joi, 6 iulie 2017

Cum preparăm agrişele pentru a fi mai sănătoşi

Agrişele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe, fiind benefice pentru digestie, îmbunătăţirea concentrării, ameliorarea problemelor respiratorii şi longevitate. Cuvântul provine din limba sanscrită, unde se traduce prin „susţinător” sau „prosperitate”. Potrivit Ayurveda, consumul regulat al agrişelor echilibrează toate cele trei doshas ale corpului - Vata, Pitta si Kapha.

Cunoscute drept un deliciu al verii, aceste fructe pot fi consumate crude sau sub formă de produse de cofetărie, gemuri ori sosuri, precum Chutney – sos din bucătăria indiană.

Dar înainte de a discuta despre felul în care putem consuma agrişele, să ne oprim asupra beneficiilor.
  • Menţin sănătatea sistemului reproducător
  • Menţin sănătatea rinichilor şi previn infecţiile urinare şi uternine
  • Au efect diuretic
  • Menţin sănătatea sistemului osos
  • Îmbunătăţesc vederea
  • Eliberează de stres
  • Întăresc muşchii inimii
  • Îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare
  • Ameliorarea tulburărilor respiratorii
  • Au efect anti-îmbătrânire
  • Ajută la pierderea în greutate
  • Au efect antioxidant
  • Previn apariţia cancerului
  • Contribuie la tratarea diabetului
  • Reduc iritaţiile pielii
  • Vindecă acneea
  • Au efect astringent pentru ten
  • Conferă strălucire tenului şi îi redau fermitatea
  • Tratează căderea părului
  • Accelerează creşterea părului
  • Pot fi un colorant natural pentru păr
  • Tratează afecţiunile scalpului

Acestea ar fi doar o parte dintre numeroasele proprietăţi ale acestor fructe minunate. După cum menţionam, ele pot fi folosite şi servite în diverse combinaţii şi sub diferite forme. Am reuşit să vă stârnim puţin curiozitatea? Dacă da, să vedem, mai departe, cum putem prepara agrişele pentru a beneficia cât mai mult de proprietăţile lor miraculoase.

Salată de agrişe crude
Mâncaţi agrişele crude doar dacă sunt dulci şi coapte. Aceste fructe vor avea mai mult zahăr, ceea ce face din ele un adaos binevenit într-o salată de fructe de vară, cu ceva frişcă pe deasupra. Este alegerea perfectă pentru o trataţie răcoritoare. Agrişele proaspete sunt cele mai bune în iulie și august. Mare atenţie, însă, să le alegeți pe cele mai moi.
Pentru o salată reuşită aveţi nevoie doar de câteva lucruri: o farfurie (oferta de la Nava conţine nişte piese frumoase din porţelan), o foarfecă de verdeaţă pentru a tăia uşor legume precum salată, roşii cherry sau ciuperci şi tacâmuri pentru salată
Pe acestea le găsiţi accesând acest link.

Sosurile de agrişe
Astfel de sosuri se prepară foarte uşor din agrişe, zahăr și verdeaţă. Pot fi combinate armonios cu carnea roșie, carnea de porc și peştele gras, pentru o varietate mare de preparate. Sosul de salvie şi agrişe este folosit la mâncărurile din carne de porc, în timp ce macroul merge bine cu un sos de agişe şi smantana. Folosiţi agişele atât timp cât este sezonul. O parte dintre ele le puteţi îngheța, astfel încât să le folosiţi pe parcursul întregului an.

Amatorii bucătăriei indiene, pot prepara din agrişe un delicios sos Chutney. Pentru prepararea sosului, amestecați nucă de cocos, ardei iute și frunze de curry şi serviţi-l alături de carne și orez, într-o combinație dulce, picantă și savuroasă.

Pentru a prepara sosurile astfel încât să nu se lipească, aveţi nevoie de vase de bucătărie de calitate. Una dintre cele mai bune mărci este Kassel. Cu această crăticioară de la Kassel veţi găti sosuri fără probleme. 
 Crăticioară Kassel
Crăticioară Kassel din inox, cu capac capacitate 1, 6 litri, inducţie

Este fabricată din inox de cea mai bună calitate şi va rezista foarte mulţi ani, indiferent cât de mult o veţi folosi.

Când gătiţi un sos cu legume, v-ar ajuta un dispozitiv de pasat legume, la fel ca cel din imagine:

 Dispozitiv pentru pasat legume KingHoff
Dispozitiv pentru pasat legume KingHoff, din inox

Şi un tel:
Tel din inox Fissler, lungime 25 cm, seria Magic

Partea cea mai frumoasă este atunci când începeţi să serviţi ce aţi gătit. Iar dacă aveţi musafiri la masă, cu siguranţă veţi avea nevoie de un polonic pentru sos. 
Setul de tacâmuri de la KingHoff format din 72 de piese conţine tot ceea ce este necesar pentru un ospăţ în toată regula:

 Set tacamuri
Set tacâmuri din inox KingHoff, 72 piese

Dacă vreţi să impresionaţi cu adevărat, veţi aşeza pe masă şi acest minunat platou pentru aperitive de la Nava, fabricat din porţelan, cu trei recipiente pentru sosuri:
 
 Platou pentru aperitive
Platou pentru aperitive Nava, porţelan, seria Carreaux

Gemul de agrişe
Agrişele sunt cunsocute drept unele dintre cele mai bune ingrediente din gemuri și jeleuri. Ele pot fi combinate şi cu alte fructe precum căpşunile.



Ponturi de final
Depozitați agrişele în congelator timp de până la trei săptămâni, într-o caserolă acoperită. Păstrați-le congelate timp de până la doi ani. Când înghețaţi agrişe proaspete, asigurați-vă că sunt uscate și aranjați-le într-un singur strat, pe o tavă de copt. Puneți-le în congelator, apoi, odată congelate, transferați-le într-o pungă termoizolantă.
Câte kilograme de agrişe veţi mânca în acest an?

Caserole recomandate:
 Set caserole
Set de 4 caserole KingHoff
 Set caserole
Set de 2 caserole yena KingHoff


Pentru reţete, informaţii utile din categoria "bucătărie şi gătit" şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.


Niciun comentariu: