Fie că vă plac ieşirile în natură, fie că doriţi să vă bucuraţi, uneori, de o ceaşcă mare de cafea sau de ceai la serviciu, un termos ar putea fi o alegere bună.
Însă înainte de a alege un termos este nevoie să stabiliţi motivul pentru care un astfel de recipient v-ar fi de ajutor. Termosurile sunt de mai multe feluri. Avem, pe de o parte, termosurile pentru ceai, cafea şi alte băuturi. Acestea au gâturile mai înguste, pentru a permite lichidului să se scurgă cu uşurinţă. Pe de altă parte, avem termosurile pentru alimente unde vă puteţi păstra alimentele calde. Aceste recipiente au gâturile mai largi, pentru a vă fi mai uşor să strecuraţi mâncarea în interior.
Principiul termosului
Ideea din spatele unui termos este de a crea un mic spațiu gol între cele două straturi, indiferent de materialul din care sunt produse. Vidul dintre materiale va opri orice transfer de căldură.
În privinţa materialului din care sunt fabricate termosurile, este indicat să ţineţi cont de caracteristicile fiecăruia, înainte de a lua o decizie. În orice caz, fie că sunt din inox, fie din plastic, păstrează temperatura lichidului, indiferent că este rece sau fierbinte. Dar care este cel mai rezistent material?
Inox. Dacă sunteţi în căutarea unui lucru practic şi durabil, termosul din inox este cea mai bună investiţie. În acest fel, coroziunea nu va mai fi o problemă.
Plastic. Termosurile din plastic, deşi sunt mai fragile, prezintă un avantaj care v-ar putea convinge să le cumpăraţi. Sunt mai uşoare, ceea ce le face uşor de cărat. În privinţa preţului, acesta este ceva mai mic decât la termosurile din inox.
Volumul termosului
Atunci când căutaţi un termos, este important să ştiţi care este volumul de care aveţi nevoie. Vreţi să vă bucuraţi de o ceaşcă în plus de ceai sau cafea? Vreţi să serviţi o băutură caldă (sau rece) împreună cu familia, prietenii sau colegii de muncă? Dacă aveţi un job care presupune muncă de teren, v-ar ajuta un termos mai mare. Aveţi grijă, însă. Dacă folosiţi un termos prea mare pentru cafea, este posibil să depăşiţi doza recomandată. Alegeţi termosul având în vedere că trebuie să fie ceva mai mare pentru a introduce aceeaşi cantitate de
lichid, din cauza pereţilor dubli. Pentru cafea, v-ar fi util un termos de 380 de mililitri, cum este cel de la Klausberg, iar pentru ceai sau alte lichide ar fi potrivit un termos ceva mai mare (aproximativ 480 mililitri). Dacă, de obicei, aveţi nevoie de o ceaşcă în plus, în timpul pauzei de prânz, aţi putea alege o cană termos precum cea de la KingHoff, cu pereţi dubli, din inox. Este rezistentă la şocuri şi la diferenţe de temperatură.
Importanţa capacului
Când este vorba de un termos, capacul poate părea nesemnificativ dar da, contează. Capacul trebuie să închidă căldura stocată în interior și să nu permită pierderi de temperatură. Capacele de sticlă nu sunt cea mai bună opțiune deoarece oferă o etanșare imperfectă, ceea ce ar permite lichidului să curgă. Altă opţiune ar putea fi capacul cu șurub. Unele termosuri pot fi dotate cu supape. Acest lucru este convenabil, dar dacă deteriorați supapa, mecanismul de reglare se va defecta şi el, iar recipientul nu va putea să-și îndeplinească funcțiile. În plus, această piesă se poate murdări și este dificil de spălat.
Şi preţul?
Cât aţi fi dispuşi să plătiţi pentru un termos de calitate? Desigur, fiecare îşi stabilieşte bugetul în funcţie de preferinţe şi necesităţi, însă este bine să ţineţi cont şi de rezistenţa în timp a unui astfel de recipient. Preţul depinde de factori ca: materialele folosite, caracteristici suplimentare şi volum. La preţuri cuprinse între 25 şi 53 de lei puteţi găsi termosuri minunate şi de calitate.
Iar când veţi merge la un picnic, veţi avea nevoie de un termos pentru alimente. Asta dacă vreţi să vă păstraţi mâncarea caldă (sau rece). Un termos cu adevărat practic este cel de la KingHoff. Acesta vine la pachet cu trei recipiente, fiecare cu o destinaţie specifică. De exemplu, avem recipiente pentru alimente dar, contrar numelui, avem şi pentru pentru lichide. Puteţi citi aici detalii despre produs.
Vedeţi aici oferta de termosuri.
Sfaturi utile
Verificați termosul pentru defecte sau zgârieturi vizibile - acestea afectează în mod semnificativ performanța sa.
Termosul nu trebuie să emane niciun fel de miros din interior.
Agitați termosul: verificați să nu vibreze nimic și nu scoată niciun sunet.
Alegeţi un producător cu o reputație bună.
Capacul trebuie să asigure o izolație bună.
Posibile accesorii
Dacă vă place ceaiul infuzat, vi-l puteţi prepara şi servi direct din termos. Cu ajutorul cleştilor sau capsulelor pentru infuzat, care pot fi din inox sau silicon, veţi obţine un ceai sănătos, rapid şi fără bătăi de cap. Accesoriile de la KingHoff, pe lângă faptul că au un aspect atrăgător, sunt şi foarte practice. Fabricate din silicon, acestea nu absorb mirosurile sau lichidele şi rezistă la temperaturi de până la 260 de grade. Puteţi vedea oferta aici.
Cât despre infuzarea ceaiului sau a cafelei, mai puteţi apela şi la altfel de infuzoare, preferabil din inox şi sticlă termorezistentă.
Voi ce termos preferaţi şi de ce?
Voi ce termos preferaţi şi de ce?
Click aici pentru întreaga ofertă de infuzoare de ceai şi cafea.
Pentru reţete, informaţii utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă puteţi abona la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
V-ar putea interesa şi articolele:
Cum gătim în vasele de fontă în aer liber
Ponturile lui Jamie Oliver pentru un grătar perfect
Reţetă de păstrăv la grătar învelit în ziar
Pentru reţete, informaţii utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă puteţi abona la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
V-ar putea interesa şi articolele:
Cum gătim în vasele de fontă în aer liber
Ponturile lui Jamie Oliver pentru un grătar perfect
Reţetă de păstrăv la grătar învelit în ziar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu