miercuri, 13 iunie 2018

Cum să folosiţi sarea în mâncare

Sarea este, probabil, unul dintre cele mai folosite condimente. Un vârf de sare poate adăuga o aromă delicioasă oricărui preparat, însă prea multă sare poate provoca un adevărat dezastru. În acest articol, vă expunem beneficiile folosirii acestui ingredient indispensabil în orice bucătărie, precum şi variate modalităţi în care puteţi beneficia de proprietăţile lui miraculoase. În acest fel, vă puteţi îmbunătăţi abilităţile de a găti orice fel de mâncare.


Felul în care sarea modifică gustul mâncărurilor ascunde o întreagă ştiinţă. Ferran Adrià – un renumit bucătar din Catalonia – spunea despre sare că este „singurul produs care schimbă gătitul în bucătărie”. Nu întâmplător s-a propagat, peste generaţii, expresia „ca sarea în bucate”, făcând referire la mâncăruri gustoase, preparate cu măiestrie. În plus, v-aţi întrebat de ce o anumită parte a limbii (şi anume vârful acesteia) este mai sensibilă la gustul sărat? Gustul reprezintă una dintre laturile hedonice ale existenţei noastre, latură care ne ajută să ne bucurăm de micile plăceri ale vieţii.

Sare se regăseşte, sub diferite forme, în mai multe medii de viaţă: în apa mării, în aer, în pământ (sub forma minelor de sare). Este important de ştiut că sarea conţine două substanţe esenţiale pentru organism: clorura şi ionii de sodiu cu rol în echilibrarea nivelului fluidelor din corp. 

Cum depozitaţi sarea
  • Sarea trebuie ferită de umezeală şi lumină, precum şi de expunerea la căldură. Pentru a absorbi umezeala și a evita transformarea sării într-un bulgăre, adăugați, în recipient, aproximativ zece boabe de orez.
  • Este indicat ca sarea să fie păstrată în recipiente închise ermetic, pentru a nu absorbi aromele din jur şi consumată în decursul unui an.
  • Nu depozitați sarea în recipiente de argint. Clorul din sare reacționează negativ cu argintul, provocând o decolorare verde. În schimb, păstraţi sarea în borcane de sticlă, plastic sau porţelan.

Cum să salvaţi o mâncare prea sărată
  • Dacă ați făcut greşeala să puneţi prea multă sare într-o mâncare lichidă cum ar fi o supă, adăugați apă nesărată pentru a o dilua sau strecurați în oală, pentru 15 minute, un cartof curățat şi tăiat în patru. Înainte de a servi masa, puteţi să aruncați cartoful sau îl puteţi mânca, dacă vă place. ATENŢIE! Aceste soluții nu vor avea efect dacă mâncarea este exagerat de sărată!
  • Sosurile prea sărate pot fi adesea reparate adăugând zahăr brun sau oțet. Va trebui să folosiţi aceste ingrediente, precum şi cantităţile necesare, în mod inteligent, în funcție de sos. Turnaţi câte puţin, pe măsură ce preparaţi mâncarea și gustaţi de fiecare dată.
  • Pentru supele prea sărate, dar şi pentru tocăniţe, puteţi folosi o pastă lichidă formată dintr-un amestec de orez fiert şi apă nesărată.

Când folosiţi sarea
  • Supele şi sosurile au un timp de fierbere foarte lung, timp în care zeama scade şi aroma de sare este potenţată.
  • Dacă preparaţi o mâncare cu carne sau un sos, adăugaţi sarea la începutul, pentru a beneficia din plin de o masă gustoasă.
  • Un vârf de sare atunci când preparaţi pâine sau deserturi are rolul de a potenţa aroma. Însă atunci când cantitatea de ingrediente folosite se dublează, nu dublaţi şi cantitatea de sare. Când reduceți cantitatea de sare din pâine, va trebui să reduceți, totodată, cantitatea de drojdie și de apă. Sarea este necesară pentru o drojdie de calitate, însă nu vă așteptați la aceeași calitate dacă o modificați. 
  • Sarea extrage zeama din legume, ceea ce este un lucru bun atunci când gătiţi mâncăruri cu castraveţi şi vinete. Însă dacă nu vreţi ciuperi moi şi stafidite în mâncare, va trebui să adăugaţi sarea abia la final.
  • Datorită unei interacțiuni chimice, glutamatul monosodic,
    utilizat în multe feluri de mâncare asiatice, nu numai că amplifică aroma naturală de sare, dar poate conferi un gust metalic felului de mâncare. Țineți cont de acest lucru atunci când le folosiți împreună.
  • Nu adăugați sare înainte să bateți albușurile. Sarea absoarbe umezeala, ceea ce nu numai că va duce la creşterea timpului de mixare, ci va provoca şi o scădere de volum, textură și stabilitate.
  • Atunci când fierbeţi apă pentru paste sau legume, adăugaţi sarea abia după ce apa a fiert. Apa sărată necesită un timp mai îndelungat de fierbere. Pastele şi legumele vor fi mai ferme dacă adăugaţi şi puţină sare. 
  • La prepararea sosului, adăugați în el o parte din apa din paste. Este un pas esențial în pregătirea oricărui sos bun.
  • Există unele legume bogate în sodiu precum sfeclă, varză kale, mangold, ţelină, spanac, morcovi, andive, porumb și anghinare. În aceste cazuri, aveți grijă în privinţa cantităţii de sare adăugate.
  • Contrar credinţei populare, este indicat să săraţi, în prealabil,
    carnea atunci când gătiţi la temperaturi ridicate. Sarea ajută la accentuarea caramelizării zaharurilor naturale din carne și, de asemenea, contribuie la formarea crustei care ascunde umiditatea și aroma. Pentru carne, alegeţi sare brută sau kosher.
  • Dacă dispuneţi de resurse limitate de sare, potenţaţi aroma aruncând, peste carnea gata preparată, un vârf de sare brută sau kosher, în timp ce se odihneşte.

Trucuri utile
  • O mâncare caldă nu va fi la fel de sărată atunci când este rece pentru că frigul diminuează gustul sărat.
  • Atunci când degustați mâncarea pentru a verifica dacă are
    suficientă sare sau alte arome, asigurați-vă că porția acoperă partea de mijloc a limbii şi părțile laterale ale acesteia. De asemenea, mâncarea trebuie să fie rece înainte de a gusta; dacă este fierbinte, aromele vor fi diminuate.
  • Fructele de mare sunt bogate în sare, având în vedere mediul în care se dezvoltă. Aşadar, folosiți sarea cu moderaţie.
  • Nu folosiți sare de masă pentru murături și pentru conservarea
    produselor. Aditivii pot conferi o nuanță închisă murăturilor și pot afecta procesul de fermentație. Utilizați, în schimb, sare specială pentru murături, în scopul obținerii celor mai bune rezultate.
  • Atunci când înlocuiţi sarea de masă cu sare brută sau kosher, folosiţi 15 grame de sare brută sau kosher în locul a 30 de grame de sare de masă.
  • Nu gătiți niciodată mazărea și bobul (legumă cunoscută şi sub numele de vicia) în apă sărată pentru a nu avea învelişul tare și crăpat. 

Aveţi şi alte trucuri pe care vreţi să ni le împărtăşiţi? Lăsaţi-ne un comentariu, mai jos.

Pentru a vă păstra sarea în condiţii optime, ferită de lumină şi umezeală, vă recomandăm recipientele noastre de calitate. Multe dintre aceste produse sunt seturi care încorporează râşniţe pentru sare şi piper. Accesaţi aici oferta noastră.

Niciun comentariu: