Dacă nu v-aţi decis încă să vă cumpăraţi un vas de bucătărie din oțel carbon, ar fi bine să nu mai staţi pe gânduri. Aceste vase sunt foarte versatile; pot trece imediat de pe aragaz în cuptor fără nicio problemă. Pot păstra foarte bine căldura și au o conductibilitate termică mai mare decât oţelul inoxidabil. În timp, veţi putea crea o suprafață anti-aderentă asemănătoare fontei.
Cât priveşte comparaţia cu fonta, vasele din oţel carbon sunt mai sensibile la căldură şi se răcesc mai repede. În plus, sunt relativ ieftine. Acum este timpul să intrați în bucătărie și să vă familiarizați cu ce poate face acest vas. Începeți cu aceste cinci idei și veți afla că aveţi nevoie de acest vas de bucătărie mai mult decât v-ați aștepta.
1. Friptură
Fripturile se prepară rapid la foc mediu spre mare, pentru a obține cea mai bună crustă rumenită la exterior, în timp ce interiorul rămâne roz și suculent. Odată ce ați încălzit bine vasul, oțelul carbon va păstra căldura, ceea ce este perfect pentru rumenirea fripturii. În plus, dacă bucata de friptură este groasă și interiorul nu se prepară aşa cum doriți, atunci când exteriorul este frumos și rumenit, puteți introduce tigaia în cuptor pentru a termina.
2. Ouă
La școala culinară se recomandă prepararea ouălor la temperaturi mai scăzute, pentru a evita rumenirea. Cu toate acestea, unii bucătari sunt de părere că cel mai bun mod de a prăji un ou este în ulei, la o temperatură ridicată. Acele părţi crocante şi rumenite, în special cele din jurul marginilor, sunt de-a dreptul delicioase. Indiferent de modul în care alegeți să vă preparați ouăle, vasul din oţel carbon este perfect. Distribuția uniformă a căldurii și suprafața aproape anti-aderentă vă permit să le preparați aşa cum vă place de fiecare dată.
3. Pui
Dacă gătiți puiul cu tot cu piele, ar fi de preferat ca aceasta să fie crocantă. Nu este nimic mai rău decât pielea cu textură cauciucată de pe pulpe sau piept care altfel ar putea fi o mâncare straşnică. Pielea crocantă adaugă nu numai o textură aparte, ci și aromă. Cea mai bună modalitate de a obține o astfel de piele este să încălziţi bine vasul din oțel carbon. Căldura mare și suprafața anti-aderentă vă permit să aveți un pui gaben-auriu, fraged şi suculent.
4. Legume prăjite
Acelaşi mod de preparare a fripturii se aplică şi legumelor. Dacă vreţi să vă bucuraţi de legume prăjite delicioase, aveţi nevoie de un interior fraged și de o crustă frumos caramelizată. Indiferent că le preparaţi pe aragaz sau într-o tavă preîncălzită la cuptor, această tehnică simplă va deveni obişnuinţă ori de câte ori doriţi o masă ușoară și elegantă.
5. Cartofii prăjiţi
Oţelul carbon este folosit şi la fabricarea tigăilor wok. Legumele sunt cele mai potrivite atunci când vrem să gătim mâncăruri delicioase la wok, la fel şi cartofii prăjiţi. O tigaie din oțel carbon foarte bine încălzită nu vă va dezamăgi.
Vasele din oţel carbon au un conţinut mai ridicat de carbon, ceea ce conferă oţelului un punct de topire mai scăzut, mai multă maleabilitate, durabilitate şi o distribuţie mai bună a căldurii.
Pentru întreţinerea adecvată a unui vas din oţel carbon se recomandă adăugarea unui strat de ulei sau de vopsea, ceea ce va preveni apariţia procesului de oxidare.
Pentru curăţarea unui vas din oţel carbon, folosiţi apă fierbinte, un burete din sârmă şi cât mai puţin detergent de vase, dacă se poate chiar deloc.
Asezonaţi cu grăsime. Bucătarii recomandă uleiul de in, de cocos, de arahide, chiar şi untura. Pe scurt, aproape orice fel de ulei cu excepţia uleiului de măsline care are un punct de ardere scăzut.
Puteţi utiliza cu încredere vasele de bucătărie din oţel carbon pentru: prăjire, preparare la cuptor sau coacere.
Nu sunt recomandate pentru orice metodă de gătit care presupune umezeală, cum ar fi fierbea simplă sau înăbuşită. Oțelul carbon adoră grăsimea și urăște apa.
Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu