joi, 1 martie 2018

Ce gătim în luna martie?

Am ajuns în acel moment al anului când iarna se pregăteşte să ne părăsească, iar producţia de primăvară începe să apară în pieţe şi hipermarketuri. Totuşi, încă avem şi o producţie fantastică de iarnă care nu se grăbeşte să plece de pe tarabe. Alegerea legumelor şi fructelor de sezon este o modalitate excelentă de a evada din rutina culinară. Având în vedere aceste lucruri, să vedem cum putem să ne hrănim proaspăt şi economic, în acelaşi timp, în luna martie.

Nu am putea petrece luna martie fără două ingrediente esenţiale: ouăle şi carnea de pui. Ouăle sunt
perfecte pentru a fi gătite primăvara, însă aveţi grijă să fie proaspete. Nu-i aşa că vă gândiţi deja la o omletă pufoasă pentru micul dejun? Mai proaspăt de atât nici că se poate!

Pe de altă parte, carnea de pui este un aliment atât de versatil şi delicios în atât de multe feluri. În plus, nici este scumpă iar reţetele sunt nenumărate. Multe dintre ele nu necesită mult timp de preparare şi sunt perfecte pentru primăvară. Este o carne uşoară care merge de minune cu legume de sezon precum morcovi, usturoi, cartofi, ceapă, dovlecei, sfeclă, dar şi cu verdeţuri.

Legumele – potrivite pentru sezonul de gătit din martie

Sparanghel
Vedeta lunii martie este sparanghelul. Desigur, vă puteți procura "sparanghel" sau, în orice caz, ceea ce putem numi tehnic sparanghel, pe tot parcursul anului. Dar tipul de sparanghel pe care îl găsiţi în magazinele alimentare în luna noiembrie ar trebui să vină cu o etichetă de avertizare care să vă aducă aminte că este doar o copie fadă  a legumei reale. Sparanghelul cu adevărat proaspăt de sezon are o aromă delicată și un gust ușor crocant care merge de minune cu ouă, friptură sau aproape orice altceva.

Poate fi cumpărat proaspăt din piaţă sau luat direct din grădină (dacă locuiţi la curte) şi este o excelentă sursă de proteine necesară inclusiv copiilor, mai ales dacă nu le place carnea sau lactatele.

Ridichi
Ridichile crude adaugă un gust înţepător salatelor și burgerilor. Aceste legume conţin vitaminele A, C, E şi K, fier, calciu, cupru, magneziu, mangan şi zinc, proteine, carbodidraţi, fibre şi electroliţi. 

Printre beneficiile ridichilor, putem enumera:
  • Reduc riscul de cancer
  • Protejează rinichii şi ficatul
  • Combat retenţia apei în organism
  • Încetinesc apariţia ridurilor
  • Ajută la slăbit
Gătite, ridichile au o aromă mai puternică. Cumpărați vreo câteva legături şi alegeți metoda preferată de a le prepara. 

Brocoli
Brocoli este încă proaspăt în această lună. De fapt, aceasta este ultima lună în care va fi proaspăt deoarece, pe măsură ce vremea se încălzește, trebuie să ne pregătim pentru un nou sezon de cultivare. Același lucru este valabil și pentru varza de Bruxelles care se apropie de sfârșitul recoltei, dar încă mai este de sezon, fiind una dintre legumele pe care le veți găsi la un preţ mai convenabil în acest moment al anului.

Mangold şi varză Kale
Mangoldul şi varza Kale sunt proaspete și valoroase, cu varietăţi de culoare. Să adăugăm un mic curcubeu farfuriei noastre! Mulţi pasionaţi de gătit ştiu ce înseamnă varza Kale, însă mangoldul este un soi destul de rar folosit la noi. Pentru cine nu ştie, aceasta este o legumă din aceeaşi familie cu spanacul şi varza kale care reglează nivelul de zahăr din sânge. În plus, conţine antioxidanţi şi substanţe cu rol antiinflamator şi de detoxifiere. Nu ar putea fi un anotimp mai potrivit pentru a ne bucura de frunzele sale crocante şi gustoase.

Salată verde
Unele piețe și supermarketuri vor începe să aibă o salată proaspăt cultivată. Este cel mai indicat anotimp dacă vrem să avem o schimbare în obiceiurile noastre alimentare. Poate fi consumată cu legume fierte, alături de felurile principale de mâncare. 

Cartofi noi
Cartofii noi sunt de sezon, din primăvara târzie până la începutul verii. Sunt mici, delicaţi și perfecţi pentru a fi copţi sau serviţi cu salate. Sunt puțin mai dulci decât cartofii obișnuiți și au o textură mai fermă. 

Rucola
Rucola este o verdeaţă cu atitudine serioasă. Puteți profita de aroma ei din primăvară până prin toamnă, dar este puțin mai fragedă primăvara. Deci dacă nu vă place rucola de vară, vă recomandăm versiunea de primăvară. Iată câteva dintre beneficiile acestei legume:

  • Combate cancerul
  • Este bogată în clorofilă
  • Ajută la hidratare
  • Contribuie la sănătatea oaselor
  • Reduce inflamaţiile din corp
  • Curăţă şi detoxifică corpul
  • Protejează creierul de declinul cognitiv produs odată cu înaintarea în vârstă 
  • Ajută la pierderea în greutate
  • Poate fi folosită ca afrodisiac
Fructele
Încep să apară, din abundenţă, fructe din zone mai îndepărtate, la un preţ mai bun. Avocado, lămâie, grapefruit și mandarine vor fi la toate tarabele din piaţă şi în toate magazinele.

Rubarbă 
Rubarba, de asemenea, se găseşte acum la un preţ foarte bun, cu precădere la începutul lunii martie. Rubarba sau rubarbărul este o legumă-fruct cu proprietăţi terapeutice, cultivată mai ales în Transilvania şi nordul Moldovei. Este o importantă sursă de zahăr, vitamine, A, B1, B2, C şi K), proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil, magneziu şi calciu, fiind indicată în special femeilor gravide şi mamelor care alăptează. Totodată, rubarba ameliorează crampele stomacale şi stimulează tranzitul intestinal. În bucătărie, poate fi folosită cu succes la prepararea dulciurilor precum compoturi, dulceaţă, plăcinte şi tarte. 
Rubarba nu este tocmai genul de legumă pe care să îl trântiţi pur şi simplu în farfurie, dar nici nu aveți nevoie să-l înecați în zahăr. De fapt, nu trebuie să fie un desert! Doar gustaţi ...

Caise proaspete
Puteți obține caise uscate în orice moment al anului. Dar dacă vreţi cele mai bune caise proaspete, trebuie să aşteptaţi sezonul; în caz contrar, este posibil să vă procopsiţi cu unele care au fost culese înainte de a fi copate și, prin urmare, nu sunt prea aromate. Cele mai aromate caise apar în primăvara târzie și la începutul verii, așa că fiţi pe fază pentru că se apropie sezonul!

Căpşuni
Căpșunile sunt păsările de primăvară ale fructelor de pădure, care apar la începutul sezonului, pentru a-ți trezi apetitul pentru vara care va veni. (Cu excepția cazului în care, bineînțeles, locuiți în Florida, caz în care sezonul de căpșuni este toamna târziu!). Căpșunile sunt gustoase în deserturi, dar există numeroase rețete savuroase care le prezintă în salate sau într-o combinaţie cu legume, ca parte a felului principal. Noi v-am pregătit o reţetă deosebită de salată cremoasă de pui cu căpşuni pe care o puteţi accesa aici.

Pe scurt, pentru a vă pregăti de sezonul de primăvară, iată ce este indicat să aveţi în bucătărie:

Legume:

  • Anghinare
  • Sparanghel
  • Avocado
  • Fasole
  • Muguri de fasole
  • Sfeclă
  • Brocoli
  • Varză de Bruxelles
  • Varză
  • Morcov
  • Conopidă
  • Chimen dulce
  • Praz
  • Salată verde
  • Ciuperci
  • Mazăre
  • Mangold
  • Spanac
  • Porumb dulce
  • Roșie
Fructe:

  • Banane
  • Cireșe
  • Grapefruit
  • Lămâi
  • Mandarine
  • Mango
  • Pepeni
  • Portocale
  • Papaya
  • Pawpaw
  • Ananas
  • Rubarbă
  • Căpșuni
Voi ce v-aţi propus să gătiţi în luna martie?

Vă recomandăm:
Cum să mănânci sănătos şi să te bucuri de mâncare

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Niciun comentariu: