Fiecare sărbătoare trebuie întâmpinată cu fast şi voie-bună. Uneori, se impune prezenţa renumitelor bucate tradiționale romanești. De 1 Decembrie, fiecare gospodină doreşte să pregătească ceva deosebit pentru familie şi prieteni, iar mămăliga este, fără doar şi poate, unul dintre preparatele tradiţionale. În acest articol, vă propunem zece metode de a folosi mămăliga în prepararea unor reţete la care nici nu v-aţi fi gândit.
Oricine ştie că fasolea cu cârnaţi sau sarmalele merg de minune cu o porţie de mămăligă. Cine s-ar fi gândit, însă, că mămăliga poate fi preparată într-o mulţime de variante delicioase care pot fi aşternute, spre uimirea oaspeţilor, pe masa pregătită de sărbătoare? Iată zece specialităţi instant din mămăligă, ideale pentru oricine urmează o dietă fără gluten.
Pregătiţi mămăliga aşa cum v-aţi obişnuit, apoi turnaţi-o într-o tavă de copt. Acoperiți tava și păstrați-o la frigider timp de cel mult șase ore. O opţiune potrivită ar fi să stea peste noapte. După ce scoateţi mămăliga de la frigider, tăiaţi-o în straturi de 2 centimetri grosime, după care aşezaţi bucăţile de mămăligă în tigaia grill sau prăjiți-le, într-un strat subţire de ulei. Puteţi folosi, în acest scop, tigaia grill Karl Kruger cu interior ceramic.
2. „Terci” de mălai
Fierbeţi 500 mililitri de apă şi 250 mililitri de apă cu vegeta, puţin sărată, apoi adăugaţi 260 de grame de mălai şi reduceţi flacăra. Amestecaţi până când compoziţia se îngroaşă (aproximativ zece minute), după care adăugaţi 60 de grame de parmezan ras şi puţin pătrunjel, pentru mai multă aromă. Un vas potrivit ar fi tuciul cu interior marmorat de la KingHoff, care vine împreună cu două mănuşi pentru protecţia mânerelor fierbinţi.
Pentru un blat de pizza fără gluten, preparaţi mămăliga aşa cum este indicat la punctul 2, adăugând 15 mililitri de ulei de măsline cu parmezan şi înlocuind pătrunjelul cu piper. Lăsaţi la răcit timp de cinci minute. Întindeţi mămăliga pe o hârtie de copt şi lăsaţi să se coacă timp de zece minute, până când compoziţia este fermă. Presăraţi deasupra ingredientele preferate pentru pizza, apoi coaceți încă 15-20 de minute, până când sunt gata preparate.
4. Mămăligă acoperită cu verdeaţă
În amestecul nepreparat de mămăligă, adăugaţi pătrunjelul tăiat mărunt, cimbrul și coaja de lămâie rasă. Coaceți amestecul de pe ambele părți. Puteţi prăji amestecul în ulei sau coaceți până devine auriu. Vă recomandăm tava anti-aderentă pentru copt de la KingHoff, deoarece aceasta asigură o foarte bună distribuţie a căldurii, în timpul coacerii.
Pregătiți mămăliga aşa cum este indicat la punctul 2, adăugând oregano și cimbru, în loc de pătrunjel. Lăsați amestecul deoparte, pentru a se răci. Turnaţi mămăliga într-o tavă de tartă şi întindeţi-o uniform. Acoperiţi cu legume prăjite, la alegere și puţină brânză rasă, cu conţinut redus de grăsime. Lăsaţi să se coacă timp de 30 de minute sau până capătă o nuanţă maroniu-aurie.
Combinați, într-un castron, 130 de grame de făină fină, o sută de grame de mămăligă, cinci grame praf de copt, 15 grame zahăr și 2,5 grame bicarbonat de sodiu. Într-un castron separat, amestecați 240 mililitri lapte, 2 ouă și 60 mililitri apă. Amestecați compoziţia lichidă cu ingredientele uscate. Preparaţi aluatul într-o tavă pulverizată cu puțin ulei. Vă recomandăm tava emailată Karl Kruger, cu strat protector. Serviți clătitele cu fructe de pădure și cu iaurt natural, cu un conținut scăzut de grăsimi.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Stropiți o tavă de copt cu ulei. Mixaţi 75 de grame de unt cu conţinut redus de grăsime, coaja rasă de la o portocală și 43 de grame de zahăr, până la omogenizare. Adăugaţi 400 grame mălai și 70 grame de făină albă. Aşezaţi amestecul pe tavă, în sfere mici şi lăsaţi să se coacă timp de 15 minute.
Pregătiţi mămăliga aşa cum este indicat la punctul 2. Adăugaţi parmezanul, 60 mililitri sos pesto şi 64 de grame de busuioc tocat, în loc de pătrunjel. Serviți cu piept de pui la grătar și legume.
9. Bucăţele de mămăligă fără gluten
Încercaţi să încorporaţi, în mămăligă, ingrediente precum porumb, mazăre sau dovlecei (ca în reţeta nr. 2) şi pulverizaţi amestecul cu puţin ulei.
Tăiaţi mămăliga rece în pătrăţele de 8 x 8 centimetri și prăjiţi-le pe ambele părți, până devin maro deschis. Așezați o umplutură, la alegere, pe un pătrăţel de mămăligă şi acoperiţi cu un alt pătrăţel. Lăsaţi să se coacă timp de 7 - 8 minute.
Pe lângă faptul că este una dintre cele mai apreciate preparate tradiţionale, mămăliga conţine beta-caroten și foarte puține calorii. Dacă o sută de grame de pâine conţine două sute de calorii, aceeaşi cantitate de mămăligă are doar o sută de calorii. Vitamina A este un antioxidant natural care se află în porumb, extrem de important pentru buna funcționare a organismului, precum și pentru un metabolism rapid şi care contribuie la o pierdere mai rapidă în greutate.
130 de grame de mămăligă conține aproximativ 145 de calorii, 1 gram de grăsime, 3 grame de proteine, 3 grame de fibre și nu conţine colesterol.
Voi cu ce preparate tradiţionale serviţi mămăliga?
Pentru prepararea celor mai gustoase feluri de mămăligă, vă recomandăm produsele:
Pentru prepararea celor mai gustoase feluri de mămăligă, vă recomandăm produsele:
Tigaie grill din aluminiu cu interior antiaderent Fissler, diametru 27 cm, seria Thermovision Plus
Tigaie grill cu interior ceramic Karl Kruger, diametru 28 cm, seria Potsdam, inducţie
Tavă emailată Karl Kruger, lungime 26 cm, seria Sylt
Tavă pentru copt KingHoff, oţel carbon, capac plastic cu mânere
Tuci cu interior marmorat KingHoff, capacitate 6.1 litri, diametru 24 cm, capac sticlă
Vă recomandăm:
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
Sursă: www.healthyfoodguide.com.au
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu