Postul Paştelui este cel mai lung, dar şi cel mai restrictiv dintre toate posturile creştinilor ortodocşi, motiv pentru care a fost denumit şi Postul Mare. Putem profita de această perioadă pentru a ne detoxifia, dar şi pentru a scăpa de câteva kilograme în plus. Pentru acest lucru, este indicat să ţinem cont de recomandările specialiştilor, astfel încât să asigurăm organismului necesarul caloric de care are nevoie şi să ne putem conserva energia.
Postul Paştelui poate da adevărate bătăi de cap „carnivorilor”, care sunt obişnuiţi cu un regim bazat, preponderent, pe carne. Din fericire, avem la dispoziţie destule produse care conţin proteine vegetale. Acestea pot înlocui cu succes proteinele de origine animală, însă trebuie să ţinem cont că avem nevoie de o cantitate de două ori mai mare (55 – 60 de grame pe zi, spre deosebire de 30 – 35, cât asimilam din lapte, ouă şi carne).
Peștele și ciupercile - stâlpii de susținere
Cele mai bogate în proteine vegetale şi care pot înlocui, cu adevărat, carnea, sunt ciupercile. Pentru a-şi păstra nutrienţii, acestea pot fi gătite în tigaia grill sau în oala de fiert la aburi. De asemenea, acelaşi aport de proteine îl obţinem din combinaţie dintre fasole şi orezul brun, după cum recomandă Dr. Oz.
În perioada Postului Mare, vă recomandăm să profitaţi de zilele cu dezlegare la peşte. Este un aliment care vă asigură o alimentaţie bogată şi echilibrată nutriţional, fiind recomandat şi la dietă. În plus, vă ferește de anemia la care sunteți predispuși acum, din cauza schimbării regimului alimentar. Îl puteţi prepara la cuptor, în recipiente economice şi care asigură o distribuire uniforma a caldurii. Puteţi opta pentru un vas pe care să îl folosiţi nu numai în cuptor, cât şi pe orice altă sursă de căldură.
Când aveţi dezlegare la ulei, puteţi găti cu încredere, preparate din peşte, la tigaia grill. Astfel, peştele îşi va păstra proprietăţile şi gustul.
Dietă variată, sănătate garantată
Mulţi dintre cei care şi-au propus să ţină Postul Paştelui se împiedică de nenumărate restricţii alimentare. Însă dacă ne punem mintea la contribuţie găsim o mulţime de produse şi combinaţii culinare care să ne asigure o dietă diversificată. Potrivit specialiştilor, diversificarea culinară este benefică sănătăţii, motiv pentru care este bine să ne gândim cu seriozitate la ce putem pregăti în această perioadă.
Dacă vă simţiţi lipsiţi de imaginaţie, iată unele sugestii de alimente bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre, grăsimi bune şi proteine, pentru Postul Mare şi nu numai:
Fasole
Năut
Mazăre
Orez
Ovăz
Hrişcă
Linte
Nuci
Verdeţuri (spanac, pătrunjel, leurdă, urzici, sparanghel, andive, ruccola, salată verde)
Legume (broccoli, conopidă, varză)
Fructe
Avocado şi ulei de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece
Întrucât suntem în Postul Paştelui, am pregătit, pentru voi, reţete variate şi uşor de preparat, care să vă asigure necesarul zilnic de vitamine, proteine şi minerale. Dacă sunteţi pasionaţi de arta culinară, ele poti fi şi o sursă de inspiraţie în crearea propriilor reţete de aperitive, supe, ciorbe, fel principal, garnituri şi deserturi delicioase, de post, cu care să vă impresionaţi familia şi musafirii.
Pentru reţete şi informaţii utile pentru sănătatea voastră, urmăriţi-ne mai departe pe blog şi pe Facebook.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu