţaţi la orice bucăți care nu se potrivesc). Gătiţi dovlecelul în caramel, adaugând câte 60 ml de apă de fiecare dată când caramelul se usucă, până când dovlecelul este moale şi puţin rumenit pe o parte (8 - 10 minute). Întoarceţi bucățile și continuați să gătiți și să adăugați apă după cum este necesar, încă 8 - 10 minute, până când dovlecelul este fraged (dar nu prea moale) și bine rumenit, iar caramelul este fierbe încet, cu bule.

5. Turnaţi caramelul și dovlecelul în tigaia de fontă Fissler pe care o aveţi pregătită, aranjând dovlecelul într-un singur strat. Lăsaţi la o parte.

6. Așezați un suport în centrul unui cuptor și preîncălziți la 350 °. Într-un castron, bateți untul și zahărul brun pentru a le încorpora. Încorporaţi siropul de arțar, răzuind pe marginea bolului cu o spatulă, după cum este necesar, apoi bateți ouăle unul câte unul. Adăugaţi cidrul și piureul de dovlecei.

7. Într-un castron mediu, presăraţi făina, praful de copt, sarea, ghimbirul și nucșoara. Încorporaţi ingredientele uscate în amestecul de dovlecei.

8. Turnaţi aluatul peste dovlecei în tigaia din fontă, apoi întindeţi cu o spatulă pentru a acoperi (asigurați-vă că aluatul ajunge până la marginile tigăii).

9. Coaceți budinca la cuptor 42 - 45 de minute, până creşte aluatul și scobitoarea introdusă în centrul ei iese curată.

10. Scoateți și tigaia din cuptor şi lăsați să se răcească 10 minute. Așezați un platou de servire mare și plat deasupra tigăii și răsturnați cu grijă. Lăsați să se răcească puțin, apoi serviți.

Am vrea să ne împărtăşiţi reţeta voastră preferată de dovlecei.


Vă recomandăm şi alte reţete de iarnă:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Metode de preparare a dovleceilor plăcintari

Dacă este iarnă, înseamnă că a început sezonul de dovlecei plăcintari! Aceste fructe gălbui – da, din punct de vedere botanic sunt fructe, dar sunt folosiţi ca legume – ne oferă motive întemeiate pentru a încerca reţete noi. Există o mulţime de metode de preparare a dovleceilor plăcintari. Aici vi le oferim pe cele mai simple. 

Indiferent că serviţi dovleceii cu puţin unt şi zahăr sau cu sare şi piper, veţi avea parte de un preparat aromat, uşor şi bogat în nutrienţi. Iată care sunt sugestiile noastre, împreună cu sfaturi despre alegerea celui mai bun dovlecel plăcintar de pe piaţă.

Beneficiile dovlecelului
Dovlecelul are un profil nutrițional foarte bogat, format din diferiți compuși organici, nutrienți, vitamine și minerale, responsabile pentru furnizarea de beneficii multiple pentru sănătate. Această listă include o cantitate uriașă de vitamina A, precum și cantități semnificative de vitamina C, vitamina E, vitamina B6, niacină, tiamină, acid pantotenic și acid folic. În ceea ce privește mineralele, dovlecelul conține magneziu, potasiu, mangan, cupru, fosfor, calciu și fier. Este, de asemenea, o sursă foarte bună de carotenoizi și alți compuși antiinflamatori și antioxidanți importanți.

Alegerea dovlecelului
Toamna şi iarna, alegeţi dovleceii fermi, cu coaja netedă şi fără pete. Orientaţi-vă către dovleceii de dimensiune medie întrucât cei mari sunt fibroşi, iar cei mici pot fi lipiţi de gust. La frigider, dovleceii rezistă cel mult şapte zile, însă la congelator îi puteţi păstra maxim 12 luni.

Metode de preparare – caracteristici generale
Dovlecelul plăcintar este adesea gătite și consumate simplu, cu sare și unt. De asemenea, acesta merge bine cu alte condimente, cum ar fi scorțișoară, ghimbir, cuișoare și ienupăr. Pe de altă parte, poate fi îndulcit adăugând zahăr brun, sirop de arțar sau miere. În ciuda numelui, dovlecelul plăcintar poate fi folosit la supe, tocăniţe și alte feluri de mâncare. Poate fi amestecat cu alte legume și folosit pentru a înlocui cartofii dulci în majoritatea rețetelor. Dovlecelul plăcintar este, de asemenea, folosit la prepararea plăcintelor, brioșelor, prăjiturilor, budincilor și altor deserturi.

Cum să coacem dovlecelul plăcintar
Preîncălziți cuptorul la 190 grade Celsius. Îndepărtați orice capăt al tulpinii pe care poate avea dovlecelul. Tăiați-l pe jumătate, longitudinal. Utilizați o lingură mare pentru a scoate și arunca semințele și partea fibroasă care le înconjoară. Ungeţi cu puţin ulei sau cu unt o foaie de copt sau o tigaie. Așezați jumătățile de dovlecel pe foaia de copt sau în tigaie, cu faţa în jos şi coaceți până când se frăgezesc (testaţi cu furculiţa). Acest lucru poate dura î între 15 și 45 de minute, în funcție de tipul și mărimea dovlecelului.
Este o modalitate deosebit de bună de a găti un număr mare de dovlecei. Odată ce s-au copt, puteţi scoate miezul din coajă şi puteți servi cu unt și sare sau zahăr. De asemenea, îi puteți folosi pentru a prepara piure de dovlecei sau în rețete care necesită dovlecel gătit.

Cum să gătiţi dovlecel plăcintar la aburi 

Tăiaţi dovlecelul pe jumătate și scoateţi seminţele. Apoi tăiați sau feliați dovlecelul în bucăți mai mici, iar dacă doriți, curăţaţi-l de coajă. Fierbeţi apă într-o oală mare şi puneți bucățile de dovlecel în sita sau coșul de fiert la aburi, după care aşezaţi recipientul peste apa fiartă. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi dovlecelul să fiarbă la aburi  până când toate bucăţile devin fragede,  aproximativ 10 până la 20 de minute, în funcție de dimensiunea de bucăților de dovlecel.
Ca şi în cazul dovlecelului copt, dovlecelul preparat la aburi poate fi folosit ca piure în rețetele care solicită dovlecel gătit.
Prepararea la aburi funcţionează cel mai bine în cazul dovleceilor care sunt uşor de decojit.

Cum preparăm dovlecel plăcintar la microunde

Gătitul dovlecelului la microunde este o plăcere pentru că îl puteți găti întreg, urmând ca apoi îl tăiați şi să eliminați semințele, toate acestea după ce miezul devine fraged. Înţepaţi dovlecelul cu o furculiță, pe alocuri. Lăsaţi-l la cuptorul cu microunde la putere maximă timp de 5 minute dacă este mai mic și 10 minute dacă este mai mare. Când este gata, furculița ar trebui să străpungă cu ușurință coaja și miezul. În caz contrar, mai lăsaţi-l la cuptorul cu microunde la intervale de un minut până când este fraged. Lăsaţi dovlecelul să se odihnească şi să se răcească suficient, pentru a-l putea atinge. Tăiați-l în două, în lungime, scoateți semințele și aruncați-le, după care condimentaţi sau tăiați-l în bucăţi, după preferinţe.
Cuptorul cu microunde este o modalitate simplă de a găti orice fel de dovlecei.

În concluzie, puneţi-vă imaginaţia la treabă şi veţi descoperi modalităţi nenumărate de a găti dovlecelul şi de a satiface chiar şi cele mai rafinate gusturi. Este sănătos şi plăcut la gust, fiind apreciat şi de cei mai pretenţioşi vegetarieni.
Legumicultorii chinezi au adus dovleceul la rang de artă, obţinând venituri serioase printr-o tehnică proprie. Cu ajutorul unor mulaje, aceştia „sculptează” dovleceii cu chipul lui Iisus, Buddha sau Moş Crăciun. Ei sunt folosiţi ca amulete naturale, în scopul de atragere a prosperităţii.

Voi ce feluri de dovlecei preferaţi şi cum vă place să îi gătiţi?

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)