Aţi decis să cumpăraţi mâncare organică dar încă nu aveţi în bucătărie cele mai sănătoase oale de gătit? Pentru siguranţa voastră şi a familiei, este important să optaţi pentru materiale ecologice, lipsite de toxicitate. Acest articol spulberă misterul. Vă recomandăm cele mai potrivite oale de care aveţi nevoie în bucătărie.
Fiecare bucătar ştie că o oală de calitate este esenţială în procesul de gătire. Dacă aveţi oala potrivită pentru felul de mâncare potrivit, nu veţi întâmpina niciun fel de problemă. Atunci când aveţi cele mai bune oale la îndemână, nu mai trebuie să vă faceţi griji cu privire la proporţii, la alimentele care se lipesc de oală, la distribuţia căldurii sau la schimbarea oalelor după executarea unor sarcini simple ca rumenirea cărnii.
În plus, odată cu trecerea timpului, oalele se uzează. Nimănui nu-i place să recunoască acest lucru, dar poate că este timpul să înlocuiţi oalele pe care le-ați moștenit de la bunica. Probabil că au împlinit deja 80 de ani și au avut zile mai bune cândva. Asigurați-vă că vă cântăriţi cu atenție alegerile înainte de a cumpăra. Vreţi să aveţi siguranţa că achiziționați ceva care să corespundă felurilor de mâncare pe care le gătiți de obicei.
Înainte de a alege oalele de gătit
Când cumpărați oale, ori de câte ori este posibil, alegeți articole fabricate din materiale sigure, non-toxice, cum ar fi fontă, oțel inoxidabil, oțel carbon, ceramică, piatră sau email. Nu este uşor să alegi şi să cumperi cele mai bune şi mai sănătoase oale de gătit. Vă ghidaţi după preţ? Alegeţi un aspect profesional? Vă selectaţi cele mai populare branduri? Sau poate niciunul dintre criteriile de mai sus. Poate ceea ce vă doriţi este oala care vi se potriveşte cel mai bine. În acest sens vă putem îndruma.
În primul rând, trebuie să înţelegeţi că fiecare material funcţionează diferit. Unele oale conduc căldura mai bine decât altele. Unele metale reacţionează cu alimentele acide, aşa încât nu le puteţi folosi pentru a găti un sos de roşii, de exemplu. Alte oale sunt foarte durabile şi uşor de întreţinut.
Majoritatea nu înțeleg importanţa designului și nici motivele pentru care unele materiale de gătit sunt mai bune decât altele. Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire asupra fiecărui tip de oale, precum și a avantajelor pe care le prezintă:
Oalele din oţel inoxidabil
Oţelul inoxidabil este cel mai comun tip de material când este vorba de vasele de gătit. Oale fabricate din inox veți găsi, probabil, în majoritatea gospodăriilor. Sunt non-reactive, ceea ce înseamnă că le puteţi folosi pentru prepararea oricărui timp de mâncare. Sunt destul de grele, durabile, pot fi curăţate în maşina de spălat vase, iar modelele de bază sunt foarte accesibile ca preţ. Oalele din inox îşi păstrează aspectul strălucitor pentru mai mult timp şi sunt rezistente la deformări.
Oțelul inoxidabil este un aliaj de metale, inclusiv oțel, carbon și crom. Motivul pentru care acest material se numește "inoxidabil" se datorează capacității sale de a rezista la coroziune. Oțelul inoxidabil este o alegere excelentă când suntem în căutarea unei oale de calitate însă, datorită incapacităţii sale de a distribui bine căldura, este important să alegeţi vase cu miez de aluminiu sau cupru, de o calitate mai bună. Poate că au un preţ ceva mai mare, este o investiţie pentru toată viaţa. Fără acel miez de aluminiu, veţi obţine, pe suprafața de gătit, aşa-numitele puncte fierbinţi, iar alimentele vor fi gătite neuniform.
Oalele din oţel carbon emailat
Oalele din oțel carbon sunt adesea comparate cu fonta. În timp ce aceste două materiale sunt foarte asemănătoare, oțelul carbon conține, de fapt, mai puțin carbon și mai mult fier. Oțelul carbon este alcătuit din aproximativ 99% fier şi până la 1% carbon, în timp ce fonta conține, în mod normal, 2 până la 3% carbon şi 97% până la 98% fier.
Oțelul carbon este, asemeni fontei, foarte durabil; de fapt, este mai puțin fragil decât fonta, deci riscul unei oale din oţel carbon de a se sparge atunci când cade este mai mic. Mulţi dintre cei care folosesc oalele din fontă consideră că greutatea lor este un schimb echitabil pentru un astfel de produs. Ceea ce nu ştiu ei este că oalele din oţel carbon pot cântări aproximativ două treimi din greutatea uneia din fontă, fără a-şi sacrifica longevitatea.
Atât oţelul carbon, cât şi fonta au aproximativ aceeași densitate, dar oalele din oțel carbon sunt, de obicei, mai subțiri. Totuși, aveți grijă sa nu cumpărați un produs prea subțire şi prea ieftin.
Dacă adăugăm şi un strat emailat la oalele din oţel carbon, obţinem o variantă anti-aderentă şi durabilă, la un preţ mai mult decât convenabil. Stratul emailat conferă oalelor din oţel carbon o suprafaţă fină şi anti-aderentă. Stratul emailat este fabricat din argilă naturală coaptă și glazurată, astfel încât să fie foarte tare și durabilă. Oalele acoperite cu email sunt supuse la zgârieturi sau ciobiri, drept pentru care este recomandat să evitaţi ustensilele de metal atunci când gătiţi şi să le folosiţi, în schimb, pe cele din lemn sau plastic.
Oalele din fontă
De sute de ani, fonta este folosită la fabricarea oalelor de gătit. Cei care folosesc oalele din fontă absolută garantează pentru capacitatea lor excepțională. Cu toate acestea, nu sunt un produs ușor de întreținut. Este nevoie de un mic efort pentru a le menține funcționale.
Fonta este un material extrem de durabil și nu este ceva neobișnuit să găsim vase din fontă care au fost transmise peste generații.
Avantajele oalelor din fontă:
- Sunt relativ ieftine
- Sunt extrem de durabile
- Retenţie bună a căldurii
Oalele din fontă sunt anti-aderente atunci când sunt întreţinute în mod adecvat, conferă fier alimentelor (un beneficiu pentru unii) şi sunt ideale pentru fierbere îndelungată la foc mic, precum şi pentru rumenire.
Ce ar trebui să aveţi în vedere la cumpărarea unei oale?
Există anumite lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când vă alegeți oalele de gătit. Acestea includ:
1. Conductivitatea căldurii
Unele metale sunt mai bune conductoare de căldură decât altele. De exemplu, cuprul şi aluminiul sunt conductoare de căldură deosebit de bune spre deosebire de oțelul inoxidabil. Cu alte cuvinte, cu cât conductivitatea căldurii este mai bună, cu atât mâncarea va fi gătită mai uniform. Acest lucru mai înseamnă, de asemenea, că atunci când daţi căldura mai tare sau mai încet, oalele din cupru sau aluminiu vor reacționa mult mai rapid la schimbarea de temperatură decât vasele din oțel inoxidabil.
2. Prețul
Suma pe care o plătiți pentru oalele voastre de gătit va fi, cel mai probabil, un factor determinant în ceea ce veți ajunge să cumpăraţi. Regula de bază cu astfel de vase este să le achiziţionaţi pe cele mai bune pe care vi le puteți permite.
3. Durabilitatea
Unele tipuri de oale îşi vor păstra aspectul estetic și vor rezista mai mult decât altele. Oțelul inoxidabil este considerat unul dintre cele mai calitative din acest punct de vedere.
4. Reactivitatea
Unele metale reacționează cu anumite alimente. Aluminiul, de exemplu, are tendința de a reacționa cu roșiile și alte feluri de mâncăruri acide. Acest lucru înseamnă că alimentele pot absorbi o parte din metal, deci aveți grijă cum vă alegeţi oalele de gătit și asigurați-vă că sunteți conștienţi de reactivitatea fiecărui produs.
5. Întreținerea
Dacă nu doriţi neapărat ca oalele să strălucească în fiecare noapte doar pentru a-şi păstra aspectul atrăgător, trebuie să luați în considerare cel puţin un minim de efort necesar pentru a le păstra în formă. Oalele din cupru și fontă, în general, necesită puţină muncă pentru a-şi menţine aspectul original, în timp ce oțelul inoxidabil este, în mod normal, ceva mai ușor de tratat.
Decizia finală
Indiferent că doriți să cumpăraţi oale din oțel inoxidabil, fontă, cupru sau aluminiu este într-adevăr o decizie personală bazată pe timpul petrecut în bucătărie, expertiza și bugetul vostru.
Dacă aveţi în vedere flexibilitatea, utilitatea și prețul, oalele din oțel inoxidabil ar fi în capul listei. Luați în considerare avantajele. Un mare dezavantaj al acestui material constă în dificultatea de conductibilitate a căldurii, iar dacă vreţi să aveţi parte de alimente gătite uniform, atunci acesta este un aspect important.
Soluția la aceasta problemă sunt oalele alcătuite din mai multe straturi de metale diferite. Deci, atunci când faceți cumpărături, căutați oale din oțel inoxidabil cu un strat de cupru sau de aluminiu încastrat în bază. Vasele din oțel inoxidabil cu bază de cupru sunt, în general, mai scumpe decât vasele de gătit cu o bază de aluminiu, dar au avantajul unei conductibilități mai bune a căldurii.
Nu vă grăbiţi atunci când vă alegeţi oalele de gătit. Cumpăraţi cel mai bun produs pe care vi-l puteţi permite și urmaţi instrucțiunile producătorului! Veţi fi răsplătiţi cu ani de folosinţă și cu o experiență plăcută de gătit.
Cele mai bune oale de gătit:
Oală inox Fissler, diametru 24 cm, capac sticlă, inducţie, Seria Paris
Oală inox Kassel, diametru 24 cm, capacitate 6.4 litri, capac, inducţie, seria Pro Chef
Oală inox Kassel, diametru 24 cm, capacitate 4.9 litri, capac, inducţie, seria Vienna
Oală inox pentru sparanghel Kassel, diametru 14 cm, capacitate 3.1 litri, capac, inducţie, seria Alice
Oală din inox KingHoff, capacitate 17.7 litri, diametru 30 cm, inducţie, capac
Oală din inox Karl Kruger, capacitate 7.5 litri, inducţie, capac, seria Manhattan
Oală emailată din oţel carbon KingHoff, capacitate 7 litri, diametru 24 cm, inducţie, capac
Oală emailată Karl Kruger, diametru 24 cm, seria Sylt, inducţie
Cratiţă din fontă pură KingHoff, capacitate 2.4 litri, diametru 22 cm, capac fontă, mânere fontă, inducţie
Cratiţă din fontă emailată KingHoff, capacitate 2.4 litri, diametru 22 cm, capac fontă, mânere fontă, inducţie
Voi ce materiale folosiţi atunci când gătiţi? Sunteţi mulţumiţi de alegerile făcute? Ne-am bucura să ne împărtăşiţi experienţele voastre.
Vă recomandăm:
- 7 motive pentru care să alegem produsele din oţel inoxidabil
- Produsele inovatoare Fissler – calitate germană pentru pasionații de gust
- Oala sub presiune Fissler – cea mai utilă inovaţie pentru bucătărie
- Cum să alegem vasele pentru gătit potrivite
- Cea mai bună oală sub presiune – trenduri actuale
- Cum curăţăm tigăile de fontă
- Cum gătim în tigăile de fontă
- Beneficiile vaselor de gătit din aluminiu
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu