vineri, 22 decembrie 2017

Scorțișoara – aroma Crăciunului

Atunci când simţim miros de scorţişoară, gândul ne fuge, inevitabil, la sărbătoarea de Crăciun.
Afirmaţia poate fi susţinută de rezultate unui studiu potrivit căruia oamenii corelează anumite mirosuri cu perioade specifice din an. Studiul a arătat că aroma de scorţişoară este strâns corelată cu Crăciunul. Mai mult, subiecţii au demonstrat un grad mai înalt de familiaritate şi de plăcere atunci când au simţit această aromă în perioada Crăciunului, spre deosebire de perioada verii. Aşadar, dacă vă place mirosul de scorţişoară, este indicat să preparaţi specialităţi care conţin acest ingredient, pentru a vă putea bucura cât mai mult de sărbători.

Scorţişoara a fost intens folosită la prepararea băuturilor în Egiptul Antic şi era mai valoroasă decât aurul, fiind considerată un dar destinat regilor. Ghimbirul, nucşoara şi  menta sunt aromele clasice din lunile geroase de iarnă, însă există un motiv pentru care scorţişoara este asociată cu Crăciunul. În epoca medievală erau folosite anumite condimente pentru conervarea cărnurilor, printre acestea aflându-se şi scorţişoara. La acea vreme, Crăciunul era considerat cea mai importantă sărbătoare, aşadar toate specialităţile, carnea şi fructele conservate cu ajutorul scorţişoarei erau la mare căutare. De aici şi legătura strânsă dintre Crăciun şi aroma acestui ingredient.

Beneficiile scorţişoarei
  • Este o sursă puternică de antioxidanţi.
  • Are proprietăţi antiinflamatorii.
  • Protejează sănătatea inimii.
  • Combate diabetul.
  • Contribuie la buna funcţionare a creierului.
  • Poate ajuta în reducerea riscului de cancer.
  • Luptă împotriva infecţiilor şi viruşilor.
  • Protejează sănătatea dinţilor şi împrospătează respiraţia.
  • Poate tratata sau preveni Candida.
  • Este benefică pentru sănătatea pielii.
  • Luptă împotriva alergiilor.
  • Poate fi utilizată în loc de zahăr, la îndulcirea deserturilor.
  • Poate fi utilizată drept conservant alimentar natural.

Modalităţi de folosire a scorţişoarei

Scorțișoara poate fi consumată în nenumărate moduri. O puteți folosi ca ingredient pentru frigănele, utilizând zahăr în loc de sare, sau o puteți presăra peste pâinea prăjită, împreună cu tahini și banane. Scorțișoara este un condiment dulce aromat, folosit în mod obișnuit ca un constituent major al "mixului de condimente". Bețele de scorțișoară pot fi folosite la tocănițe, la vinul fiert sau la alte băuturi precum punch, mâncărurile de orez (precum budinca), la aromarea ciocolatei calde sau a cafelei. Scorțișoara pisată poate fi presărată și în cappuccino. Aceasta poate fi adăugată în aluatul de pâine pentru a face chifle gustoase. În același mod, merge în combinație cu oul în multe feluri de mâncare. De asemenea, este frecvent utilizată în prăjituri, în produse de patiserie și biscuiți.
Acest ingredient trebuie depozitat într-un recipient etanș și păstrat într-un dulap rece, închis la culoare. Scorțișoara presată își pierde aroma mai repede decât bastoanele, așadar cumpărați puțin și des.

Combinaţii în care este folosită scorţişoara
Indiferent dacă este folosită ca un accent subtil sau o notă mai asertivă, scorțișoara adaugă un strat de căldură unic mai multor feluri de preparate, dulci sau savuroase. Poate stimula gustul altor ingrediente și aprofundează aroma generală a preparatelor, uneori acționând ca un ingredient greu de recunoscut, chiar "secret". Iată suficiente motive pentru a face rost de scorţişoară, mai ales în perioada sărbătorilor. Pentru a vă ajuta să faceţi cele mai bune alegeri, vă oferim o listă a combinaţiilor în care poate fi folosit acest ingredient miraculos. Veţi avea parte de un Crăciun de neuitat!
  • Scorțișoară + Măr
  • Scorțișoară + Piersică
  • Scorțișoară + Prună
  • Scorțișoară + Portocală
  • Scorțișoară + Afine
  • Scorțișoară + Stafide
  • Scorțișoară + Ciocolată
  • Scorțișoară + Chili
  • Scorțișoară + Nucșoară
  • Scorțișoară + Usturoi
  • Scorțișoară + Chimion
  • Scorțișoară + Pui
  • Scorțișoară + Miel
  • Scorțișoară + Pâine
  • Scorțișoară + Orez
  • Scorțișoară + Unt
  • Scorțișoară + Miere
  • Scorțișoară + Suc de fructe
  • Scorțișoară + Cartof dulc
  • Scorțișoară + Vinete
  • Scorțișoară + Morcov
  • Scorțișoară + Roșie

Presărați scorțișoară peste:
... o plăcintă caldă de mere 
... rugelach 
... vafe
 ... frigănele, împreună cu nucșoară 
... gogoașă 
... felii de mere, împreună cu sare 
... fructe proaspete sau poșate, în special mere și piersici 
... tartă cu fructe

Prăjituri:
- în turtă dulce 
- în prăjitura de morcovi
- În prăjitura de pere 
- într-un tort de scorțișoară cu condimente zdrobite de-a lungul tortului 
- În prăjitura de cafea
- În pâinea de banane 
- În prăjitura cu prune 
- Împrăștiată peste prăjitura de dovleac vegan cu frișcă de nucă de cocos 
- În pâinea cu dovleac 
- În prăjitura de mic dejun din afine 
- în prăjiturile de Crăciun în formă de stea, preparate din migdale, albușuri de ouă și o mulțime de scorțișoară,  glazurate cu înghețată cu aromă de scorțișoară
- În baclava
- în prăjiturile cu dovleac
- în biscuiți cu castane și nuci pecan sau cu migdale și ciocolată 
- în biscuiți cu anason, nucșoară și coajă de portocală
- În prăjiturile din ovăz
- În prăjiturile de miere

Pentru preparatele la cuptor:
- În partea superioară a brioșelor, în special cele cu afine
- În plăcintă de dovleac împreună cu ghimbir și cuișoare 
- În rulourile cu dovleac
- În prăjitura cu dovleac și cu brânză, ca topping
- În rulourile cu unt, în timp ce se coc
- În budinca de pâine
- În capirotada, o pâine mexicană preparată cu brânză de cheddar și servită ca desert
- amestecată  în crema pentru tarta cu fructe
- În plăcinta cu piersici

Alte utilizări ale scorțișoarei

Pentru sportivi:
Soluția pentru sportivi: înmuierea picioarelor în ceai de scorțișoară ajută la uciderea ciupercilor piciorului. Fierbeți apa, apoi adăugați câteva bețe de scorțișoară. Odată ce amestecul este gata, înmuiați picioarele în apă caldă pentru câteva minute pe noapte.

Îndepărtarea stării de greață
Ceaiul de scorțișoară funcționează bine pentru ameliorarea stării de greață datorită catechinelor. Fierbeți o linguriță de coajă de scorțişoară într-o ceașcă de apă, timp de aproximativ 10 minute și beți. Acest amestec este interzis femeilor însărcinate.

Mască de păr:
Pentru a evita pierderea părului și a ajuta creșterea acestuia, o mască de păr amestecată cu scorțișoară vă poate diminua grijile.
Încălziți 100 de mililitri de ulei de măsline, adăugați 5 grame de scorțișoară și de miere și amestecați. Aplicați amestecul pe pielea capului, lăsați-l să acționeze 15 minute, după care spălați părul. 

Masaj sau băi:
Combinați 2.5 grame de scorțișoară, 100 mililitri de ulei de migdale sau de susan și 2.5 grame de extract de vanilie pură. Înainte de utilizare, agitați ușor uleiul.

Decor de sărbătoare

Locuința are nevoie de o decorare suplimentară, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă? Dacă răspunsul este afirmativ, puteți folosi bastonașe de scorțișoară pentru a confecționa o coroană de flori.
Veți avea nevoie de aproximativ 80 până la 120 de bastonașe de scorțișoară și un cadru din lemn de la un magazin local de materiale pentru lucruri hand made. Folosind un pistol de lipit fierbinte, lipiți bastonașele de scorțișoară pe cadrul respectiv.
Finalizați coroana atașând o panglică de sezon sau alte decorațiuni.

Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

Niciun comentariu: